Heavy Duty

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja S225T
  • Aloitettu Aloitettu
puna!

harjoittelussa yleensä pitäisi noudattaa jatkuvan jännityksen periaatetta,
eli liike ei periaatteessa liikeei pysähdy ennenkuin sarja on "valmis"
eli edellä mainitut kolme vaihetta toteutunut.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
kuulin vähän aikaa sitten toisenlaista tietoa missä mainittiin, että liike pitäisi pysäyttää ylös hetkeksi
 
riipuen liikkestä, pysäytys toiston aikana saattaa olla välttämätön.

jos saatavillasi on treenivideoita esim. ronnie coleman, dorian yates, chris cormier tms.
katsomalla kyseisten ammattilaisten suoritustapaa, ja kiinnitä huomiota lihasjännitykseen.

älä silti oleta että kyseiset harjoitustyylit ovat tae edellämainittujen ammatilaiskehonrakentajien progressiiviseen ja lähes uskomatomaan lihaskehitykseen.
Silti mielestäni niin noviisi kuin kehittyneempikin kehonmuokkausta harrastava henkilö voi tietyt aspektit suodattaen oppia korvaamattomia asioita kyseisten ammattilaisten edesottamuksista
 
noin 1,5 vuotta harrastettu punttia, että ajattelin kokeilla jotain erikoista jos vaikka tapahtuisi kehityspyrähdys :)
 
Ihme kehityspyrähdystä kyllä tullut itsellä kun olen voinu olosuhteiden pakosta käydä vain pari kertaa viikossa salilla ja sen ajan olen tehnyt sitten HD-tyyppisesti.
 
Tuossa joku kyseli että onko tulokset ollut voima vai lihaspainotteisia...mielestäni on tullut hyvin kumpaakin...ehkä vois sanoa että riippuu lihaksesta...esim jalat ja selkä on tullut kokoa ja näköä, mutta itellä on ollut ongelmia saada voimaa tonne yläkroppaan...mutta kun lepoa ja ravintoa on riittävästi niin se toimii oikein hyvin...tietenkin välillä on heitelty ihan suorilla sarjoilla tietty aika ja taas siirrytty heavy treeneihin
 
Kun ite aloin treenaamaan tuolla kolmijaolla työntö/veto/jalat ja siihen päälle riittävä proteiinien/hiilareiden jne saanti ja riittävä lepo, niin kyllä massaa tuli, parissa vuodessa 70 kilosesta 90 kg. Tuollanen HD -tyylinen treeni on välillä nastaa, jos on treenikamu ja energiaa. Varmasti massaa tuleepi jos kaikki tekijät kohdallaan. Itseä ei enää tuo massan kasvatus sillai kiinnosta, vaan ihan perusvoima ja toiminnallinen voima. Ite en tolla HD -tyylillä juurikaan voimaa saanu, mutta massaa siis. Vaihtelu on tärkeetä massan kasvattelussa, ehkäpä taas pian HD-tyyliin vähäks aikaa jos saa treenikamun ja ehkä taas sit jotain muunlaista..
 
Vielä tuosta HD:stä jne...Ite treenaan about 4-5 viikkoa putkeen ja sit viikon totaalitauko puntista. Noita HD-tyyppisiä treenejä siis silloin tällöin jos treenikamu mukana.
 
Niinpä niin, puhdasoppista tai ei, HD ei sovi kaikille. Itse olen saanut parhaat kehitykset näin "vanhoina vuosina" (11v treeniä takana), pyrkimättä juuri koskaan tietoisesti tekemään sarjoja loppuun asti (epäonnistunut toisto). Miksi aina täytyisi treenata itsensä puhki? Tai, että esim 5 x 5 80-85% max. lyhyillä palautuksilla, esim kyykyssä, ei muka olisi kova? Kokeilkaa itse. 5x5 Käytti esim. legendaarine Reg Park, aikaa ennen massiivisia määriä anabolis-androgeenisiä steroideja, ja oli iso sekä vahva!

Missään muussa urheilulajissa (laskekaamme kehonrakennus siksi) ei aina treenata "niin kovaa, kuin pystyy - mentaliteetilla" (kukaan järkevä), ja näin ollen taataan kehitys. Kehonrakennus on toki hyvin erilaine suhteessa muihin puhtaasti painovastuksella treenattaviin lajeihin, koska siinä ei pyritä ensi. sij. maksimaaliseen voimaan.

Eli ei ole tarkoitus lytätä kokonaan HD.tä, mutta tuoda julki ajatus kovaa treenaamisesta, ilman että pyrkii "epäonnistumaan", eli tekemään sarjat loppuun. Kyykkääjä, joka tekee muutaman intensiivisen sarjan, jättämällä 1-2 toistoa pelivaraa, lyhyellä palutuksella, treenaa aivan yhtä kovaa, kuin 1-2 sarjaa loppuun asti tekevä.

Jos haluaa tulla sekä isoksi, että vahvaksi (ilman kamankäyttöä, ja/tai huippugeenejä), tulisi treeniä selvästi periodisoida, eikä tehdä vain yhdentyyppistä ohjelmaa - vaan selvästi jaksottaa voimapuolta/massapuolta. Toki, jos ensisijaisena tavoitteena on hypertrofia, kannatta lihaskasvu ottaa huomioon tekemällä voimakauden ohjelmia, joko lyhyemmillä palutuksilla, tai tekemällä päävoimaliikkeiden ohella pitempiä sarjoja sisältäviä liikkeitä (ns.auttavat liikkeet)
 
Kyllähän se vaihtelu on A ja O kaikessa ja voihan sitä Heavyä sotkea normaaliin treenisysteemiin vaikka tyylii
1.kierto Heavy Dutyä
2.Kierto suoria sarjoja
3.kierto palauttavat/pumppausta(esim.vastakaisia lihaksia käsille....)

Liian fanaattinen ei nuiden kanssa tarvitse olla. Samalla painolla 10 toistosta 11 on jo keholle uusi rasitus ja se riittää kehittymiseen.
 
B-WINE sanoi:
Mike used different routines during his career. The one you mention, goes like this:

Day 1:

1. Upper legs & calves
2. Chest
3. Triceps

Day 2:

1. Lats, lower back and traps
2. Shoulders
3. Biceps

He called it his most productive routine. In an old copy of Muscle Builder/Power (1980), he wrote that he started this routine 4 times a week: Monday, Tuesday, Thursday and Friday - with the weekends off. After a while he and his training partners (including his brother Ray) noticed that they couldn′t recuperate enough, so they started adding 1-2 days off in between workouts. So now they trained on Monday, Wednesday and Friday - still with the weekends off - or even less frequently. Later he admitted that he had still been overtraining (training too frequently, with too much volume (number of sets and exercises)).

http://highintensity.net/Forums/ViewTopic.asp?topic_id=1172&start=0

B-WINE sanoi:
One could also consider the ′athlete′s routine′ with an upper body/lower body-split. For example:

Workout A

1. Chin-ups
2. Dips

Workout B

1. Squats
2. Deadlifts

Note: I realize that there′s a certain amount of overlapping here: chins and dips both include the lats and pecs, and squats and deadlifts both include the lower back, abs, glutes and legs. And deadlifts also work a lot of upper body muscles like the lats and the traps.

Just my two cents.

http://highintensity.net/Forums/ViewTopic.asp?topic_id=789&start=0


Erittäin mielenkiintoista, että Mike Mentzer päätyi viimeisessä kirjassaan tälläiseen ulta pieneen volyymiin ja harvoin tehtävään treeniin.

Koska se on lähellä sitä alkuperäistä 20 rep breathing squat ohjelmaa, mitä pidettiin oman aikansa parhaana lihasmassan lisääjänä.

Kurt J. Wilkens sanoi:
You see, it all started back in the early 1920s …
When Milo Steinborn came here from Germany, he brought with him the heavy, flat-footed squat. Prior to this, most lifters in this country were doing their squats with fairly light weights, up on their toes. This produced a certain degree of muscularity in the thighs (though not necessarily a lot), but didn’t contribute much in the way of startling total-body size and strength. With Steinborn’s version of the squat, that all changed -- and a revolution was founded! The heavy, flat-footed, high-rep squat would eventually become the cornerstone of most lifter’s routines, thanks in large part to the efforts of Joseph Curtis Hise and Peary Rader. Along with the squat, you would find many other heavy, multi-joint lifts being suggested by the top physical culturists of the time. This trend -- whole-body routines with an emphasis on heavy leg and back work -- would continue into the 1960s, but only barely.

http://www.dragondoor.com/articler/mode3/310/


Se alkuperäinen 20 toiston hengityskyykky ohjelmahan on legendaarinen bulkkiohjelma, josta Hulkki on palstalla puhunut.

Käsittääkseni Hulkki teki tätä ohjelmaa kerran viikossa?

Hulkki sanoi:
No tässä hieman omaa kokemusta tärinästä:

6 kk punttitauon jälkeen vaihto-oppilasvuotenani Texasissa aloitin kerralla kunnon Heavy Duty jalkatreenillä 40-asteisessa ilmastoimattomassa koulun painohuoneessa missä oli about 30 kärpästä koko ajan lentelemässä eikä Texasissa kärpäsiä tapeta noin vain, ne on about 3 kertaa nopeampia kuin Suomen serkkunsa. OK, treeni oli siis ensimmäinen ylipäätänsä puoleen vuoteen, ja ensimmäinen jalkatreenini tyyliin koskaan:

-Syväkyykky ilman varusteita tehden hitaita toistoja, 4-5s alas ja 2-3s ylös, 10 toistoa minkä jälkeen pysäytetään ylhäällä ja hengitetään (tai oikeastaan yritetään olla yrjöämättä) 10-30 s jokaisen toiston välissä tanko kuitenkin niskassa. Eli 10 toistoa plus toiset 10 rest/pausetoistoa. Yrjösin tuon kyykkysatsin jälkeen, Heavy Duty tyylillä niin loppuun ettei noussut milliäkään alhaalta.

10 minuuttia lattialla makaamista ja tietysti ne yrjöt siinä samalla.

-Suorin jaloin maastaveto 1 x 15 samaan tyyliin kuin tuo kyykky, 10 putkeen ja 5 rest pausea. Ilman mitään varusteita. Ei enää tullut yrjöt, mutta alkoi päässä heittää pahemman kerran eikä ilmaa saanut kun se ei kiertänyt, oli 40 asteista ja täynnä kärpäsiä.

10 minuuttia lattialla makaamista.

-Pohjenosto kyykkykoneessa 1 x 20 hitaita toistoja kunnolla venyttäen ja supistaen, niin kauan kunnes ei enää saanut edes sentin pituista osatoistoa. Kipu oli 10. toiston jälkeen jo aivan saatananmoinen, huusin niin kovaa että koulun toisessa päässä ollut maikka (koulu oli tyhjä päivän jälkeen) tuli koulun läpi ihmettelemään kuka oikein karjuu kuin olisi jalka poikki.

Ok, siinähän se treeni oli, makasin lattialla 15 min yrittäen saada henkeä alaselkä, pakarat, reidet ja pohkeet aivan tunnottomina. Vaihtoperheeni mutsi joutui taluttamaan mut autolle, ja siinä vaiheessa huomattiin kiva pikku homma: mulla tärisi jalat aivan helvetinmoisella taajuudella, en pystynyt estämään sitä. Mutta vielä parempi juttu: mä en pystynyt puhumaan vaan sain änkytettyä pari tavua kerrallaan. Perheen mutsi katseli sitä hommaa 15 min ja oli jo viemässä mua lääkäriin kunnes pikku hiljaa pystyin taas puhumaan kokonaisia sanoja eikä jalat enää hirveästi tärissyt.

Päädyin siihen tulokseen että tuo tilanne oli treenin aiheuttaman kauhean shokin (keskushermostolle) seurausta. Toista kertaa ei noin pahasti enää käynyt kun totuin treenaaman Mentzerin HD-tyylillä.

http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?p=2114#post2114
 
Joseph Hise taitaa olla virallinen 20 toiston hengityskyykkyjen kehittäjä ja eka joka ohjelmaa onnistuneesti suoritti.

Mark Berry kirjoitti artikkelin 1932 Strength magazineen Joe Hisestä.

Peary Radar kokeili tämän kirjoituksen innoittama ohjelmaan ja sai 75 paunaa painoa lisää.
Syvä kyykkäyksen historiaa:rock:

http://www.americanpowerliftevolution.net/TheSquatc.1920e.html

hiseprofile1.jpg


lähde: http://www.americanpowerliftevolution.net/JCHisePage2.html
 
Tässä hyvin selitetty pidemmän sarjan hyötyjä kyykyssä ja venäläisethän tietää:).

MKM sanoi:
Mutta joka tapauksessa ja muihinkin tutkimuksiin viitaten: nimenomaan alakroppa hyötyy usein pidemmistäkin sarjoista. Takavuosikymmeninä bodarit tekivät legendaarisia 20-toiston "hengityskyykkytreenejä". Ja venäläiset tieteilijätkin, vaikka yleensä alhaisten toistojen ystäviä ovatkin, suosittelevat alakropan kasvattamiseen pitkiä kyykkysarjoja (etenkin bodareille, joille suorituskyky ei ole tärkeintä). Alakropan lihaksisto on hitaampaa sorttia kuin yläkropassa ja pitkillä sarjoilla kyykyn kaltaisessa liikkeessä saadaan ainutlaatuista hormonibuustia koko kropalle. Verkhoshansky suositteli alakropan massatreeniin eristävimpiin liikkeisiin 60-90 sekunnin sarjakestoa (eli 2 s nosto, 4 s lasku -tempolla 10-15 toistoa), perusliikkeisiin jopa 90-120 sekunnin sarjakestoa (15-20 toistoa).


http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showpost.php?p=793714&postcount=280
 
tämän threadin perusteella en ole vielä saanut käsitystä, minkälainen on oikea HD treeni. itse haluaisin kokeilla 1 kuukauden jakson tämän tyyppistä ohjelmaa, mutta en osaa suunnitella sitä tämän threadin perusteella. kelläään linkkiä tai perusteltua selitystä, miten homma toimii
 
Mike Mentzer:in heavy dutyn viimeiset suuntaviivat.


Mike Mentzer kehoitti, että pidemmän aikaa treenanneet siirtyisivät enemmän harvempaan ja ultrapieneen volyymiin.

Viimeisessä kirjassaan on esillä Consolidation Routine, jota suositteli huonosti palautuville ja kehittyneille kehonrakentajille.

Yksi mietyttävä teoria onkin, että painoharjoittelu muuttaa lihassolutyyppiä siten, että nopeimmat lihassolut(IIx) lihassolut muuttuvat IIa:ksi ja hitaat(I) muuttuvat myös IIa:ksi.

Kaikki harjoittelu muuttaa lihassolutyyppiä.

jhulmi sanoi:
Itse asiassa harjoittelulla voi paljonkin muuttaa...homma menee niin, että jos jaetaan lihassolut niiden yhden proteiinin myosiinin raskasketjun mukaan, niin lihassoluja on kolmenlaista ihmisellä: I, IIa ja IIx. Viimeisin on nopein. Kaikki harjoittelu vähentää nopeimpien solujen määrää (IIx) ja IIa lisääntyy. Esim. bodareilla IIa solujen pinta-alat on tosi suuret. IIa ja IIx soluilla muuten näyttää olevan melko paljon parempi kasvupotentiaali kuin I-tyypin soluilla. Eli siinä syy miksi esim. sprinttereillä usein reeni kasvattaa helposti lihasta, mutta monilla "nylkyillä" ei sitten millään...

http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showpost.php?p=798650&postcount=322

jhulmi sanoi:
Niin moni asia vaikuttaa että lihassolujakaumasta ei voi hirveesti päätellä...Joissain tutkimuksissa joitain yhteyksiä on löydetty suorituskykyyn, esim. tässä. Ja joissain lajeissa 50/50 näyttäisi olevan usein edullisin vaihtoehto, yllättävää kyllä myös yhdessä kaikkein eniten räjähtävyyttä vaativassa lajissa eli pituushypyssä, ainakin etureisien suhteen, joista lihassolujakauma yleisimmin määritetään...

gdane: muutokset on aika radikaaleja, reenin myötä nopeimpien IIX-tyypin solujen suhteellinen määrä tippuu usein alkutilanteen n. 5-20 %:sta lähelle nollaa kunhan reenaa edes kohtuu paljon ja käytännössä ihan sama mitä reenaa...
Sitten vastaavasti immobilisoidussa lihaksessa lihas on lähes 100 %:sti muutaman viikon kuluttua jo IIx:ää ja a:ta ja I solut on lähes nollassa...Eli jos biokemiallisesti ajateltaisiin, niin nopein on se joka reenaa vähiten...onneksi homma ei mene (ihan) näin, vaikka ne IIx solut ovatkin eristetyissä in vitro solututkimuksissa niitä nopeimpia ja vahvimpia...

edit: röhnis ehti eka ;)

http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showpost.php?p=981718&postcount=22


Summailen tässä yhteen merkitsevät tekijät omasta mielestäni:

- Kaikki (paino)harjoittelu muuttaa lihassolutyyppiä
- Lihassolutyypin muutos kohti IIa *
- Lihaksen supistuvien proteiinien kasvu aka toiminnallisen lihaskudoksen kasvaminen
- Lisääntynyt palautumisen tarve, johtuen edellä mainituista seikoista

* Yksi kysymys onkin, voiko pikajuoksija harjoitella vain nopeimpia lihassolujaan eli IIx? esim. nopeusvoimaharjoittelulla?

(liha)pyörykkä sanoi:
Mielenkiintoista! :thumbs:
Tummaihoisilla on kaiketi keskimäärin enemmän tyypin x soluja, he kun hallitsevat suvereenisti pikajuoksua, mutta valkoihoisilla enemmän a-tyypin soluja (voimanostajat). Aiheuttaako jopa nopeusvoiman (ns. räjähtävien toistojen) treenaaminen x-solujen katoamista? Käsittääkseni ei!

http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showpost.php?p=799020&postcount=325


Mike Mentzerin idea oli, että lihasmassan kasvaessa palautuminen hidastuu ja palautumiskapasiteetti on rajallinen.

Suurta vaihtelua palautumiskapasiteetissa esiintyy eri treenaajilla.

Joillakin on paljon rasitusta sietävä kroppa, joillakin kroppa sietää keskiverrosti rasitusta, joillekin vähäinen määrä rasitusta on tarpeeksi tai liikaa.

Karkeita arvioita, jos niitä edes voi tehdä.

Alkuajan ohjelmistaan Mike Mentzer alkoi kehittämään harvempaan treenitiheyteen perustuvaa treeniohjelmaansa.

Alunperin treenautti Arthur Jones:in ohjeiden mukaan 3 krt viikossa ja totesi, että suuri osa treenautettavista ei pystynyt kehittymään, sillä sarjamäärällä/intensiteetillä/treenitiheydellä.

Valmennus kokemuksen kautta Mike päätyi tälläisiin suosituksiin ja kehitti ajatteluaan.

Kotisivujen mukaan Mike on valmentanut 2000 henkilöä.

Painoharjoittelun tutkiminen on äärimmäisen haastavaa, koska siinä on monta muuttujaa ja ihminen on jatkuvassa muutostilassa, kun se joutuu tekemään enemmän, mihin on tottunut.

Lopuksi pyydänkin miettimään, että kun 2-jakoista ja koko kroppa ohjelmia olen itsekin hehkuttanut....

Vaikka menneiden vuosikymmenten fysiikat on rakennettu pääosin:
- koko kroppa 3 kertaa viikossa ohjelmilla
- ylä ja alakroppa jaoilla 2 kertaa viikossa

Onkohan mahdollista, että nämä kehonrakennuksen maailman mestarit/ameriikan mestarit olivat myös 20-50 luvuilla palautumiskyvyn kannalta eliittiä eli easy gainereita?

Mitään yksiselitteisiä päätelmiä ei voi muodostaan tai kirjoittaa, vaikka esim. klassinen ja symmetrisen fysiikaan omaava Steve Reeves tai John Grimek olisi treenannut koko kroppa ohjella 3 kertaa viikossa?

Ps.
Epäilen vahvasti, että kovin huonolla genetiikalla ei kehonrakennus kisoja koskaan voitettu.

Paitsi jos kisaan ilmoittautuneet ovat kaikki olleet "Mr. Nigeria vm. 85" tyyppisiä ratkaisuja...
edit: kirjoitusasu.

Edit: Esim. Hst:llä aika harvoin näkee kovia fysiikoita, vaikka on tieteellinen ratkaisu.
Joku hyvällä palautumiskyvyllä varustettu varmasti kehittyy tuollakin hyvin.
Easy gaineriksi kutsuisin, jos melkein mikä tahansa ratkaisu toimii ja lihakset/voimat kasvaa nopiaan.
edit:

HST on tehokas, jos sillä pyritään kasvattamaan sarkoplasmista lihaksen kokoa, eikä niinkään supistuvia proteiineja.
Toistoalueista karsisin 5 toistot pois ja menisin 20, 15, 10 alueilla ja korottaisin jopa sarjamääriä hiukan. Ei failureen saakka silti näissäkään olosuhteissa, mielummin tuttua ja turvallista pumppailua...

Proteiinisynteesi tutkimus pätee mun näkemyksen mukaan vain, jos treenataan sarkoplasmaa ja kehitetään lihaksen kokoa sen kautta.

Tosin jälleen luulen joku easy gainer todistaa mut vääräksi:rolleyes:

edit: pieni lisäys:
Jos tehdään enemmän tuntuma/pumppipainotteisesti ja pienillä raudoilla + lyhyillä palautuksilla niin treenit ovat kevyempiä ja niistä palautuu helpommin(lue pystyy tekemään tiheämmin). Liika on kuitenkin liikaa;).
 
Pohjoisvirta sanoi:
HST on tehokas, jos sillä pyritään kasvattamaan sarkoplasmista lihaksen kokoa, eikä niinkään supistuvia proteiineja.
Toistoalueista karsisin 5 toistot pois ja menisin 20, 15, 10 alueilla ja korottaisin jopa sarjamääriä hiukan. Ei failureen saakka silti näissäkään olosuhteissa, mielummin tuttua ja turvallista pumppailua...

Tuota...pudottaisit ne vähäisetkin mahdollisesti sarkomeeristä (sp?) kasvua tuovat vitossarjat HST:stä pois, miksi? Palautumisen takia? Vitosviikkojen volyymi HST:ssä on tosi matala, yksi kova sarja kolme kertaa viikossa. En haasta tuota kommenttiasi, haluan vaan kuulla perusteet, koska ne muutosehdotukset joita HST:hen olen kuullut ovat olleet juurikin päinvastaisia eli pumppisarjat tehottomina pois ja painotusta lyhyemmän sarjan päähän. Miksi usein toistuva matalan sarjapituuden treeni ei toimisi, eihän kai esim. voimanostajien treenikään ole ihan tuloksetonta lihasproteiinin kasvatukseen?
 
JSmith sanoi:
En haasta tuota kommenttiasi, haluan vaan kuulla perusteet, koska ne muutosehdotukset joita HST:hen olen kuullut ovat olleet juurikin päinvastaisia eli pumppisarjat tehottomina pois ja painotusta lyhyemmän sarjan päähän.

Periaatteessa ajattelin tuota sarkoplasman kehityksen kannalta.
Aivan puhtaasti lihasten koon kannalta.

Kasvaa sarjapainot noissa pitkissäkin toistoissa, lihaksen koon kasvaminen ei ole koskaan täysin hyödytöntä.

Pidemmät sarjat ovat tehottomia HST:ssä, koska volyymi ei ole tarpeeksi suuri.

Sarkomeerejä kehitetään paremmin juuri 5 toiston sarjoilla ja siihen tämä ohjelma tähtää nykyisessä muodossa Haycockin ajatuksia, jos oikein olen ymmärtänyt.

Vaikea sanoa, kannattaako tehdä noin lyhyellä aikavälillä sekä pitkää että lyhyttä sarjaa.

Ei ne täysin toisiaan pois sulje kuitenkaan.
Mutta hitaampaa touhua on, jos kahta asiaa tehdään samaan aikaan.


Jotkuthan sanovat, että hermojen tulee sopeutua myös treeniin eli venyttelyä pitäisi olla runsaasti, että tämä hermojen venyminen pitäisi tapahtuu samaan aikaan, kun lihas kasvaa.

Uskoisin, että osittain SD tauko on hermojen palautumista varten ja silloin kannattaisi venytellä suhteellisen tuhdisti.

Venyttävä liike saa aika usein lihakset kipeäksi varsinkin, jos kyseistä liikettä ei ole tehty vähään aikaan...

Voisi kuvitella, että tämä aiheuttaa myös ja nimenomaan hermoissa venymistä ja seuraana päivä on hermojen venytyksestä johtuvaa kipua(ja se tuntuu lihaksissa).

Lihaskipu ei siis yksistään vielä kerro mitään, kasvaako lihas...

Mutta sen kaiketi kertoo, että lihasta on venytetty pidemmälle, mihin se on tottunut ja hermot ovat joutuneet venymään.

Notkeus on voimaa aina siinä suhteessa ja lihaksikkaimmat ukot on suhteessa notkeita sen takia niillä on lihastakin;).
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom