Miten tässä tapauksessa supistat 4-jakoisen 2-jakoiseen olematta salilla kahta tuntia kerrallaan, koska käsittääkseni olisi hyvä tehdä useita liikkeitä yhdelle lihakselle.
Miksi muka olisi? Kun liikkeet valitsee oikein (eli mahdollisuuksien ja välitysten mukaan suosii raskaita moninivelliikkeitä eristysliikkeiden sijaan), riittää suurillekin lihasryhmille pari isoa liikettä ja pienemmille yksi per treeni. Tiettyjä tilanteita lukuunottamatta on useimmiten tuloksekkaampaa panostaa kunnolla pariin hyvään perusliikkeeseen, kuin hinkkailla ja pumppailla 10 eri hilavitkutusta yhdelle lihakselle 20 eri suunnasta.
Ja kuten olen varmaan 1000 kertaa näissä eri treenijakojen välisissä "keskusteluissa" huomauttanut, on aika erikoista kuvitella voivansa tiivistää esim. 4-jakoisella täyden viikon aikana tehdyt treenit 2-jakoiseen kiertoon, koska tällöin treenikuormitus tuplaantuisi (2-jakoisella treenataan yleensä kroppa läpi 2x viikossa, ei vain kerran).
Eli jos olet esim. rinnalle tehnyt 4-jakoisella ohjelmalla kerran viikossa 10 sarjaa, ei siitä 2-jakoiseen ohjelmaan siirryttäessä todellakaan tehdä rintaa 10 sarjaa 2x viikossa (eli yhteensä 20 sarjaa rintaa viikossa), vaan esim. 5 sarjaa rintaa 2x viikossa (jolloin viikon aikana tehdään edelleen se sama 10 sarjaa rintaa, kuin aiemmin 4-jakoisella ohjelmalla).
Käsittääkseni kerran viikossa per lihas/lihasryhmä -systeemi on suositumpi ainaki tiuhempaan salilla kävijöiden keskuudessa
On toki, ja yhtä lailla suurin osa salilla kävijöistä näyttää vuosi vuodelta aivan samalta, nostellen täsmälleen samoja painoja kuin 5 vuotta aiemminkin. Kannattaakin kenties miettiä, haluaako näyttää tasan samalta kuin melkein kaikki muutkin salilla, vai haluaako oikeasti kehittyä (koska suurin osa salitreenaajista ei pahemmin koskaan kehity). Tämä ei nyt siis tarkoita, että kaikkien pitäisi treenata 2-jakoisella (koska on olemassa treenaajia, jotka oikeasti kehittyvät paremmin monijakoisilla ohjelmilla). Pointti on siinä, ettei välttämättä kannata tehdä laumassa täsmälleen samaa juttua kuin kaikki muutkin, jollei halua saada täsmälleen yhtä huonoja tuloksia kuin kaikki muutkin.
Hulkkuhan itsekin treenaa tällä hetkellä 4-jakoisella
Mistä olet tuon 4-jakoisen meikäläiselle keksinyt? Nykyinen volyymipumppiohjelmani on paperilla 5-jakoinen, mutta jokainen lihasryhmä (ehkä selkää ja rintaa lukuunottamatta) tulee treenattua 2 tai 3 kertaa viikossa. Lisäksi olen nyt ollut dieetillä jo 27 viikkoa putkeen, eli näillä dieettitreeneillä ei ole suurtakaan tekemistä sen kanssa, miten kannattaa treenata lihaskasvua tavoitellen sitten kun se on ylipäätään mahdollista (eli plussakaloreilla). Plussakaloreilla treenin tavoitteena on maksimaalinen kehitys, kun taas dieetillä treenien pääsääntöinen tarkoitus on lihasmassan ja energiankulutuksen ylläpito. Lisäksi hyvin oleellista näin pitkällä dieetillä on se, että treeneissä on riittävästi vaihtelua tylsistymisen välttämiseksi (koska minkäänlaista kehitystä lihasmassassa ei kuitenkaan naturaalina pitkällä dieetillä oikein saa).
ja sen vaikutus perustuu dual factoristien mukaan epäsuoraan rasitukseen
Dual Factorissa ei ole kyse epäsuorasta rasituksesta, vaan DF:ssä harjoittelun kokonaisrasitusta ei katsota Single Factor -tyylisesti pelkän yksittäisen treenin, vaan lisäksi myös treenijaksojen näkökulmasta. Epäsuoraa rasitusta voi tulla aivan samalla tavalla myös Single Factor -perusteissa ohjelmassa, ja ohjelma voi aivan hyvin perustua Dual Factoriin ilman, että siinä on yhdellekään lihakselle epäsuoraa rasitusta.