Vaikka Crusader tuossa yllä ihan aiheesta huomautti keskustelun lipsuneen aiheesta, niin en malta olla vielä jatkamatta. Kyllä minä edelleen haluaisin jonkin osuvan yksiselitteisen määritelmän/ominaisuuden vasemmistolle tai oikeistolle. Edes yhden.
Nojoo, threadin otsikko on Eduskuntavaalit 2011, joten eiköhän tänne saa vääntää politiikasta aika vapaasti. Yleinen mantrahan on, että tuo vasemmisto-oikeisto-jaottelu on aikansa elänyt. Niin taitaa tosiaan jossain määrin olla, ja on järkevämpää korvata se jaottelulla liberaaleihin ja konservatiiveihin poliittisten vapauksien osalta (x-akseli) sekä suuren (hyvinvointi)valtion ja pienen (yövartija)valtion kannattajiin (y-akseli). Tällöin vältytään tuolta painolastilta mikä noista "vanhoista" termeistä tulee.
Sinä sijoitit esimerkinomaisesti? valtion totaalikontrollin oikealle, ja tässä kohtaa huomaan tapamme hahmottaa oikeisto-vasemmisto akselia olevan toistensa peilikuvia. Anarkia voi muuten tuntua loogiselta vastakohdalta valtion totaalikontrollille, mutta jos valtion totaalikontrollin vastakohdaksi asettaa yksilön kontrollin itsestään, niin tätähän anarkia järjestäytymättömänä yhteiskuntamallina ei ole, vaan yksilön kontrollin jyrää aina vahvemman oikeus. Yövartijavaltio olisi mielestäni totalitarismin osuvampi vastakohta ja minun poliittisen kompassini mukaan selkeästi oikeistolainen malli.
"Vasen" tarkoittaa tässä yhteydessä liberaalia ja "oikea" konservatiivista poliittisten vapauksien osalta x-akselilla. Mun mielestä tosiaankin on järkevää hylätä vanhat termit "vasen" ja "oikea" poliittis-taloudellisina termeinä. Sitä iso hyvinvointivaltio vs. pieni yövartijavaltio -eroa mittaa tuo y-akseli, ei x-akseli. X-akseli mittaa poliittisia vapauksia: saako ihminen tehdä ruumiilleen mitä haluaa (abortti, huumeet jne) vai tuleeko joku uskovais-konservatiivi sanomaan mitä Jumalan mielestä ihminen saa ruumiilleen tehdä. Looginen johtopäätös yksilönvapauksissa (ja entistä pienemmän ja pienemmän valtion kannattajissa) on tosiaankin mielestäni se, että lopulta saavutaan anarkiaan, jossa ei ole mitään yhteiskuntaa (tai muuta organisaatiota), joka rajoittaisi yksilöitä. Jotkut näkevät tämän toivottavana asiantilana eikä sillä ole mitään tekemistä kaaoksen kanssa, johon itse viittasit. Jotkut taas näkevät sen (sinun tapaasi?) kaoottisena luonnontilana (bellum omnium contra omnes), jossa vahvat jyräävät heikot.
Jos siis kannatat yksilön vapauksia ja pientä yövartijavaltiota, niin sijoitut tuossa kartalla "libertaariksi" eli tuonne ihan ylös.
Minusta muuten tuo nelikenttämalli ei oikein toimi jos siinä vastakkaisiin nurkkiin asetetaan arvoliberaalit ja arvokonservatiivit. Eiväthän nuo ole välttämättä toistensa vastakohtia, vaikka näin ollaankin kieltämättä totuttu ajattelemaan. Hieman kuin kuvaisi idän vastakohdaksi etelää - huono paikannusmetodi. Ennemminkin näkisin negatiivisen ja positiivisen vapauskäsitteen asettuvan toisiaan vastaan, eli klassisen liberalismin ja sosiaaliliberalismin. Esimerkkinä voisi käyttää Crusaderin mainitsemaa Stubbin ”tänne vaan” ajattelua maahanmuuttopolitiikasta, joka käytännössä polkee vastaanottoväestön negatiivisia oikeuksia tulijoiden positiivisten oikeuksien nimissä.
Mun mielestä tuo nimenomaan toimii niin, että arvoliberalismi ja arvonkonservatismi ovat toisiaan vastakkaiset x-akselilla, ja y-akselilla toisiaan vastakkain ovat negatiiviset ja positiiviset vapaudet. Jos esimerkiksi vastustat ihmisten oikeutta päättää omasta ruumistaan yms sijoitut konservatiiviksi. Jos tämän lisäksi vielä haluat, että valtiolla on suuri rooli talousasioissa, niin sijoitut oikealle alas.
Tuskin ihmisten preferenssejä saadaan täydellisesti tuollaiselle "kompassille" koskaan tungettua, mutta uskoisin, että aika hyvin noilla määritelmillä saadaan kuvattua ihmisten todellisia asenteita. Se, että ihmiset monesti väittävät olevansa "vapauden" puolella, mutta eivät tuollaisella kartalla sijoitukaan tuonne ylös "libertaareiksi" vaan tuonne oikealle (tai oikeaan ylänurkkaan) "konservatiiveiksi" ei ole mikään yllätys. Se vaan kertoo tietyllä tapaa ihmisten väärästä omakuvasta.