- Liittynyt
- 7.4.2004
- Viestejä
- 2 166
- Ikä
- 43
Kuulostaa vähintäänkin arveluttavalta että valtio ottaa minulta rahaa ja päättää millaisia osakkaita ostaa itselleen...ihan minun ja kaikkien parhaaksi. Veikkaan että yritysten kiinnostuneisuus vaalirahoitukseen kasvaisi.
Kuulostaako vähintäänkin arveluttavalta että valtio ottaa sinulta rahaa jotta voi palkata äijän tienposkeen valvomaan että ajat oikeaa nopeutta? Entä se, että valtio ottaa sinulta rahaa jotta voi palkata jonkun valvomaan, että olet antanut rahaa juuri sen verran mitä valtio pyytää? Mitenkäs se, että valtio rankaisee vankilalla, jos et antanut riittävästi?
Lopulta tuo menee siihen kysymykseen, että millaisena kukin valtion kokee. Jos hyväksyy valtion elimenä, joka toimii valtion ja/tai kansalaistensa parhaaksi, mitään moraalista estettä ei pitäisi olla esim. sille että valtio perustaa/ostaa omien rajojensa sisäpuolella toimivan yrityksen. Tämän jälkeen sillä on omistajana oikeus ohjata yrityksen käyttäytymistä niin, että sen oma, parhaaksi katsoma etu toteutuu. Jos sen sijaan kokee valtion ulkopuoliseksi toimijaksi, jonka päätöksiin ei voi esim. osakkeenomistajana luottaa, luottamus tuskin on kovin suurta näissä muissa, yleisesti tärkemmiksi koetuissakaan asioissa. Sikäli kun valtio on kansalaisten muodostama yhteisö, valtion omistajapolitiikan tulisi, ja voisi olettaa, olevan yleishyödyllistä kansalaistensa kannalta.
Toki tuo valtion omistajuus voi johtaa korruptioon, jos valvonta laiminlyödään. Sinällään en koe valtionyhtiöitä välttämättömiksi, mutta ne kenties voivat olla hyvä lisä julkiseen sektoriin (jos ne siihen kuuluvaksi haluaa välttämättä kokea).
Minusta valtion tulisi tarjota tasainen pelikenttä ja tarjota vain se mitä hengissä säilymiseen tarvitaan(=ilmainen koulutus, terveydenhoito ja kansalaispalkka).
Itsekin olisin hyvin tarkkana aina kun valtiolle annettaan rooleja talouselämään. En ala yksityiskohdista sen kummemmin keskustelemaan, mutta valtion rooli eräänlaisena safetynä saattaisi olla yksi ratkaisu sekin.