SIC-, meillä vaikuttaisi olevan tässä sellainen lähtökohtainen ero, että omasta mielestäni kilpailukykyä ja asioiden kannattavuutta voidaan mitata muullakin tavoin kuin rahassa. Mielestäni esimerkiksi naistutkimuksen kattama tasa-arvotutkimus on tärkeä tutkimuskenttä, enkä nyt puhu siis tasa-arvon kallistamisesta skaalan toiseen päähän kuten feministit melko usein valitettavasti tekevät. Humanistisilla aloilla tutkimuksen tuloksia ja tuottavuutta on perinteisesti vaikeaa mitata rahassa. Yleensä se, mitä saavutetaan, on aiempaa syvällisempi tai suurempi ymmärrys asioista, joiden varaan voidaan perustaa esimerkiksi yhteiskunnallisia tai kaupallisia palveluita, olivatpa ne sitten rahallisesti tuottavia tai muulla tapaa yhteiskuntaa parantavia. Esimerkiksi ihmisten onnellisuuden tunne tai hyvinvointi ovat asioita, joissa raha on loppujen lopuksi vain yksi tekijöistä.
Otetaan vaikka esimerkkinä koulukiusaaminen. Koulukiusaamisessa asian ymmärtäminen tarjoaa mahdollisuuksia ratkaisujen kehittämiseksi. Ilman tutkimusta asian suhteen oltaisiin täysin pimennossa. Tutkijat tutkivat opettajien roolia, oppilaiden roolia, kiusaamisen eri rooleja ja motivaatioita kiusaamiseen. Kaikki nuo tutkimukset ovat välittömässä arvioinnissa tuottavuuden aspektista täysin arvottomia. Voisiko kuitenkin olla, että jos ongelmaan pystytään pureutumaan jo ennakolta, niin tuloksena kouluista kehittyy enemmän tasapainoisia, terveen itseluottamuksen omaavia yksilöitä, jotka voivat aikuisiällään tehdä oman osansa yhteiskunnan hyvinvoinnin eteen tehokkaasti? Kuinka monen yksityisen sektorin yrityksen (muutamia säätiöitä lukuunottamatta) olettaisit rahoittavan tällaista tutkimusta jollei valtio sitä tekisi? Mielestäni tämä on erittäin hyvä esimerkki siitä, miten pinnallisestikin "turhat" tutkimukset voivat tarjota yhteiskunnalle jotain todella arvokasta.
Täysin yksityisen sektorin rahoittamassa tutkimuksessa ongelma olisi juuri se, että lähes poikkeuksetta tutkittavan asian olisi tavalla tai toisella kulminoiduttava taloudelliseen voittoon. Miten tällaisessa maailmassa kävisi esim psykologian ja psykiatrian tutkimukselle, joiden varaan esimerkiksi nuorten mielenterveystyö ja tuo aiemmin mainittu koulukiusaamisen, tai vaikkapa väkivallan, tutkimus perustuvat? Millainen hallintotapa muodostuisi maahan, jossa ei olisi tutkimusta politiikasta ja historiasta ja asiat laitettaisiin tärkeysjärjestykseen potentiaalisen voiton mukaan? Jos puhutaan hyvinvointiyhteiskunnasta niin mielestäni yksi suurimmista päähaaroista tutkimuksessa tulisi olla ihminen ja ihmisen hyvinvointi, sillä hyvinvoivat ihmiset ovat terveen ja tasapainoisen yhteiskunnan perusta, eivät tuotteet tai kilpailukyky. Raha on hyvinvoinnissa vain yksi tuhansista mittareista, joten sen nostaminen kirkkaasti muiden asioiden edelle on aivan liian mustavalkoinen tapa tarkastella näin laajaa ja monimutkaista kokonaisuutta.