lepex sanoi:
Konica Minolta Dimage Z1 tai G500. Hieman kalliimpia ovat kuin Sony tai Canon mutta Z1:ssä on 10x zoomi, vastaa normaalikamerassa 38 – 380
Eli Konicassa objektiivi olisi aivan ehdoton...Tiedä nyt sitten näistäkin...
Suhteuta kommenttini sitten sen mukaan, että kuvaan itse digijärkkärillä.
Tyttöystävälläni on tuo Z1. Koko laite on kovin muovisen oloinen, objektiivi heiluu, tuntuu lelulta. 38mm polttoväli on _aivan liikaa_ laajakulmakuvaukseen - ja 380mm taas on lähes aina turha. Lähemmäs on helppo kävellä - tietysti jos koittaa kuvata kurrea kuusenlatvasta, ei lähemmäs pääseminen ehkä onnistu..
Sen sijaan, varsinkin sisätiloissa kuvatessa on hankala kävellä taaksepäin, ainakin jos ei satu asumaan jossain kartanossa. Seinillä on ikävä tapa tulla vastaan.
Olin itse aikoinani kanssa hulluna noihin pitkiin polttoväleihin, ja näin ns. märkiä unia 400mm/F4 lasista, joka kamerallani olisi 1.6x polttovälikertoimen takia vastannut 640mm lasia.
No, 400mm jäi kauppaan, kuten myös 200mm. Pisin polttoväli on 100mm, ja sitäkin tulee käytettyä kovin harvoin - oikeastaan macrokuvauksessa (= otetaan kuva hyvin läheltä, n. 5cm päästä). Sen sijaan 20mm lasi on lähes aina kiinni kamerassa, ja tuo 1.6x kerroin, joka tekee siitä 32mm vastaavan, aiheuttaa harmaita hiuksia.
Lähes poikkeuksetta kameroita myydään kolmella valttikortilla: 1) hinta 2) megapikselit ja 3) zoom (ja vielä digitaalinen sellainen)
Ensimmäiseen nyt on paha sanoa mitään. Tietenkään kaikilla ei ole varaa panostaa sitä satasta-kahta enempää, jotta saisi parempaa laatua. Kameran voi kuitenkin valita usein monen joukosta, ja samassa hintaluokassa olevien digitaalikameroiden laatutasossa on vielä tällä hetkellä aikamoista vaihtelua.
Toinen on sitten megapikselit. Tähän oma kantani on varsin kriittinen; jos postimerkkikennoon tungetaan 5-6 megapikseliä, se ei voi olla myös näkymättä laadussa. Digitaalinen kuvakohina kasvaa jopa sietämättömäksi. No, tämä olisi mahdollista korjata esim. kuvankäsittelyohjelmalla jälkikäteen, paitsi että pokkareista ei harvoja poikkeuksia lukuunottamatta saa kuvaa pakkaamattomana (raw,tiff) ulos. Jpeg-pakkaus digitaalikohinaiseen kuvaan johtaa tilanteeseen, jolloin kohinan poisto muuttuu hankalaksi, pahimmillaan mahdottomaksi.
Oma mielipiteeni on, että 3Mpix on pokkarikäyttöä varten riittävästi. Tietysti lisäpikselit tuovat lisää yksityiskohtia näkyviin, vaan niiden mukanaan tuomat ongelmat kennon tiheyden kasvaessa ovat hyötyjä suuremmat. Itselläni on kamerassa 3MPix, ja noin 20 kertaa olen tähän mennessä törmännyt tilanteeseen, jossa olisin toivonut pikseleitä löytyvän enemmän. Kuvia kameralla on tullut otettua noin 15 000 kappaletta.
Ainiin, kamerani kenno on muuten fyysisesti noin nelinkertainen pokkarikennoihin verrattuna.
Ja sitten tämä zoom. Ja vielä digitaalinen sellainen.
Jälkimmäinen on jokaisen vähääkään asiaa tuntevan mielestä kirosana ja painajaisuni. Kamerassa ei ole niin tehokasta suoritinta sisällä, että se osaisi tuon zoomin tehdä kunnolla. Kytkekää siis se ensimmäiseksi pois päältä. Jos sitä "digizoomia" haluaa käyttää, sen "zoomauksen" voi tehdä jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmalla uudestaan rajaamalla. Ja paremmalla laadulla.
Optinen zoom ei ole jälkikäteen kylläkään korvattavissa. Sen sijaan kannattaa miettiä, harrastaako sitä oikeasti niin kovasti kuun, lintujen ja lentokoneiden kuvaamista, että sitä 10x zoomia tarvitsee. Mielestäni tärkein polttovälialue on (puhun nyt siis 35mm optiikkaa vastaavista määristä) 30-90mm; jos siis kamerassa on 3x optinen zoom, ja pienin polttoväli 30mm, saa kameralla jo kuvattua 90% normaaleista kuvaustilanteista. 10mm molempiin suuntiin lisää jo kummasti skaalaa; 20mm riittää lähes kaikkiin 'normaaleihin' laajakuviin (kalansilmäkuvat ovat asia erikseen), ja esim. sisätilakuvauksessa 30mm on yli 90% tapauksista oiva vaihtoehto.
Pitkät zoomit lisäksi 'tuhoavat' kokonaan perspektiivin; sama rajaus 100mm ja 20mm laseilla tuottaa aivan erinlaisen näkymän, 20mm lasilla kuvattuna näkyy syvyysvaikutelma oikeasti kolmiulotteisena, kun taas 100mm lasilla se näyttää lähinnä lattealta ja tylsältä.
Lisäksi kannattaa muistaa, että polttovälin kasvaessa myös tärähdysherkkyys lisääntyy. Muistisääntönä voi pitää, että maksimi 'tärähdysvapaa' valotusaika on polttovälin käänteisluku; 20mm polttovälillä 1/20 sekuntia, 400mm polttovälillä 1/400 sekuntia. Ja voisin kokemuksesta väittää, että Suomen pimeydessä on aika harvassa tilanteet, joissa 1/400 sekuntia riittää valotusajaksi. Jollei sitten nosta herkkyyttä, ja saa digitaalisella kohinalla pilattua kuvaa lopputulokseksi.
Jos tuntuu siltä, että oma käsi on riittävän vakaa myös pidemmillä zoomeilla, kannattaa tehdä testi;
viritä A4 paperi 'pingotettuna' sivuttain johonkin, ja pidä siinä lyijykynää kiinni niin ettei paperi kuitenkaan puhkea. Sen jälkeen teippaa lyijykynä kiinni karttakeppiin, ota karttakepin päästä kiinni ja toista testi. Vertaa, kuinka paljon kynän heilunta lisääntyi. Unohda ajatus tarpeeksi vakaasta kädestä 400mm polttoväleillä.
Jos kuitenkin pitkään zoomiin päätyy, kannattaa kameran hintaan lisätä välittömästi kolmijalka (tripodi). Näitä saa pokkarikäyttöön sopivina uutena n. 50-100e hintaan, ja käytettynä verrattain halvalla (tyttöystäväni osti Z1:eensä 20 eurolla).
Itse kuvauksesta innostuneena ja sitä välillä kovasti, välillä vähemmän kovasti harrastavana todennut, että megapikselit, zoomit ja "suoratulostukset" eivät todellakaan ole niitä tärkeimpiä ominaisuuksia digikameroissa; tietysti pikseleitä pitää olla tarpeeksi (imho, nykykennoilla 3Mpix) ja 3x zoom on ihan hyväksi.
Sen sijaan kameran bufferin koko (montako kuvaa voi ottaa, ennen kuin kamera sanoo "odota en ole vielä valmis seuraavaan"), laukaisinviive (kauanko menee siitä hetkestä, kun painaa laukaisinta hetkeen, kun kuva oikeasti otetaan), kameran nopeus (valikot, käynnistyminen) ja käyttöliittymän selkeys. 10x zoomit ja 700 megapikseliä eivät kamalasti auta, jos kuva jää ottamatta heikon käyttöliittymän ja kameran hitauden takia.
G500:sta en ole itse kokeillut, joten siitä on paha mitään sanoa; DVDPlazan forumeissa on kuitenkin
asiasta keskustelua.
Oma valintani tällä hetkellä kokeilemistani kameroista (jos valitsisin kameraa ainoakseni) olisi Canonin A70 (huom. olen mieltynyt Canonin kameroihin); laajakuvapuoli on tarpeeksi laaja, valikko tarpeeksi selkeä, manuaaliasetukset (aukon koko, valotusaika) löytyvät, iso50/iso100 tarpeeksi vähäkohinaisia, hyvä väritoisto, tarpeeksi pieni koko, 'manuaalinen' tarkennus, makrokuvausetäisyys 7cm.
Nykyisen rotiskon (EOS D30) rinnalle taas Casio Exilim EX-Z3 (huom. ei Z4!) vaikuttaisi houkuttelevalta; iso LCD, pieni koko, vikkelä. "Kanna aina mukana" kamera, toisin kuin tuo nykyinen.. ;) En kuitenkaan ole niin paljoa kameraa käyttänyt, että voisin siitä perusteellisempaa arviota antaa.
Puuh, meneehän se palautusjuoman nautiskelu näin saarnatessakin.