Dieettaaminen - asiat, joilla EI ole merkitystä

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Ensinnäkin ihan hyvä että olet jaksanut vääntää tekstin. Palstallahan näistä kaikista on kirjoiteltu aikaisemminkin, mutta tekstit unohtuvat ja hukkuvat varsin helposti, varsinkin uudistusten yhteydessä. Tässä suhteessa kertaus on aina hyväksi.

Toisaalta kun suurin osa noista teksteistä ja ajatuksista on suomennettu Lylen ja Alanin sivuilta, olisi hyvä muistaa viitata lähteisiin, ja ohjata ihmiset myös alkuperäistekstien pariin. Noita tekstejä ja hyviä linkkejä voisi sinänsä keräillä ja laittaa niinikään stickyksi. Tai jos jaksaa, jopa suomentaa alkuperäisteksteistä luvan kanssa, jää sitten turhat epätarkkuudet pois.
 
Riittänee, että postauksesta puolet on englanninkielistä "älämölömöngerrys" -tekstiä ja se uppoaa tiedonjanoisin hifistelijöihin.

Mikä siitä sitten tekee möngerrystä, huono kielitaito vai?

Joku muu esitti tutkimuksen missä oli todettu että kyllä laihtuu jos vaan syö vähemmän kun kuluttaa. No juu, pitää kyllä paikkansa mutta useimmat meistä varmaan mieluummin menettäisivät lihaksen sijasta rasvakudosta... Sa siinä tapauksessa ei ole ihan sama mitä syö ja miten liikkuu.

Ysikymppisen teksti oli fiksusti koottu ja sisälsi paljon asiaa. Kriittisesti tietysti saa ja pitääkin lukea mutta ennenkuin lähtee teilaaman toisen tekstiä kannattaa varautua itsekin perustelemaan kantansa ja esittämään faktoja ja lähteitä mielipiteidensä tueksi.
 
Mutta mites sitten mieleeni on jäänyt Poiliquinin/Thibaudeaun joku viittaus siihen, että pikajuoksijat taas karttavat matalia intensiteettejä ja omaavat laidastaan kovat fysiikat. Pitkänmatkan kituuttajat omaavat taasen yleensä erittäin hoikan olemuksen, mutta silti kuulema aika suuren rasvaprosentin. Onko tämä täysin puppua?

Ei aivan noin suoraan korreloi. Jos juoksee satoja kilometrejä viikossa, niin tuskin kovin lihaksikkaasta kropasta on apua. Ja lukuisat probodarit tekevät matalan intensiteetin aerobisia.

Tai pikemminkin minkälaiset ruokavaliot olisivat sitten tutkimustesi perusteella optimaaliset dieetille ja kasvamiseen?

Ei tällaista oikein ole. Paljon proteiinia, rasvaa, hiilihydraatteja, vihanneksia ja suojaravinteita. Eiköhän pääse melko pitkälle.

Sanoit muuten tuossa ekassa postauksessa myös näin: "Itse asiassa liian usein syömisestä voi olla jopa haittaa lihastenkasvatukselle. Mutta se on sitten aivan toinen aihe". Tuo kuulostaa aika mielenkiintoiselta joten kehtaisitko valaista tietämätöntä vähän enemmän? :)

Proteiinin syöminen tietysti nostaa veren aminohappotasoja ja tämä kiihdyttää sitten proteiinisynteesiä. Mutta jos seuraava ateria syödään enen kuin veren aminohappotasot ovat laskeneet, niin aminohappotasot kyllä nousevat, mutta se ei kiihdytä enää proteiinisynteesiä. Sen takia aminohappotasojen pitäisi laskea ennen seuraavan aterian syömistä, jotta proteiinisynteesi kiihtyisi. Ei päde aineiden käyttäjiin. Ja jos on tottunut ja sopii parhaiten vaikka 2-3 tunnin välein syöminen, niin ei kannata muuttaa mitään.

Tuhannet kiitokset! Ysikymppinen, kuinka paljon tiedät alkoholin todellisista vaikutuksista dieetillä? Täällä pakkiksellakin oon joskus lukenut kavereista, jotka ovat sanojensa mukaan poltelleet rasvoja siinä viikonloppujuominkien ohessa ja saavuttaneet hyviä tuloksia. Onko alkoholi siis tutkimusten valossa niin iso paha kuin absolutisti bodymunkit antavat aina ymmärtää?

Enpä usko, että kohtuullisella käytöllä on mitään haittaa. En ainakaan itse ole huomannut. Tutkimuksia aiheesta ei ole niin paljoa tullut luettua tästä aiheesta, kun oma käyttöni on (useimmiten) melko vähäistä.

Toisaalta kun suurin osa noista teksteistä ja ajatuksista on suomennettu Lylen ja Alanin sivuilta, olisi hyvä muistaa viitata lähteisiin, ja ohjata ihmiset myös alkuperäistekstien pariin.

Juu Lylen juttuja on tullut luettua melko paljon, vaikka suurimpaan osaan näistä asioista oli törmätty ennen kuin eksyin hänen sivuilleen. Mutta spot reductioniin, puhtaasti syömisen ja aerobinen vs. HIIT asioihin hänen jutuistaan on ollut apua.

Mutta Aragonilta ei ole tullut luettua kuin kaksi artikkelia, toinen T-Nationista ja toinen Lylen sivuilta, täytyypä tutustua hieman tarkemmin.
 
Jos toi on totta ettei toi paastotila tuu helposti on totta ni tää on tärkein yksittäinen artikkeli laihdutukseen liittyen mitä oon ikinä lukenu. :)
 
Aivan mahtavaa tekstiä, ei voi oikeen muutakaan tokaista. Miten hemmetissä on edes jäänyt huomioimatta? Lyökää ehdottomasti näitä stickyiksi, sitten porukalla mestataan aloittelijoita jotka tekevät uusia threadeja jnejne....

Jos kunnolla haluaa nostaa leptiiniä, olisi parempi pitää parin päivän tankkausjakso tai jopa viikon, jolloin mentäisiin maltillisilla plussilla.

Yksi monista kohdista, ja harhaluuloista kun tankaskellaan yhtä päivää säntillisesti viikon pari välein, tai ei jopa ollenkaan pitkän dieetin aikana. On kyllä huima boosti kun tosiaan viikon on plussilla, vahingossa tuli ekan ja tällä hetkellä viimeisen dieetin aikana koettua.

Joku vielä nillittää jotain, silti uusiin ketjuihin paasataan samaa paskaa säästöliekeistä ja muusta kusesta. Jakakaa nyt muutkin kaikkitietävät tietonne.
"Meille lääkäreille ei mitään uutta tietoa..." - Kiitokset päivän nauruista... :D
 
Tuhannet kiitokset! Ysikymppinen, kuinka paljon tiedät alkoholin todellisista vaikutuksista dieetillä? Täällä pakkiksellakin oon joskus lukenut kavereista, jotka ovat sanojensa mukaan poltelleet rasvoja siinä viikonloppujuominkien ohessa ja saavuttaneet hyviä tuloksia. Onko alkoholi siis tutkimusten valossa niin iso paha kuin absolutisti bodymunkit antavat aina ymmärtää?

Lylen sivujen kautta löysin itse ainakin tälläisen: http://www.tmuscle.com/free_online_article/sex_news_sports_funny/a_muscleheads_guide_to_alcohol_1

:kippis1:

Itsellä vaan menee se pari päivää krapulasta toipuessa, ja sillon vituttaa, masentaa ja on niin paha olla muutenkin että tulee syötyä vähän mitä sattuu.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
......
:kippis1:

Itsellä vaan menee se pari päivää krapulasta toipuessa, ja sillon vituttaa, masentaa ja on niin paha olla muutenkin että tulee syötyä vähän mitä sattuu.

Vaan..? Kerro noi päivät 52:la ja mieti montako päivää menee vuodesta hukkaan.. Tuskin on kauhean kovaa anaboliaa tiedossa noina päivinä...
 
ketjun aloittajalle vaan yksi kysymys-
jos calories in = calories out ja rasva lihottaa saman verran kuin hiilarit voisitko selventää miten toimivat seuraavat prosessit:
ATP tuottaminen mitokondrioissa APT- sta (tarkoitan nyt protonivirtausta ja sen mahdollista toimimista ns futile cyclena mihin ylimääräinen rasvaenergia käytetään ilman että sitä varastois rasvasoluihin)
ja sitten vielä voisitko selventää termogeenisen kalorin ja bioenergeettisen kalorin termien välisen eron.

kiitos
 
ei vastausta: vastan sitten ite itelleni :D

Termodynamiikasta
Usein tuodaan esille kalori on alori teorian puolustukseksi termodynamiikan 1 lakia. Ja se on toki totuus, että ihmisen aineenvaihduntakin käyttäytyy samojen lakien johtaamana kuin kaikki muukin fyysinen elämä tällä planeetalla. Kuitenkin pitäis osata käyttää termodynamiikka oikeasti – erityisesti kuin puhutaan bioenergetiikasta.
Esimerkiksi bioenergetiikassa käsitellään Gibbsin vapaata energiaa - G'tä perus energiamitan E-n sijasta. (Sitä sen takia, että G-ssä sisältyy myös termodynamiikan toisessa laissa esille tuotu entropia).
Aloitetaan siitä, että VHH dieettien perusväittämä on, että pitää olla olemassa tietty aineenvaihdunnallinen etu systeemejen välissä, mitkä perustuu energiasaannissa glukoneogenesiin. Biokemian luennoilla tulee selväksi että tuottaakseen glukoosia glukoneogeneesin kautta, tarvitaan siihen 6 ATP verran energiaa. Jos siihen on käytettävissä vapaa glukoosia sitten tiedysti ylimääräistä 6 ATPn energiatuotantoa ei tarvita = elikkä aineenvaihdunnallinen etu on olemassa. Kiistäämattomasti.
Elikkä jos tietyt tahot yrittävät väittää, että termodynamiikan “laki” (siinä he tarkoittavat vaan ensimmäistä lakia) kumoaa aineenvaihdunnallisen edun ja todistaa, että kalori on kalori, sitten kaksi termodynamiikan lakia yhdessä todistaa päinvastoin selaisen edun olemassaolon.
Sitten seuraava kysymys: mikä on kalori?
Elikkä mikä on ravitsemuksellinen kalori eikä fyysinen (energiamäärä, mikä nostaa gramman veden lämpötilaa 1 C asten verran). .. mitä tarkoitetaan kun sanotaan että 1 gr hiilihydraattia sisältää energiaa 4 kcal verran.
Bioenergetiikassa me puhutaan kalorista vapaana energiana, G'na, mikä on potenttiaali – sitä voi verrata esimerkiksi painovoiman potenttiaaliin: kun kivi heitetaan kalliolta alas, muuttuu sen potentiaalinen energia ensiksi kineettiseksi ja sen jälkeen se nollaantuu kun kivi iskee maahaan. Mitä tapahtuu silloin energialle? Minne se menee? Termodynamiikka ei käsittele energian häviämättömyyttä vaan sen hajoamista.
Ok, termodynaamikka on tullu käsitteltyä: moving on
Glukoneogeneesi, ATP, tuloksettomat tsyklit:
Ihmisen keho tarvitsee keskimäärin n 200 gr glukoosia päivässä toimiakseen normaalisti. Noin 70 gr siitä voi korvata ketooneilla. Siitä jää n 130 gramman tarve ja se täytetään muuttamalla proteiini glukoosiksi ja käyttämällä glyseroolirangasta triglyseriidimolekuleja glukoosin tuotantoon. Kun hiilihydraateja saa ravinnosta sitten kehon ei tarvitse käyttää lisäenergia sellaiseen prosessiin.
Toinen aineenvaihdunnalisen edun tuottaja VHHlla on nn turhat syklit: mitkä ne ovat?
Ne ovat prosesseja kehossa, mitkä ylläpitävät meidan normaalia kehon lämpötilaa. Ne on prosesseja mitkä ei saa eikaiseksi mitään lopputulosta – elikkä alku on sama kuin loppu, vaikka siihen kulutetaan energia: vaikka jos nostelet kivia yhdestä paikasta toiseen ja kannat ne sitten taas alkupinoon takaisin.
Keho ei käytä rasvoja tai hiilareita energiaan suorasti, niistä tuotetaan ATP-ta (adenosiini trifosfaattia), mikä on kehollemme polttoaineeksi. Sitä tuotetaan ADPsta (adenosiinidifosfaatti), käyttäen hyväksi osmoottista ja elektrolyyttista epätasapainoa solujen mitokondrioiden sisämembraanin kahdella puolella. Sen membraanin yhdellä puolella on enemmän proottoneita kuin toisella ja ne käyttäytyy kuin turbiinissa – niitä vuotaa isomman konsentraation puolelta toiselle puolelle ja se turbiini tuottaa ADPsta ATP-tä.
Energia, mitä tarvitaan protoonien konsentroimiseksi yhdelle puolelle saadaan ruuasta. Sehän pilkotaan loppujen lopuksi korkeaenergisiksi elektroneiksi. Ne elektronit liikkuu molekyylikompleksejen avulla membraania pitkin, ja molekyylijonon lopussa ne liitetään happiatomin kanssa (prosessi minkä sivutuloksena tuotetaan myös vapoja radikaaleja). Sen energian avulla kuljetetaan protoneja mitokondrioiden membraanien läpi.
Tällä prosessilla on kaksi puolta – ADT-stä ATP-n tuottaminen on fosforylaatiota ja elektronien liittäminen happiatomien kansaa on oksidaatiota. Yhdistetty prosessi tunnetaan nimellä oksydatiivinen fosforylaatio tai “irrottautuminen” kun jostain syystä oksydatiivinen prosessi ei tuottaakaan fosforylaatiota.
Tiedysti sellainen prosessi tarvitsee jonkinlaisen kontolloivan tahon: jos ihminen ylisyö ruokaa eikä tarvitsekaan polttoainetta (ATPta) sitten protooniturbiinin voima kerääntyis liian isoksi. Keho on varautunut siihen pooreilla mitokondrion membraaneissa, mitä kautta protoonit pääsevät pakenemaan kun paine käy liian isoksi. Sen lisäksi keholla on käytässä ns irroitautumisproteiinit, minkä avulla ne samat protoonit viedään takaisin mitokondrion membraanin läpi omille paikoilleen.
Elikkä me käytetään ruuasta saatavaa energiaa protoonien pumpaamisen molempaan suuntaan.
Mitä tapahtuu kehossa VHH dieetilla korkean rasvansaannin mukaan on se, että keho tuottaa enemmän irroitautumisproteiinejä. Elikkä, kun hiilarit pidetään matalalla ja rasvat korkealla (syödeen yli “kulutuksen”), keho kompensoi ylimääräistä energiaa nostaen sellaisten syklien energiakulutusta, nostaen irroitautumisproteiinien määrää ja lisäämällä mitokondriomembraanien poorien määrää.

Ja sitten tullaan ASP- hen


Onhan se aika kiinnostavaa että nyt on löydetty sellainen mekanismi... Siihen vaan pari pientä kysymystä, epäilyä, ajatusta:
Tiedysti VHHn kannattajana olen joutunut kauhuhiessä tutkimaan että onko todellakin niin että sellainen mekanismi on olemassa ja kaikki, mitä logiikka ja tiede on tähän asti opettanut onkin ollut ihan väärää ja/tai olen ymmärtänyt kaiken väärin?
Löysin kaksi pääväittämää:
1.ASPon paljon tehokkaampi uuden rasvan varastoimisen stimulaatiossa kuin insuliini
2.ASPta tuotetaan ruuan rasvasta

Päihittääkö ASP insuliinin? Väittämä julkaisusta: “Purification and characterization of acylation stimulating protein”J Biol Chem vol. 264, Jan 5, 1989, p.426-430

Tutkimuksessa kasvattivat tutkijat rasvasoluja kehon ulkopuolella. Ja on totta että ASPn lisääminen kiihdytti triglyseriidien tuotantoa.
MUTTA: molempiin, niin ASP – lla ja myös ilman sitä kasvatettuihin kulttuureihin LISÄTTIIN INSULIINIA JA HIILIHYDRAATTEJA. Ja se tekee ainakin minulle vaikeammaksi ymmärtää koko tutkimuksen varsinaista pointtia ja tulosta:
Voiko ASP olla insuliinille vaan väylä nostaa tehokkuuta?
Voiko ASPta nostaa ehkä tunnetusti tappava rasva+sokeri kombinaatio?
Miksi ASPn tuotantoa ja tehoa ei testata ilman insuliinin ja hiilihydraattien lisäämistä?
Miks ASPtä ei tutkita ihmisissä?

Vapautuuko ASPta ruuan rasvapitoisuuden eikä hiilaripitoisuuden tuloksena?Väittämä julkaisusta: “Metabolic response of acylation stimulating protein to an oral fat load,”J lipid res vol 30, 1989 p. 1727-1733
Tässä tutkimuksena käytettiin ASPn nousua aiheuttavana rasvaisena ruokaseoksena kermaa, mihin lisättiin 1 ruokalusikkallinen sokeria + 1 ruokalusikkallinen rasvatonta maitojauhetta!!(täh??)
sehän on 25 painoprosentti hiilaria!

Miksi ei käytetä oikeasti 100% rasvaa??

Pari havaintoa ASPsta ja sitä ohjaavien mekanismien toiminnasta käytännössä:

Jos ASP toimii niin kuin yritetään väittää pitää selittää Atkinsin dieetin tyyppisten VHH ruokavalioiden toimivuus ja se fakta, että samalla kalorimäärällä läpiviedyissä VHH vastaan LF dieeteissa tutkittavat kuitenkin laihtuvat nopeammin VHHlla. Jos ASP toimii kuvailtulla tavalla, sitten se olis mahdotonta.

Jos ASP on tehokas tapaa varastoida rasvaa, sitten köyhien keskuudessa esiintyvälle lihavuudelle ei löytyis mitään selitystä. Koska yleensähän köyien kaloriensaanti jää alle suositusten (alle tarpeen) mutta enemmistö niistä tulee hiilihydraateista.
Jos löytyis todistusta ylilihavista kansoista kenen luontainen ravinto on HFLC tyyppista, sitten voitais saada näyttöä ASPn toimivuudesta – mutta sellaista kansaa ei ole.

Elikkä ASP`lla on rooli rasva+sokeridieetilla pidettyjen rottien rasvumisessa. Muuta ei ole vielä todistettu.
 
monessa asiassa olen samaa mieltä.mut kyllä gi:lä on merkitystä se kuinka paljon riippuu treenistä ja ruokavaliosta.
 
ASP ja insu toimii jossain määrin synergistisesti. Lipoproteiinit ja TTR ovat sitten oma lukunsa. Jotain viitteitä on kuitenkin sen puolesta, että ei kannata mättää hiilaria ja rasvaa samaan aikaan.

Kalori on kuitenkin silti kalori.
Tosta jotain abstractia. Anyways, väliin tuntuu aika pöljältä, että nykyään kun kirjottaa pakkikselle, tuntuu välillä siltä että kirjottas gradua :D

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9034195?dopt=Abstract
 
Nyt on kyllä pakko myöntää että viimeisimmät postaukset meni hiukan yli hilseen. Olisiko mahdollista tiivistää ylläolevaa hiukan maallikkomuotoon...? Anteeksi pöljyyteni.
 
Nyt on kyllä pakko myöntää että viimeisimmät postaukset meni hiukan yli hilseen. Olisiko mahdollista tiivistää ylläolevaa hiukan maallikkomuotoon...? Anteeksi pöljyyteni.

Mä voin tiivistää: eowynin postauksessa vedetään liian rajusti mutkia suoraksi, liikutaan suurimmaksi osaksi täysin väärässä mittakaavassa sekä esitetään perusteettomia väitteitä.

Anyways, väliin tuntuu aika pöljältä, että nykyään kun kirjottaa pakkikselle, tuntuu välillä siltä että kirjottas gradua :D

Joo, selkeesti monia vituttaa kun nää aiheet menee nykyään tällaiseksi biokemialliseksi jargoniksi ja käytäntö jää jonnekin kauas taakse. Käsittääkseni aloituspostin tarkoitus oli kuitenkin perustella sitä, miksi loputtomalla hifistelyllä ja ylimääräisellä stressaamisella ei välttämättä saavuteta kovin ultimaattisia hyötyjä kunhan perusasiat on kunnossa. En oikein tiedä, kannattaako enää provosoitua kun ketjun luettavuus alkaa muutenkin olla vähän niin ja näin.
 
samalla kalorimäärällä läpiviedyissä VHH vastaan LF dieeteissa tutkittavat kuitenkin laihtuvat nopeammin VHHlla.

Ei... Ei tuollaisia ole.

Kirjoittelinkin ekassa postauksessa syitä miksi noin voisi käydä. Muuten missään tutkimksessa vhh ei ole ollut tehokkaampi rasvan polttamiseen - ei tosin huonompikaan. Paitsi imettävillä äideillä eräässä tutkimuksessa.

Vain yhdessä tutkimuksessa 70-luvulta saatiin viitteitä metaboliseen etuun, mutta ko. tutkimus sisälsi monia puutteita ja vikoja, että siinä ei todistettu pikemminkään metabolista etua vaan sitä, että huonosti suunnitellulla tutkimuksella saadaan huonoja tuloksia.
 
Back
Ylös Bottom