Dieettaaminen - asiat, joilla EI ole merkitystä

Ysikymppisellä ollut tylsää? :D

Ei kun oikeasti, hyvää juttua taas kerran!
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Hemmetin asiallista tekstiä. :hyvä: Saispa kaikki ne tietämättömät, ja A.Heikkilää palvovat laihduttajat lukasemaan ton, niin a'vot. Juuri eilen tuli nähtyä kalorilaskurin keskusteluissa joku lähes hiilarittomalla elävä, joka perusteli rasvaruokavaliotansa sillä, että hänen syömät hiilarit "pakkautuu" suoraan vatsaan. Haukkui myös kauran, kovettaa kuulemma vatsan ja aiheuttaa syöpää. Noitahan riittää. :D
 
Kyllä tässä on pakko alkaa ottaa nuo ysikymppisen jutut vakavasti. Onneksi olen suurimmaksi osaksi täysin samaa mieltä, vituttais alkaa vääntämään :D

Muutamia omia huomioita:
- Ehdottomasti plussaa tuo laaja lähteiden käyttö. Monesta aiheesta löytynee tutkimustuloksia myös vastakkaiseen suuntaan mutta kun tukeudutaan useampaan lähteeseen ja/tai review-artikkeleihin, voidaan olla varmempia siitä että kyseessä on luotettava tieto.
- Noiden abstraktien lainaamista kannattaa vähentää. Ne kirjoitetaan tiiviiseen ja absoluuttiseen muotoon sen vuoksi että niihin pyritään saamaan kaikki oleellinen tieto tutkimuksesta näkyville. Käytännössä tämä ei läheskään aina onnistu vaan ne todelliset tiedot paljastuvat vasta itse artikkelista. Monissa tutkimuksissa voi olla käytössä puutteellisia/rajallisia/huonoja metodeja ja tutkijat yleensä huomauttavat näistä diskussiossaan. Pelkkien iskulauseiden boldaaminen abstraktista ei aina täyttä kuvaa tutkimuksesta. Täytyy kyllä myöntää että tähän olen itsekin joskus syyllistynyt ja usein se onkin ainoa keino kun artikkeli on salasanojen takana.
- Tuosta HIIT:istä... Kun olet enemmän perehtynyt aiheeseen, kerropas oletko törmännyt sellaiseen ilmiöön että keho normalisoi rasvojen ja sokerien käytön energiaksi vuorokausitasolla? Itse olen joskus löytänyt tällaisia tuloksia mutta nyt ei jouda kaivamaan artikkeleita. Niiden mukaan HIIT:in aikana käytetään paljon sokereita energiaksi, mitä kroppa kompensoi treenin ulkopuolella käyttämällä vastaavasti enemmän rasvaa. Entäpä oletko perehtynyt HIIT:in vaikutuksiin esim. testotasoihin? Voisin kuvitella että em. syistä esim. painoilla toteutettava intervallitreeni olisi huomattavasti parempi rasvanpolton kannalta kuin juosten tehty. Samalla myös aerobista juoksulenkkiä paljon parempi. Sinähän varmaan näppäränä pubmedittajana kaivat tälle joko tuomion tai puollon ;)

Pitää lukaista myöhemmin nuo jutut uudelleen jos vaikka tulisi muuta rakentavaa mieleen. On tosiaan mukavaa vaihtelua että tutkimustuloksilla perustellaan epä-hifistelyä ja aina on pääasia että anttiheikkiläiset yms fanaatikot saavat nokkiinsa :D
 
Hyvää tekstiä, hirvee vaiva nähty tässä pläjäyksessä. Stickyainesta todellakin, niinkuin joku ylempänäkin asian laittoi.
 
Oli kyllä erinomaista tekstiä ja kuten joku jo sanoikin vahvisti omaa käsitystä dietistä aika hyvin ja vielä datan kanssa. kerran luin jo läpi mutta pitänee ottaa uusintakierros illalla kun asiaa oli oikeasti paljon ja hyvin selitettynä. Stickys ehdottomasti! suuri kiitos ysikymppiselle!
 
Hienoa tekstiä!

Tekstissä oli paljon hyökkäyksiä ns. terveitä elämäntapoja vastaa, mutta ne oli perusteltuja. Lisäksi perusteluissakin oli aina jätetty tilaan terveelle järjenkäytölle, eli vaikka kalori on kalroi, niin kannattaa silti miettiä pistääkö Ranskiksia 24/7 suuhunsa. Loistavaa työtä ysikymppinen!
 
Lueskelin läpi ja tulin siihen ajatukseen myös, että tämä ois ehdottomasti sticky -leiman arvoinen.

Rispekt!
 
Kiitti tiedoista, ensi dieetti onkin sitten jotain aivan muuta.
Tolla vaivalla olisi kyllä esim.gradun vääntänyt helposti tms muuta monen opintoviikon edestä:rock:
 
Olipas paljon asiaa, joka pisti monet uskomukset uusiksi tai ainakin kyseenalaisti ne. Tämä juttu kaipais kommenttia esim. Rossilta.
Hyvä postaus!!

Laitetaas samalla stickyksi, koska sisältää niin paljon tärkeitä ja usein kysyttyjä juttuja.
 
Todella hyvää tekstiä, normi meininkiä ysikybäseltä. :thumbs:

Ainoa asia mikä tuli ehkä vähän yllätyksenä oli tuo roskaruoka vs kunnon ruoka. Joten ainoa asia mikä jäi ehkä uupumaan tosta yhteenvedosta oli nämä välttämättömät mikroravinteet.
 
Vautsi! Paljon kiitoksia vaivannäöstä! Mielenkiintoinen juttu, taidanpa printata ja lukaista uudelleen. Jotenkin lohdulliselta tuntuu tuo ajatus että aamu ei välttämättä olekaan se ainoa hyväksyttävä ajankohta aerobisille (nimim seitsemäksi töihin). Huh. :worship:
 
luin mielenkiinnol ja opin jopa pari uutta asiaa :hyvä: kiitos siitä!

mutta sitten :offtopic:
Itse asiassa liian usein syömisestä voi olla jopa haittaa lihastenkasvatukselle. Mutta se on sitten aivan toinen aihe.<--- voisko joku lyhyesti kertoa miks tost olis haittaa?

Proteiinin syöminen tietysti nostaa veren aminohappotasoja ja tämä kiihdyttää sitten proteiinisynteesiä. Mutta jos seuraava ateria syödään enen kuin veren aminohappotasot ovat laskeneet, niin aminohappotasot kyllä nousevat, mutta se ei kiihdytä enää proteiinisynteesiä. Sen takia aminohappotasojen pitäisi laskea ennen seuraavan aterian syömistä, jotta proteiinisynteesi kiihtyisi. Ei päde aineiden käyttäjiin. Ja jos on tottunut ja sopii parhaiten vaikka 2-3 tunnin välein syöminen, niin ei kannata muuttaa mitään.

Ysikymppisellä ollut tylsää? :D

Tämä juttu tuli itseasiassa kirjoitettua jonkin aikaa sitten eräälle kaverille.. Eräänlainen velanmaksu :D

Ja sitten Suomen lätkämaajoukkueen pronssin kunniaksi, tuli vähän muokattua sitä ja laitettua tänne.

- Tuosta HIIT:istä... Kun olet enemmän perehtynyt aiheeseen, kerropas oletko törmännyt sellaiseen ilmiöön että keho normalisoi rasvojen ja sokerien käytön energiaksi vuorokausitasolla? Itse olen joskus löytänyt tällaisia tuloksia mutta nyt ei jouda kaivamaan artikkeleita. Niiden mukaan HIIT:in aikana käytetään paljon sokereita energiaksi, mitä kroppa kompensoi treenin ulkopuolella käyttämällä vastaavasti enemmän rasvaa.

Skeletal muscle fat and carbohydrate metabolism during recovery from glycogen-depleting exercise in humans
Kimber et al. 2003.
PMID:12651914
Despite the elevation of glucose and insulin following high-CHO meals during recovery, CHO oxidation and PDH activation were decreased, supporting the hypothesis that glycogen resynthesis is of high metabolic priority. Plasma fatty acids, very low density lipoprotein triacylglycerols, as well as intramuscular acetylcarnitine stores are likely to be important fuel sources for aerobic energy, particularly during the first few hours of recovery.

Tuo koski kyllä kohtuullisen intensiteetin treeniä, mutta eiköhän sama päde kovemmillakin intensiteeteillä.

Entäpä oletko perehtynyt HIIT:in vaikutuksiin esim. testotasoihin? Voisin kuvitella että em. syistä esim. painoilla toteutettava intervallitreeni olisi huomattavasti parempi rasvanpolton kannalta kuin juosten tehty. Samalla myös aerobista juoksulenkkiä paljon parempi. Sinähän varmaan näppäränä pubmedittajana kaivat tälle joko tuomion tai puollon ;)

J Sports Sci. 1995 Aug;13(4):305-11.
Influence of aerobic versus anaerobic exercise on the relationship between reproductive hormones in men.

Hackney AC, Premo MC, McMurray RG.

Applied Physiology Laboratory, University of North Carolina, Chapel Hill 27599, USA.

This study examined the effects of equal anaerobic and aerobic total work outputs on the relationship between reproductive hormones in men. Nine subjects performed three randomized trials on separate days: (1) 1 h period of rest (control), (2) 1 h continuous aerobic exercise (65% VO2 max), and (3) 1 h intermittent anaerobic exercise (which included 2 min exercise periods at 110% VO2 max). The total work output of the aerobic and anaerobic trials were equated. For the 8 h after each experimental trial, blood samples were collected hourly and analysed for testosterone, luteinizing hormone (LH), follicle-stimulating hormone (FSH), prolactin and cortisol. Diet, physical activity and circadian influences were all controlled. Compared with the control, the aerobic and anaerobic trials significantly (P < 0.05) elevated testosterone, prolactin and cortisol; however, these changes were transient and returned to control levels within 1-2 h of recovery. Neither exercise produced significant (P > 0.05) changes from control for LH and FSH. The area under the hormonal response curves (AUC) was calculated for the 8-h recovery period. The testosterone and LH AUC results did not differ (P > 0.05) among the trials (the FSH AUC was not calculated). The prolactin AUC for the aerobic and anaerobic trials were greater (P < 0.01) than the control trial. The cortisol AUC for the anaerobic trial was greater than both the control and aerobic trials (P < 0.05), but the aerobic and control trials did not differ from one another.(ABSTRACT TRUNCATED AT 250 WORDS)

Salivary hormonal responses to different water-based exercise protocols in young and elderly men, Cadore et al, 2009

One session involved intermittent water resistance training at a Borg-scale intensity of 19 (W19), whereas the other involved continuous water aerobic training at an intensity of 13 (W13). The samples were used to determine salivary levels of free testosterone and cortisol. There was a significant increase on salivary testosterone in both groups after the W19 protocol (p < 0.05), but no such alteration was observed after W13

Serum hormone and myocellular protein recovery after intermittent runs at the velocity associated with VO(2max), Vuorimaa et al, 1999

The subjects performed, in random, order two 28-min treadmill running exercises at a velocity associated with VO(2max): 14 bouts of 60-s runs with 60 s of rest between each run (IR(60)) and 7 bouts of 120-s runs with 120 s of rest between each run (IR(120)).

Hormone levels remained unchanged compared to the pre-exercise levels during the recovery days and there were no significant differences between the two exercise bouts in any of the observed post-exercise day-to-day response

The effect of environmental temperature on testosterone and cortisol responses to high intensity, intermittent exercise in humans, Hoffman et al, 1997

No change from PRE was observed in testosterone or T:C

Effects of low- vs. high-cadence interval training on cycling performance, Paton et al, 2009

Both groups replaced part of their usual training with 8 30-minute sessions consisting of sets of explosive single-leg jumps alternating with sets of high-intensity cycling sprints performed at either low cadence (60-70 min(-1)) or high cadence (110-120 min(-1)) on a training ergometer

Testosterone concentration in each session increased by 97% +/- 39% (mean +/- between-subject SD) in the low-cadence group but by only 62% +/- 23% in the high-cadence group.

The effects of intensive, long-term treadmill running on reproductive hormones, hypothalamus-pituitary-testis axis, and semen quality: a randomized controlled study, Safarinejad et al, 2009

A total of 286 subjects were randomly assigned to moderate-intensity exercise (approximately 60% maximal oxygen uptake (VO(2max)); group 1, n=143) and high-intensity exercise (approximately 80% VO(2max); group 2, n=143) groups. The two groups exercised for 60 weeks in five sessions per week, each session lasting 120 min

Blood samples were drawn for the determination of the levels of the following hormones: LH, FSH, prolactin, testosterone (T), free testosterone (fT), inhibin B, and sex hormone-binding globulin (SHBG). The HPT axis was assessed using GnRH and human chorionic gonadotropin tests. After 24 weeks of exercise, the subjects exercising with high intensity demonstrated significantly declined semen parameters compared with those exercising with moderate intensity (P=0.03). Serum T and fT began to decrease, and serum SHBG began to increase at the end of 12 weeks with both moderate- and high-intensity exercises. The serum LH and FSH concentrations decreased below the baseline level at 12 weeks in both groups (P=0.07 in group 1 and 0.03 in group 2). Both groups had blunted LH and FSH responses to GnRH

Catecholamines, growth hormone, cortisol, insulin, and sex hormones in anaerobic and aerobic exercise, Kindermann et al, 1982

(1) progressive exercise to exhaustion, (2) prolonged exercise of 50 min duration at the anaerobic threshold of 4 mmol . l-1 blood lactate (AE), (3) a single bout of short-term high-intensity exercise at 156% of maximal exercise capacity in the progressive test, leading to exhaustion within 1.5 min (ANE

Testosterone and oestradiol increased by 14% and 16% during ANE and by 22% and 28% during AE

Skeletal muscle and hormonal adaptations to circuit weight training in untrained men, Harber er al, 2004

Serum testosterone, cortisol, and the testosterone/cortisol ratio did not change at any time for the CWT group

The effect of a single-circuit weight-training session on the blood biochemistry of untrained university students, Viru et al, 1990

The strength exercises caused elevated ratios of cortisol:testosterone and cortisol:insulin, indicating a prevalence of stimulation of catabolic processes as well as of mobilization of energy reserves but during the recovery period the reverse of this was observed


Ja mielestäni akuuteilla hormoonivasteilla ei ole niin suurta merkitystä oikein minkään kanssa. Tekemällä hommat 'oikein', tuppaavat hormonitkin loksahtamaan oikeille paikoilleen. Tärkein asia on kuitenkin se kalorinkulutus. Ja mielestäni ei ole niinkään merkitystä millä tyylillä tekee. Se mikä sopii parhaiten/tuo parhaat tulokset/on hauskinta on varmaan se ideaalein. Eikä vaihtelukaan tapa.

Ja muuta aiheeseen.
Different hormonal response to continuous and intermittent exercise in middle-distance and marathon runners, Vuorimaa et al, 2008 PMID:18208421
Effects of high-intensity exercise on leptin and testosterone concentrations in well-trained males, Kramer et al, 2003 PMID:14515011
Low-volume circuit versus high-volume periodized resistance training in women, Marx et al, 2001 PMID:11283441

PS. sori jos esitystapa ei miellytä.. mihin seepra raidoistaan pääsis.

Gary Taubesin

Tämä kaveri on yksinkertaisesi kaikesta väärässä. Kirjassaan hän höpöttää, miten insuliini on merkittävin hormoni rasvan varastoimisen suhteen, hiilihydraatit lihottavat, lihavat syövät vähemmn kaloreita kuin laihat ja silti ovat lihavia ja laihat laihoja, liikunnasta ei ole mitään apua jne. Ja pälättää jopa yhden luvun siitä, että miten kuitu ei auta paksusuolen syöpään ja silti New York Times tai jokin oli kerotnut, että se auttaa. Lähteissään hän siteeraa tutkimuksia mm. 50 ja 60-luvulta. Ja jopa lääketieteen kirjaa 1930-luvulta. Eikä mainitse yhtään tutkimusta, jossa vähähiilihydraattinen dieetti olisi isokalorisessa tilassa parempi kuin hiilihydraattipitoinen dieetti. Koska sellaista ei ole.
 
Niin ja tuohon aamuaerobiseen unohtui mainita sellainen juttu, että silloinhan käytetään myös lihasproteiinia helpommin energiaksi. Maksan glykogeenitasot ovat tärkeä signaali siitä, että keho on anabolisessa/antikatabolisessa tilassa. Ja treenaaminen vajailla glykogeenitasoilla paitsi lisää proteiinidegerdaatiota, myös heikentää anabolisten geenien toimintaa. Pirkules kun unohtui mainita tämä selvemmin tuosta tekstistä.

Influence of preexercise muscle glycogen content on transcriptional activity of metabolic and myogenic genes in well-trained humans, Churchley et al, 2007

Our results demonstrate that 1) low muscle glycogen content has variable effects on the basal transcription of select metabolic and myogenic genes at rest, and 2) any differences in basal transcription are completely abolished after a single bout of heavy resistance training. We conclude that commencing resistance exercise with low muscle glycogen does not enhance the activity of genes implicated in promoting hypertrophy.

Tuo kyllä koski punttitreeniä ja lihasten glykogeeniä, mutta silti.

Ja proteiinisynteesi on muutenkin aamulla matalalla. Tosin proteiinisynteesi kiihtyy sitten taas erittäin lujaa kun syödään. Eli se mikä sopii aikatauluun/tottumuksiin parhaiten on se tapa, jota kannattaa noudattaa. Monilla olo on koko päivän paljon virkeämpi aamuaerobisen jälkeen.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom