Powerhousu sanoi:
Ja sen voin kyllä tähän sanoa, että ikinä enää en volyymitreeniä tee. Se on varma. Kerran kokeilin sitä jaloille, ja lopputulos oli se, että reisissä ei tuntunut melkein ollenkaan, mutta keuhkoissa kyllä. Se taas johtuu pelkästään siitä, että multa loppu hapenottokyky kesken, paska kunto kun on. Eli ei sovi mulle. Vitutti vaan treenin jälkeen kun tuntu ettei olis treenannu ollenkaan.
En ole voimavalmennusguru, mutta aika paljon samoilla linjoilla olen volyymitreenistä jalkalihasten treenaamisessa. Aikaisemmin tuli tätäkin kokeiltua. Yhdessä vaiheessa kun kokemusta jo oli, tein 60 kilolla 90 toistoa kyykyssä (syviä; ei apuvälineitä kuten vyöt, polvisiteet, lankkua jalan alla). Kun maksimini oli siihen aikaan n. 140 ja paljon aerobista harjoittelua, voidaan sanoa, että kestävyydestä ei ollut treeni kiinni. Toki tuo pitkä sarja pisti jalat jumiin pariksi päiväksi. En kuitenkaan voi sanoa, että treeni oli loppuun asti vedetty. Varmasti vielä puolisen minuuttia tanko selässä huilaamalla olisi mennyt lisätoistoja.
Ennen kuin joku kommentoi, että tein liian pitkän sarjan, jatketaan vielä juttua. Tuon yo. tekstin tarkoituksena oli osoittaa, että sarjakestävyys ei jäänyt kunnosta tai korvien välistä kiinni - veikkaisin, että vahvemmallakin kaverilla samanlainen sarja tuntuu ikävältä. Varsinaisesti volyymitreenissä tein 20 toiston sarjoja. Kun kestävyys on hyvällä tasolla, tässä mennään nopeasti tilanteeseen, jossa painoa täytyy jatkuvasti laittaa lisää, jotta sarjat menisivät juuri ja juuri loppuun asti. Tässä tulee jonkinlainen volyymikyykkääjän paradoksi: jos jaksat vetää 20 sarjan tauotta 1. toistosta 20. toistoon, painoa on taatusti liian vähän tangossa. Hengästyminen alkaa ohjata sarjoja. Kun em. kunnossa laitoin tankoon 100 kg, pystyin tekemään sillä 20 toistoa, esim. niin, että vedin 10. toistoon asti yhtä soittoa, sitten loput parin kolmen toiston pätkissä. Treeni menee raskaaksi, mutta koko ajan on mielessä, että kyllä yhden toiston vielä saa, kun puhaltelee yläasennossa hetkisen. Kyykyssä 100 kg on kuitenkin kevyt paino ja yläasennossa on helpompi levätä kuin vaikkapa penkissä.
Tuosta kun vielä mennään eteenpäin, ollaan tilanteessa, että 10. toistoon asti mennään yhtä soittoa ja sitten ruvetaan yksitellen tekemään toistoja 20. asti. Olisiko mennyt 21. toisto? Ehkä, jos olisi minuutin huilannut yläasennossa. Tähän turhautumiseen lopetin itse volyymin teon kyykyssä. Toinen syy oli se, että tämmöisen rupeaman jälkeen vedetty maksimin haku periodi ei tuottanutkaan ennätyksiä toisin kuin joku perinteinen 5x6 tai 5x8 -sarjoitus. Tietysti jos jollakin on tavoitteena pelkkä lihaksen kasvatus, tilanne voi olla eri. Silloin varmaan spinning on hyvä vaihtoehto myös, onhan ammattipyöräilijöilläkin isot reidet.