Crossfit toimii paremmin kuin bodauksessa - kaikkeen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Sihvi
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Samalla hetkellä lisäsin itseasissa tuon EDIT-kohdan tekstini loppuun, jossa yritin asiaa itsellenikin järkeillä.

EDIT: Vaikka nämä editit nyt on mennyt vähän niin ja näin niin silti: näyttäisi kuitenkin olevan melko selvää, että Crossfitin loukkaantumisriski ei ole ainakaan merkittävästi suurempi, jos lainkaan, kuin esim. voimanostossa ja painonnostossa. Jos pelkän loukkaantumisriskin kautta haluaa lajeja kritisoida kannattaa energia suunnatta pallo- ja joukkuelajeihin.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että Crossfitissä tehdään paljon asioita niin, että ne lisäävät loukkaantumisriskiä turhaan. Joukkue- ja palloilulajeissa loukkaantumisten välttely vaikuttaa usein itse peliin, eikä siten ole kovin toivottua. Crossfitissä lajit olisivat helposti muokattavissa niin, että riskit vähenesivät ilman taustalla olevan ajatuksen kärsimistä (maailman kovakuntoisimman, komeimman, nopeimman ja älykkäimmän ihmisen löytäminen muuten niin keskiverrosta maailman populaatiosta; provo).
 
Viimeksi muokattu:
Itse olen tässä puolentoista vuoden aikana lajia harrastaessani oppinut aika hyvin tuntemaan omat vahvuudet ja heikkoudet ja kuinka kroppa toimii kovan rasituksen alaisuudessa. Jos wodissa tehdään vaikkapa tempauksia kyykkyyn hengästyneenä ja kuormittuneena, voisin helposti saada loukkaantumisen aikaiseksi. Tiedän kuitenki omat rajani ja sen että olen teknisesti paska tempaamaan, niin osaan ottaa tälläisissä tilanteissa varovasti. En yhtään kiistä sitä, etteikö Crossfitin lajit ja wodit paikoitellen olisi hieman erikoisia ja jopa loukkaantumisille altistavia, mutta jonkin verran on myös urheilijasta/treenaajasta itsestään kiinni. Tyhmyydestä sakotetaan yleensä oli harrastus mikä tahansa.

En ollut ennen CF:n aloittamista tehnyt ikinä rinnallevetoa tai tempausta. Tempausta tein alkuun pitkään pelkällä tangolla ja senkin kanssa lentelin perseelleni. Ei nämä mitään mahtilukuja ole, mutta nyt näissä aiemmin täysin vieraissa liikkeissä liikkuu kiloja sen verran, että rinnalle tulee 130 ja tempauksena kyykkyyn 90 kiloa. Eli minulle tämä harrastus toimii. Kehitys ja se miten paljon saan itsestäni irti motivoi (terveyden salliessa) jatkamaan tätä varmaan loppuikäni...
 
rus korkeemman toisto-alueen tekemistä, kun siinä on laitteita/taljaa yms missä ei voi niin pahasti päin helvettiä liikkeitä tehdä ja painot maltilliset korkean toisto-alueen takia. Kuntosaliharjoittelukin on ihan eri tasolla riskinä jos sen sisältä otetaan osaavan ohjaajan kautta opittuna vs täysin pihalla olevat, eli lajin sisälläkin hajontaa noissa voi olla ihan älyttömästi.
Kestää noin 38 sekuntia googlettaa lähde tuolle, jos on liian vaikeeta tässä tekijät ja taustaa:

Authors
Sebastian Moran 1 , Harry Booker 2 , Jacob Staines 2 , Sean Williams 2
1 Department for Health, University of Bath, Bath, UK
Julkaisu löytyy The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness 2017 Jan 13.

Ei voi muuta sanoa kuin että kovat täytyy natsat olla kun useampi henkilö pystyy heittämään roskaksi kymmeniä tieteellisiä tutkimuksia yhden kuvan perusteella.

En kyseenalaista yhtään lähdettä. Kyseenalaista yhdistelyn. Jos yksi tutkimus kerää dataa seuraamalla harrastajia jotka löytää ohjaajien kautta, toinen katsoo vakuutustietoja ja kolmas lähettää lomakkeita... ei noita voi koskaan yhdistää.

Tai kyllä kyseenalaistan Parkkarin (http://www.terveurheilija.fi/materiaalit/getfile.php?file=125). Aika WTF kamaa: "ensimmäisen luokan vamma aiheutti kipuoireen". Mulla on takana satoja ellei tuhansia tunteja huippuvaarallisessa tripletissä: judo, salibandy, suunnistus. Kyllä noissa lajeissa sattuu. Täysillä lämätty salibandypallo keskellä paljasta reittä sattuu ihan helvetisti. Suunnistuskaudella tulee kyselyitä omistanko vihaisen kissan, kun metsän oksat rapii kädet toistuvasti verinaarmuille. Kipu ei ole yhtä kuin vamma. Tai niin kuin Rocky Balboa sanoisi: "Kipu ei satuta". Vai oliko se Rambo?

Jos pahinta kipukokemusta muistelen niin useat pannut lumilaudalle menee keulaan. Hyndasta kun ländää ikävästi ja koko kroppa iskee rinteeseen niin ei edes tiedä mihin sattuu kun koko ruumis huuta kipua. Silti yhtään vammaa tässä lajissa ei ole tullut ehkä kiitos kattavan panssaroinnin.

Kaikki oikeat loukkaantumiset tyyliin selkä paskaksi -> buranaa ja relaxantteja muutama päivä että pystyy olemaan on tulleet kuntosalilta. Pikkuhiljaa kun 40v lähestyy tajuaa ettei kaikkea voimaa kannata ulosmitata, koska muuten jossain paukkuun. Uinti. Joopa joo. Ymmärrän liian hyvin miten uinnin olematon riski on saatu, mummot käy vähän kellummassa ja toteaa ettei loukanneet. Mutta jos etukroolia tosissaan kiskoo tekee helposti vammaa hartiaan.

siinä vaiheessa, kun kuntosaliharjoittelulla on n. 5-kertainen vammautumisriski kehonrakennukseen verrattuna ja puutarhanhoidollakin lähes tuplat (ei näy taulukossa, mutta samasta lähteestä kuin suurin osa taulukon luvuista, Parkkari ym. 2004), kannattaa ainakin hetken aikaa pohtia, mistä tuollaiset tulokset johtuvat.
+1
 
Onpas täällä ollut pulinaa sitten viimekäynnin :)
Oma harrastus jäi vähän katkolle kun tuli elämään muutoksia. Kun tuo muutosjakso oli ohi, ajattelin palata lajin pariin joka kuukausi, mutta aina se vain jäi. Jotenkin ilman tätä liikuntaa oleminen tuntui ihan hyvältä ja sekin aika oli käytettävissä muuhun. Mutta pian huomasin että kroppa alkaa reistailemaan; selkä menee jumiin istuessa ja kyykkyyn meno alkaa tuntua jäykältä. Polviin kävi koskemaan kun pitkän istumisen jälkeen nousee seisomaan ja kaikkea muuta outoa.
Suoraan hyppyä takaisin cf-treeneihin en kehdannut tehdä, joten aloin käydä toisella salilla ja kuntouttaa itseäni pikkuhiljaa kestämänä cf-harrastus.

Tässä kuitenkin huomannut muutaman asian. Kun tekee metconit tai aerobisen erikseen, palautuu treeneistä paljon paremmin. Itseäni cf:ssä aina häiritsi vähän se että tehdään hyvin raskaita kyykkysarjoja loppuun saakka ja heti perään on joku wod, jossa paljon esim. wallballeja, juoksua tai boxihyppyjä, tms. jossa jalat joutuu vielä kovemmalle. Seuraavana päivänä nivelet huusi armoa. Tietysti nämä raskaan treenin jälkeiset wodit on järkeä tehdä kevennetysti, oman fiiliksen mukaan, mutta aina välillä lähti lapasesta ja tuli tehtyä liian kovaa.
Pitkän tauon jälkeen huomasin myös että tietyt koordinaatiota vaativat liikkeet menee paljon paremmin. Vaikka crossfitissä mukamas on keveitä viikkoja ja jaksotusta, niin kroppa on silti pienessä jumissa jatkuvasti. Vasta pitkä lepo (levossakin voi liikkua) palauttaa lihakset ja hermotuksen. Nyt huomaa esim. harjanvarrella venytellessä että ei ole sitä jatkuvaa kiristystä jossakin. Myös olympianostot menee rennommin.

Se mitä kaipaan cf:stä on porukka. Yksin treenaillessa ei saa tehtyä niin tehokkaasti ja tulee tehtyä vähän turhaakin. Toisaalta on oma rauha, toisaalta salilla saattaa mennä 2h entisen tunnin sijaan. Perheellisen ajankäytössä tällä on merkittävä vaikutus. Kaipaan myös naisten peppuja, joita oli alkuun kiva tuijottaa, mutta joihin tottui. Oli kiva kun ei spandexeissa kiristyvä kyykkäävän naisen peppu herättänyt enää mitään tunteita, joten pystyi keskittymään elämässä olennaiseen. Nykyään taas tulee kuolattua sellaisten perään ;)
Sitä lähes satasen kuukausimaksua en kaipaa. Kun maksaa ison summan, velvoittaa se käymään treeneissä mahdollisimman usein ja aiheuttaa samalla melkoista painetta ajankäyttöön. Kaipaan kuitenkin jotain heppua, joka osaisi asiantuntevasti katsoa missä vika kun joku liike ei suju.

Itselle cf avasi uuden asenteen liikuntaan. Olen aina ihastellut liikunnallisesti lahjakkaita ihmisiä, jotka uskaltavat esim. hypätä uimahallin korkeimmalta tasolta voltteja, kävellä käsillä, jne... Itse harrastin pitkään kestävyyslajeja, jotka kuormittivat hyvin vahvasti pelkkää alakroppaa. CF opetti minut seisomaan käsillä sekä paljon koordinaatiota. Esim. tempauksen tapaiset liikkeet vaatii lihaskoordinaatiota ja talven liukkailla pelastuin monta kertaa kaatumiselta kun kroppa toimi vaistomaisesti oikein. Huomaan että nykyään uskallan hyppiä trampoliinilla ihan eri tavalla, veteen voltteja ja esim. nuorallakävely sujuu aivan eri tavalla kuin ennen. Myös kaikki raskaan taakan nostamiset menee luonnostaan.

Kaikessa liikunnassa on omat hyvät ja huonot puolensa. CF on mielestäni erinomainen muoto kehittyä ihmisenä. Olen huomannut myös sen että harrastipa melkein mitä urheilulajia tahansa, niin parhaat lajin huiput on liikunnallisesti taitavia myös muissa lajeissa. Yleinen voimataso, notkeus, koordinatio, jne... ei varmasti ole pois mistään lajista. Ja kun monet miettii tavotteita niin kun nuorena tavoitteena oli lihaksikas kroppa ja sen kuvitellut seurannaisvaikutukset sekä olla mahdollisimman nopea omassa kilpailulajissani, niin nykyään tavoitteena on jaksaa pulkkamäessä samaan tapaan kuin lapset, olla lapsille hyvä esimerkki (hyvä kunto), hassutella actionparkeissa hyppimällä lasten kanssa voltteja, jaksaa kolata lumia ja mikä parasta NAUTTIA siitä liikuntaharrastuksesta juuri silloin kun sitä harrastaa. Enää ei jaksa kärsiä, ollakseen hyvä sitten kilpailutilanteessa vaan on äärettömän mukavaa kun liikkuessa tuntuu kivalle. Esimerkiksi köysikiipeily tuntuu kivalle ja samalla kehittyy voimat. Boxihypyt tuntuu mahtavalle kun opettelee jännehypyn ja lähes kaikki on kivaa; paitsi tuplanaruhypyt.
 
Kyllä on mielipiteitä jakava asia tää Crossfit. Todella raju harrastus! Itse inakin pidin niistä treeneistä ja se itsensä pusekminen uudella tavalla ja uudelle tasolle oli jees. Se yhteisöllisyys on mulle sellanen iso tökivä juttu, en kaipaa ihmisiä ympärille, ketään taputtamaan tai kannustamaan, kun jumppailen. Noi ihanteet joita tossa haetaan kropalta ja suorituskyvyltä on mun mielestä sellasia ominaisuuksia joita arvostan kovasti ja mielelläni myös omaisin. Isoin häiritsevä juttu tossa mulle on se ohjelmoinnin puute!! Ajatus on hyvä, mutta siihen tarvitaan pitkäjaksoisempaa ohjelmaa ja ajatusta jos halutaan treenata fiksusti, tehokkaasti ja tuloksekkaasti. Tuota pidän ainaki sen harrastelija tason suurimpana puutteena aivan ehdottomasti. Varmaan se huipulla tai kilpailija tasolla on jo sitten fiksummin toteutettu tuoki puoli.

Oli miten oli, antaa kaikkien kukkien kukkia. Liikunta se on aina iloinen juttu olipa se missä muodossa vaan. Kova lajihan tuo on!!
 
Raskaat kyykyt joiden perään metcon tai ohjelmoinnin puute ei ole crossfitin "vika" vaan salin. Crossfit (tai minkä tahansa muun salin) voi pistää käytännössä kuka tahansa pystyyn ja ohjelmoida ja opastaa paskasti.
 
Mutta missä on ketjun aloittaja nyt? Onko iskenyt tetraplegia treenin seurauksena vai työnantaja käskenyt lopettaa höpöjuttujen kirjoittelun työajalla?
 
Raskaat kyykyt joiden perään metcon tai ohjelmoinnin puute ei ole crossfitin "vika" vaan salin. Crossfit (tai minkä tahansa muun salin) voi pistää käytännössä kuka tahansa pystyyn ja ohjelmoida ja opastaa paskasti.
Voihan ne Raskaat kyykyt olla vaikka osana sitä metabolista ohjelmaa, seki on ohjelmoinnista ja toteutuksesta kiinni ja oon toki samaa mieltä että jokainen sali kun tekee omat ohjelmansa niin sieltä sitä kannattais ehkä lähteä purkamaan. Musta noissa puuttuu pidemmän ajan suunnitelma, räiskitään vaan sinne ja tänne. Ohjelmassa toki tärkeetä on myös liikkeiden järjestys, et ne olympia nostot vois olla levättyinä ja ekana liikkeenä ja järjellisellä painolla ja tasapaino liikkeet jotka on vaarattomampia siellä liikevalikoiman loppupäässä jne jne.
 
Raskaat kyykyt joiden perään metcon tai ohjelmoinnin puute ei ole crossfitin "vika" vaan salin. Crossfit (tai minkä tahansa muun salin) voi pistää käytännössä kuka tahansa pystyyn ja ohjelmoida ja opastaa paskasti.
Tää on just mun lempi tapa treenata, tänään alkuun wendlerin 531 tyylisesti etukyykyt ja loppuun karen (150 wallballia)
 
En nyt varsinaisesti harrasta crossfittia, enkä nyt mitään muutakaan varsinaista lajia. Mutta treeneistä saa helvetin paljon mielekkäämpiä kun vetää raskaammatkin liikkeet kiertoharjoitteluna metcon- tyyppisesti. Ja ihan samat toistot ja kilot liikkuu viimeisellä raskaalla kierroksella kuin mitä liikkus perinteisellä kyykky sarja ja viis minuuttia paikallaan puhisemista- tyylillä.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
itsekkin tykkään tehdä voimaosioita vaikkapa 15min EMOMeina, penkki, leuat ja kyykky tai ihan mitkä liikkeet vaan. valitsee vain sopivat toistot ja paukuttaa lyhyessä ajassa sarjat pois!
 
itsekkin tykkään tehdä voimaosioita vaikkapa 15min EMOMeina, penkki, leuat ja kyykky tai ihan mitkä liikkeet vaan. valitsee vain sopivat toistot ja paukuttaa lyhyessä ajassa sarjat pois!
 
En nyt varsinaisesti harrasta crossfittia, enkä nyt mitään muutakaan varsinaista lajia. Mutta treeneistä saa helvetin paljon mielekkäämpiä kun vetää raskaammatkin liikkeet kiertoharjoitteluna metcon- tyyppisesti. Ja ihan samat toistot ja kilot liikkuu viimeisellä raskaalla kierroksella kuin mitä liikkus perinteisellä kyykky sarja ja viis minuuttia paikallaan puhisemista- tyylillä.

Asia kunnossa.
Itekku teen metcon tyylisesti niin voin tehä kaikilla painoilla pitkää sarjaa. Oli kyseessä sit 50 tai 95% maksimista 50 toistoa pystyy tekemään.
 
Crossfit on laji, jolla miehet usein pääsee hyvään kuntoon. Naisten kohdalla seuraus on valitettavasti usein lihominen. Johtunee siitä, että fyysisesti liian rankka laji naiselle ja kroppa ei palaudu kunnolla.
 
Jos nyt broscienseen lähetään, ni tuntuu, että nuo estetiikkalajien naispuoliset edustajat on usein niitä pullukoita. Tämä siis offilla luonnollisesti, ei kisakaudella. 18kk syöttösikana, 6kk dieetillä keskitysleirikuntoon -> repeat. Nettona kilo lihasmassaa gluteuksiin.
 
Crossfit on laji, jolla miehet usein pääsee hyvään kuntoon. Naisten kohdalla seuraus on valitettavasti usein lihominen. Johtunee siitä, että fyysisesti liian rankka laji naiselle ja kroppa ei palaudu kunnolla.
Kaikkea sitä kuulee kun vanhaksi elää ja aina oppii uutta:D
 
Crossfit on laji, jolla miehet usein pääsee hyvään kuntoon. Naisten kohdalla seuraus on valitettavasti usein lihominen. Johtunee siitä, että fyysisesti liian rankka laji naiselle ja kroppa ei palaudu kunnolla.

Saatan tässä nyt ruokkia trollia, mutta sanonpa nyt silti, että oman kokemukseni perusteella, jos CF pitäisi jommallekummalle sukupuolelle paremmin sopivaksi nimetä niin nimenomaan NAISILLE se sopii paremmin kuin miehille verrattuna ns. perinteiseen salitreenaamiseen (mitä se nyt sitten ikinä onkaan), koska naisten kroppa kestää paremmin / enemmän CF-tyyppistä treeniä / voluumia kuin miesten.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom