Crossfit toimii paremmin kuin bodauksessa - kaikkeen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Sihvi
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Treenaa yleisurheilijat, lätkänpelaajat ja muut painonnostoliikkeillä, mutta crosfitissä ne on ainoastaan vaarallisia.
...
Jjep. Ensin mainitut tekevät niitä liikkeitä yleensä maksimissaan viiden toiston seteissä ja kiekkoilijat usein aika kevyillä painoilla. Ja useimmiten tehdään sitten se yksi pätkä vain niitä nostoja taukoineen. Crossfitissa taas tehdään suuremmilla kuormilla ja paljon enemmän toistoja + muuta härpäkettä vielä siinä ympärillä.
 
Näin näyttää olevan.

Vammatilastot on aika hurjia crossfitissä. Tai siis tilastot itsessään ei ole sen kummempia kuin esim painonostossa tai voimanostossa, mutta ongelmana on se että painonostajilla ja voimanostajilla tehdyt kyselyt koskivat aktiivisesti kilpailevia ja pitkän linjan urheilijoita joille vammoja on ehtinyt jo kertyä ja jotka toteuttavat aika vaativaa harjoitteluohjelmaa.

Crossfitin puolelta kyselyt koskivat ylipäänsä henkilöitä jotka treenaavat crossfit saleilla, hyvinkin tuoreita tapauksia jotka on harjoittelleen muutamia kuukausia (keskimäärin kyselyyn vastanneet olivat harrastaneet noin puolitoista vuotta) ja joista iso osa oli vain kuntoilijoita ilman kisatavoitteita. Lisäksi tilastollisesti iso osa verrattuna voima- ja painonostajiin oli joutunut tuona lyhyenä harjotteluaikanaan käymään jo leikkaushoidossa.

Eli vale, emävale, tilasto.

Mutta siinä olet oikeassa että joukkuelajit tuppaa olemaan vamma-alttiimpia. Puhumattakaan juoksusta jossa kuulemma vamma-aste on kymmenkertainen voimaharjoitteluun sekä myös crossfittiin verrattuna... Tosin juoksussa taas harvemmin ne välilevyt purskahtelee hangelle tai tulee rautaa päähän. Näin näppituntumalta sanoisin että yleensä syynä on penikat tms joka estää juoksun joksikin aikaa.
Saisko linkkiä tutkimuksiin ja ko. tilastoihin?
 
Emmä kyllä ihan hirveästi mainostaisi kuntosali harrastustakaan turvalliseksi, täältäkin kun lukee vamma osiota ja katselee porukan treenausta salilla niin siitä on turvallisuus kaukana... Kaiken hyvän lisäksi monelle wannabe bodarille lihashuolto on aivan täysin vieras asia, ja jopa ennen kuin nähdään lihasten kasvua juurikaan ollaan onnistuttu tuhoamaan kroppaa niin saamaristi..

Kaikki on oikein tekemisestä kiinni, sali on turvallinen hyvä harrastus jos joku opastaa kädestä pitäen oikeat suoritukset ja ihan sama pätee c-fitissä.
 
En ymmärrä tota paljon puhuttua jaksotuksen puuttumista, kolmella cf salilla olen reenannut ja kaikilla selvät kestävyys- ja voimakaudet sekä progressio voimaosioissa kevyine viikkoineen. Voisin jopa väittää että paljon suunnitelmallisempaa kuin suurella osalla kehonrakennusta harrastavista
 
Saisko linkkiä tutkimuksiin ja ko. tilastoihin?

Varsinaista tutkimuseen vievää linkkiä ei ole, mutta tuossa on asiallisen oloista yhteenvetoa jossa just crossfit-tutkimusta heijastellaan muihin voimailijoita koskeviin tutkimuksiin. Eipähän tuo vielä itsessään hirmuisesti todista mistään, mutta jotakin viitettä antavaa. Lopun viimein eipä tuo crossfit ainakaan tuon jutun mukaan kuitenkaan niin paha ole mitä helposti ajatellaan.

Does CrossFit really pose a high injury risk? | Strength & Conditioning Research

Minulla on jostakin sellainen muistikuva että jotkut vakuutusyhtiöt olisivat omiin tilasoihinsa perustuen pistäneet crossfitin jonkinlaiselle mustalle listalle, vaan en ole löytänyt kyseistä juttua... Voi olla että tuon vakuutusyhtyiö-jutun suhteen minulla tekee muisti tepposet.

Ja mitä tuohon jaksotukseen tulee niin jos Crossfit HQn (Glassmanin) kanta on että ei tarvitse eikä pidä jaksottaa niin se kyllä meikäläisen mielestä kertoo lajin kattavasta filosofista, vaikka yksittäiset järkevät salit tätä älyttömyyttä vastaan uikin.
 
...
Minulla on jostakin sellainen muistikuva että jotkut vakuutusyhtiöt olisivat omiin tilasoihinsa perustuen pistäneet crossfitin jonkinlaiselle mustalle listalle, vaan en ole löytänyt kyseistä juttua... Voi olla että tuon vakuutusyhtyiö-jutun suhteen minulla tekee muisti tepposet...

LähiTapiolalla näyttäis ainakin olevan samassa luokassa kuin kehonrakennus. Neljästä tasosta toisiksi alimmalla ovat molemmat (periaatteessa viidestä koska on olemassa myös "ei voi vakuuttaa"-kategoria).

**QUOTE**
Crossfit U2 U2F
Kehonrakennus U2 U2F
**UNQUOTE**

LähiTapiola - Henkilöasiakkaat - Vakuutukset ja eläke - Aikuiset - Turvaa itselle - Tapaturmavakuutus -
 
Crossfitin perusongelma on se, että anaerobista suorituskykyä voi parantaa aika rajallisesti eikä pelkkä maitohappoharjoittelu ole paras keino siihen. Hyvä aerobinen kunto auttaa käsittelemään maitohappoa, jolloin crossfitinkin tulos paranee vaikka toki raskailla painoilla tehdyt WOD:it vaativat julmetusti voimaakin. Luultavimmin crossfitissa pääsee parhaisiin tuloksiin erittelemällä eri ominaisuuksien harjoittelu, mutta asianhan voi helposti tarkistaa lajin huipuilta. Puhtaasti aerobisen treenin pois jättäminen johtaa samaan ilmiöön kuin testaajat ovat havainneet tappospinningeissä tms käyvillä eli aerobista kynnystä ei tahdo löytyä enää ollenkaan vaan hyvinkin kevyt liikunta käynnistää anaerobisen energiatuotannon.

2000m soutu kertoo aika hyvin hapenoton ja Salon aika 6.38 on hyvä muttei mitenkään mullistava. Useimpien kestävyyslajien kansalliset tekijät soutavat tuon ajan aika pienellä soutuharjoittelulla.
Crossfittaajia on tietenkin kaiken tasoisia kuten muissakin lajeissa ja kyllä lajin huippujen voi varmasti sanoa olevan monipuolisesti kovassa kunnossa.

WOD:it ovat rääkistä tykkääville kiva tapa treenata ja painonhallinnan kannalta loistava keino, koska jälkipoltto on valtava. Joillakin poikkeusyksilöillä kuten ketjun avaajalla hormonimyrsky saattaa tuottaa jopa rajua voima- ja massakehitystä. Loukkaantumisriski lienee arkijärjellä ajateltuna suurempi kuin perussalitreenissä muttei kuitenkaan ehkä ihan niin suuri kuin oudompi luulisi, koska liikkuvuus- ja tekniikkaharjoitteita tehdään paljon.

Mitään ärsyttävää en osaa crossfitissä nähdä ehkä Glassmanin sähläilyjä lukuunottamatta. Jos ei mihinkään muuhun lajiin tahtää, crossfit voi olla mitä parhain motivaattori. Eri tyyppisiä ominaisuuksia on ennekin harjoitettu nipussa, mutta kapeammalla liikevalikoimalla ja on ollut harvinaisempaa.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Joo, tossa vastine tuon tutkimuksen tuloksiin NSCA “CrossFit Study” Fraud? by Russell Berger - CrossFit Journal

After about a week of emails,
(Potterf ) had documented
each person’s reason for not
attending the re-test. Not one
reason included injury

Väärä tutkimus, jos siis minun tekstiin viittaat. Tuo on vastine siihen HIPT-tutkimuskeen, minä linkitin kyselytutkimuken yhteenvedon (tai jonkin sellaisen) joka laadittiin tuon HIPT-tutkimuksen pohjilta ja siinä esiintyineen korkean keskeytysprosentin vuoksi.

Ja tuo kysekytutkimushan itsessään antaa lajin turvallisuudesta varsin positiivisen kuvan (jos siis tuota leikkausprosenttia ei oteta lukuun).
 
Miksi? Kerro ihan oikeasti että mikä siinä ei ole turvallista jos teet kaikki oikein? Crossfitissa jos teet kaiken oikein voi se silti olla turvatonta koska treeni on suunniteltu päin helvettiä.

Eikös siinä vaiheessa kun tekee kaiken oikein ole myös reeni suunniteltu fiksusti? Toki liikaa liikaa on näitä reenaajia, jotka sen suuremmin miettimättä painavat verenmaku suussa eteenpäin ja telovat itsensä.
 
Miksi? Kerro ihan oikeasti että mikä siinä ei ole turvallista jos teet kaikki oikein? Crossfitissa jos teet kaiken oikein voi se silti olla turvatonta koska treeni on suunniteltu päin helvettiä.

Jos teet kaiken oikein, Nyt kun menet seuraavan kerran salille niin katseleppas tarkasti ympärillesi! Jos siellä salilla on sinun lisäksi vaikka 10henkeä niin voin lyödä vaikka vetoa että 1-3 tekee ihan mitä sattuu vuoden alusta toi luku saattaa nousta sinne 9/10stä. Eikä kyllä voi oikein kehua että porukalla olisi mitään suunnitelmallisuuttakaan, penaa ja haukkaa väännetään niin kauan kunnes kropassa on pahoja lihasepätasapainoja .. Edes kunnon lämmittelyjä ei nää saatikaan lihashuoltoa.. Tälläkin palstalla on varmaan 1500 threadia olkapäävammoista.

Sitten taas tämä toinenpuoli tyypit ketkä oikeasti tietävät mitä tekevät salilla, aika perhanan monella heistäkin on joku paikka operoitu tai sitten ollaan siinä pisteessä että pitäisi operoida, heistä löytyy myöskin paljon ihmisiä joilla sali on tuhonnut mm liikkuvuuden, lisänä löytyy vielä ihmisiä jotka esim: ottavat 30-40 kg ylipainoa tuloksien takia vuosikausien treenin jälkeen vedetään isoilla raudoilla mutta TERVEYDEN kannalta se 40kg reppu ei varmaankaan hyvää tee.
 
Miksi? Kerro ihan oikeasti että mikä siinä ei ole turvallista jos teet kaikki oikein? Crossfitissa jos teet kaiken oikein voi se silti olla turvatonta koska treeni on suunniteltu päin helvettiä.

Voisiko joku jossain vaiheessa kertoa nimeämään yhdenkin semmoisen suomalaisen pelkkään crossfittiin keskittyvän salin (en tarkoita HYVINVOINTIKUNTOKESKUSMISSÄMUKANAOMAKROSVITJUMPPATUNTITOIMINTA) missä on kaikki päin helvettiä?

Täällä yleistetään _kaikkien_ salien toiminta ohjelmoimattomaksi tai "HQ":n mukaan meneväksi toiminnaksi.
 
Miksi noin isolla ukolla on noin pienet jalat?

Onko sielläpäin crosshit yhtä kovassa hypessä kuin suomessa?

tumblr_mbr083Ze1o1r1vdfao1_500.jpg
 
Miesten suomenmestari tältä vuodelta on nuoruudessaan hypännyt ja juossut pikamatkoja. Vetereenien mm kolmonen naisissa taas nuorena voittanut hiihdon suomenmestaruuden. Lajia voi lähestyä ilmeisesti aika monesta lähtökohdasta.
 
Crossfitin perusongelma on se, että anaerobista suorituskykyä voi parantaa aika rajallisesti eikä pelkkä maitohappoharjoittelu ole paras keino siihen. Hyvä aerobinen kunto auttaa käsittelemään maitohappoa, jolloin crossfitinkin tulos paranee vaikka toki raskailla painoilla tehdyt WOD:it vaativat julmetusti voimaakin. Luultavimmin crossfitissa pääsee parhaisiin tuloksiin erittelemällä eri ominaisuuksien harjoittelu, mutta asianhan voi helposti tarkistaa lajin huipuilta. Puhtaasti aerobisen treenin pois jättäminen johtaa samaan ilmiöön kuin testaajat ovat havainneet tappospinningeissä tms käyvillä eli aerobista kynnystä ei tahdo löytyä enää ollenkaan vaan hyvinkin kevyt liikunta käynnistää anaerobisen energiatuotannon.

2000m soutu kertoo aika hyvin hapenoton ja Salon aika 6.38 on hyvä muttei mitenkään mullistava. Useimpien kestävyyslajien kansalliset tekijät soutavat tuon ajan aika pienellä soutuharjoittelulla.
Crossfittaajia on tietenkin kaiken tasoisia kuten muissakin lajeissa ja kyllä lajin huippujen voi varmasti sanoa olevan monipuolisesti kovassa kunnossa.

WOD:it ovat rääkistä tykkääville kiva tapa treenata ja painonhallinnan kannalta loistava keino, koska jälkipoltto on valtava. Joillakin poikkeusyksilöillä kuten ketjun avaajalla hormonimyrsky saattaa tuottaa jopa rajua voima- ja massakehitystä. Loukkaantumisriski lienee arkijärjellä ajateltuna suurempi kuin perussalitreenissä muttei kuitenkaan ehkä ihan niin suuri kuin oudompi luulisi, koska liikkuvuus- ja tekniikkaharjoitteita tehdään paljon.

Mitään ärsyttävää en osaa crossfitissä nähdä ehkä Glassmanin sähläilyjä lukuunottamatta. Jos ei mihinkään muuhun lajiin tahtää, crossfit voi olla mitä parhain motivaattori. Eri tyyppisiä ominaisuuksia on ennekin harjoitettu nipussa, mutta kapeammalla liikevalikoimalla ja on ollut harvinaisempaa.

Kestävyys on lajikohtaista. Salon soututuloksessa pitää huomioda, että salo on lyhyt ja melko kevyt. Pitkä veto auttaa soudussa ja sisäsoudussa omasta painosta on hyötyä. Vesillähän paatti ui sitä syvemmällä mitä enemmän painoa. Crossfitissa lajikohtainen kestävyys eli työkapasiteetti vaatii usein niin paljon voimaa, että voima on usein jopa aerobista pohjaa tärkeämpi. Ainakaan kaikki huiput eivät erityisesti tee aerobista harjoittelua. Crossfitin kulmakivi periaatteita on myös, että aerobinen kunto nousee aneaobisella hapotuksella ja voimaharjoittelulla, mutta voima liikkuvuus nopeus yns ei kehity aerobisella hölkällä. Eli vannoutuneen cf-heimolaisen mielestä kestävyysharjoittelu tapahtuu muiden ominaisuuksien kustannuksella. Varmasti wodit tiettyyn pisteeseen asti kehittävät kaikkea yhtä aikaa, mutta koittaako crossfit nyt haukata liian isoa palaa kakkua kerralla. Hyvää jumppaa ja tervetullut urheilulaji. Varmasti jonkin asteinen kausittaminen voiman kestävyyden välillä voisi toimia ratkaisuna. Salo ja froning ovat kummatkin joissain haastatteluissa väittäneet etteivät kausita mitenkään. Tiedän tai olen kuullut eli jutellut sallilla, että jopa liikunta-alan ammattilaisilla saattaa olla surkea aerobinen pohja. Nämä ovat usein ulkonäkö rasvanpolttojumppien vetäjiä (kahvakuulaa, spinningiä, bodypumppia). Testeissä heidän maksimikestävyytensä laahaa matalalla alhaisesta aerobisesta kynnyksestä johtuen. Maitohapon sietoa ja kestovoimaa vaikka millä mitalla. Kumpaakin ominaisuutta saisi tehokkaasti kasvatettua heidän kohdallaan aerobisella harjottelulla ja perusvoimaharjoittelulla. Tämä tulee varmaan crossfitinkin ongelmaksi. Typerää jos tuotetta yritetään kaupata väittämällä sitä kaiken kattavaksi tavaksi harjoitella. Tietenkin crossfitissa tehdään myös pitkiä wodeja joissa sykkeet ovat peruskuntoharjoittelun tasolla. Näissä kuitenkin lihakset menevät todella uuvuksiin, koska vastukset ovat suurempia kuin mitä aerobisessa harjoittelussa kannattaisi käyttää.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom