Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Jotenkin maalaisjärjellä ajateltuna BCAA on viimesen päälle hifistelyä ainakin massakaudella, vetää kovasti heraa niin eikö sieltä nuo kaikki samat mönjät tule kiertoon?
Onko noissa minkämoisia eroja vetääkö BCAAn kapseleina vai jauheena? Imeytymisessä tai missään? Näyttäis olevan kapseleissa (yllättäen) jopa halvempi grammahinta + että ne on kätevämpiä jakaa päivälle.
Jos oli mulle, niin on suht pitkä dieetti päällä, että sen vuoksi ajattelin ottaa kokeiluun ja tehdä johtopäätökset hyödyllisyydestä.
No johan nimimerkki Fuhrer tossa selitti, että missä tilanteissa noista olisi hyötyä..
Eli treenin aikana nautittuna.. Siitä voi vetää johtopäätöksiä.
Mäkin vain kysyin , ja olettamus oli oikea ei mitään hyötyä ilman kovaa diettiä jolloin haluaa hifistellä.Ja tossa oli kysymys.
Haaraketjuiset aminohapot voidaan suoraan käyttää energiaksi lihaksessa, joten kyllä BCAA nauttiminen on aivan perusteltua ennen treeniä. BCAA saa toki siitä normiruuasta myös, mutta kun ei kroppa pysty noita proteiineja käyttöönsä varastoimaan, eikä se ennen treeniä nautittu pihvi kovin nopiasti siellä massussa sula, niin ehkä ois järkevämpi ottaa tosiaan BCAA lisäravinteena. ;) Ei mitään hömpötystä siis. Herasta toki saa myös BCAA ja jos esim. loaderilla treenailee ni kantsii tietenki laskea ne herasta saatavat bcaa matkaan, ei niitäkään mahottomia..
Toki jos treenaat aamulla tai paaston jäljiltä, mutta jos olet jo aikaisemmin samana päivänä syönyt kunnon aterian on sinulla vapaita aminohappoja verenkierrossa. Niin kuin ite sanoit, ei ne pihvit sun muut kovin nopeasti sula.
Miksi kannattaa käyttää proteiini- ja aminohappovalmisteita?
Niiden käytön perustelut ovat seuraavat (esim. Colgan 1993):
1. korkein biologinen arvo
2. imeytyminen on nopeaa (tunnin aikana imeytyy huomattava määrä)
3. tiedetään ravinnon tarkka määrä
4. ravinnon rasvattomuus on tärkeää
5. varmistetaan välttämättömien aminohappojen saanti
6. proteiinisynteesi nopeutuu esim. heti harjoituksen jälkeen otetun valmisteen vaikutuksesta
7. haaraketjuiset aminohapot (leusiini, isoleusiini ja valiini) osallistuvat myös energiantuottoon ja estävät kovassa harjoittelussa omien kudosproteiinien vähenemisen
Haaraketjuiset aminohapot muodostavat noin 25-30 % lihaksen proteiinista. Niitä käytetään sekä rakentavamaan elimistöä että jonkin verran energiaksi kaikissa kestävyyskuormituksissa.
Urheilijat, jotka haluavat välttää lihaskoon ja voiman vähenemistä esim. kovassa kestävyys- tai voimaharjoittelussa, käyttävät haaraketjuisia aminohappoja (BCAA; branched chain amino acids) sisältäviä ravintovalmisteita.
Suomalaisilla teholajien urheilijoilla tehdyssä tutkimuksessa (Mero 1994, Mero ym. 1997a) todettiin leusiinin tason laskua 21 % seerumissa 10 viikon kovassa harjoittelussa käytettäessä proteiinia 1.3 g/painokilo/vuorokausi. Sen sijaan otettaessa päivittäin lisäksi leusiinia 50 mg/painokilo todettiin seerumin leusiinin pysyvän lähtötasolla koko kovan harjoittelujakson aikana.
Colgan (1993) suosittelee haaraketjuisten yhdistelmää 60 mg leusiinia, 20 mg isoleusiinia ja 50 mg valiinia painokiloa kohti vuorokaudessa. On myös osoitettu, että kun edellä mainittuja määriä otetaan 1 - 2 tuntia ennen kovaa harjoitusta, lihaksen BCAA säästyy ja testosteronin taso pysyy korkeammalla (esim. Carli ym. 1992).
http://sundqvist.blogspot.com/2010/05/kirjoittajavieras-antti-mero.html
Haaraketjuiset aminohapot voidaan suoraan käyttää energiaksi lihaksessa, joten kyllä BCAA nauttiminen on aivan perusteltua ennen treeniä.
Käytetäänkö niitä energiaksi samaan aikaan rinnalla kun glukoosi palaa täydellä teholla? Se, että moottoriin käy sekä bensa että alkoholi ei tarkoita, että molempia tankkaamalla saisi enemmän tehoa. Onko lihas toisenlainen kone?
7. haaraketjuiset aminohapot (leusiini, isoleusiini ja valiini) osallistuvat myös energiantuottoon ja estävät kovassa harjoittelussa omien kudosproteiinien vähenemisen.
Consumption of amino acids as dipeptides and tripeptides results in faster absorption into the blood stream compared with the ingestion of whole proteins or single amino acids. This is a desirable characteristic for athletes who wish to maximize amino acid delivery to the muscles, although whether this has a practical effect of improving muscle protein synthesis, accretion of muscle mass, or improved recovery from exercise has not yet been established.
Although early studies suggested that BCAAs can act as a fuel during exercise in addition to carbohydrate and fat, it has been shown that the activities of the enzymes involved in the oxidation of BCAAs are too low to allow a major contribution of BCAAs to energy expenditure (6,7). Detailed studies with a 13C-labeled BCAA (13C-leucine) showed that the oxidation of BCAAs only increases 2- to 3-fold during exercise, whereas the oxidation of carbohydrate and fat increases 10- to 20-fold (8,9). Also, carbohydrate ingestion during exercise can prevent the increase in BCAA oxidation. BCAAs, therefore, do not seem to play a major role as a fuel during exercise, and from this point of view, the supplementation of BCAAs during exercise is unnecessary (10).
Indeed, the majority of studies, using various exercise and treatment designs and several forms of administration of BCAAs (infusion, oral, and with and without carbohydrates), have failed to find a performance-enhancing effect (25–29).
Despite the lack of strong evidence for the efficacy of BCAA supplements, athletes continue to use them. However, normal food alternatives are available and are almost certainly cheaper. For example, a typical BCAA supplement sold in tablet form contains 100 mg valine, 50 mg isoleucine, and 100 mg leucine. A chicken breast (100 g) contains ∼470 mg valine, 375 g isoleucine, and 656 mg leucine, the equivalent of about 7 BCAA tablets. One quarter of a cup of peanuts (60 g) contains even more BCAA and is equivalent to 11 tablets.
Dinho: BCAA:n käytön 2-3 -kertaistuminen verrattuna glukoosin 10-20 -kertaistumiseen ei kerro paljoa itsessään. Mikä on perustaso josta lähdetään? Toiseksi tietysti lainaamassasi kohdassa hiili-13 -merkkausta kerrotaan käytetyn yhteen BCAA:han, onko tiedossa että sama pätee kahteen muuhunkin?
Kyllähän treenin aikaista hera/hiilihydraatti mixin juomista tukee aika moni nykyinen/vanha tutkimus ja herastahan niitä haaraketjuisia tulee.
Jos hiilarit eivät ole varastoituneet lihaksen glykogeeni varastoihin hyvissä ajoin ennen treeniä, miten ne voisivat auttaa jos niitä nauttii treenin aikana? Ei tuo varastoituminen tapahdu muutamassa minuutissa.
Monenko ihmisen kehonkoostumuusta/voimatasoja olet henk.koht muuttanut?
PERUSTELE tällä kertaa. En ymmärrä miksi se on kaltaisillesi niin vaikeata.
Onhan se ymmärrettävää että et halua perustella, se vaatisi jonkinsorttista ymmärrystä asioista.
Ja etkö juuri jossain tredissä inissyt kun et ole kehittynyt? Kertoo siitä kuinka hyvin osaat rakentaa treeniohjelmasi esimerkiksi.