Hyvä pointti, mutta mahtaako toimia käytännössä. Vakuuksiahan vaihdetaan toki mutta jos nyt ajatellaan esimerkiksi näin:
1. Rakennat/ostat talon nro 1. Lainan osuus vaikkapa 200K. 10 v viitekorko.
2. Myyt talon nro 1. Rahat tilille ja pankintäti kuittaa oletusarvoisesti lainan (esim. 150k) veke. Haaste tuleekin juuri tässä kohtaa, jos haluat pitää luottosi "auki", mihin voit laittaa rahat siksi aikaa että saat rakennettavan talon nro 2 vakuusarvon riittävän korkeaksi tuolle 150k lainasummalle? Pantatulle tilille josta voit nostaa valmiusastetodistusta vastaan? Mitäs sitten jos haluat pienentää velkataakkaasi/tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä? Helpompaa toki on jos ostaa valmiina numero kakkosen. En siis sano etteikö onnistuisi mutta väitän että kymppivuotinen on pirun pitkä jos ei ole varma omasta elämästä sen 10v eteenpäin.
Pääseehän kiinteestä korosta toki irti lähes ilman kulujakin, jos vaan tekee sen silloin kun markkinakorot ovat korkeemmalla. Matematiikkaahan tuo on ja korkoero ratkaisee. Kiinteä korko on silmissäni ns. vakuutus ja vakuutus maksaa. Itse ottaisin/otan uuteen kohteeseen osan tai kaikki lainasta 3v kiinteeseen (rakennusaika+asumisaika=3v). Jos tietäisin asuvani pisempään kys.kohteessa, laittaisin 70-80% 5v ja loput kikkailisin markkinatilanteen mukaan sopivaan 1-12kk viitekorkoon)
EDIT. Kädet oli taas nopeemmat kuin aivot joten lisätään vielä se että monesti tapauskohtaisesti marginaalikin on aavistuksen korkeampi pitkiin, pankkien riskinhallinnan vuoksi.