Grosskopf sanoi:
Kysyn kuitenkin uudelleen: miksi työntö-veto-jalat -systeemi ei mielestäsi ole hyvä, paitsi ultrakovaa erikoistekniikoilla treenatessa? En hae tässä väkisin mitään väittelyä, vaan haluan vaan perustelua tuolle kommentille.
Kuten MKM, Larzan ja LD67 tuolla jo totesivatkin, jo pelkästään empiirisen kokemuksen, sekä omalta (n.14 vuotta aktiivisesti) että muiden kohdalta on todettu että suurimmalle osalle toimivat keskimäärin paremmin tiheämpifrekvenssiset ohjelmat. Eli kerran viikossa "ei riitä" pitemmän päälle.
Kuten sanottu, niitä ei ole tarkoitus tyrmätä - onhan niilläkin saatu tuloksia. Perustana pitäisin silti vähempijakoista jossa lihasta rasitetaan useammin, ja jos välttämättä haluaa, on jaetummalle varmasti tilaa vuoden varrella jossakin välissä.
Listaan vielä pari perusongelmaa jotka voivat haitata kehitystä ohjelmassa jossa lihasta treenataan vain kerran viikossa (työntö-veto-jalat -ohjelmassa ei tule edes nk. sekundäärisiä treenejä päällekkäisyyksien kautta):
1: yksinkertaisesti liian harvaan toistuva ärsyke (ei riittävää syytä adaptaatiolle pitkällä tähtäimellä, koska lihasryhmä saa aina "täyden levon" ennen seuraavaa rasitusta
2: ei syytä kehittää kehon palautumiskykyä (samasta syystä)
Eli tässä vuosien varrella uudelleen ja uudelleen kuuluttamani asia: lepoa ja "palautumista" on yksinkertaisesti korostettu liikaa. Jos aina annetaan maksimipalautuminen, ei keho totu ottamaan vastaan treeniä yhtään enempää kuin aiemminkaan.
Kuitenkin - mitä enemmän kehoa pystytään treenaamaan ajamatta sitä totaaliseen ylikuntoon, sitä enemmän se kehittyy. Loogista, eikö.
Tämä seikka on vain jätetty käytännössä totaalisesti huomioimatta nk. post 90-luvun monijakoisissa, tehoon perustuvissa treeniohjelmissa.
Tähän ongelmaan avainsanana on nimenomaan periodisointi eri muodoissaan - harjoittelijan tarpeen ja tavoitteiden mukaan sovellettuna.
Peruskehoilijalle, joka haluaa suuren osan vuodesta treenata monijakoisella keho-ohjelmalla, tässä voi riittää hyvinkin yksinkertainen ratkaisu, esim pari kk nelijaolla 4xvkossa-->1kk 2-jaolla 3xvkossa--> 1kk 2-jaolla 4xvkossa ja tästä taas nelijakoiseen. Tämä siis täysin hatusta vedettynä esimerkkinä. Avoimemmalla mielellä varustettu voi lisätä tuonne 1-jakoistakin jatkoksi tai johonkin väliin.
Itselläni yli 2-jakoiset olivat käytössä noin treenivuosista 2-10, ennen kuin uskoin riittävästi datatulvaa ja käytännön kokemuksia jotka puhuivat oikeiden perusohjelmien puolesta ja "uskalsin" taas kokeilla vähempijakoista.
Nyt on vaikea kuvitella siirtyvänsä takaisin sille tielle lukuunottamatta kenties joskus häämöttävää mielen virkistykseksi tehtävää, esim yates-jakoon perustuvaa kuukautta. Ehdottomuus ei ole sekään ole välttämättä tie onneen.