Lähtökohta on, että lihas "ymmärtää" vain siihen kohdistuvan rasituksen treenissä, se ei itsessään laske toistomääriä ja tiedä niiden perusteella, koska pitäisi kasvaa ja koska ei. Siksi tiukka kuutonen kasvattaa lihasta enemmän kuin ei-niin-tiukka kymppi. Tietenkin se tosi tiukka kymppi voi olla vielä parempi, mutta oleellista on ymmärtää että intensiteetti on paljon toistomäärää ratkaisevampi asia.
Viime kädessä pitää muistaa, että lihasten ja voimien kasvu on viime kädessä kehon adaptaatiota eli sopeutumista siihen, että se pakotetaan suorituksiin, joihin se ei ole ennen tottunut. Siksi samojen toistomäärien junnaaminen samoilla painoilla tai välillä pari kiloa lisäten ei tuo tuloksia, vaikka nimelliset toisto- ja sarjamäärät olisi miten tarkkaan optimoitu treenikirjallisuuden tai pakkiksen ohjeiden mukaan. Siksi kannattaisi, varsinkin jaetussa ohjelmassa, mielestäni aina vetää joka liikkeessä vähintään yhdessä sarjassa niin monta toistoa kuin ikinä menee, painojen mukaan sitten tavoitteena vähintään se 6 tai 10 toistoa ja mieluiten aina toisto tai pari enemmän kuin viimeksi. Kun suorituskykynsä rajat oppii arvioimaan, niin ihan sitä viimeistä toistoa ei ehkä kannata tehdä vaan jättää 1-2 varaa hermoston säästämiseksi, mutta oleellista on siis se, että jos teet aina tasan sen 3x10 tai whatever toistoa, niin millään et pysty arvioimaan painoja niin tarkasti että viimeisen sarjan viimeinen toisto olisi oikeasti ihan se maksimisuoritus, jolloin ne suorituskyvyn rajat jäävät hakematta ja/tai ylittämättä. Siksi ei pidä juuttua tuijottamaan tasan tiettyjä toistomääriä vaan valita painot niin, että tietää saavansa niillä suunnilleen tietyn määrän toistoja ja sitten tehdä niin tiukasti kuin pystyy kiinnittämättä liikaa huomiota tasan ohjelman mukaiseen toistomäärään. Yleisesti suosittu tapa on esim. 3x10-sarjoissa tehdä kahdessa ensimmäisessä sarjassa tasan se kymppi ja sitten viimeisessä niin monta kuin pystyy, tai sitten se 1-max. 2 toistoa varaa jättäen. Tämä ei ole ainoa tapa, itse teen yleensä heti ensimmäisessä sarjassa niin monta toistoa kuin pystyn ja seuraaviin sarjoihin vähennän joko painoja tai toistomääriä ja teen ne hieman kevyempinä (jos siis joskus pidemmillä sarjoilla bodaustyyliin treenaan, yleensä teen vain lyhyempiä sarjoja).
Viimeisenä huomautuksena se, että voiman merkitystä ei kannata varsinkaan alussa väheksyä, koska suuria lihaksia ei ole ikinä rakennettu pienillä painoilla eikä niihin suuriin painoihin yleensä pääse käsiksi treenaamatta välillä myös voimapainotteisesti. Voiman mukana tulee pomminvarmasti aina lihasta, paitsi ehkä joissakin pelkän hermotuksen parantamiseen perustuvissa voimaohjelmissa jotka taas ovat aivan oma juttunsa. Jos voimien kasvatusta pitää yhdentekevänä, ne eivät kasva eivätkä silloin kasva myöskään käytettävät painot ja ajan myötä tuskin ne halutut lihaksetkaan.
Pitkä ja vähän sekava posti näin keskellä yötä, mutta toivottavasti tuosta oleellisen ajatuksen ymmärsi.