Pitkät miehet valittavat kovin paljon jotain mystistä kirousta, jonka mukaan kukaan yli 185-senttinen äijä ei voi kasvattaa isoja reisiä / käsiä / pohkeita / m**aa...
Tosiasia vain on, ettei tällä "kirouksella" ole mitään tieteellistä pohjaa. Ainoastaan se, että pitkä mies joutuu kasvattamaan monta kymmentä kiloa enemmän lihasta näyttääkseen samalta kuin normipituinen 175-senttinen tappi, on aito pituudesta johtuva haitta kehonrakennuksessa. Yksittäisten lihasryhmien kasvattamisen vaikeus ei puolestaan liity mitenkään ihmisen pituuteen, vaan on yksilökohtainen asia.
Otan itseni esimerkiksi, vaikken kovin pitkä olekaan (188-189 cm). Muut lihakset ovat aina kasvaneet kovalla treenillä / hyvällä ruokavaliolla / riittävällä levolla, paitsi
- Reidet
- Kädet.
Noiden reisien kohdalla olen kuullut usein ettei ole mikään ihmekään etteivät ne ole kehittyneet sillä "pitkien miesten on melko mahdoton kasvattaa isoja reisiä".
Bullshit.
Kyseiset lihasryhmät ovat omia heikkoja kohtiani tasan yhdestä syystä: lihasten epäsuotuisat kiinnityskohdat (reisilihakset eivät ala polven vierestä vaan 5-10 senttiä polven yläpuolelta; hauiksen ja kyynärvarren välissä on selvä "aukko" eli hauislihas alkaa kaukana kyynärtaipeesta). Vastaavasti parhaat lihasryhmäni (selkä, rinta) ovat kiinnityskohdiltaan suotuisan pitkät.
Yksittäisten lihasten kasvupotentiaali riippuu aivan täysin lihaksen suhteellisesta pituudesta ja tätä kautta lihassolujen määrästä. Ei yksilön pituudesta. Miten muuten esimerkiksi Godzilla Kokkosella (~ 185 cm) voisi olla Suomen keholavojen parhaat koivet, kun yleisesti uskotaan etteivät pitkät miehet voi kasvattaa massiivisia jalkoja.
Puhuin asiasta erään salillani treenaavan pitkähkön (185 cm) entisen raskaan sarjan SM-mitalistin ja pitkän uran kilpailijana tehneen herrasmiehen kanssa. Hän oli saanut reitensä kasvamaan aivan normaalilla syväkyykyllä (yksi liike jota myös pidetään mystisesti sopimattomana pitkille miehille) koska liike oli yksinkertaisesti sopiva ja luonnollinen hänelle.
Hän mainitsi tietävänsä kuitenkin monia yhtä pitkiä kilpailijoita, jotka eivät ikinä kyenneet saamaan paljoakaan irti kyykkäämisestä. Arveli asian johtuvan nimenomaan lihasten kiinnityskohdista ja yksilökohtaisista eroista, ei niinkään miehen pituudesta.
Bottom line: pituudesta ei ole kehonrakennuksessa mitään muuta haittaa kuin se, että ruhoon on taiottava monta kertaa enemmän lihasmassaa kuin lyhyempien kaverien jos halutaan näyttää yhtä lihaksikkaalta. Tämäkään ei ole paha juttu jos pitkäjänteisyyttä riittää, sillä mikään ei näytä niin kovalta kuin massiivinen pitkä mies. Vanha kilpakehonrakennuksen totuus: a good tall man will always beat a good short man.
Pituudella ei ole merkitystä sopivia harjoitusliikkeitä valitessa. Yksilön omat välitykset ja lihasten kiinnityskohdat ratkaisevat, eli on vain itse pyrittävä kokeilun kautta löytämään ne itselleen sopivimmat liikkeet. Oli sitten 175 tai 195 senttiä pitkä.
Lihas kasvaa solutasolla aivan samalla tavalla sillä 175-senttisellä kuin 195-senttiselläkin tyypillä. Eli toimiva yhdistelmä kovaa treeniä, suuria määriä terveellistä ruokaa ja unta ovat kasvun perusedellytykset.
Pitkien miesten ei tarvitse treenata mitenkään eri tavalla kuin muidenkaan. Kaikki kasvavat samoista asioista. Ainoa asia, mikä on erilaista pitkällä miehellä on sen näyttävän lihasmassan saavuttamiseen tarvittava aika. Näyttääkseen lihaksikkaalta lyhyen miehen kun ei tarvitse kasvattaa kuin parhaassa tapauksessa puolet siitä kilomäärästä lihasmassaa joka pitkän miehen tarvitsee. Eli pitkänä on oltava kärsivällisempi.