Taskuamatsoni laittoikin jo minunkin ajatukset, ei ole paljon lisättävää. ;)
Tuosta pehmeydestä ja kovuudesta vielä sen verran, että ensimmäiseksi koiraksi voi hyvin suositella ns. kovaa koiraa juuri siksi, että se kovuus ja toistojen vaatiminen asian saamiseksi perille antaa kouluttajalle paljon anteeksi. Pehmeä koira ei anna omistajan virhettä niin helposti anteeksi, koska muistaa jo kerrasta. Toisin sanoen kouluttajan pitää olla hemmetin tarkka ettei tule vahingossa tyrehdyttäneeksi oikeaa käytöstä tai vahvistaneensa väärää, kovemman koiran kanssa yksittäisiä erheitä ei muisteta. Käytännön esimerkkinä pehmeästä eläimestä voidaan pitää vaikka oravaa, jonka on oman hengissäpysymisen takia muistettava vaaratilanteet vastaisuuden varalta, ja kova taas voi olla esim. laumanvartijakoira, joka ei saa säikähtää kun susi vähän näykkäisee. Tilanteeseen saatetaan joutua uudestaan, eikä silloin ole toivottavaa että juostaan pelkurina pakoon. (Tosin laumanvartijaa ei muista syistä suositella aloittelijalle.)
Miksi ihmeessä lähes kaikki häiriökäyttäytyminen nykyään niin helposti liitetään
johtajuusongelmaan? Aina vaan toitotetaan että johtajuus, johtajuus,
johtajuus? Oikeasti susilaumassa johtaja ei ole sellainen auktoriteetti ja kaiken määrääjä, kuin aikaisemmin ollaan luultu. Susien käytöstä on tutkittu tarhaoloissa, joissa kaiken lisäksi on saattanut olla alunalkaen toisilleen vieraita yksilöitä eri laumoista. Luonnossahan lauman muodostaa pääasiassa alfapari ja heidän jälkikasvunsa, kyseessä on siis perheyhteisö. Toki joskus laumaan saatetaan joissain tapauksissa ottaa ulkopuolisiakin yksilöitä, mutta yhtä hyvin sellainen saatetaan tappaa ja syödä. Edes lauman kulkusuuntaa ei välttämättä määrää alfa. Jos muut laumanjäsenet päättävät olla seuraamatta johtajaa ja valitsevat toisen reitin, seuraa "johtaja" perässä. Lisäksi KOIRA EI OLE SUSI!! Uudempaa tietoa koiran ja suden eroista, miten koira kehittyi koiraksi (eipäs muuten tehtykään ihmisen toimesta kanssametsästäjäksi, kuten joskus on ajateltu.;)), ja miksi koira EI ole samalla tavalla LAUMAELÄIN. Koiran "henkistä kypsyyttä" kuvastaa paremmin 4 kuukauden ikäinen susi, kuin aikuinen.
http://www.verkkotie.fi/koirat/ihminen.html ja
http://www.verkkotie.fi/koirat/coppingertiekkari.html ja
http://www.tiede.fi/arkisto/print.php?id=607&vl= .
Koiran ja suden eroista ja "johtajuuskoulutuksen" kritiikkiä:
http://poltsi.fi/Liisa/artikkelit/johtajuus.html
"
Johtajuusharjoitusten toimivuuden illuusiossa kyse voi olla myös siitä, että omistaja on ollut aina hyvin epäjohdonmukainen ja lyhytjänteinen. Nyt, kun johtajuusharjoitusten myötä ihmiselle on annettu tarkat säännöt miten toimia, muuttuu hänenkin käytöksensä johdonmukaiseksi ja yllätyksettömäksi. Koska koirat ovat tapaeläimiä, pitävät ne säännönmukaisesta menettelystä.
Koiran muristessa sitä komennettaessa pois sohvalta ei kyse ole johtajuusongelmasta, vaan siitä, että koira haluaa pitää kiinni saavutetusta edusta. Jos koiran annetaan itse päättää omasta toiminnastaan, tekee se luonnollisesti sitä, mikä siitä tuntuu palkitsevalta. Tästäkin ongelmasta pääsee helposti opettamalla koira hyppäämään käskystä sohvalle – ja sieltä pois. "