Yhdysvaltain pörssi romahti

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja mxm
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Cramo vuokraa koneita, rakennusalan laskukausi taitaa kolkutella ja koneet jää vuokraamon hyllylle. Vai onko niillä jotain venäjän valloitussuunnitelmia joilla spekuloidaan?

Muista, että p/e on ilmeisesti viime vuoden tuloksesta laskettu. Rakennusteollisuus hidastuu kunnolla jos tulee taantuma ja samoin käy myös vuokraamoille. Tulokset on ollut kovia koska on ollut tosi hyvä nousukausi asuntorakentamisessa se ei tarkoita sitä, että sama jatkuu maailman tappiin asti. Ns. suhdanneherkkä ala.

On selvää, että rakentaminen hidastuu Suomessa ja muissa Pohjoismaissa, mutta Cramolla on jalansijaa jo Venäjällä ja uusissa EU-maissa. Siellä rakentamisen ei odoteta hiipuvan.

En ala copy-pastettaa Cramon omia lukuja ja ennusteita http://www.cramo.com
 
On selvää, että rakentaminen hidastuu Suomessa ja muissa Pohjoismaissa, mutta Cramolla on jalansijaa jo Venäjällä ja uusissa EU-maissa. Siellä rakentamisen ei odoteta hiipuvan.

En ala copy-pastettaa Cramon omia lukuja ja ennusteita http://www.cramo.com

Minäkin lisäsin Cramoa samalla, kun puhdistin salkusta pois kaikki muut paitsi hyvää osinkoa maksavat arvoyhtiöt. Cramon tulevaisuuden suhteen tärkeää on myös rakennusteollisuuden vuokra vs. omat laiteinvestoinnit. Trendi on ollut viime vuosina lisätä vuokrausastetta, mikä on lisännyt konevuokrauksen liiketoimintaa. Tuskinpa tämä trendi kääntyy lähivuosina.
 
Copy-pastaan sittenkin, kun löytyi niin hyvä kohta tohon Urkkin juttuun viitaten.

Kone- ja laitevuokrauksen yleisyyttä kuvaava penetraatioaste
on Pohjois-Euroopassa 25–40 prosenttia ja Keskija
Itä-Euroopassa alle 10 prosenttia. Euroopassa kone- ja
laitevuokrauksen penetraatioaste on korkein Isossa-Britanniassa,
jossa se on noin 80 prosenttia. Cramo arvioi, että penetraatioaste
voi Pohjoismaissa nousta noin 60 prosenttiin.

Lähde: http://www.cramo.com/upload/Corporate site/Investors/Vuosikertomukset/Cramo vuosikertomus 2006.pdf
 
"Penetraatioaste", heheh :lol2:


Itsekin olen aika vakaasti sitä mieltä, että vaisumpien aikojen vallitessa rakennusfirmat ennemmin lisäävät vuokralaitteistoa kuin pitävät suuria pääomia sidottuina omaan, vanhenevaan ja arvoaan menettämään kalustoon.

Tuo Itä-Euroopan alle 10% on kyllä törkeän alhainen. Kun ottaa huomioon, että rakentaminen ja varsinkin infrarakentaminen on idässä ennemminkin kasvamassa kuin hidastumassa niin luulisi vuokrakaluston olevan vahvoilla vertailussa vanhoja neuvostoliiton aikaisia ruostelinkoja vastaan. Tietoa ei kyllä ole mutta uskoisin, että Keski-Euroopassa ja Pohjoismaissa rakennuskalusto on huomattavasti uudempaa kuin vanhoissa itäblokin maissa.

Lisäksi tuo työn tehokkuus on jotain käsittämätöntä tuolla rajan takana. Jostain juuri vähän aikaa sitten luin, että Itä-Euroopassa tarvitaan 2-3 työntekijää työhön, jonka Keski-Euroopassa tekee yksi ihminen. Työntekijät ovat tod. näk. laiskempia rajan takana kuin muualla mutta uskon, että myös vanhanaikainen ja tehoton kalusto vaikuttaa tuohon tehokkuuteen huomattavasti.

Jotenkin koko ajatus siitä, että rakentaminen loppuu on hyvin absurdi. Suhdanteet toki vaikuttaa paljon, kun ei ole niin paljon rahaa rakentaa mutta aina kuintekin tullaan rakentamaan. Vaikka uusien rakennusten tehtailu hiipuukin niin vanhojen huolto ja kunnostus jatkuu koko ajan. Täällä Suomessa 70-luvun rakennusbuumin aikana juosten kustut rakennukset ovat yleisesti ottaen kaikkialla remontoinnin tarpeessa. Täällä tosin nuo hieman hätäisesti väsätyt mökitkin ovat luksusta verrattuna esim. Venäjän vastaaviin hätäisesti väsättyihin rakennuksiin.


Itse olen tässä jonkun aikaa Cramon ja Uponorin lisäksi seurannut etenkin Lemminkäistä, jota on mielestäni lyöty kuin vierasta sikaa viime kuukausina. Pudotusta 55 eurosta 28 euroon ei mun mielestä voi perustella pelkästään talouskasvun ja rakentamisen hidastumisella, kartellisakolla ja sillä, että Bernankella on hiekkaa vaginassa. Tai toki voi perustella mutta itse näen aikamoista ylilyöntiä asiassa.

Lemminkäinen on kuitenkin pitkän linjan laatuyhtiö, joka on vuodesta toiseen jatkanut tasaista kasvua oma tavoitteet täyttäen. Yhtiö on onnistunut pitämään jatkuvaa kasvua yllä lähes omin voimin, toisin kuin esim. Ramirent, joka on ostellut jatkuvasti uusia yrityksiä. Konserni on jakautunut neljään eri toimialaan, mikä lieventää laskusuhdanteiden vaikutusta. Kotitalouksien osuus omistuksesta on yli 75% ja Pentin suvun yli 60%. Tämän kaltainen omistajarakenne yleensä palvelee omistajaa hyvällä osingonjakopolitiikalla.

Mutta laskekoot vain lisää, mulla on jo ostolista valmiina ja alehyllyt mielessä ;)
 
Laitatko ostoslistasi myös tänne räävittäväksi?
2 litraa sinistä maitoa
Ruispaloja
3 purkkia ananasta
Aamupalajuustoa...

;)


Lemminkäinen
Sampo
Talentum

Nuo nyt ovat tällä hetkellä kärjessä "ostoslistalla" eli potentiaalisia yhtiöitä salkkuun. Seuraavat sitten toistaiseksi vain seurailussa.

Fiskars
Ahlström
Cramo
Ramirent
Uponor
YIT
Nurminen Logistics

Mulla on salkun rakentaminen sen verran alkuvaiheissa, että ihan rauhassa otan aina muutaman mielenkiintoisen yhtiön seurailuun ja tutustun niihin. Yleensä perustan tuonne kauppalehden omaan salkkuun erilaisia seurantasalkkuja, joiden avulla on sitten helppo seurata miten eri yhtiöiden kurssit reagoivat myllerryksessä - vaikkikin sijoitan tietysti yhtiöön en kurssiin ;)

Rakennusalan yhtiötä olen tässä viimeaikona seurannut vähän enemmän, koska sellainen vielä omasta salkusta puuttuu. Tällä hetkellä Lemminkäinen on siis vahvimmilla.

Myös takaoven kautta pörssiin livahtanut Nurminen Logistics on viime aikoina saanut mielenkiintoni. Logistiikka on kuitenkin mulle vielä aika tuntematon alue ja osakkeen vaihto ollut toistaiseksi melko olematonta. Mutta seurailen mielenkiinnolla :)
 
Raksa kiinnostaa minuakin nyt. Uponoria jo onkin, YIT ja Lemminkäinen pyörii mielessä. Kiinnostaisi muuten tietää, miksi sinä Hummis olet pistänyt Lemminkäisen YIT:n edelle? Perustelitkin tossa jo jotakin, mutta haluaisin tähän vielä mielipidettä, kun et YIT:stä sen kummemmin maininnut mitään...

Ja jos taantumassa rakentaminen selkeästi vähenee, tietää se sitten taas enstistä enemmän rakentamista seuraavassa nousussa. Sillä esim. pk-seudulla on 100% fakta se, että asuntoja on aivan liian vähän ja jos nyt laitetaan rakennusprojektit jäihin, tarkoittaa se kohta melkoista pakkorakoa alkaa väsäämään sinne asuntoja. Toki tässä on tontti ja kaavaongelmatkin tosi paljon takana, mutta pointti tullee tosta selväksi?

Olen miettinyt, että josko vähentäisi esim. Ixonosta salkusta vähän pois, en yksinkertaisesti osaa sanoa miten ko. yhtiö käyttäytyy taantumassa (mahdollisessa sellaisessa siis). Tästä vapautuisi vähän pelimerkkejä, jotka voisin sopivan tilaisuuden tullen pistää esim. YIT:hen ja/tai Lemminkäiseen.
 
Mä yhdistän noita osakkeita rahaston kautta. Mandatum Suomi Kasvuosake on mm. kk-säästämisen kohteena.
Mun mielestä mielenkiintoisia yhtiöitä useat näistä, mistä rahasto koostuu.

1 Talentum Oyj 7,43%
2 Cargotec Oyj 6,95%
3 Konecranes Oyj 6,58%
4 Affecto PLC 6,48%
5 F-Secure Oyj 5,27%
6 Ixonos Plc 5,08%
7 YIT Oyj 4,79%
8 Tietoenator Oyj 4,73%
9 Etteplan Oyj 4,72%
10 Larox Oyj B 4,19%
 
Kiinnostaisi muuten tietää, miksi sinä Hummis olet pistänyt Lemminkäisen YIT:n edelle? Perustelitkin tossa jo jotakin, mutta haluaisin tähän vielä mielipidettä, kun et YIT:stä sen kummemmin maininnut mitään...
YIT on myöskin hyvä yhtiö vaikken siihen ole vielä kovin tarkkaan kerennyt tustua. Hyvin voisin kuvitella myös YIT:n salkkuuni.

Tuossa pari päivää sitten tein pientä vertailua Lemminkäisen, YIT:n, Ramirentin, Cramon ja Uponorin kesken. Kauppalehden osakerankingistä poimin muutamia tärkeitä lukuja ja kikkailin niitä exeliin. Tarkemman vertailun toki saa kun odottaa, että yhtiöiltä tulee tilinpäätökset tuoreine lukuineen. Mutta tässä muutamia poimintoja YIT:n ja Lemminkäisen välillä.

..................................Lemminkäinen........YIT
Oikaistu P/E........................5,71...............8,55
P/B......................................1,73...............2,39
Beta.....................................0,82..............1,37
Oman pääoman tuotto........56.0..............34,3
Sij. pääoman tuotto.............32,9..............34,3
Omavaraisuusaste................29,5.............33,8
Osinko-%..............................5,12%.............4,65%
Ap:n 2008 osinkoennsute...... 2,01..............0,81
AP:n ennusteilla osinko-%
9.1 päätöskurssilla.................7,2%*............6,0%**

* kurssi 28,10
** kurssi 13,40

Toivottavasti en nyt hirveesti typottanut noiden lukujen kanssa.


Mutta siis omien vertailujeni perusteella näen Lemminkäisen ainakin lukujen puolesta hivenen parempana kuin YIT:n. Noiden lisäksi Lemminkäisen omistajapohja miellyttää enemmän omaa silmää kuin YIT:n. YIT:n kolmen suurimman omistajan yhteenlaskettu omistus on 13,37% ja top 30:stä löytyy melko vähän yksitysihenkilöitä. Lemminkäisellä taas kolmen suurimman omistus on yhteensä 65,57% ja yksityishenkilöitäkin enemmän top 30:ssä.
Mielenkiintoista on myös se, että Lemminkäinen on melko "tuntematon" yhtiö. Kun katselee noita keskustelupalstoja, ei hirveästi löydy ketjuja Lemmarista.

Myös ulkomaiset sijoittavat ovat hyvin pimennossa yhtiön suhteen. Onhan mm. Kim Lindström on maininnut, että hieman tuntemattomammat ja tylsät yhtiöt ovat mainioita arvoyhtiöitä ;)

Liiketoiminnan suhteen Lemminkäisessä mua kiinnostaa tuo vahva infrarakentamisen osuus konsernin rakenteesta. Itä-Euroopassa ja varsinkin Venäjällä infra on aivan karmeassa kunnossa ja hallituskin on jo huomannut asian laidan ja lupaillut parannusta. Eli markkinarakoa ainakin riittää sillä puolella. YIT on jo pitkän aikaa ollut hyvin vahva Venäjällä mutta Lemminkäinen ei ole vielä hirveästi päässyt hyödyntämään itää, kun kotimaassakin on ollut töitä enemmän kuin tarpeeksi. Eli kasvuvaraa Lemminkäisellä on paljon.

Mutta tuossa nyt oli jonkun verran omaa henkilökohtaista mutuiluani. Molemmat ovat hyviä yhtiöitä mutta ensin täytyy saada se ensimmäinenkin raksafirma salkkuun ja näillä näkymin se saattaa olla Lemminkäinen. Eihän sitä tosin koskaan tiedä mitä kaikkea kivaa alennusmyynneistä kevään mittaan löytyy ;)
 
Mielestäni erinomaista analyysiä Hummikselta, kiitokset tästä!

Itse pistin tilaukseen molempian yhtiöiden vuosikertomukset viimevuodelta ja tuoreimmat osarit. Pitää siis iltalukemisena tutustua yhtiöihin tarkemmin.

Puhtaasti lukujen pohjalta ja Hummiksen analyysin pohjalta jos pitäisi heti päättää, kallistuisin minäkin Lemminkäisen puoleen TÄMÄN HETKEN HINTATASOLLA. Muuten en osaa yhtiöitä paremmuusjärjestykseen laittaa.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
YIT mennyt tänään jo alle 13 euron. Saas ny nähdä meneekö kevään mittaan peräti kympin alle, jos ja kun rytinä tästä vielä kiihtyy.

OMXH puolestaan kolkuttelee jo 10500 rajaa :)
 
YIT mennyt tänään jo alle 13 euron. Saas ny nähdä meneekö kevään mittaan peräti kympin alle, jos ja kun rytinä tästä vielä kiihtyy.

OMXH puolestaan kolkuttelee jo 10500 rajaa :)
Lähellä näköjään käydään jo;). Ihme ettei noustu, vaikka jenkit eilen nousi. Nikkei toki oli laskenut.
 
Jenkkilässäkin voi olla tänään taas vaihteeksi hermostunutta menoa. Odottavat mitä Bernanke tulee murisemaan illalla.
 
Mielestäni erinomaista analyysiä Hummikselta, kiitokset tästä!

Joo, hyvää analyysiä oli.. Itseäkin lemminkäinen kiinnostaa juurikin alhaisen arvostuksen ja tuon infra-rakentamisen takia. Raksaa lyödään kyllä vähän turhankin kovaa nykyään, joten ostopaikkoja löytyy.

Osaatteko sanoa tuosta kartellin merkityksestä lemminkäiselle. Siis sakkohan nyt on tiedossa, mutta mitenkähän tuo kartelli on aikaisemmin vaikuttanut tulokseen ja mitä tapahtuu tulevaisuudessa? Ainakin luulisi, että paremmalla katteella hommia on tehty kun hinnoista on kartellissa sovittu. Tuleeko katteet tulevaisuudessa olemaan pienempiä kun hinnoista ei enää sovita suljettujen ovien takana??
 
Oletko Hummis tsekkaillut mistä Lemminkäisen suht kova velkaantumisaste johtuu? Investointeja? Kannattavia sellaisia? Ilman tota velkaantumisasteen isohkoa määrää olisi osake erittäin erittäin kiinnostava, nyt vain kiinnostava. :)
 
http://www.arvopaperi.fi/article/id=25981

Hyvää juttua noista "arvoyhtiöistä"

Aika teknopainotteista oli. Mua ei äkkiseltää noista kiinnosta kuin Scanfil ja Huhtamäki.

Vielä kun vähän rykästää tällaisia 2% päivälaskuja, niin alkaa olemaan paljon muutakin tavaraa ostohinnoissa. Että ei muuta kun nyt oikein kunnon ylilyöntien ylilyönti sinne myyntilaitaan niin päästään vinguttamaan limiittiä. ;)
 
Oletko Hummis tsekkaillut mistä Lemminkäisen suht kova velkaantumisaste johtuu? Investointeja? Kannattavia sellaisia? Ilman tota velkaantumisasteen isohkoa määrää olisi osake erittäin erittäin kiinnostava, nyt vain kiinnostava. :)
Ei ole tarkempaa tietoa. Pitäisi tilata viime vuoden vuosikertomus, tota nettiversiota on vähän ikävä plärätä.

Mutuilempa tässä kuitenkin taas jotain omia päätelmiä kun noita viime vuoden osarilukuja tuijottelin.

En pitäisi tuota velkaisuutta kovinkaan merkittävänä juttuna. Jos yhtiö olisi pahalla tavalla velkaantunut, ei se maksaisi muhkeita osinkoja vaan lyhentelisi velkojaan. Raksafirmoille on kuitenkin aika luonteenomaista, että kun suhdanteet ovat hyvät ja tilauskirjat pursuaa niin kasvua rahoitetaan velalla. Varsinkin isot urakkaprojektit sitovat valtavasti pääomaa ja silloin ostovelat ja saadut ennakkomaksut kasvavat.

Viime vuonna Lemminkäisen nettovelkaantumisaste oli korkeimmillaan Q1 (147.8) ja Q2 (146.0). Samaisilla periodeilla myös

tilauskanta kasvoi 1 439.70 --> 1 622.00
saamiset kasvoivat 335.80 --> 476.70
henkilöstön määrä kasvoi 8101 --> 10397

Investoinnit

2006 Q4 7.40 / investointiaste 1.5
2007 Q1 21.90 / investointiaste 6.7
2007 Q2 15.50 / investointiaste 2.8
2007 Q3 8.20 / investointiaste 1.2


Liiketoiminnan rahavirta

2006 Q4 86.30
2007 Q1 -24.20
2007 Q2 -30.60
2007 Q3 45.80


Voin toki olla väärässäkin mutta mun mielestä noi luvut kertoo lähinnä siitä, että viime vuonna tiedossa oli jälleen kiireinen kesä. Tilauksia otettiin vastaan niin paljon kuin kerettiin, alkuvuodesta alettiin investoimaan ja suunnittelemaan kesän projekteja, palkattiin runsaasti lisää asfalttimiehiä ja lumien sulettua alettiin hommiin.

Q1 ja Q2 liiketoiminnan rahavirta oli miinuksella, koska rahaa paloi perkeleesti työvoimaan, mateliaaliin ja kalustoon. Ja isoissa projekteissahan on luonteenomaista, että ensin saadaan ennakkomaksu, jonka jälkeen rahaa virtaa maksutaulukon mukaan, suunnitellusti tasaiseen tahtiiin ja vasta työn valmistuessa saadaan se isoin osa, eli loppusumma. Loppukesällä ja sykyllä projekteja saatettiin loppuun, saamiset alkoivat ropista tilille ja rahavirta kääntyi jälleen normaalisti plussalle.

Eli eiköhän tuo ole suht normaalia, että kun alalla menee hyvin niin voidaan turvallisin mielin ottaa velkaakin.

Ja vaikka YIT:llä oli Q3:lla pienempi nettovelkaisuusaste niin Lemminkäisellä oli huomattavasti pienempi suhteellinen velkaisuus 28,0%, YIT:llä 40.4%, (alle 40%:n arvoa pidetään hyvänä). Lemminkäisellä oli myös parempi vieraan pääoman takaisinmaksukyky, quick ratio sekä rahoitustulos. ;)
 
Alkaa olla jo hieman huvittavaa katseltavaa nuo OMXH:n lähes joka-aamuiset nousuyritykset, jotka tyssäävät varsin lyhyeen ja sitten onkin börsä taas pakkasella. Aasiakin lasketellut jo monta päivää vaikka Jenkklässä olisikin ollut nousurekyyliä. Taitavat vain Aasian puolella olla average Joeta fiksumpia ja ovat jo tajunneet ettei USAn meininki ole enää kovin tervettä, sanoi Bernanke mitä tahansa :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom