Yhdysvaltain pörssi romahti

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja mxm
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Vinho Tinto, kysymys ei ole enää pelkästään subprime-lainoista, vaan myös alt-A "liar's loan" lainoista ja jopa siitä, että jouduttuaan ylösalaisin asuntopääoma/laina suhteen kanssa (<1) monet maksukykyisetkin lähettävät avaimet lainaajalle ja ottavat hatkat. Tämä on täysin laillinen toimenpide Yhdysvalloissa.

Käppyrää

Pitkä matka normaalitilanteeseen ja tuon matkan varrella monet jättävät lainansa maksamatta ja luovuttavat avaimet lainaajalleen.

E: Asuntojen hinnat ovat siis koko luottojohdannaiskorttitalon pohja ja jos tuo pohja rapistuu, tulevat kortit alas eikä mikään maailman likviditeettipumppaus auta.

Joo mun pitää kyllä tutustua tarkemmin ton Roubinin näkemyksiin, rekisteröidyin just sivustolle. Ihan mielenkiintoselta vaikuttaa ja täytyy tosiaan tutustua tarkemmin, kiitti paljon infosta!

Kommenttina tohon yllä olevaan: vaikka me puhuttais massiivisimmasta lainojen defaulttausaallosta USA:n historiassa (onko se jo sitä, en tiedä), niin en silti usko että defaulttiin menee yli 20% koko lainakannasta, ei sitten millään. Ja vaikka menisikin, tätä koko 20% ei tietenkään menetetä, sillä asunnot ovat edelleen lainojen vakuutena. Jos oletetaan, että asuntojen hinnat tippuu 25% vuoden 2007 tasosta (aika radikaalia) ja että vuoden 2007 hintatasolla asuntojen arvo = lainan arvo, niin lainojen pääomatappioksi tulee 0,25*0,2 = 5 prossaa. Tuo on kuitenkin selkeästi yläkanttiin, sillä se olettaa, että vuoden 2007 asuntohintatasolla lainat ei olisi yhtään ylivakuutettuja, vaikka käytännössä asia on varmasti näin - ainakin kaikkien muiden kuin subprimejen kohdalla. Eli realistisempi arvio maksimitappiosta liikkunee 3 prosentin kieppeilla.

USA:n rahoitussektori ei kaadu 3% arvonalentumisiin asuntoluottoihin sidotuissa assetteissa, varsinkaan kun takana on niin monta lihavaa vuotta. Ainoa mihin se voi kaatua on se, että pankkien likviditeetti ei riitä epävarmoina aikoina kun assettien markkinahinnat ovat painuneet huimasti (ja epärealistisesti) diskontolle ja lyhyen maturiteetin velkojen maksuun ja margin callien välttämiseen tarvitaan lisää likvidiä rahaa. Jotta tämä voitaisiin välttää, on FEDin rahapumppaukset välttämättömiä.

EDIT: Tietysti, jos katsoo tota sun linkkaamaa Japani-käppyrää niin voihan asuntojen hinnat muutaman vuoden aikajänteellä tulla enemmänkin alas...
 
Hyvinhän tuo Roubin laskeskelee. Vähän villiltä silti tuntuu olettaa, että kaikki kotitaloudet, joiden kämpän arvo on velkaa pienempi, jättäis vaan avaimet pankille ja kävelis pois. Missä ne ihmiset sitten asuis? Tuskin ne ainakaan uutta luottoa sais kun juuri on yksi jäänyt maksamatta. Kyllä mä veikkaan, että defaultti tulee kysymykseen lähinnä sillon, kun kassavirta ei riitä lainan hoitamiseen, jolloin maksimissaan joku 20% tosta 16 miljoonasta kotitaloudesta (jota Roubin käyttää esimerkissään) defaulttais. Ja lisäksi oletus 50% tappiosta pankille kämpän myymisen jälkeen lienee silti aika liioittelua, koska tuskin sen equityn arvo on defaulttihetkellä keskimäärin enemäpää kuin 10 prossaa lainan arvoa matalampi (eikä transaktiokuluihin nyt millään 40 prosenttia lainan arvosta saa tuhlattua).

Eli kyllä ainakin tota skenaariota pitäisin enemmänkin kuin erittäin pessimistisenä.
 
Hyvää settiä tuolla Roubinilla kyllä on.

The wise Wolf is himself – at the end – very aware of the political economy of a financial system where in good times the profits are privatized and in bad times the losses are socialized. This is not a politically sustainable regime. As he correctly puts it:

“This is not a crisis of “crony capitalism” in emerging economies, but of sophisticated, rules-governed capitalisms in the world’s most advanced economy. The instinct of those responsible will be to mount a rescue and pretend nothing happened... Worse, the institutions that prospered on the upside expect rescue on the downside. They are right to expect this. But this can hardly be a tolerable bargain between financial insiders and wider society. Is such mayhem the best we can expect? Is so, how does one sustain broad support for what appears so one-sided game?”

This is indeed a one-sided game where financial insiders privatize profits while the massive losses of their reckless behavior – searching dangerously for yield, gambling for redemption, being subject to distorted incentive not to monitor their lending and risky investments - are systematically socialized during a crisis. This is actually “crony capitalism” of the worst kind, as bad as the one that plagued emerging market economies and led to their severe financial crises in the last decade.

Vinho Tinto, oletko tutustunut noihin subprimeihin tarkemmin? Oletan, että olet, mutta tässä tuo ongelma joka noista reseteistä tulee:

Common lending vehicles within this group include the "2-28 loan", which offers a low initial interest rate that stays fixed for two years after which the loan resets to a higher adjustable rate for the remaining life of the loan, in this case 28 years. The new interest rate is typically set at some margin over an index, for example, 5% over a 12-month LIBOR. Variations on the "2-28" include the "3-27" and the "5-25".

Edellisellä sivulla (tai sitä edellisellä) on graafi, jossa kuvataan niiden lainojen määrää, joihin on tullut resettejä tai on tulossa. EDIT: tossa on

bacsubprime-chart.gif
 
Muistaakseni tuohon skenaarioon (joka on Roubinin itsensäkin mielestä äärimmäinen) oli oletettu että 50% kotitalouksista, jotka joutuisivat miinuksille, lähtisivät kävelemään. En tosin ole aivan varma, mutta siinä ei oleteta että kaikki lähettäisivät "jingle mailia."

Tuo taitaa olla toistaiseksi pessimistisin skenaario, mitä on esitetty. Ei ehkä se todennäköisin, muttei suinkaan mahdoton.

Lainan maksamatta jättäminen aiheuttaa loven luottotietoihin muistaakseni viideksi vuodeksi. Lainaajan on siis laskettava tarkkaan kannattaako vaiva. Todellisuus on kuitenkin se, että yhä useampien mielestä se on taloudellisesti kannattavaa. Ainahan voi asua vuokralla tai ostaa halvemman kämpän kun asuntojen hinnat ovat pudonneet.

Eli, jos A on 500k $ velkaa, asunnon hinta on pudonnut 400k $:n, korot ovat 6%, alunperin otettu velka on 100%, eli ei olla laitettu yhtään omaa rahaa kiinni, niin hänellä on kaikki taloudelliset syyt lähtä lätkimään.
 
Outo laki, jos amerikassa saa noinvaan jättää asunon velkojille jos arvo laskee, ei kai suomessa sellaa mun käsittääkseni saa tehdä..
 
Vinho Tinto, oletko tutustunut noihin subprimeihin tarkemmin? Oletan, että olet, mutta tässä tuo ongelma joka noista reseteistä tulee:

Joo olin jenkeissä viime vuoden jälkimmäisen puoliskon ja noista reseteistä puhuttiin paljon. Just niihinhän mun ymmärtääkseni nää nykyset pessimistiset arviot tulevista asuntolainadefaulteista perustuu (koska ei niitä suuremman mittakaavan defaultteja vielä ole juurikaan näkynyt kovista varoituksista huolimatta - en ainakaan ole nähnyt missään kunnollisia tilastoja). Mutta kuten sanottu, mun mielestä noi pessimistiset arviot vaikuttaa vähän turhankin pessimistisiltä.
 
Luulenpa että JPMorgan maksoi liikaa Bear Stearnsista. Koko pelastusoperaatio on raadon tekohengittämistä, mikä tietysti on kaikkien osapuolien tiedossa. Mistä päästäänkin siihen, että se vaihtoehtoinen skenaario olisi ollut täyspaniikki markkinoilla.
JPMorganilla oli todennäköisesti niin suuret vastapuoliriskit johdannaisissa, että maksettu hinta oli mitä ilmeisimmin erittäin edullinen.
 
Stiglitzin kommentit

Stiglitz: Talouskriisi pahin sitten 1930-luvun
Julkaistu: 5:17

stt–dpa



Wellington. Tämänhetkinen talouskriisi on maailmanlaajuisesti pahin sitten 1930-luvun laman, sanoo taloustieteen nobelisti Joseph Stiglitz.

Stiglitz arvelee, ettei Yhdysvaltain keskuspankki Fedin tiistainen ohjauskoron lasku tuo juurikaan helpotusta tilanteeseen. Hän totesi Uuden-Seelannin radiolle, että 0,75 prosenttiyksikön koronlasku ei tehoa heikentyneen talouden taustalla oleviin perustaviin ongelmiin.

Maailmanpankin entinen pääekonomisti Stiglitz kiertää Uudessa-Seelannissa luennoimassa.

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Stiglitz+Talouskriisi+pahin+sitten+1930-luvun/1135234916236

Markkinakorot kun karkaavat käsistä niin...

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Y...oopassa+korot+kipuavat+edelleen/1135234911911
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Pakko sanoa että eilisen 18.3.2008 markkinoiden reaktio odotettua matalampaan korkojenlaskuun oli lievästi sanottuna erikoinen. Fediltä tuli julkilausuma, josta en hirveästi positiivista löytänyt:

http://federalreserve.gov/newsevents/press/monetary/20080318a.htm

Recent information indicates that the outlook for economic activity has weakened further. Growth in consumer spending has slowed and labor markets have softened. Financial markets remain under considerable stress, and the tightening of credit conditions and the deepening of the housing contraction are likely to weigh on economic growth over the next few quarters.

Inflation has been elevated, and some indicators of inflation expectations have risen. The Committee expects inflation to moderate in coming quarters, reflecting a projected leveling-out of energy and other commodity prices and an easing of pressures on resource utilization. Still, uncertainty about the inflation outlook has increased. It will be necessary to continue to monitor inflation developments carefully.

Mikä on inflaation vastakohta? Deflaatio. Deflaatiossa kysyntä laskee ja velan määrä supistuu.

Bear Stearnsiin liittyen: http://money.cnn.com/2008/03/18/news/nobear.fortune/index.htm?postversion=2008031907
 
CIT Group ajautunut konkurssin partaalle
USA:ssa taas finanssitalo vaarassa kaatua

Perjantai 21.03.2008 klo 16:23 Kauppalehti

Amerikkalainen rahoitusyhtiö CIT Group on ajautunut konkurssin partaalle, sillä sen normaalit rahoituslähteet ovat kuivuneet finanssikriisissä.

Pienten ja keskisuurten yritysten rahoitukseen erikoistunut CIT joutui torstaina ottamaan käyttöön koko 7,3 miljardin dollarin luottolimiitin, johon se turvautuu ainoastaan äärimmäisessä hädässä. Lyhytaikaista rahoitusta CIT ei viime päivinä ole saanut.

CIT aikoo rajoittaa luotonantoa ja keskittyä omaisuuserien myyntiin. Rahoitusyhtiö yrittää näin kaikin keinoin kohentaa likviditeettiasemaansa, mutta rahoittajat ja sijoittajat pelkäävät, ettei CIT pysy pystyssä nykyisissä markkinaoloissa.

CIT:n vaikeudet ovat uusi merkki luottokriisistä: pienten ja keskisuurten yritysten rahoitus vaikeutuu laajemminkin. Asiakkaiden vaikeudet kulutusluottojen ja asuntolainojen hoitamisessa ovat johtaneet siihen, että pankit jarruttavat kaikentyyppistä lainaamista.

Rahoitusyhtiön osake laski torstaina 17,3 prosenttia 9,63 dollariin. Viime kesän huipulla se maksoi yli 60 dollaria, joten CIT:n osake on alle vuodessa laskenut noin 85 prosenttia.

Myös CIT:n ongelmana ovat subprime-lainat: sen subprime-riskin suuruus on noin 10 miljardia dollaria. Rahoitusyhtiön ongelmat kärjistyivät, kun se lisäsi panoksia kuluttajamarkkinoilla aiempaa parempien tuottojen toivossa.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=10804

USA:n pankkikriisin laineita Pohjolassa
21.3. 07:01 (päivitetty 08:55) Yhdysvaltain pankkikriisin laineet lyövät jo Pohjolaan. Ruotsi valmistautuu pankkikriisiin lainmuutoksella, ja Suomessa Rahoitustarkastus on huolestunut pankkien taseissa muhivista riskeistä.

Yhdysvaltain talousvaikeudet ovat säikäyttäneet Ruotsin hallituksen. Se kiirehtii nyt Sveriges Radion mukaan lakia, joka antaa valtiolle mahdollisuuden ottaa kriisiin ajautuneet pankit huostaansa.

Kyse on liki kymmenen vuotta vanhasta lakiesityksestä. Rahamarkkinaministeri Mats Odellin mukaan hallitus haluaa pankkien palovakuutuksen, joka otetaan käyttöön, jos jossakin alkaa palaa.

Lain myötä valtio voisi kaapata rahalaitokset valtion käsiin heti kriisin tullen. Tällöin ei enää tarvittaisi monimutkaisia selvityksiä tai valtiopäivien päätöstä.

Suomessa Rahoitustarkastus on huolissaan pankkien riskeistä. Ratan mukaan pankkien julkistamien tietojen perusteella on ollut vaikea saada kattavaa käsitystä pankkien subprime-riskeistä.

Rata vaatii nyt, että pankkien on kerrottava aiempaa enemmän toimintaansa liittyvistä riskeistä.

Ratan apulaisjohtajan Jukka Vesalan mukaan Baselin pankkivalvontakomitean pitäisi sorvata aiheesta sääntöjä, jotka eurooppalaiset pankit ottaisivat käyttöön. Tällöin myös suomalaisten pankkien avoimuus kasvaisi.

Rata ei ole löytänyt ongelmia Suomessa toimivista pankeista. Viranomaiset eri maista valvovat yhdessä pohjoismaisia konserneja.

– Niillä on erittäin vähän omia subprime-sijoituksia. Ei ole ilmennyt, että olisi välillisiä sitoumuksia, joista voisi tulla tappioita, sanoo riskiasiantuntija Juha Savela Ratasta.

Ongelmana on Savelan mukaan, että pankkien varainhankinnan kustannukset nousevat.

Pankit ovat epäluuloisia, joten niiden välisillä lainamarkkinoilla korot nousevat. Silloin myös suomalaisten velallisten korot kasvavat

Viime aikoina markkinakorot ovat nousseet. Velallisten toive on nyt, että Euroopan keskuspankki painaa markkinakorkoja alas laskemalla ohjauskorkoaan.

Savelan mukaan yksi huolenaihe on, että Yhdysvaltain kriisi heikentää talouskasvua Suomessa.

Subprime-lainat ovat eräänlaisia roskalainoja. Luottolaitokset ovat antaneet Yhdysvalloissa lainaa kotitalouksille, joiden maksukyky on heikko.

Tällaisia lainoja on leivottu monimutkaisiksi arvopaperituotteiksi, joita pankit omistavat. Pankit ovat myös voineet rahoittaa sijoittajia, joilla on subprime-tuotteita hallussaan.

Kun kuluttajat eivät ole pystyneet maksamaan luottojaan, subprime-lainat ovat kaatuneet sijoittajien ja pankkien niskaan.
http://www.taloussanomat.fi/finanssi/2008/03/21/USA:n+pankkikriisin+laineita+Pohjolassa/20088130/382
 
Mikäköhän tulee olemaan pörssin mieliala huomenna tämän julkistuksen jälkeen?

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=11166

Linkki IMF:n julkaisuun http://www.imf.org/external/pubs/ft/survey/so/2008/RES040808A.htm

Ja itse raporttiin http://www.imf.org/external/pubs/ft/gfsr/2008/01/pdf/text.pdf

MF: Subprime-kriisin tappiot huimaavia

Keskiviikko 09.04.2008 klo 00:04 Kauppalehti

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa, että Yhdysvalloista maailmalle leviävä luottokriisi aiheuttaa vielä lähes 1000 miljardin dollarin tappiot.

Finanssikriisi on vakava uhka maailman talouskasvulle, IMF varoitti tiistaina.

IMF esitti arvionsa maailman finanssitasapainoa käsittelevässä GFSR-katsauksessa. Raportin mukaan maailman luottomarkkinat pysyvät huomattavassa stressitilassa: hidastuva maailmantalous ja suurten pankkien alaskirjaukset ovat myrkyllinen yhdistelmä.

IMF kertoo saman, mikä pankeissa on jo huomattu. Velkainstrumenteista halutaan eroon usein hintaan mihin hyvänsä, ja globaalin finanssisysteemin tila on äärimmäisen "särkyvä".

Kansainvälisen valuuttarahaston ennusteen mukaan subprime-asuntolainoista ja niistä johdetuista sijoitusinstrumenteista syntyy 565 miljardin dollarin tappio. Sen lisäksi noin 400 miljardin dollarin tappiot kasaantuvat yrityslainojen, kulutusluottojen ja kaupallisten kiinteistöjen markkinoilta.

Tappioriski on yhteensä 945 miljardia dollaria, IMF varoitti tiistaina. Pankit ovat ilmoittaneet vasta 200-300 miljardin dollarin alaskirjauksista, joten kriisistä on nähty vasta alku.

Princetonin yliopiston ekonomisti Paul Krugman on jo aiemmin esittänyt saman 1000 miljardin dollarin tappioennusteen. Wall Streetin ekonomistien ennusteissa tappioiksi lasketaan yleensä 400-600 miljardia dollaria.

Kauppalehti (8.4.) kertoi amerikkalaisten velallisten ja pankkien ahdingon syvenemisestä ja jopa 1000 miljardin dollarin tappioriskeistä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom