Väitätkö nyt tuossa, että mikäli meillä olisi koehenkilö, jolle oltaisiin valmistettu mittojen mukaan yksikankainen paita, niin se paita voidaan tehdä niin tiukaksi, että vaaditaan yli 350kg ennen kuin tanko tulee rintaan asti. Sitten valmistettaisiinkin samojen mittojen mukaan tuplapaita, jolla rintaan tulisikin vasta yli 700kg?
Väitän, että kaksinkertainen kangas ei ole yhtä kuin kaksinkertainen apu penkkiin. Väitän, että yksikankaisella saadaan tarpeeksi potkua. En väitä, että rintaan tulisi vasta 700 kiloa, koska jossain matkan varrella kiloja tuosta 350 lisättäessä ihmisestä tulisi se joka venyy ja paukkuu. Väitän, että tuplakankaasta ei yleensä tehdä niin tiukkoja paitoja.
Tiedän tapauksen, jossa Titanin IPF paidalla ei 307,5 kg tullut rintaan. Numeroa tai paria pienempi paita päälle niin jonkin verran tuota enemmän jäisi kellumaan irti rinnasta, mikäli nostaja hallitsisi laskun. Paita on siis ihan hyllytavaraa.
Lisäksi uskon, että 90% nostajista pystyy nostamaan IPF-paidalla 0-30 kilon päähän tuplakankaisella ammattilaispaidalla nostetusta tuloksesta. Silti kuulee aina, että amatööripaita auttaa 0-30 kiloa ja ammattilaispaita 50-150 kiloa.
Paidan tuoma apu voidaan laskeakin kahdella tavalla: Voidaan laskea mikä on nostajan paitanoston ja raw-noston ero. Tämä ei mielestäni kerro paidasta niin paljoa kuin nostajasta. Tämä kertoo enemmän nostajan kyvystä hyödyntää paitaa. Toinen tapa on on katsoa, mikä paino paidalla tulee rintaan, koska sen verranhan se paita tosiasiassa keventää. Jos paita vaatii 300 kiloa, että tanko saadaan rintaan niin tuon verranhan se keventää oli se tehty sitten yhdestä tai kahdesta päällekkäisestä kankaasta. Miten sitten perustellaan se, että yksinkertainen paita jeesaa 0-30 kiloa ja tuplakankainen 50-150 kiloa?
Jos paidoilla on niin vähän eroa ja, jos yksikankaisella voi ottaa samanraudan tai enemmänkin, niin miksi monet ammattilaiset nostavat tuplakankaisilla paidoilla? En tiedä, mutta epäilen, että samasta syystä, jonka vuoksi 90% raw-nostajista käyttää polvenlämmittimiä raw-kisassa.