Mikä on hinta/laatu suhteeltaan hyvä mallasviski?
Tätä on kysytty ketjussa varmaankin noin vuoden välein
. Vaikea kysymys, johon ei ole eksaktia vastausta, koska "oikea" vastaus riippuu hyvin vahvasti kysyjän makutottumuksista. Suomalaiseen makuun sopivat yleisesti ottaen savuiset/turpeiset viskit, lähinnä Islay:n saarelta. Suurelle yleisölle saaren tislaamoista tunnetuimpia lienevät aakkosjäjestyksessä Ardbeg, Lagavulin, ja Laphroaig. Näiden tislaamojen ydintuotteet, Ardbeg 10 yo, Lagavulin 16 yo, ja Laphroaig 10 yo löytyvät Alkosta hintaan 64,60€, 75,80€, ja 51,90€. Näistä Laphroaig 10 yo on Suomen eniten myyty single malt -viski, joten siinä valossa, hinta huomioiden, sen voisi sanoa tarjoavan hyvin rahalle vastinetta. Noista kolmesta oma suosikki on Ardbeg, mutta mikäli pitäisi suositella jollekin hyvää Islay-viskiä tislaamojen ydintuotteista, suosittelisin Lagavulinia :D. Kaikista kolmesta pidän kuitenkin paljon. Laphroaig 10 yo:n asema Suomen myydyimpänä single malt -viskinä kertoo kuitenkin tuotteesta paljon, tai sitten asiakkaat ovat väärässä
.
Mikäli tietää, että savu/turve ei ole se juttu, lähestyisin jotakin Speyside-alueen viskiä. Sieltä löytyvät maailman eniten myyty single malt viski Glenfiddich 12 yo (49,90€), sekä USA:n eniten myyty single malt -viski Glenlivet 12 yo (49,10€). Edellä mainitut tittelit pätivät ainakin pari vuotta sitten. Nämä eivät ole omaan makuun huonoja viskejä, mutta savun/turpeen suurena ystävä koen saavani huomattavasti enemmän rahoilleni vastinetta, jos ostan (suunnilleen) samalla rahalla pullon Laphroaigin kymppiä. Mikäli pitäisi ostaa joku Speyside-alueen yleisesti Alkosta saatavista viskeistä, valitsisin mielummin Balvenie Doublewood 12 yo:n tai Macallanin Amberin, mutta nämä maksavat jo noin 64 €.
Kuten alussa todettua, vaikea kysymys. Sen lisäksi, että vastaus riippuu makutottumuksista, myös siksi, että maailmassa on liikaa hyviä viskejä. Ketjussa joskus aiemmin mainittu lähestyminen, eli maistelu ravintolassa ennen kokonaisen pullon ostamista, on myös erittäin hyvä lähestymistapa. Joissakin hyvissä ravintoloissa voi maistella viskejä 1 cl annoksilla, joten ei käy edes lompakon päälle. Muutama klassikkoviski eri alueilta, ja oma makuprofiili selkiytynee aika hyvin. Tämä siis siinä tapauksessa, että viskit eivät ole tuttuja.