Viinit, konjakit, viskit, ... Keskustelua "paremmista" alkoholijuomista

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jakob
  • Aloitettu Aloitettu
Pro Nutrition Fire Kick, 20 x 25 ml -20%
Zone-sarja -42%
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Tuossa aika tasan kuukausi sitten ostin ensimmäisen kunnollisen viskini, Laphroaig 10yo päätyi hyllyyn. Sitä ennen maisteluissa oli ollut perus-amismaiset Red Label, Jack Daniels ja Jim Beam. Paskalitkut jotka nyt haukun halpis-spurgujen juomiksi.
Laphroaigin 10yo kolahti heti todella vitun isosti, se savun tuoksun määrä kun avaa pullon, huh. Nyt kuukaudessa olenkin tuhlannut rahaa jokusia satasia viskeihin, tai nyt tarkemmin laskettuna, taitaa suomihinnoilla olla tonni rikki :D Onneksi näitä ei kaikkia Suomesta ole ostettu.
Nyttemmin Laphroaigin kymppi tuntuu jo yhdeltä hyllyn huonoimmista viskeistä, vaikka onkin omaan makuun hyvä. Tämän hetken suosikki taitaa olla Lapparin Cask Strength 006.

Hyllyyn tulee lisää täytettä huomenna/maanantaina ja näyttää sitten kokonaisuudessaan tältä:

Laphroaig 10yo x2kpl
Laphroaig Lore
Laphroaig PX Cask
Laphroaig Triple Wood
Laphroaig Original Cask Strength batch 006 58% (2014)
Laphroaig Quarter Cask
Laphroaig An Cuan Mor
Laphroaig Brodir Port Wood Finish batch 002
Ardbeg 10yo
Ardbeg Uigeadail
Ardbeg Corryvreckan
Lagavulin 16yo

__

Sitten pakko vähän säästellä rahoja, tarkoitus saada mahd pian seuraavat hyllyyn:

Highland Park 18yo
Highland Park 21yo
Caol Ila 18yo
Caol Ila 25yo
Laphroaig 18yo
Laphroaig 23yo (tän kanssa joutuu oottelee lähemmäs joulua, 350e on suht maukas yhdestä pullosta omalla liksalla)

__

Speyside tuotannosta kuulee paljon hyvää, kenelläkään suositella täältä jotain laadukasta? Hinta mieluusti 70-150e väliltä.
 
^Suosittelen että ostat se 23-vuotiaan ensimmäisenä, mikäli se on ehdottomalla hankintalistalla, sillä parin vuoden päästä se maksaa todennäköisesti 400.

Lisää lapparilistaasi 15 yo. Etenkin edellinen virallinen pullote oli hieno, uudempikin oikein passeli. Ja jos saat näppiisi feis ile -sarjaa, niin tartu.

Speysidellä on eniten tislaamoja Skotlannissa, joten suosituksia voi tulla laidasta laitaan. Yleisesti Speyn tisleet ovat profiililtaan "keveitä", varsinkin noiden Islay-jyrien rinnalla. Omat kokemukset (tuossa hintaluokassa) rajoittuvat balvenien 16, 17 ja 21-vuotiaisiin sekä Glenfiddichin 14, 15 ja 18-vuotiaisiin. Lentokentiltä ehkä mahdollista löytää gf age of discovery -sarjaa (19 yo).
 
Hmm. Pitänee poimia sitten asap tuo 23yo ja 15yo. Cairdeas pulloja yrittänyt hakea mutta ei tunnu löytyvän helpolla, tai sitten niistä saa maksaa vähän liikaakin.

Ja joo, tekisi mieli saada juotavaksi myös vähän rennompia viskejä näiden Islay- juomien ohelle. Ehkä joku vähän makeahko jopa, ilmeisesti Lapparin PX Cask täyttäisi tätä paikkaa? En ole vielä tätä maistanut.

Nyt suuressa odotuksessa Olut Expo 2016 jossa on ilmeisesti suht kattava viskipuoli myös, viime vuosien Olut Expoista kellään kokemuksia?
 
Cairdeas pulloja yrittänyt hakea mutta ei tunnu löytyvän helpolla, tai sitten niistä saa maksaa vähän liikaakin.

Markkinatalous. :)

Ja joo, tekisi mieli saada juotavaksi myös vähän rennompia viskejä näiden Islay- juomien ohelle. Ehkä joku vähän makeahko jopa, ilmeisesti Lapparin PX Cask täyttäisi tätä paikkaa? En ole vielä tätä maistanut.

PX:ssä muistaakseni Ximenez sherrykypsytys, josta tulee makeampaa profiilia. Balvenien 21 Port Wood osuu myös tähän kategoriaan. Jos joskus saat naisen raijattua kämpille, niin tätä lasiin.

Ja yllärinä turpeinen ja makea Lowlandin alueen (käsittääkseni ensimmäinen savuinen pullote) Ailsa Bay. Se ei ikävä kyllä osu sun 70-150 hintahaarukkaan, kun on Alkossa 69,90. ;)

Nyt suuressa odotuksessa Olut Expo 2016 jossa on ilmeisesti suht kattava viskipuoli myös, viime vuosien Olut Expoista kellään kokemuksia?

Olen ollut useampana vuonna ja kohtuullinen kattaus on viskejä viime vuosina ollut. Siellähän pääsee maistelemaan kalliimpia tuotteita, joita voi sitten laitella hankitalistalle, jos osuu omaan makuprofiiliin.
 
Ja joo, tekisi mieli saada juotavaksi myös vähän rennompia viskejä näiden Islay- juomien ohelle. Ehkä joku vähän makeahko jopa, ilmeisesti Lapparin PX Cask täyttäisi tätä paikkaa? En ole vielä tätä maistanut.

PX:ssä muistaakseni Ximenez sherrykypsytys, josta tulee makeampaa profiilia. Balvenien 21 Port Wood osuu myös tähän kategoriaan. Jos joskus saat naisen raijattua kämpille, niin tätä lasiin.
PX = Pedro Ximenez :). Se on lappariksi makeahko. Lagavulin 16 yo distiller's editionissa myös sama kypsytys/viimeistely, selvästi makeampi kuin PX. En ole sherrytynnyrissä pilattujen viskien kovin suuri ystävä, joten mulle lagan de on liian makea. PX on onnistunut tuote sillä saralla, mutta saman hintaluokan Islay viskeistä näiden kahden edelle omalla listalla menee Caol Ilan DE. Jos siis puhutaan jossakin muussa kuin ex-bourbon tynnyrissä kypsytetyistä/viimeistellyistä viskeistä. Caol Ilan DE on viimeistelty moscatel-tynnyreissä, todella onnistunut makea savu. Ardbegin Uigeadail toki päihittää nämä kaikki.

Lappareista vielä sen verran, että 15-vuotias hakkaa 18-vuotiaan 100-0, joten siihen eurot kiinni. @PerusPekka 'n listalla mainittu An Cuan Mor on suhteellisen varmojen internet-lähteiden perusteella 18-vuotias lappari, joka on sen jälkeen viimeistelty "eurooppalaisessa tammessa" eli suurella todennäköisyydellä sherrytynnyrissä. Hieno tuote, nautin pullollisen pari vuotta sitten, kun tuo tuli lapparin matkustusvalikoimaan.
 
Pitää perehtyä noihin Balvenien tuotteisiin sitten, sekä Alkosta tarkistaa tuo Ailsa Bay (70e minimiraja lähinnä ettei suositteluihin eksy näitä Jack Danielsin kaltaisia tuotteita, liian moni kaveri hypettää maasta taivaisiin ja sitten se onkin se ainut viski jota on edes maistettu). Kiitoksia vinkeistä!
Ardbegin Uigeadail pitänee avata ensi viikolla sitten testiin.

An Cuan Moria odotellut myös hiessä, Loren ohella. Vittukun ei viitsisi avata mitään kahdeksaa pulloa kerralla mutta tekisi mieli maistaa jokainen läpi HETI.

EDIT: Nuo ilmeisesti kestää auki pimeässä huoneenlämmössä kuitenkin joitakin kuukausia hyvänä? Puoli vuotta pitäisi olla ihan ok? Luin että voimakkaan savuisissa viskeissä saattaa hieman alkaa aromit haihtua jo jokusen kuukauden jälkeen?
 
Viimeksi muokattu:
Ardbegin Uigeadail pitänee avata ensi viikolla sitten testiin.

An Cuan Moria odotellut myös hiessä, Loren ohella. Vittukun ei viitsisi avata mitään kahdeksaa pulloa kerralla mutta tekisi mieli maistaa jokainen läpi HETI.

Niitä pulloja kannattaa availla samaan aikaan ja suorittaa vertailevia tastingeja. Otat 4-5 tuotetta rinnakkain ja tuoksuttelet ja maistelet niitä hiljakseen vuorotellen, vaikka tunnin kahden kuluessa. Silloin huomaat eri tuotteiden välisiä eroja ja eroja samankin tuotteen kohdalla, kun palaat maistelukierroksen jälkeen takaisin ensimmäiseen tuotteeseen. Viskien voi myös antaa olla lasissa jonkin aikaa ennen nautinnan aloittamista. Myös lasin sisäpinnan "valelu" viskillä sekä lasin lämmittely kädessä lisäävät aromivaikutusta.

Toinen mielenkiintoinen kokeilutapa on laittaa lemppariviskiin puolet vettä (esim. 1 + 1 cl). Tällöin alkoholin polte jää pois ja tuoksuaromit tulevat huomattavasti paremmin esille. Ja maussa myös aistii erilaisia asioita. Saatat yllättyä lempparisi tarjonnasta.

EDIT: Nuo ilmeisesti kestää auki pimeässä huoneenlämmössä kuitenkin joitakin kuukausia hyvänä? Puoli vuotta pitäisi olla ihan ok? Luin että voimakkaan savuisissa viskeissä saattaa hieman alkaa aromit haihtua jo jokusen kuukauden jälkeen?

Viski kestää hyvänä pimeässä ja viileässä useamman vuoden, mikäli pullossa on tavaraa enemmän kuin puolet ja korkki on tiivis. Sen jälkeen sitä kannattaa alkaa nopsemmin kumoamaan, vaikkei se silloinkaan heti "hapetu".
 
Kiitoksia vinkeistä yläpuolella! Olen juonut viskini huoneenlämpöisenä, ilman vettä tai jäitä. Kokeilin jäiden kanssa ja maistui imo hirveälle paskalle, Laphroaigin kymppiä ja cask strengthiä koitin näin.

Pitää testata vahvojen viskien kanssa tätä että laittaa vettä hyvin hyvin pienen määrän vain, ehkä sitten saisi jotain uutta makuelämystä.
Nyt on 8 pulloa auki, loput jätän odottelemaan vuoroaan vähän pidemmäksi aikaa.

Pitää alkaa myös kirjoittelemaan näistä jotain omia muistiinpanoja ylös, on niin pieniä (mutta selviä) makueroja joissakin juomissa. Lapparin An Cuan Mor ja Lore oli nyt alkuun ainakin positiivisia yllätyksiä, kuten Ardbegin Uigeadail.
 
Maistelin vuodenvaihteessa lapparin kymppiä ravintolassa ja tykästyin kovasti. Nyt loppukesästä toin tallinnan tuliaisena putelin itselleni, jonka korkkasin tänään ja kummastelenkin, että millä ihmeellä tämä omasta pullosta kaadettu juoma eroaa näin rajusti tuosta ravintolassa maistetusta o_O Ravintolassa maistettu lappari oli huomattavasti savuisempi, tässä omassa pullossa maistuu savustettu kabanossi. Ei tämä nyt pilalla tunnu olevan, eikä kuitenkaan pahanmakuinen, mutta aivan erilainen tuo savun maku.
Ja tuosta vedestä viskeissä/konjakeissa, olen saanut ammattilaiselta neuvon, että sitä kuuluisi 4cl annokseen tipauttaa 1-2 pisaraa teelusikasta, se jotenkin rikkoo rakennetta/avaa makuja/aromia paremmin. Enempi määrä taas laimentaa makua, samoin kuin se jääpala. Itse tykkään tosin kesähelteillä halvempiin ''kulutus''viskeihin (esim grants) laittaa sen jääpalan tai kaksi.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Kuuntelin huuli pyöreänä, että mitä tää selittää, kun joku asiakas kysyi hommien loppuaikana noita jäähdytyskiviä, mutta onhan noita tosiaan olemassa.

Minusta jääkuutioita voi ihan hyvin laittaa jonkun dokaus- tai hörppyviskin sekaan. Melkein parempikin joskus niin. Mutta ei noita monimuotoisia ja aromikkaita single malteja pidä liiaksi laimentaa eikä myöskään jäähdyttää, koska molemmat hukkaa makua. Siihen en osaa sanoa mitään nyrkkisääntöä, että paljonko vettä pitää laittaa, kun riippuu suusta ja viskistä, mutta parempihan se on aina lähteä maistamaan ilman, ja lisätä tarpeen mukaan vähän kerrallaan. Vettä voi ottaa myös tipan suoraan suuhun, niin ei mene tuote kerralla pilalle, jos hölskäyttääkin lasiin liikaa.
 
Kevyesti keskellä keskiviikkopäivää:

IMG_0919.JPG
 
Jäät voi laittaa lonkeroon, en lähtisi laatuviskejä pilaamaan jäähdyttelyllä. Jack Danielssit sun muut sitten erikseen, jos niitä tykkää lipitellä. Veden lisäys pillillä, jolloin helppo annostella tippa kerrallaan. Oikeissa ravintoloissahan vesilasi & pilli tulee viskin kylkeen pyytämättä. Ja jokaisellahan on kotona pillejä. Ne lasten pillipaketit, missä on erivärisiä pillejä, on parhaita :).

Vähän meinaa olla flunssaa, olen nauttinut Arttua (10, Uige & Perpetuum) lääkkeeksi.
 
Aika mieto tauti, joten ei ole pakko nauttia lisää lääkettä. Otan kuitenkin varmuuden vuoksi tilkan Uigea ennen nukkumaan menoa. Tynnyrivahvuinen tappaa pöpöt paremmin :).

Joo, varmuus tautiasioissa ennen kaikkea. ;)

Uigen kanssa on pakko suositella hieman isompaa annosta, sillä se ei ole ihan tynskävahva, vaan se on aina 54,2-prosenttinen ja sherry/bourbon-määrien resepti elää. Alkupään tuotteessa oli jopa 30-vuotiaita sherrykomponentteja, jotka olivat menneet alivahvuisiksi. Nykybatchit ovat kauttaaltaan nuorempia.
 
Joo, varmuus tautiasioissa ennen kaikkea. ;)

Uigen kanssa on pakko suositella hieman isompaa annosta, sillä se ei ole ihan tynskävahva, vaan se on aina 54,2-prosenttinen ja sherry/bourbon-määrien resepti elää. Alkupään tuotteessa oli jopa 30-vuotiaita sherrykomponentteja, jotka olivat menneet alivahvuisiksi. Nykybatchit ovat kauttaaltaan nuorempia.
Näinhän se tietysti on, jos ollaan tarkkoja. Alkoholipitoisuuden puolesta voisi olla suoraan tynnyristä/tynnyreistä helpostikin, mikäli mukana olisi lähinnä tuollaisia 30-vuotiaita komponentteja :). Hinta olisi sitten eri dekadilla.

Kurkku on vielä vähän kipeä, täytynee jatkaa lääkitystä :D.
 
Kauanko punkku säilyy avaamattomana huoneenlämmössä? 2-3kk? Onko säilymisessä mitään eroa metallinen kierrekorkki vs. perinteinen ja pullo kallellaan vai pystyssä?
 
Kauanko punkku säilyy avaamattomana huoneenlämmössä? 2-3kk? Onko säilymisessä mitään eroa metallinen kierrekorkki vs. perinteinen ja pullo kallellaan vai pystyssä?
Taas tämmöistä karvalakkimallin yleisohjetta. Säilyminen riippuu vähän olosuhteista ja siitä, minkälaatuista viiniä on hyppysissä, mutta tommoisia halpoja tai halvahkoja kierrekorkillisia pulloja jos ostat, niin et saa avaamattomana pilalle. Älä vie pakkaseen äläkä auringonpaisteeseen. Ja jos puhutaan tommoisesta muutaman kuukauden aikavälistä, niin ei mitään väliä missä kohtaa juot, mutta nuorena ne on tarkoitettu juotavaksi, ettei niitä kannata ruveta vuosiksi säilömään. Sitä ne ei enää kestä. On sitten laadukkaampia viinejä, jotka paranee kypsytettäessä.

Luonnonkorkilla olevaa pulloa pidetään kallellaan siksi, ettei korkki pääse kuivumaan ja viini hapettumaan. Kierrekorkillisissa ei ole tätä ongelmaa. Kierrekorkillisten kanssa ei tarvitse murehtia myöskään korkkivikaisista pulloista, joita voi joskus tulla vastaan luonnonkorkillisissa.

Avattuna kannattaa sit pyrkiä juomaan muutaman päivän sisään, ja punkkukin jääkaappiin avattuna. Ilmauspumppuja on, joilla voi vähän pidentää avatun pullon säilymistä. Googlella löytää ylipäätään paljon helppotajuista tekstiä aiheesta.
 

Latest posts

Back
Ylös Bottom