Vegaanius onnistuu Suomessa kestävästi ja terveellisesti.
Jos soija epäilyttää, ei sitä ole pakko syödä. Tiedän Suomestakin useita soija-allergisia vegaaneja. Jopa gluteeniton ja soijaton vegaanius onnistuu ilman ongelmia. Ilmeisesti soijaa syömällä kuitenkin voi lisääntyä ihan hyvin, jos katsotaan esim. kiinalaisia tai japanilaisia. ;)
Suomessa ei ole ekologista tuottaa juuri mitään, ilmaston ja ympäristön kannalta on usein ekologisempaa tuoda ruoka ulkomailta.
http://www.yle.fi/uutiset/24h/id65769.html
"Suomalaisen viljelyn ekologisuus on vailla todellisuuspohjaa ja täkäläinen viljantuotanto kuormittaa ympäristöä enemmän kuin muualla Euroopassa. Näin arvioi professori Sirpa Kurppa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta Turun Sanomien ja Keskisuomalaisen haastattelussa.
Kurpan mukaan mitkään tutkimustulokset eivät anna tukea sille, että suomalaisen ruoan tuotanto olisi erityisen ympäristöystävällistä.
Suomessa viljely kuluttaa runsaasti energiaa, mutta hehtaarikohtainen sato jää silti puolta pienemmäksi kuin Keski-Euroopassa.
Energiaa kuluu paitsi kylvöön ja sadonkorjuuseen myös viljan kuivaukseen. Lisäksi energiaa syövät typpilannoitteet.
YLE Uutiset"
"Toiselta puolelta maailmaa" rahtaamisesta kannattaa lukea tämä kirjoittamani juttu:
http://tuukkasimonen.blogspot.com/2008/01/ruoan-ekologisuus-ja-ympristvaikutukset.html
1000km kuljettaminen laivalla tuottaa 15g hiilidioksidipäästöjä per rahdattu kilo.
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Lähiruoka+ei+olekaan+ilmastoystävällistä/1135233404787
"Lähellä tuotetun ruuan suosimista ei voi perustella kuljetusmatkojen hiilidioksidipäästöillä, kuten tähän asti on tehty.
Vaikka ruoka tulisi Suomeen toiselta puolelta maapalloa, matkasta ei voi päätellä sen ympäristövaikutuksia.
Kuljetusten osuus koko tuotantoketjun hiilidioksidipäästöistä ja niiden aiheuttamista ilmastonmuutosvaikutuksista on hyvin pieni, osoittavat Maatalous- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimukset."