- Liittynyt
- 30.11.2006
- Viestejä
- 6 047
En ole perehtynyt kumpaankaan. Somalian kehityksestä olen kuullut joitain positiivisia arvioita.
Voisit varmaan jakaa nämä mielestäsi positiiviset asiat tänne, koska itse en ole niistä tietoinen?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
En ole perehtynyt kumpaankaan. Somalian kehityksestä olen kuullut joitain positiivisia arvioita.
Tämähän (ja muu kilpailulainsäädäntö tms) ei aina ole hyväksi kuluttajalle.
Tätä ei kannata ajatella näin yleisellä tasolla, koska monopolin haitat ja hyödyt ovat aina tapauskohtaisia. Tietyillä aloilla monopoli on ihan luonnollinen ilmiö (mm. sähkönjakelu) ja silloin valtion puuttuminen esim. hinnoitteluun on ihan perusteltua. Kun taas puhutaan aloista, joilla markkinoille on mahdollisimman esteetön pääsy (esim. ravintolat), ei valtion puuttuminen kilpailuun ole yleensä välttämätöntä. Elintarvikeala ja vastaavat ovat sitten taas jossain siinä välissä ja niiden kilpailuun puuttumisesta voidaan olla montaa mieltä.Ei aina mutta suurimmaksi osaksi on.
Käsi ylös joka uskoo että jos energia saisi maksaa mitä tahansa ja valtio ei puuttuisi siihen mitenkään (kun sitä ei olisi) niin
a) energia kallistuisi
b) kansalaiset kykenisivät yhdistymään jonkinlaiseksi ryhmittymäksi joka pystyisi rakentamaan voimalaitoksen, hankkimaan käyttöenergian ja rakentamaan siirtoverkot joten energian hinta tipahtaisi. No ehkäpä jossain kyläpahasessa pieneen jokeen pato ja voimalaitos ja kylän mökkeihin sitä kautta sähköt mutta kyllä se siihen jäisi.
Yksityisten tahojen ja kansalaisjärjestöjen ylläpitämä terveydenhuolto näyttää toimivan ihan kivasti Somaliassa, missä valtio, keskushallinto ja julkiset palvelut ovat käytännössä lakanneet olemasta:
Propagandan tunnistaa siitä, että siinä ei tehdä mitään vertailua. Ei mitään analyysiä. Ei tilastoja. Paljon tunteisiin vetoavaa kuvastoa ja musiikkia ilman lähdeviitteitä. Nälänhätiä on ollut Afrikassa useasti. Propagandalla menettää uskottavuutensa.
Säilyttää suhteessa mihin? Kullan arvo on heitellyt vuoden -71 jälkeen suhteellisen paljon. Jos oli ostanut kultaa 1980 niin kesti liki 30 vuotta, että edes pääsi omilleen reaalisesti.
Kulta on siis aivan surkea sijoitus kun vertaa vaikka S&P 500 indeksiin, vaikka ottaa huomioon sen viimeisen reilun 10 vuoden kuplaantumiset.
Tätä ei kannata ajatella näin yleisellä tasolla, koska monopolin haitat ja hyödyt ovat aina tapauskohtaisia. Tietyillä aloilla monopoli on ihan luonnollinen ilmiö (mm. sähkönjakelu) ja silloin valtion puuttuminen esim. hinnoitteluun on ihan perusteltua. Kun taas puhutaan aloista, joilla markkinoille on mahdollisimman esteetön pääsy (esim. ravintolat), ei valtion puuttuminen kilpailuun ole yleensä välttämätöntä. Elintarvikeala ja vastaavat ovat sitten taas jossain siinä välissä ja niiden kilpailuun puuttumisesta voidaan olla montaa mieltä.
Ja tämä poikkeaa sun avausviestin videosta miten ?
Mihin verrattuna kuvaajasi ovat? Tietoisestiko valikoit aikajänteen sellaisiksi, että ne tukevat omaa kantaasi? Sellainen on älyllistä epärehellisyyttä, jolla vain menettää uskottavuuden. Minulla ei ole tarvetta käydä keskustelua kun vastapuoli ei ole rehellinen. Aiemmin keksit olkinukkeja ja nyt sekoitat rahan ja sijoituksen keskenään. Et halua löytää totuutta, vaan voittaa väittelyn.
Muutama kaverini on asunut Somaliassa ja tarkastellut tilannetta siellä omin silmin. Asiat ovat Somaliassa melkoisen perseestä. Sen näkee myös tilastoista (yksi maailman alhaisimmista bruttokansantuotteista, maailman alhaisin HDI 2000-luvulla, maailman korkein korruptio jne). Leikit nyt Darvi kohtuullisen vakavilla asioilla.Propagandan tunnistaa siitä, että siinä ei tehdä mitään vertailua. Ei mitään analyysiä. Ei tilastoja. Paljon tunteisiin vetoavaa kuvastoa ja musiikkia ilman lähdeviitteitä. Nälänhätiä on ollut Afrikassa useasti. Propagandalla menettää uskottavuutensa.
Eli siis kaikki olemassa olevat yritykset hajoitettaisiin ?
Jos ei niin tämän hetken energiaan ja informaatioteknologiaan liittyvät yritykset vallottaisivat hetkessä koko maailman markkinat, olettaen ettei todellakaan palattaisi jonnekkin 1800 luvulle. On täysin lapsellista verrata tämän hetken kapitalistista yritysmaailmaa jonnekkin historiaan. Ei mikään kyläpaja tai yhteisö voi alkaa kilpailemaan öljy-yhtiöiden, sähköyhtiöiden ja informaatioteknologian firmojen kanssa. Vaikka kuinka perustaisivat itse pankkeja ja valuutoita. Nykyiset suuryritykset ovat niin suuria että nimenomaan valtioiden luomat monopolisäännöt estävät kasvamasta niitä lisää. Vapaassa kilpailussa maailman kymmenen suurinta firmaa ottaisi monopolin välittömästi. Meillä ei olisi enää puoltatoista sataa valtiota vaan kymmenen megafirmaa jotka jakaisivat maapallon enemmän tai vähemmän sotaisasti.
Kulta on siis aivan surkea sijoitus kun vertaa vaikka S&P 500 indeksiin, vaikka ottaa huomioon sen viimeisen reilun 10 vuoden kuplaantumiset.
Fiat menettää arvonsa, koska keskuspankit ahneuksissaan painavat sitä lisää.
Kulta ei ole sijoitus, se on "vakuutus". Sillä suojaudutaan mm. hyperinflaatiolta (vrt. Weimarin Saksa 1920-luvulla).
Jos olet yhtään kultamarkkinaa seurannut, niin ymmärrät myös paperikullan ja fyysisen kullan eron. Paperimarkkinassa on selviä manipuloimisen merkkejä (hinta alaspäin --> FIAT-valuutan arvo säilyy = USD) - ja vastaavasti fyysistä menee Kiinan holveihin tonnikauppalla. Se ei ole sieltä tulossa takaisin. (RMB saattaa hyvinkin olla tulevaisuuden merkittävin valuutta. Ja saattaa olla sidottuna kultakantaan - yksikään valuutta ei TÄLLÄ HETKELLÄ enää ole.)
Silti tällä hetkellä inflaatiosta ei ole tietoakaan - oikeastaan päinvastoin. (Vaikka money base on kasvanut --> Kiertonopeus on hidastunut merkittävästi. Ja esim. FED:n "painama" lisäraha ei sinällään vaikuta suoraan ns. inner moneyyn vaan ainoastaan outer moneyyn --> Näkyy vain sijoitusinstrumenteissa, ei reaalitaloudessa...)
On sitä tietoa paljonkin. Sinun pitää vain etsiä sitä. Laita vaikka googleen "inflation dollar" 25 vuodessa dollarin arvo on puolittunut ja tämä taitaa olla vieläpä virallista tietoa, jota hallitus tietekin sormeilee omaksi hyväkseen, jolloin todellinen inflaatiotahti on kovempi. Kerro yksikin tieto, joka kertoo dollarin vahvistuneen.
On sitä tietoa paljonkin. Sinun pitää vain etsiä sitä. Laita vaikka googleen "inflation dollar" 25 vuodessa dollarin arvo on puolittunut ja tämä taitaa olla vieläpä virallista tietoa, jota hallitus tietekin sormeilee omaksi hyväkseen, jolloin todellinen inflaatiotahti on kovempi. Kerro yksikin tieto, joka kertoo dollarin vahvistuneen.