Väite: Et voi kehittyä, jos treenaat lihasryhmää vain kerran viikossa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Gaijin
  • Aloitettu Aloitettu

BCAA-valmisjuoma

Pineapple Lemonade, 24 tlk

-40%
Samaa mieltä Sparta89:n kanssa. Helposti nettipalstoilla annetaan dissaavia ja sarkastisia kommentteja uusille palstalaisille sen sijaan, että annettaisiin asiallinen vastaus.

Minun puoleltani, tervetuloa Pöllis palstalle! Hän on oikeassa siinä, että kroppa rasittuu aina kokonaisuutena ja tämä on hyvä pitää mielessä treenejä suunniteltaessa (ja lepopäiviä sijoitella sopivasti). Ja kyllähän rinta tekee jossain määrin staattista työtä esim. hauiskäännössä mutkatangolla tai kokeilkaapa tehdä toistoja siten, että ette jännitä rintaa lainkaan.

Yhtä lailla kovaa kyykätessä rasittuvat esim. olkapäät tehdessään staattista työtä tangon stabiloimiseksi.

Tässä ovat porukat ilmeisesti halunneet ymmärtää asian tarkoituksella väärin - ei saa tarkastella asioita niin mustavalkoisesti :piis:
 
Ei ymmärrä. Onhan toi nyt ihan selvästi nelijakoinen. Mitä jos siinä ei olisi noita ekstrasarjoja joillekin lihasryhmille, vaan se olisi toteutettu täysin suora-epäsuora -periaatteella? Olisiko se silloinkin kaksijakoinen. Tossa on ihan selvä painotus joka on:

-Rinta, hauis, epäkkäät
-Etureidet, pohkeet, vatsat
-Selkä, olkapäät, ojentajat
-Takareidet, pohkeet, vatsat

Se, että tonne heittää hiukan kaksijakoista mukaan lisäsarjojen muodossa, ei tee tosta kaksijakoista mitenkään. En tiedä onko tässä näkemysero, vai ero siinä, ettette ehkä ymmärrä mistä tossa on kyse?

Omalla kohdallani kyse on näkemyserosta.
Oma näkemys on tällainen; Mielestäni "epäsuora rasitus" on typerä termi. Ei sellaista ole olemassa. Lihas joko rasittuu tai sitten ei rasitu. Esimerkiksi penkkipunnerrus ei ole rintaliike, vaan moninilvelpunnerrusliike jossa pääsuorittajina ovat ojentajat, olkapäät ja rinta ja stabiloivanayläselkä. Ohjelman jakoisuuden määritän sillä miten lihaksia rasitetaan, eli useimmat 4-jakoiset luokittelen 2-jakoisiksi.
 
Mä en ole enää vuosiin kirjoittanut tänne treenipuolelle yhtään mitään. Yleensä siksi, että on vaikea olla vastaamatta niin, etteikö sieltä joku, tahattomasti tai tahallaan, ymmärrä jotakin kohtaa aivan väärin. Ja sitten tulee niitä, jotka aina alkavat tulkitsemaan yhtä yleiskielistä sanaa omien henkilökohtaisesti värittyneiden mielipiteiden kautta, joten näitä pitäisi alkaa kirjoittamaan kuin yhdysvaltalaiset lakimiehet. No nyt ajattelin kuitenkin raapustaa pari näkökohtaa nykyhetken suureen lempilapseen, jakoisuuteen. Joskin tottakai sen miettiminen, miten kehitytään parhaiten, on ollut kehokansan suurin pohdinnan aihe ikuisuudet.

Tokihan asioista on hyvä keskustella, vaihtaa mielipiteitä siitä, miten kehittyisi paremmin. Kaikkeahan voi kokeilla. Eikä tämä postaukseni nyt ole mikään vastaus siihen, millä jaolla tai monestikko viikossa lihasryhmä kannattaa treenata. Enkä jaksaisi pahemmin väitelläkkään, mutta mielestäni olisi aina hyvä pitää mielessä pari yksinkertaista näkökulmaa, kun miettii näitä kehittymispolitiikkoja:

- Kehittyminen koostuu niin paljon muustakin kuin siitä, miten treenit on jaettu. Se legendaarinen lihaksen kasvattamisen pyhäkolminaisuus, treeni+ravinto+lepo/palautuminen ei ole miksikään muuttunut vuosien saatossa. Simppeliä, mutta näkyy monesti unohtuvan näissä kehityskeskusteluissa. Kuten ruuasta, levosta, yksilöllisistä kyvyistä, mutta ennen kaikkea siitä, miten ne treenit siellä salilla tehdään. Tehdäänkö liikkeet oikein, tarpeeksi kovaa..(*kovaa treenaaminen ei ole synonyymi pelkälle epäpuhtaalle repimiselle.) Tämä ja muut asiat johtavat siihen, että kehittymisen vertaileminen on aika mahdotonta. Jos toinen vääntää treenaten kerran viikossa kropan läpi samalla ryypäten kolme iltaa viikossa syömistenkin ollessa liian vähäiset sekä treenienkin ollessa pelkkää raajojen heiluttelua ja toinen treenaa lihasryhmät kaksi kertaa viikossa läpi syöden pilkun tarkasti oikein, niin treenin jälkeen heitetty tuplat peilin edessä ei välttämättä ole lopullinen sana siihen, millä jaolla kehittyy parhaiten.

- Tutkimustuloksia löytyy ihan jokaisesta aiheesta, puolesta ja vastaan, kun tarpeeksi kauan kaivaa. Tottakai "tietäminen" on tärkeää, mutta onko sellainen liiallinen insinööribodybuildinkaan sitten hyvä juttu, jos niitä asioita ei osata viedä sinne käytäntöön. Monesti tutkimustuloksia tuijotettaessa jonkin seikan puolesta unohdetaan, että ihmisruumis on kokonaisuus, eikä näin ole välttämättä järkevää tai edes mahdollista/toimivaa tempaista muutamaa tutkimustulosta jonkin asian hyödyllisyydestä kehittymisen/muiden vaikutusten kannalta. Sillä niin moni asia vaikuttaa kaikkeen..

- Siitäkin huolimatta, että nämä kysymykset siitä, monestikko sitä lihasryhmää viikossa sitten treenataan, omaavat tärkeät näkökohdat lihaksille annettavasta ärsykkeestä ja palautumisesta, perustreenarit usein stressaavat moni/vähäjakoisista aivan liikaa. Tärkeintä mielestäni on taas huomioida kokonaisuus: säännöllinen oikein ja tarpeeksi kovaa(*ei tarkoita pelkkää riuhtomista, eikä sitä, etteikö välillä pitäisi pitää kevyempiä treenikausia..) suoritettu treeni, riittävä palautuminen, oikea ravinto, ja sitten myös ne nivelet, ylirasittumisen vaara... Onko se sitten hyvä lopputulos, että vedetään silmät kiinni niin kuin gymlehdessä tai tutkimuksessa sanotaan välittämättä siitä, miltä oma kroppa tuntuu? Jos olkapäät on paskana(*olettaen, että liikeet suoritetaan oikealla tavalla) jo valmiiksi ja sairastelet usein,niin miten käy pitkällä tähtäimellä sen kehittymisen kanssa, jota tutkimuksessa "luvattiin" tietyllä treenityylillä..?

- Pieni suodatus on aina paikallaan. Välillä joillakin on havaittavissa, että jonkun tyypin treenejä seurataan aika orjallisesti ja usein vielä siksi, että kun on sm-mitalisti, tai kehittynyt sillä ja sillä tapaa parhaiten tai että kun kaverikin sanoi, että tämä toimii. Niin, mutta olisiko sekin kaveri kehittynyt paremmin jollakin muulla tapaa? Ja taas jälleen kerran, siihen kehittymiseen vaikuttavat niin monet muutkin asiat ja tottakai, se ihmisen kroppa on taas kokonaisuuus...

- MM-mitalisteja, SM-voittajia ja kovasti kehittyneitä kavereita on läpi vuosisatojen tehty eri tyyleillä. Miksi nyt yhtäkkiä olisi vain yksi ylivertainen treenitapa, joka tuo kaikille parempaa kehitystä?

- Vaikka missä lehdessä joku kirjoittaa jostakin, ei se ole mikään ehdoton totuus todellakaan, toki sisältää monesti huomioon otettavia pointtejakin. Tottakai monet näistä kirjoittajista tietävät paljon, kunnioitan heitä kilpailijoina suuresti, mutta suodatus ja oman kropan tunteminen on taas paljon tärkeämpää. Niin, ja kukapa ei uskoisi vahvasti omaan treenityyliinsä.. niinkuin tietenkin pitää uskoa. Asioiden sahaaminen, joihin ei itse usko tippaakaan, se se vasta tyhmää onkin, mutta toki pieni avarakatseisuus ja järki on jokaiselle maailman tallaajalle hyvä ominaisuus.

- Niin kuin Powerhousu tuolla mainitsikin, tärkeää on myös treenin mielekkyys itselleen. Tosi "muka HC"-tyypit takuulla tässä kovaa nostavat olkapäänsä, mutta kun puhutaan näistä normaali ihmismielellä varustetuista henkilöistä ja perustreenaajista, niin jos sua valmiiksi vituttaa mennä salille tekemään "vittu taas sitä samaa paskaa"(*oli se sitten miten tahansa jaettu), niin saatko välttämättä treenistä saman irti kuin niin, että treeni on sulle mielekästä tehdä?(*ei tarkoita sitä, että treenin pitäisi olla helppo jeejeee"). Jos tietyn ohjelman toteuttaminen aiheuttaa stressiä ja vitutusta lisäksi esimerkiksi sen salille pääsy mahdollisuuksien takia, niin ehkä sen jaon fiksaaminen toiseksi on järkevä ratkaisu, eikä kannata mistään jaoista stressata. Tai vaikka tutkimus sanoisi, että treenaaminen tiettyyn aikaan olisi kehittävintä, kannattaako sitä sitten orjallisesti seurata, jos käytännön toteuttamisen kannalta se johtaa epämielekkääseen tilanteeseen vaikka sen takia, että joutuisi heräämään töiden takia 3.30 ja unet jäisivät minimiin...

- SIIS asioita aina kannattaa ajatella sen kautta, miltä se omassa kropassa tuntuu(*ei taas tarkoita sitä, että kaiken pitäisi olla kivutonta,helppoa ja jeejeetä.), miten homma toimii kokonaisuutena, miten asiat sitten toteutetaan käytännössä ja ennen kaikkea, että homma on myös pitkällä tähtäimellä toimiva ja että paikat ovat vielä viidenkin vuoden päästä sellaiset, että pääset ylipäätään jumppaamaan.(*toki ne paikat voi hajoittaa muutenkin.)
 
Me ollaan Annukka aika samiksia. Toisin sanoen komppaan. Koko posti pelkkää asiaa.
Ei mullakaan ole mitään noita eri jakoja vastaan, ja olenkin koittanut toitottaa sitä, että valitkaa se mikä itsestä tuntuu parhaalta. Ei sillä yksijakoisella kehity jos sitä ei jaksa tehdä kunnolla, vaikka joku tutkimus sanoisi mitä. Ei ole kiva jos aina vituttaa lähteä salille. Sama koskee nelijakoista. Jos tuntuu, ettei ole sun juttu, niin vaihda.

Toikin on kumma juttu, mitä Anne tossa vähän sivusi, eli jonkun ammattilaisen ohjelman kopioiminen. Esimerkkinä toi Arnoldin kultainen kuusikko. Ei ole missään nimessä huono, mutta niin basic-settiä, että se on siihen nähden saanut uskomattoman paljon kokeilijoita. Samantyylisiä yksijakoisia löytyy vaikka millä mitalla, mutta kaikki kokeilee juuri tota. Jos joku Pertti Peruspunttaaja olisi heittänyt tollasen tänne omissa nimissään, se posti olisi saanut kaksi vastausta, eikä ketään kiinnosta.

Pientä edittiä...
 
jos on edellisestä päivästä helvetin kipeet tissit ja rupee pakottavia hauiksia vetämään kapealla otteella niin kyllä mulla ainakin tisseihin rupee sattumaan, se on sitten eriasia kehittyykö ne :D
 
Tutkimukset ja käytännön tieto osoittaa, että voi kehittyä erinomaisesti myös kerran lihasryhmää per viikko treenaamalla. Useimmiten pidempään harjoitelleella se ei enää kuitenkaan ole paras vaihtoehto, varsinkaan maksimivoiman kehittymiseen.


Tämä jo muutaman vuoden vanha katsaus on hyvä kaikessa konservatiivisuudessaankin ja kannattaa ainakin abstrakti lukea, vaikkakin se keskittyy nyt lähinnä maksimaaliseen voiman kehittymiseen, ei lihasmassaan, johon on paljon vähemmän yhdensuuntaisia tutkimustuloksia kun mahdollinen monijakoisuus ym. sekoittaa pakkaa niin paljon volyymeja ja frekvenssejä ym. laskettaessa. Enivei, kannattaa lukaista:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...ez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum


Muistakaa myös YKSILÖLLISYYS! Minulla on kaveri joka voi tehdä penkkiä vaikka neljä päivää putkeen ilman väliaikaista laskua suorituskyvyssä mutta itsella kaksi kovaa penkkiä viikossa on ehdoton maksimi jos voimaa haetaan...
 
Turha ikuisuuskysymyksistä on kinata. Oikeastaan ääripääthän on kerran kolmessa viikossa vs. 10 kertaa viikossa, yhden lihasryhmän kohdalla siis.

Yksi eniten aliarvostetuimpia asioita tuossa monta kertaa viikossa sydeemissä on lihasten, jänteiden ja sun muiden kunnossa pysyminen. Jokainen joka rautaa veivaa, tulee ennen pitkää huomaamaan, että paikat alkavat hieman krakata. Jo pelkästään siksi on mahdotonta vuodesta toiseen treenata hauikset kolme kertaa viikkoon, tämä esimerkkinä. Mikään ei ole ikuista, mutta valtaosa teistä onkin vielä lähes tenavia. :)
 
Onhan se tullut huomattua että ei itsellä ainakaan tuo 2-jakoinen pelitä: nimenomaan nivelet ja palautuminen tuntuivat olevan kovilla alun jälkeen, oli kevyet viikot ja sapuskapuoli kuinka kunnossa tahansa. 3-jakoisessa ainakin paikat palautuu paremmin.
 
Samaa vaikeutta 2-jakoisella...Helposti kipeytyvät olkapäät ei kestä niin tiheää treenisykilä:(
Tuntuu olevan samaa ongelmaa monilla muillakin 2-jakoisella treenaavilla...
Eli nykyään treenaan 3-jakoisella vajaan viikon kierrolla (5-6päivää).
Sillähän sitä pitää treenata millä kehittyy ja treenin pitää olla mielekästä,ei kannata väkisin treenata tiheällä syklillä jos se tuntuu vastenmieliseltä...Eikä sen takia jos joku netissä kehuu jonkin treenin maasta taivaisiin...
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-40%
Eiköhän useimmissa liikkeissä rasitu myös muut lihakset, kuin ne joita pääasiassa reenataan. Esim. hauis-liikkeissä rasittuu myös rinta.


Joo oli vähän huonosti asetettu. Meinasin kuitenkin, että ainakin kunnon kässäreillä väännettäessä rinta rottingilla ainakin liikkeen olettaisi kehittävän muutakin yläkroppaa. Tästä lähtien en sitten enää kirjoitakkaan tänne mitään, kun en uskalla. :itku::offtopic:

Edit: niin ja en sitten väitä, että liike on oikein vedetty nuin.
 
Tutkimustuloksia löytyy ihan jokaisesta aiheesta, puolesta ja vastaan, kun tarpeeksi kauan kaivaa. Tottakai "tietäminen" on tärkeää, mutta onko sellainen liiallinen insinööribodybuildinkaan sitten hyvä juttu, jos niitä asioita ei osata viedä sinne käytäntöön. Monesti tutkimustuloksia tuijotettaessa jonkin seikan puolesta unohdetaan, että ihmisruumis on kokonaisuus, eikä näin ole välttämättä järkevää tai edes mahdollista/toimivaa tempaista muutamaa tutkimustulosta jonkin asian hyödyllisyydestä kehittymisen/muiden vaikutusten kannalta. Sillä niin moni asia vaikuttaa kaikkeen..

Tämä on täysin totta, ja ainakin itse alkuperäinen kommenttini koskikin ainoastaan joidenkin kirjoittajien suhtautumista tutkimustuloksiin. Mielestäni on täysin järjetöntä ruveta väittämään, etä tutkimuksilla kerätty tieto on vain mielipidekysymys, ja että "tutkimukset on perseestä" tai sillä tiedolla ei tekisi mitään.

Niinkun tässä nyt on moneen kertaan sanottu, painovastusharjoittelu harrastuksena on jokaisen oma asia, ja tärkeintä on että harrastuksen parissa viihtyy, eri asia jos kyseessä on ammatti ja on tulosvastuussa johonkin suuntaan.

Ei tästä enempää, pointtina vaan se että kyllä siellä erilaisten tutkimusen takana yleensä ihan faktaa on, jos tutkimuksessa on kriteerit kohdallaan. Niihin ei kenenkään tarvitse tutustua, jos ei kiinnosta, mutta ei myöskään tarvitse tutustumatta tulla huutelemaan kuinka perseestä tutkimukset on.
 
pidenpään ja enemmän reenanneet varmasti tietävät mikä heille parhaiten sopii ja miten saa itsestään eniten irti. he osaavat suunnitella ja toteuttaa monijakoiset ohjelmansa hyvin.

sellaiset ihmiset jotka eivät ole reenanneet intensiivisesti vuosia, tai eivät ehdi, viitsi tai muuten pysty keskittymään reeniin, reenin suunnitteluun ja muuhun niin kokonaisvaltaisesti, hyötyvät mielestäni eniten juuri yksi tai korkeintaa kaksi jakoisesta. yksijakoisella reenillä pystyy vähemmällä suunnittelulla ja keskittymisellä saamaan kehitystä aikaa. joku simppeliin progression omaava ja kyykkyyn, penkkiin sekä johonkin vetoon kolmesti viikossa pohjautuva ohjelma on kyllä hyvä perusmassan hankintaa. jos yksi reeni jää väliin ei mikään lihasryhmä jää reenamatta turhan pitkäksi aikaa. ei tule turhaan hinkattua pikkuliikkeitä ja tarvittava voimatasojen kehityskin on helpompaa. palautumisnopeus paranee, eivätkä paikat ole koskaan aivan tukossa joten arkiliikunta ja vaikka joku muukin laji onnistuu puntin ohessa.
 
mutta ei myöskään tarvitse tutustumatta tulla huutelemaan kuinka perseestä tutkimukset on.
Nyt saat kaivaa mulle tekstin jossa joku kertoo miten perseestä tutkimukset on. Nopealla selaamisella en tästä threadista löytänyt.

Se munkin kirjoitus jossa kerron ettei tutkimus kiinnosta, ei tarkoita sitä että tutkimus olisi perseestä tai turha. Se tarkoittaa sitä, että en ikinä vaihda yksijakoiseen vaikka tutkimus sanoisi mitä. Syynkin kerroin siinä samassa. En jaksa treenata sillä, koska musta se tuntuu tylsältä.
 
Nyt saat kaivaa mulle tekstin jossa joku kertoo miten perseestä tutkimukset on. Nopealla selaamisella en tästä threadista löytänyt.

Se munkin kirjoitus jossa kerron ettei tutkimus kiinnosta, ei tarkoita sitä että tutkimus olisi perseestä tai turha. Se tarkoittaa sitä, että en ikinä vaihda yksijakoiseen vaikka tutkimus sanoisi mitä. Syynkin kerroin siinä samassa. En jaksa treenata sillä, koska musta se tuntuu tylsältä.


tutkimustulokset on tutkimustuloksia ja mielipideasiat mielipideasioita. mulle tää on mielipidekysymys.

No joo, sori, ei tossa aivan niinkään sanottu, mutta tossa kohtaa jotenkin naksahti.:rolleyes:

Tuntuu vaan siltä yleisesti, että asenne on melko pitkälti se, että ainakin ne tutkimukset joissa muunlainen treeni kun vastaajan oma systeemi on tulkittu tehokkaimmaksi, on turhia ja "vääriä". Sun jutuissa nyt ei mitään sellasta ole, ja olet varsin mallikkaasti perustellut oman näkemyksesi, etkä myöskään väittänyt missään välissä että oma metodisi ois ehdottomasti paras, joten saat aiheesta puhtaat paperit.:D

Sattu avautuminen vaan tähän threadiin, kun ton tyyppiseen ajatteluun tuntuu melko useesti täällä törmäävän, ois voinu sama teksti tulla minne vaan muuallekkin.

PS. Eikä mitään Hulkkauksia tähän! (esim. näin: etsi mulle se kirjoitus, jossa jne. jne.)
 
mä oon sitä mieltä että, kyllä se kerra viikossa kehittää mut kokeneemmilla toimii paremmi lihakset monta kertaa viikossa (jos on aikasemmi treenannu kerraviikossa kaikki). koska jos vie sarjat loppuu asti se rasittaa enemmä hermostoja ku lihaksia. oma mielipide on se et jättäis ne kerra viikos failuret pois ja tekis jotai järkevämpää... mut tää on vaa mun MIELIPIDE!!
 
Miksi pitäisi valita kerta viikossa tai 2 kertaa viikossa per lihas. Väitän, että 6 jakoinen ohjelma ja neljässä päivässä kroppa läpi tuottaa parhaan tuloksen. Eli 2 kertaa jokainen lihasrymä 8 päivän sisään. Ja joka sarja ihan tappiin ja hapoille. Näin treenaa aika moni pro. Lääkkeet tietenkin sen mukaan. :kippis1:

Tossa systeemissä voi pitää vielä 2 lepopäivääkin 8 päivän kierrolla.
 
Tutkimukset ja käytännön tieto osoittaa, että voi kehittyä erinomaisesti myös kerran lihasryhmää per viikko treenaamalla. Useimmiten pidempään harjoitelleella se ei enää kuitenkaan ole paras vaihtoehto, varsinkaan maksimivoiman kehittymiseen.


Tämä jo muutaman vuoden vanha katsaus on hyvä kaikessa konservatiivisuudessaankin ja kannattaa ainakin abstrakti lukea, vaikkakin se keskittyy nyt lähinnä maksimaaliseen voiman kehittymiseen, ei lihasmassaan, johon on paljon vähemmän yhdensuuntaisia tutkimustuloksia kun mahdollinen monijakoisuus ym. sekoittaa pakkaa niin paljon volyymeja ja frekvenssejä ym. laskettaessa. Enivei, kannattaa lukaista:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...ez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum


Muistakaa myös YKSILÖLLISYYS! Minulla on kaveri joka voi tehdä penkkiä vaikka neljä päivää putkeen ilman väliaikaista laskua suorituskyvyssä mutta itsella kaksi kovaa penkkiä viikossa on ehdoton maksimi jos voimaa haetaan...

Oli hyvää kamaa noi. Lukisivatpa ihmiset esim. nuo artikkelit ennen kuin alkavat toitottamaan jotain "kyllä roinamonsterit/meikän kissan eno" -mutulegendaa silloin kun puhutaan tavallisista natureenaajista.
 
Mulle on yksi juttu jäänyt epäselväksi.
Kuinka suuri ero niissä tutkimuksissa jotka puoltavat lihasryhmien treenaamista useammin on saatu verrattuna esim lihasryhmä viikossa ohjelmiin?
Kun kerran aletaan vauhkoamaan tieteellisten tutkimustulosten puolesta mutua vastaan niin kaipaisin myös hieman faktatietoa aiheesta, eli onko ero merkittävä vaiko marginaalinen. Muussa tapauksessa viittaaminen tutkimustuloksiin on myöskin mutua.
Tähän mennessä vain jhulmi on perustellut väittämänsä...
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom