Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
eikun darvinistin viestiin :D siksi siinä oli 2x^
Jos sinä sen niin haluat ilmaista niin siitä vain. En ole missään vaiheessa edes väittänyt olevani täysin oikeassa
Jos minulta kysytään niin esimerkiksi Kokoomus on varsin hyvä vastavoima sosialistisille aatteille.
Tämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa, koska valtion aikaansaama kulutus ei ole ilmaista. Ei valtiolla ole rahaa ellei se ensin ota sitä joltain. Jos nostamme valtion kulutusta veroja korottamalla, rahaa painamalla tai velkaa ottamalla, tämä kulutus on vain pois yksityiseltä sektorilta. Ei valtio ole mikään taikuri, joka voisi lisätä taloudessa olevan varallisuuden määrää. Valtion kulutuksen lisääminen vain siirtää kulutusta pois yksityiseltä sektorilta.
Sen sijaan, että me tavalliset ihmiset päättävät omilla ostopäätöksillään mitkä tuotteet ovat hyviä, virkamiehet ja poliitikot päättävät mitkä tuotteet ovat hyviä. Tätä julkisen sektorin kulutuksen lisäys tarkoittaa.
Ei valtiolla ole rahaa ellei se ensin ota sitä joltain.
Tämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa, koska valtion aikaansaama kulutus ei ole ilmaista. Ei valtiolla ole rahaa ellei se ensin ota sitä joltain. Jos nostamme valtion kulutusta veroja korottamalla, rahaa painamalla tai velkaa ottamalla, tämä kulutus on vain pois yksityiseltä sektorilta. Ei valtio ole mikään taikuri, joka voisi lisätä taloudessa olevan varallisuuden määrää. Valtion kulutuksen lisääminen vain siirtää kulutusta pois yksityiseltä sektorilta.
Sen sijaan, että me tavalliset ihmiset päättävät omilla ostopäätöksillään mitkä tuotteet ovat hyviä, virkamiehet ja poliitikot päättävät mitkä tuotteet ovat hyviä. Tätä julkisen sektorin kulutuksen lisäys tarkoittaa.
Nythän sekoitat tässä tismalleen samoja asioita, joista (virheellisesti) kritisoit noita bloginpitäjiä:
Tämä on täysin käsittämätön väite. Yksityisellä sektorilla ei olisi alun alkaenkaan valtion liikkeellelaskemaa rahaa, ellei valtio ensin kuluttaisi rahaa talouteen. Yksi tärkeimmistä velkasuhteista on kansalaisten velkasuhde valtioon eli verojen maksu. Kansalaiset tarvitsevat verovelvollisina valtion liikkeellelaskemaa rahaa, jotta voivat maksaa veronsa. Tämä on osaltasi deskriptiivinen virhepäätelmä, eli kuvaat talouden toimintaa tavalla, jonka voidaan yksiselitteisesti osoittaa olevan väärin.
Kuten todettua, valtio ei verota tuloja saadakseen vaan säädelläkseen taloutta ja ylläpitääkseen valtion liikkeellelaskeman rahan kysyntää.
En toki kannata mitään autoritaarista järjestelyä, vaan oman käsitykseni perusteella valitsemme kansanedustajamme muun muassa sen perusteella mitä haluamme julkisen sektorin meille tarjoavan eli toisin sanoen päätämme itse julkisen sektorin koosta.
Syystä tai toisesta välttelet kommentoimasta mitään tuohon hyvin yksiselitteiseen kirjanpitoyhtälöön, jonka toin hieman aiemmin esille.
Kyllä noilla huumepuheilla kaivetaan omaa hautaa ja aika syvälle.
Miksi muutenkaan kukaan luottaisi mieheen jonka on tarvinnut vaihtaa sukunimeään ja aloittaa/viedä firmansa karibian veroparatiisissa...
Hämmentävää, että kaiken vastaanhangoittelun jälkeen, alan olla kanssasi samaa mieltä. Pelottavaa.narrisonford sanoi:Tämä on täysin käsittämätön väite. Yksityisellä sektorilla ei olisi alun alkaenkaan valtion liikkeellelaskemaa rahaa, ellei valtio ensin kuluttaisi rahaa talouteen. Yksi tärkeimmistä velkasuhteista on kansalaisten velkasuhde valtioon eli verojen maksu. Kansalaiset tarvitsevat verovelvollisina valtion liikkeellelaskemaa rahaa, jotta voivat maksaa veronsa. Tämä on osaltasi deskriptiivinen virhepäätelmä, eli kuvaat talouden toimintaa tavalla, jonka voidaan yksiselitteisesti osoittaa olevan väärin.
Valtio yksinkertaisesti kuluttaa ensin ja kerää verot vasta sen jälkeen.
Kuten todettua, valtio ei verota tuloja saadakseen vaan säädelläkseen taloutta ja ylläpitääkseen valtion liikkeellelaskeman rahan kysyntää.
Valtiolla kyllä on vaikutuksensa varallisuuden määrään, koska ihmisten on pakko toimia markkinoilla saadakseen valtion liikkellaskemaa rahaa verojen maksua varten. Ilman tällaista velvoitetta ihmiset tuottavat vain omiin tarpeisiinsa ja tästä on myös historiallista aineistoa yhteiskunnista ennen ja jälkeen valtion verovelvollisuuden asettamista.
Tiedätkös, etten tarvitse lupaasi ilmaisuihini ja hyvä keino menettää uskottavuus on osoittaa välinpitämättömyyttä oikeassaolemiseen eli tarkkuuteen. Hyvästi.
Tässä on vain se ongelma, että Kokoomus on aika heikko vastavoima sosialistisille aatteille. Kokoomus on kannattamassa suomalaisten veronmaksajien rahojen lähettämistä Kreikkaan tukipakettien muodossa. Kokoomus on yritystukien pääkannattajia Suomessa. Kokoomus puhuu jälleen verojen (ALV:n) nostamisesta.
Kaikki nämä ovat hyvin lähellä sosialismia, verorahojen käyttöä "yhteisen hyvän" eteen. Ainoa ero Kokoomuksen ja vasemmiston välillä on vain tämän "yhteisen hyvän" tarkempi määrittely. On hyvä, että meillä on edes Kokoomus. Mutta olisi parempi, että meillä olisi sekä Kokoomus että Edistyspuolue.
PS. Kävin tänään radiossa: http://www.radiorock.fi/ajankohtaista/juuri-nyt/media/kieltolaki-ei-toimi
Voitko selventää mitä tarkalleen ottaen tarkoitat varallisudella ja millä sitä mitataan? Jos et laske rahaa varallisuudeksi, niin mitä varallisuutta valtio ottaa pois ihmisiltä? Jos nyt varallisuudella tarkoitat reaaliomaisuutta (asuntoja, tuotantokapasiteettia, jne.) niin oletko tosiaan sitä mieltä, ettei rahapolitiikalla ole mitään merkitystä sen määrään kansantaloudessa?Totta, koska varallisuus-sana on vaikeaa käyttää jokapäiväisessä kielenkäytössä.
Yksityisellä sektorilla olisi käytössä rahaa, ellei valtio olisi monopolisoinut sitä itselleen. Raha on yksityisen sektorin keksintö, jonka valtio on ominut itselleen. Mutta nyt oli kyse varallisuudesta, eli valtiolla ei ole mitään varallisuutta ellei se ensin ole ottanut sitä pois ihmisiltä.
Väitätkö tosiaan, että Yhdysvaltojen rahoitusmarkkinoiden sääntelyn vähentämisellä ei ollut osaa eikä arpaa vuoden 2008 finanssikriisiin?Ja mitä tulee talouden sääntelyyn, mitä suurempi rooli valtioilla on ollut talouden toimintaan, sen enemmän ongelmia on ollut, eikä talouden sääntely ole vähentänyt tai loiventanut laskukausien esiintymistä.
Millainen tämä kannattamasi rahajärjestelmä olisi? Mikä taho laskisi rahan liikkeelle ja mihin sen rahan arvo perustuisi?En näe sitä oleellisena. Se perustuu paitsi omaan mielestäni virheelliseen rahakäsitykseen, sekä nykyiseen rahajärjestelmäämme, jota en myöskään kannata.
Yksityisellä sektorilla olisi käytössä rahaa, ellei valtio olisi monopolisoinut sitä itselleen. Raha on yksityisen sektorin keksintö, jonka valtio on ominut itselleen.
Mutta nyt oli kyse varallisuudesta, eli valtiolla ei ole mitään varallisuutta ellei se ensin ole ottanut sitä pois ihmisiltä.
Tämä on sinun edustamasi koulukunnan näkemys asiaan.
Ja mitä tulee talouden sääntelyyn, mitä suurempi rooli valtioilla on ollut talouden toimintaan, sen enemmän ongelmia on ollut, eikä talouden sääntely ole vähentänyt tai loiventanut laskukausien esiintymistä.
En näe sitä oleellisena. Se perustuu paitsi omaan mielestäni virheelliseen rahakäsitykseen, sekä nykyiseen rahajärjestelmäämme, jota en myöskään kannata.
GDP = C + I + G + (X – M)
C = consumption
I = investment
G = government spending
X = exports
M = imports
Or stated differently;
GDP = C + S + T
C = consumption
S = savings
T = taxes
From there we can conclude:
C + S + T = GDP = C+ I + G + (X – M)
If rearranged we can see that these sectors must net to zero:
(I – S) + (G – T) + (X – M) = 0
(I – S) = private sector balance
(G – T) = public sector balance
(X – M) = foreign sector balance
Hämmentävää, että kaiken vastaanhangoittelun jälkeen, alan olla kanssasi samaa mieltä. Pelottavaa.
Tosin kyllä sen verotuksen tarkoituksena on myös tulojen saanti valtiolle, vaikka se raha ihmisille valtaosin päätyykin.
Virheelliseen rahakäsitykseen? Ensinnäkään, et ole millään tavalla osoittanut mikä tuossa rahakäsityksessä olisi virheenä. Toisekseen, ja ehkä tärkeämpänä, ei tuo kirjanpitoyhtälö ole ainoastaan mikään "minun koulukuntani" keksintö, vaan se on yksi keskeisimpiä makrotaloustieteen yhtälöitä. Se ei ole teoria eikä siihen liity oletuksia. Se on kirjanpitoyhtälö, joka osoittaa missä tilanteessa kansantalouden säästämisaste voi olla positiivinen.
(I – S) + (G – T) + (X – M) = 0
Sinun ja edustamasi puolueesi esittämä julkisen sektorin leikkaaminen johtaa yksityisen sektorin nettovelkaantumiseen yksityisen sektorin velkaantumisen jatkuessa, mikäli valtio pyrkii joko tasapainoisiin ja ylijäämäisiin budjetteihin, ja samanaikaisesti vaihtotase on alijäämäinen. Miten EI voi olla ongelma, että yksityisen sektorin velat ovat suuremmat kuin varat? Tämä tarkoittaa sitä, että ihmiset eivät ole hedge-positiossa, jossa tulovirta riittää velkapääoman sekä koron lyhentämiseen, vaan spekulatiivisessa tai ponzi-positiossa. Spekulatiivisessa positiossa varat riittävät korkojen lyhentämiseen, mutta eivät velkapääoman lyhentämiseen. Ponzi-positiossa tulovirta ei riitä edes korkojen maksuun, vaan esim. yritys joutuu myymään assettejaan velkapääoman ja koron lyhennyksiin.
Tällainen ponzi-asetelma voi toimia ainoastaan niin pitkään kuin kuplaa puhalletaan. Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi Suomi 1980-luvulta sekä Islannin viimeaikainen kriisi (olisi muuten mielenkiintoista kuulla miten julkinen sääntely mielestäsi aiheutti Islannin finanssikriisin?)
Olet aikamoinen taikuri, jos onnistut osoittamaan tuon virheelliseksi.
Minä vielä odottelen, että mikä mekanismi pakottaa yksityisen sektorin velkaantumaan jos huomenna Suomi päättää leikata budjettiaan 10 miljardilla. Toki yksityinen sektori ottaa osumaa kun sosiaalivaltiossa kuten Suomi leikataan julkista kulutusta, mutta että yksityisellä ei olisi mitään mahdollisuutta kuin rynnätä nostamaan kulutusluottoja ulkomailta?
Lisäksi tuo ensimmäinen sulkujen sisäinen termi: (I-S) niin eli tuon mukaan yksityisen sektorin tase on miinuksella kun säästöt ovat isommat kuin investoinnit? Tässä on nyt varmaan joku ajatusvihre mulla. Mutta siis jo ulkomaisten sektorin tase on vaikka -2 ja julkisen 0, niin silloin yksityisen sektorin investointien pitää olla 2 yksikköä pienempi kuin säästöjen. Eli kuin kauppa/vaihtotase on miinuksella niin se on mahdollista vain kuin yksityinen sektori säästää enemmän kuin investoi itseisarvon verran?
Voihan yksityinen sektori toki lopettaa investoimisen (velkaantumisen), mutta tämä tarkoittaisi silloin sitä että velkasuhteiden muodostaminen loppuisi. Jos velkasuhteiden muodostaminen loppuu niin mistä tulovirrat olemassaolevan velkapääoman ja korkojen maksuun tulevat (jos siis esimerkiksi valtio pyrkii samanaikaisesti ylijäämäisiin julkisen sektorin budjetteihin ja vaihtotase painuu negatiiviseksi)?
Tuossa oli se ajatusvirhe. Investointien täytyy olla suurempi kuin säästöjen (tässä tapauksessa 2), jos julkisen sektorin tase on 0 ja vaihtotase vaikka -2.
Ajatusvirhe saattaa muodostua tuon "ulkomaisen sektorin" osalta. Ulkomaansektori tarkoittaa tarkastelumaan ulkopuolista maailmaa. Ulkomaansektori on siis plussalla silloin kun tarkastelumaan kauppa/vaihto/maksutase on alijäämäinen.
Eli tuo yhtälö noilla arvoilla:
(I – S) + (G – T) + (X – M) = 0
(4 – 2) + (2 – 2) + (2 – 4) = 0
(2) + (0) + (–2) = 0
Minä vielä odottelen, että mikä mekanismi pakottaa yksityisen sektorin velkaantumaan jos huomenna Suomi päättää leikata budjettiaan 10 miljardilla. Toki yksityinen sektori ottaa osumaa kun sosiaalivaltiossa kuten Suomi leikataan julkista kulutusta, mutta että yksityisellä ei olisi mitään mahdollisuutta kuin rynnätä nostamaan kulutusluottoja ulkomailta?
Lisäksi tuo ensimmäinen sulkujen sisäinen termi: (I-S) niin eli tuon mukaan yksityisen sektorin tase on miinuksella kun säästöt ovat isommat kuin investoinnit? Tässä on nyt varmaan joku ajatusvihre mulla. Mutta siis jo ulkomaisten sektorin tase on vaikka -2 ja julkisen 0, niin silloin yksityisen sektorin investointien pitää olla 2 yksikköä pienempi kuin säästöjen. Eli kuin kauppa/vaihtotase on miinuksella niin se on mahdollista vain kuin yksityinen sektori säästää enemmän kuin investoi itseisarvon verran?
Voihan yksityinen sektori toki lopettaa investoimisen (velkaantumisen), mutta tämä tarkoittaisi silloin sitä että velkasuhteiden muodostaminen loppuisi. Jos velkasuhteiden muodostaminen loppuu niin mistä tulovirrat olemassaolevan velkapääoman ja korkojen maksuun tulevat (jos siis esimerkiksi valtio pyrkii samanaikaisesti ylijäämäisiin julkisen sektorin budjetteihin ja vaihtotase painuu negatiiviseksi)?
Juu merkkivirhehän se sieltä löytyi meikäläiseltä :D Sinänsä ihan järkeenkäypä yhtälö. Jotenkin vain tuntuu oudolta sovittaa tuollaista perus-statiikan yhtälöä kansakuntien taseisiin, mutta samat perusanalogiat sielläkin varmaan käyvät. Tyhjästä ei voi syntyä mitään. Mutta jos yksityinen ei velkaannu niin eikö ulkomainenkin silloin voisi hakeutua itsestään tasapainoon. Kukaan ei osta mersuja velaksi Saksasta tai tietokoneita Japanista. Eli 0+0+0=0.
Ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi ensimmäiset kolikot on nykyisen tiedon perusteella lyöty Lydian kuninkaan Alyattesin toimesta n. 600 eaa.
Ei pidä paikkaansa. Yksi säännellyimmistä aikakausista, eli toisen maailmansodan jälkeen (1940-luvulta) 1970-luvun taitteeseen ei ollut ensimmäistäkään finanssikriisiä. ENSIMMÄISTÄKÄÄN.
Virheelliseen rahakäsitykseen? Ensinnäkään, et ole millään tavalla osoittanut mikä tuossa rahakäsityksessä olisi virheenä.
Toisekseen, ja ehkä tärkeämpänä, ei tuo kirjanpitoyhtälö ole ainoastaan mikään "minun koulukuntani" keksintö, vaan se on yksi keskeisimpiä makrotaloustieteen yhtälöitä.
Sinun ja edustamasi puolueesi esittämä julkisen sektorin leikkaaminen johtaa yksityisen sektorin nettovelkaantumiseen yksityisen sektorin velkaantumisen jatkuessa, mikäli valtio pyrkii joko tasapainoisiin ja ylijäämäisiin budjetteihin, ja samanaikaisesti vaihtotase on alijäämäinen.
Ajattelit sitten yhdistää koko maailman talouden yhdeksi möykyksi, todeta sen olevan tietynlainen tiettynä ajanjaksona ja johtavan tästä omaa kantaasi tukevan päätelmän.
Hieno homma. Tässä on vain sellainen ongelma, että koko maailman talous ei ole kuin yksi valtava möykky, jota voit näin analysoida ja vetää siitä johtopäätöksesi.