Ei välttämättä. Eikös Georgian kanssa käynyt jotakuinkin samalla tapaa kun tapauksessa Ukraina? Kovin näyttäisi tämä sudettialueiden nappailu olevan tehokasta maanvaltaamista kun kerta kerran jälkeen länsi seuraa vierestä mulkku kädessä kun alueita ryöstetään. Toimimattomuuden oikeuttamiseen lännen puolelta näyttäisi riittävän tekaistu syy siihen, miksi valtio x nappaa valtiolta y palan kakkua; näin kävi Itävalta-Unkarin kanssa ensimmäisen maailmansodan jälkeen, näin on käymässä Ukrainan kanssa nyt.
Venäjän toiminta ajaa entistä useampia naapurivaltioita kokemaan sen suorana uhkana omalle turvallisuudelleen ja täten heikentää luottamusta koko maahan sen liittolaisten piirissä. Kun Venäjän alkuperäinen tavoite oli ehkä "näpäyttää" Ukraina takaisin ruotuun ja vahvistaa sen olevan Venäjän etupiirissä, niin nyt se kirjaimellisesti puukotti yhtä parhaista kavereistaan selkään ja teki tästä vihamiehensä.
Jos Georgiaa pidettiin muutenkin aika länsimielisenä yksittäistapauksena jossain periferiassa, niin Ukraina on osoittanut, että edes Venäjän "ystävät" Euroopassa eivät ole enää turvassa antaessaan pienintäkään syytä Venäjän aggressiolle ja aseelliselle valloitukselle.
Siis toisinsanoen Venäjä ehkä voitti nyt Krimin, mutta se samalla todennäköisesti menetti lopullisesti viimeisenkin mahdollisuutensa saada Ukrainasta jäsentä omaan CSTO-puolustusliittoonsa, euraasian vapaakauppa-sopimukseensa ja Venäjän sekä Valkovenäjän muodostamaan valtioliittoon, johon Ukrainaa oli pitkään haikailtu.
Eli Ukraina, joka siis Euraasian leipäkorina myös tunnetaan (se tuottaa yksin lähes yhtäpaljon viljaa vientiin kuin koko EU), on melko varmasti tästä lähtien vahvasti kallellaan länteen, kiinnostunut EU:sta sekä NATO:sta ja hylännyt pysyvästi kaikki ystävyyssuhteensa Venäjään, koska se ei tule piiiitkään aikaan tunnustamaan Krimiä osana Venäjää.
Myös ne valtiot (Moldova, Serbia ja jopa Ruotsi sekä Suomi...), jotka ovat tähän saakka pysytelleet neutraaleina tai olleet myönteisiä Venäjän suuntaan, tulevat todennäköisesti harkitsemaan pesäeron tekemistä Venäjään sekä liittymistä jonkinlaiseen puolustusorganisaatioon Putinin "me hyökätään sinne missä on venäjänkielisiä, ei totella oligarkkeja ja löytyy tekosyy vallata maita" -uhan torjumiseksi.
Ps.
Itse olin tähän saakka NATO-vastainen ja EU:n oman puolustusliiton kehittämisen kannalla. Nyt Ukrainan kohtalon nähtyäni liittyisin pikavauhtia NATOon kunnes jokin pysyvämpi EU:n yhteinen puolustusratkaisu saadaan kehitettyä Venäjän täysin selviksi käyneille suurvalta- ja valloituspyrkimyksille. Jokatapauksessa ainoastaan ydinasesateenvarjo (EU:ssa UK ja Ranska liittolaisina, NATO:ssa myös USA) taitaa enää olla "varma" kortti Venäjän mielivaltaa vastaan.
Yksikään NATO-maa ei ole koskaan joutunut eikä tule joutumaan Venäjän tai Kiinan kaltaisten hyökkäyksen kohteeksi. Toivottavasti tämä olisi mahdollista myös Euroopan sisällä ilman ulkopuolisia puolustussitoumuksia.