Nothing new under the Sun, Dobassin alueen pinta-ala n. 26000 km2, Aunus reipas 10 000 km2.
Venäläisten kuvio muistuttaa mielestäni aika paljon ns. Aunuksen retkeä, edellytykset onnistumiselle on vaan lähtökohtaisesti paremmat ja ovat varmaan ottaneet tästäkin opikseen.
"Aunuksen retki
Keskustelu luovutetusta Karjalasta ja Suomen historiasta saa aivan uuden mausteen, kun jääkärikapteeni Ragnar Nordströmin poika Raimo-Ragnar Nordström paljastaa, miten lähellä Itä-Karjalan luovutus suomalaisille joukoille oli vuonna 1919.
Raimo-Ragnar Nordström oli paikalla Tukholmassa, kun vanhat viholliset Arvo "Poika" Tuominen ja Ragnar Nordström tapasivat toisensa 50-luvulla ensi kertaa. Tuossa tapaamisessa Arvo Tuominen pahoitteli, että vuonna 1919 Aunuksen retkeen osallistuneet suomalaiset vetäytyivät muutamaa päivää liian aikaisin Aunuksesta. Tuomisen mukaan bolsevikit olivat jo tehneet luovutuspäätöksen Itä-Karjalasta, mutta päättivät odottaa vielä muutaman päivän. Nuo päivät muuttivat Suomen historian.
Aunuksen retki on yksi Suomen historian erikoisimmista tapahtumista. Kansalaissodan jälkeen vuonna 1919 lähes viisi tuhatta suomalaista nuorta lähti valloittamaan Itä-Karjalaa tavoitteenaan rakentaa suur-Suomi. Tehtävän oli määrä onnistua herättämällä itäkarjalaiset liittymään Suomeen ja tukemalla heidän kansannousuaan suomalaisen sotilasretkikunnan avulla.
Suomen hallitus varusti ja rahoitti budjettivaroin retken, joka ei saanut näyttää maan viralliselta sotilastoimelta. Niin retki toteutettiin vapaaehtoisvoimin. Jääkärien johdolla Suomesta Aunukseen matkanneiden retkeläisten keski-ikä oli 17 vuotta. Moni lähti seikkailemaan väärennetyin paperein ja omin luvin. Monelle retki oli kuitenkin vakaumuksen asia: Venäjällä valtaan nousseet bolsevikit haluttiin työntää mahdollisimman kauas.
Petri Männistön ja Juha-Pekka Ristmeren toimittama dokumentti Aunuksen retkestä kertoo tämän omituisen sodan hulluudesta ja kurjuudesta. Retkelle osallistuneiden säilyneet kirjeet piirtävät karun kuvan intomielellä matkaan lähteneiden ja kuoleman kentille joutuneiden nuorten ja lasten ahdistuksesta ja tuskasta.
Tuolloin ei vaan huudeltu joka sanomalehdessä, "lets sanction Finland".