Työnhaku! (vinkit, ohjeet ja mielipiteet)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja jp-84
  • Aloitettu Aloitettu
Tommoset palvelut on rahotusalalla jenkeissä aika yleisiäkin, Suomessa lähinnä kaverit kattelee läpi...

Näistä saa jotain käsitystä mitä massoille tarjottivista palveluista veloitetaan. Ton edellämainitun kaverin hinnat ovatkin varmaan näistä 10x sitten...

http://www.wallstreetoasis.com/wso-finance-resume-review
http://www.mergersandinquisitions.com/services/

Nykyisillä työmarkkinoille noitten ROI saattaa olla jopa yllättävän hyväkin, kun saattaa päästä b-luokan duunin sijasta a-luokan duuniin ja sitä kautta huomattavasti parempaa liksaa.

En ole palveluihin tutustunut mutta jotenkin tuntuisi että tällaisten avulla saadaan viilattua lähestymistapa, hakemus, cv ja haastattelukäyttäytyminen tiettyjen standardien mukaiseksi. Eli pitkälti samanlaiseksi kuin muillakin samaa palvelua käyttäneillä asiakkailla. Jonka jälkeen erottuvuus kilpailijahakijoihin on nolla. Olenko väärässä?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Itse joskus kiertelin firmasta firmaan kyselemässä töitä, mutta kukaan ei arvostanut ei kenelläkään ollut aikaa ottaa mua vastaan. Rupes vituttamaan aika rankasti. Sitten kaikki rekrytöijät kehuvat niin arvostavansa oma-alotteisuuttaan ja vastaukseksi siitä sain että "meillä on internetissä se nettihaku" tai "ei sua kukaan nyt kerkeä ottamaan vastaan"

Toki jossain Ranen korjaamolla vois vanhalla isännällä olla parempi asenne moista hakemista kohtaan, mutta hain silloni vähän erityylisiä töitä.. Saa nyt nähdä miten tämän kertainen työnhaku etenee, kun tänäänkin aamusella soittelin eräälle vuokrafirmalle millä näytti olevan parikin mielenkiintoista paikkaa tarjolla, niin ei vastattu edes puhelimeen vaikka koitin muutaman kerran soittaa. Kai se on sinnekkin nettihaku laitettava sit vaan. Vaikeaksi tehty tämä työnhakeminen.

Joo ei nykyisin suurissa yrityksissä kovin mielellään edes kyselyihin vastata, ilmoittavat erikseen ajan jolloinka voi soittaa. Edellisessä työpaikassa hämmennyin vähän kun eräs uusi työntekijä kertoi lampsineensa suoraan konttorille kyselemään töitä ja paikan oli saanutkin. Toisaalta kyseessä oli ala jossa on ehkä hieman osaavasta työvoimasta pulaa ja ihan duunarin töitä tekivät.
 
Näihin insinöörihommiin on vähän hankala hakea vain kävelemällä konttorille. Kun ensin pitäisi päästä respasta ohi. Ja jos respaa ei ole, on vastassa lukittu ovi :D Tietenkin voisi soluttautua sisälle, kun ei sekään hankalaa ole. Menisi pomon officeen istumaan ja odottamaan sitä. Ehkä sitä saisikin töitä. Tai poliisit paikalle.
 
Hitto... CV:n kirjoittaminen ja muokkaaminen hyväksi oli helppoa, mutta tämä hakemus/saatekirjeen väsääminen onkin sitten ihan toinen juttu. CV:hen pystyi luettelemaan tekemisiä ja opiskeluja sen kummemmin miettimättä, mutta tähän saatekirjeeseen pitäisi sitten yrittää keksiä jotain luovaa kirjoitusta ja itsekehuja sekä jotain millä se erottuu miljoonien muiden hakemusten joukosta. Ei ole helppoa ollenkaan... :curs: :kakka:
 
Hyvää asiaa ja jokaisen hakijan kannattaa miettiä, mitä tässä oikeasti sanotaan! Vielä kerran, yritä ymmärtää. Asia kuulostaa yksinkertaiselta ja sitä se onkin, mutta silti 90% hakijoista tekee nämä asiat väärin. Kaikki vinkit pitää soveltaa omalle kohdalle sopiviksi, joten ei voi tuijottaa sokeasti vaan ohjeita.

Kerro vahvuudet. Ei mitään ahkera, nopeasti oppiva, rehellinen -noita on kaikki (hakemuksissa, true life on erikseen). Ja vahvuudet suhteessa haettavaan työhön. Ällistyttävän harva myyjä tajuaa mainita tuloshakuisuuden, mitä kuitenkin myyjiltä AINA odotetaan. Mieti kuka hakemuksesi lukee ja mitä hän hakee, hakemus antaa vinkkeliä.

Vahvuuksia (ja muutenkin) kannattaa miettiä siten, että niistä olis jotain perusteita antaa väittämille. Paljon vahvemmalla pohjalla on, jos pystyy antamaan esimerkiksi harrastuksesta, entisestä työstä, koulusta jne jonkin konkreettisen esimerkin miten esimerkiksi tuo tuloshakuisuus näkyy. Ei kaikkea voi hakemukseen runoilla, mutta jos haastatteluun asti pääsee, niin silloin on syytä tietää miksi on jotain kirjoittanut.

Soita ja kysy lisätietoja. Ole kiinnostunut paikasta ja yhtiöstä mihin haet. Tee kotiläksyt: lue kotisivut, googlaa, katso tulostiedot jne. Esitä TARKKOJA kysymyksiä asiasisällöstä. Ekassa haastattelussa ei kysytä lomista eikä lounasseteleistä, vaan osoitetaan kysymyksillä oma osaaminen: miten teillä on ratkaistu prosessin x vaiheessa y ja mitä se tarkoittaa asiakkaan kannalta; ketkä ovat pääasialliset asiakkaanne; mikä on päätuotteenne/palvelunne ja mikä sen merkitys on asiakkaalle tms jotain millä osoitat tajuavasi ja olevasi kiinnostunut ja tuovasi merkittävän panoksen (=osaamisesi) taloon. Vasta kun haastattelija on kiinnostunut sinusta ja HALUAA sinut jengiin, vasta sitten jutellaan palkasta, lounareista jne.
Kotiläksytkin kääntyy haastattelutilanteessa usein niin, että pääsee heittämään jonkun täsmärepliikin johonkin aiheeseen. Ei haastattelijat odota, että osaat täydellisesti vastata jokaiseen kysymykseen, koska jokainen firma on erilainen (eli edellisissä työpaikoissa erilaiset työskentelytavat, termit, prioriteetit jne), joten jos voit jollain edes kysymystä sivuavalla vastauksella osoittaa osaamistasi niin taas ropisee plussaa. Mitä enemmän teet taustatyötä, sitä todennäköisemmin pääset edes sivuamaan sellaista asiaa, minkä haastattelija haluaa kuulla. Voit osata jotain asioita vaikka kuinka hienosti, mutta ei se auta, jos haastattelija ei niitä halua kuulla.

Yksi parhaiten mieleen jäänyt hakemus: vastasi työpaikkahakemuksen olet sellainen ja sellainen kriteereihin hakemuksessaan Ja pari kriteeriä jotka eivät täyttyneet hänen kohdalla, hän esitti kysymyksenä ovatko ne edellä esitettyjä ja muita esiteltyjä vahvuuksia tärkeämpiä. Eli hakemuksessa oli saatu koppi ilmoituksen olennaisista kriteereistä vastattiin niihin ja ehdotettiin tapaamista, jossa sovitellaan "puutteet" työnkuvaan tai työnkuva hänelle. Kutsuin haastatteluun, ei saaanut hakemaansa paikkaa vaan luotiin hänelle ihan uusi paikka ja oli oikea valinta :D
Tunnetaanko me? :D
 
Hitto... CV:n kirjoittaminen ja muokkaaminen hyväksi oli helppoa, mutta tämä hakemus/saatekirjeen väsääminen onkin sitten ihan toinen juttu. CV:hen pystyi luettelemaan tekemisiä ja opiskeluja sen kummemmin miettimättä, mutta tähän saatekirjeeseen pitäisi sitten yrittää keksiä jotain luovaa kirjoitusta ja itsekehuja sekä jotain millä se erottuu miljoonien muiden hakemusten joukosta. Ei ole helppoa ollenkaan... :curs: :kakka:

Olethan siis muokannut CV:n tuota paikkaa silmälläpitäen? Eli et vaan ole muokannut geneeristä ansioluetteloa "paremmaksi"... Jokaisella pitäisi olla kokemukseensa nähden niin paljon erilaisia asioita kerrottavana, että räätälöinti kannattaa aloittaa ansioluettelosta. Kaikkia niitä asioita ei voi listata, koska cv pitää olla yhtälailla täsmällinen, eikä sinne kannata kirjoittaa turhia asioita sen takia, että siitä tulee pitkä. Mieti siis mitä paikkaa haluat hakea ja mitä sinne kannattaa kertoa. Suunnittelijapaikkaan kerrotaan teknistä vastuista ja manageripaikkaan globaaleista rajapinnoista, projektinjohtokokemuksesta jne. Kokemusta voi olla kummastakin osa-alueesta samalla henkilöllä, mutta uutta tehtävää hakiessa painotus on aivan erilainen. Kertoessasi parhaista saavutuksistasi voit tehdä itsestäsi väärän henkilön ja sitä kartetaan rekrytoinnissa. "Hyvä, mutta ei tähän paikkaan". Jätä parhaat osaamiset pois ja laita ne mitkä on oikeita tehtävän kannalta, vaikka ne eivät olisi niin merkittäviä. Toki ne voivat olla samojakin :) Tämä kaikki ei siis ollu sulle Hard Justice kohdistettu pelkästään, mutta voit ottaa toki itsellekin jotain, jos vaan sattuu olemaan uutta tai muuten hyötyä.
 
Nopea kysymys koulutuksen ilmoittamisesta kesätyöhakemuksessa. Korkeakoulututkinnostani on 4/5 suoritettu, mutta virallisestihan olen kuitenkin vain ylioppilas tällä hetkellä. Tuleeko "koulutus" -sarakkeeseen laittaa siis ylioppilas vai korkeakoulututkintoni, joka valmistuu vuoden sisällä? Hakulomakkeessa ei ole mitään "opinnoista suoritettu x%" -saraketta.
 
Nopea kysymys koulutuksen ilmoittamisesta kesätyöhakemuksessa. Korkeakoulututkinnostani on 4/5 suoritettu, mutta virallisestihan olen kuitenkin vain ylioppilas tällä hetkellä. Tuleeko "koulutus" -sarakkeeseen laittaa siis ylioppilas vai korkeakoulututkintoni, joka valmistuu vuoden sisällä? Hakulomakkeessa ei ole mitään "opinnoista suoritettu x%" -saraketta.
Korkeakouluopiskelija voi käyttäää xxxtieteen ylioppilas -nimikettä, mutta ei kandia tai maisteria. Pelkkä ylioppilas on sitten ainoastaan lukion suorittanut. Opintojen vaiheen voi kertoa jossakin soveltuvassa lisätietolootassa.
 
Kaikkein eniten tuli soittoja Monsterista. Itse asiassa niin paljon, että otin oman puhelinnumeroni kokonaan pois sieltä. Miksikö työtyön tekee näin? No koska kaikki puhelut tulivat headhuntereilta. Niillä kaikilla oli kymmeniä mielenkiintoisia työpaikkoja maailman suurimmilla firmoilla. Harmi vaan että paikka oli aina jossain ihan muualla. Omassa profiilissa lukee selkeästi, että etsin töitä (tai siis "haasteita" kuten pitää sanoa) Varsinais-Suomesta. Mutta silti tarjotaan paikkoja Saksasta, Intiasta, Kiinasta jne. jne.

Et oo piilaaksoa harkinnut? Siellä näyttäisi olevan alan firmoilla tosissaan haku päällä. Pistäisin oitis hakemusta jos ei olisi aikoinaan tullut siirryttyä tekijähommista käsien pyörittelyyn.
 
Et oo piilaaksoa harkinnut? Siellä näyttäisi olevan alan firmoilla tosissaan haku päällä. Pistäisin oitis hakemusta jos ei olisi aikoinaan tullut siirryttyä tekijähommista käsien pyörittelyyn.

San Diegossahan sitä on firmaa poikineen ja koko ajan tuntuvat palkkaavaan. Pari kertaa on tullut katseltua Google street viewistä maisemia ja säätä :D Mutta toisaalta kun on asunut nykyisellä paikalla 13 vuotta, on talot, leikkimökit ja muksuilla parhaat kaverit...niin eipä sitä taida jaksaa lähteä enää mihinkään. Ulkomaanhommissa on se ongelma, että sitä on sitten aina "se ulkomaalainen". Toki Jenkeissä on miljoonia muitakin samanlaisia, mutta silti se ei ole koti. Täällä saa puhua omaa kieltä ja saa ostoksista boonusta.

Mutta jos ei vuoden sisään tule yhtään mitään duunia, niin sitten pitää alkaa harkittemaan. Onhan noita mestoja lähempänäkin, esim. Saksa.
 
En ole palveluihin tutustunut mutta jotenkin tuntuisi että tällaisten avulla saadaan viilattua lähestymistapa, hakemus, cv ja haastattelukäyttäytyminen tiettyjen standardien mukaiseksi. Eli pitkälti samanlaiseksi kuin muillakin samaa palvelua käyttäneillä asiakkailla. Jonka jälkeen erottuvuus kilpailijahakijoihin on nolla. Olenko väärässä?

Täällä ainakin lakifirmoihin haku noudattaa aina tiettyä kaavaa ja päästäkseen ensimmäiseltä tasolta läpi pitää osata oikea tekniikka.tavallaan siinä vaiheessa ei edes kuulu erottua joukosta kuin sen verran että osaa osoittaa kiinnostuksensa firmaa kohtaan ja esittää omat taitonsa halutulla tavalla. Konsultit auttavat tekniikan opettelussa. Oma persoonallisuus saa ja sen pitääkin tulla esiin, mutta se tulee ilmi harrastuksista, vapaa-ajan järjestötoiminnasta (käytännössä mahdotonta päästä edes haastatteluun ellei ole aktiivisesti mukana ja/tai vastuuhenkilönä jossain järjestössä), kurssivalinnoista ja vastauksista kompetenssikysymyksiin (mikäli sellaisia on hakemuslomakkeessa). Hakemus on "box ticking exercise" joka pitää vain läpäistä ja haastattelussa pitää sit loistaa enemmän. Joku taiteellinen ala on varmaan vähän eri, mutta lakifirmat ovat aika konservatiivisia.

Jos olisi rahaa, palkkaisin konsultin auttamaan hakemuksissa. Tätä kilpailun määrää ei osaa käsittää ennen kuin sen joutuu kokemaan... Toivottavasti saan töitä ennen kuin burnout iskee opiskelujen, kahden osa-aikatyön, harrastusten ja hakemusten takia :p
 
San Diegossahan sitä on firmaa poikineen ja koko ajan tuntuvat palkkaavaan. Pari kertaa on tullut katseltua Google street viewistä maisemia ja säätä :D Mutta toisaalta kun on asunut nykyisellä paikalla 13 vuotta, on talot, leikkimökit ja muksuilla parhaat kaverit...niin eipä sitä taida jaksaa lähteä enää mihinkään. Ulkomaanhommissa on se ongelma, että sitä on sitten aina "se ulkomaalainen". Toki Jenkeissä on miljoonia muitakin samanlaisia, mutta silti se ei ole koti. Täällä saa puhua omaa kieltä ja saa ostoksista boonusta.

Mutta jos ei vuoden sisään tule yhtään mitään duunia, niin sitten pitää alkaa harkittemaan. Onhan noita mestoja lähempänäkin, esim. Saksa.

Piilaakso on niin paljon parempi kuin san diego mun mielesta. San diego on aavikkoa missa ainoo hyva juttu on rannat ja hyvat lammot lapi vuoden. Firmojakin on san diegossa nihkeasti piilaaksoon verrattuna niin palkkaa ja tyotehtavia ei voi ihan samalla tavalla kilpailuttaa.

Amerikkaan jos meinaa tulla niin nyt ois hyva aika hakea. Viisumit tulee hakuun huhtikuussaa ja jos vanhat merkit pitaa paikkansa niin ei kauaa mene ennen kuin valtio myy eioota h1b:lle.
 
Olethan siis muokannut CV:n tuota paikkaa silmälläpitäen? Eli et vaan ole muokannut geneeristä ansioluetteloa "paremmaksi"... Jokaisella pitäisi olla kokemukseensa nähden niin paljon erilaisia asioita kerrottavana, että räätälöinti kannattaa aloittaa ansioluettelosta. Kaikkia niitä asioita ei voi listata, koska cv pitää olla yhtälailla täsmällinen, eikä sinne kannata kirjoittaa turhia asioita sen takia, että siitä tulee pitkä. Mieti siis mitä paikkaa haluat hakea ja mitä sinne kannattaa kertoa. Suunnittelijapaikkaan kerrotaan teknistä vastuista ja manageripaikkaan globaaleista rajapinnoista, projektinjohtokokemuksesta jne. Kokemusta voi olla kummastakin osa-alueesta samalla henkilöllä, mutta uutta tehtävää hakiessa painotus on aivan erilainen. Kertoessasi parhaista saavutuksistasi voit tehdä itsestäsi väärän henkilön ja sitä kartetaan rekrytoinnissa. "Hyvä, mutta ei tähän paikkaan". Jätä parhaat osaamiset pois ja laita ne mitkä on oikeita tehtävän kannalta, vaikka ne eivät olisi niin merkittäviä. Toki ne voivat olla samojakin :) Tämä kaikki ei siis ollu sulle Hard Justice kohdistettu pelkästään, mutta voit ottaa toki itsellekin jotain, jos vaan sattuu olemaan uutta tai muuten hyötyä.

Tähän hieman kommenttia. Toi CV:n muokkaaminen varmaa koskee niitä jo hetken työelämässä olleita? Meinaan juuri valmistuneiden/valmistuvien on vähän nihkeä lähteä muokkaamaan tai karsimaan jotain, kun ei sitä oikeaa osaamista vielä ole hirveämmin ehtinyt kertymään.
 
Tähän hieman kommenttia. Toi CV:n muokkaaminen varmaa koskee niitä jo hetken työelämässä olleita? Meinaan juuri valmistuneiden/valmistuvien on vähän nihkeä lähteä muokkaamaan tai karsimaan jotain, kun ei sitä oikeaa osaamista vielä ole hirveämmin ehtinyt kertymään.

Toki näin periaatteessa. Jos ei ole työkokemusta, niin vaikeahan sitä on edes ansioluetteloa kirjoittaa. Kesätöistäkin jo voi painottaa sitten mahdollisesti ihan reippaasti ennen varsinaista valmistumisen jälkeistä aikaa. Esimerkiksi jos on ollut monta vuotta samassa kesätyössä, voi sitä monivuotisuutta painottaa halutessaan enemmän, kuin itse työtehtäviä, mikäli ne eivät uuteen haettavaan tehtävään sovi. Kesätyössä voi olla myös opastajana myöhemmin aloittavalle kesätyöntekijälle, joten sekin voi olla tärkeämpää mainita kuin varsinaiset tehtävät. Kesätyökavereina voi olla kansainvälisiä tyyppejä, joten kommunikointia ja kulttuurituntemusta voi tarvittaessa painottaa jne jne jne... Eli riippuu mitä hakee. Päätehtävä ytimekkäästi ja painoa tarvittaessa ulkotöillisille seikolle, mikäli ei ole mistään haettavaa työtä tukevaa työkokemusta olemassa. Sekin osoittaa jo mielikuvitusta, mikäli sitä haettavassa tehtävässä tarvitaan. :)

Tällä en sitten tarkoita, että kesätyö ei olisi oikeaa työtä. Sitä se on, mutta usein se on jotain muuta kuin sitä mitä koulujen jälkeen on ajatellut tekevänsä.
 
Näihin insinöörihommiin on vähän hankala hakea vain kävelemällä konttorille. Kun ensin pitäisi päästä respasta ohi. Ja jos respaa ei ole, on vastassa lukittu ovi :D Tietenkin voisi soluttautua sisälle, kun ei sekään hankalaa ole. Menisi pomon officeen istumaan ja odottamaan sitä. Ehkä sitä saisikin töitä. Tai poliisit paikalle.

No siis sun pitäis olla "soluttautuva sissi" tai sitten vaihtoehtoisesti tällainen b2b kaupparatsu :) ...kyl sitä itse tarvittaessa menis minne vaan sisään, mutta tosin nykyään 99% teen sovittuja asiakastapaamisia luukutuksen sijaan, niin ei tarvi noita taitoja enää käyttää:)
 
Täällä ainakin lakifirmoihin haku noudattaa aina tiettyä kaavaa ja päästäkseen ensimmäiseltä tasolta läpi pitää osata oikea tekniikka.tavallaan siinä vaiheessa ei edes kuulu erottua joukosta kuin sen verran että osaa osoittaa kiinnostuksensa firmaa kohtaan ja esittää omat taitonsa halutulla tavalla. Konsultit auttavat tekniikan opettelussa. Oma persoonallisuus saa ja sen pitääkin tulla esiin, mutta se tulee ilmi harrastuksista, vapaa-ajan järjestötoiminnasta (käytännössä mahdotonta päästä edes haastatteluun ellei ole aktiivisesti mukana ja/tai vastuuhenkilönä jossain järjestössä), kurssivalinnoista ja vastauksista kompetenssikysymyksiin (mikäli sellaisia on hakemuslomakkeessa). Hakemus on "box ticking exercise" joka pitää vain läpäistä ja haastattelussa pitää sit loistaa enemmän. Joku taiteellinen ala on varmaan vähän eri, mutta lakifirmat ovat aika konservatiivisia.

Jos olisi rahaa, palkkaisin konsultin auttamaan hakemuksissa. Tätä kilpailun määrää ei osaa käsittää ennen kuin sen joutuu kokemaan... Toivottavasti saan töitä ennen kuin burnout iskee opiskelujen, kahden osa-aikatyön, harrastusten ja hakemusten takia :p

Aivan. CV:n ja hakukirjeen pitää olla standardien mukaan tehtyjä, että niistä näkee 30s sisällä tärkeimmät asiat (koulutus sisältäen keskiarvon, aikaisemmat työpaikat ja luottamustoimet). Sen jälkeen kun on pienennetty hakijat 1000(0) --> 100 voi sitten lukea vähän tarkemmin. Luultavasti tämä korostuu nykyään muuallakin kuin noissa perinteisesti ultra-kilpailluissa hommissa.

Rahotusalalla ja konsulttifirmoissa varsinkin ihmiset tekee niin paljon powerpointteja töissä, että epäkohdat oppii huomaan aika nopeasti ja ne saattaa lukijaa ärsyttää. Hyvän ja tehokkaan pohjan löytää esim. täältä:
http://www.mergersandinquisitions.com/investment-banking-resume-university-student/
Sopii mielestäni hyvin muillekin aloille kunhan hieman muokkaa Suomeen sopivaksi.

Rekrykonsulttien tärkein tehtävä on sitten tarkistaa formaatti ja sen jälkeen hioa tekstit kuntoon. Se on aika uskomatonta kuinka paljon ihmiset kirjottaa tyhmiä ja täysin epärelevantteja asioita CV:seen. Harva myöskään osaa kirjottaa saavutuksista numeroina. Esim. "Parantamalla xx onnistuimme tekemään yy:n zz prosenttia nopeammin jne." Yksinkertanen esimerkki olisi myös esim. harrastuksista lenkkeily --> Aktiivinen puolimaratonien harrastaja ... . Tarkkuutta yksityiskohtiin, sitä tarvitaan lähes työssä kuin työssä.

Tsemppiä työnhakuun.

p.s. aika kiirellä kirjoitettu viesti, mutta toivottavasti tästä ajatuksenjuoksusta saa jotain selvää :)
 
No siis sun pitäis olla "soluttautuva sissi" tai sitten vaihtoehtoisesti tällainen b2b kaupparatsu :) ...kyl sitä itse tarvittaessa menis minne vaan sisään, mutta tosin nykyään 99% teen sovittuja asiakastapaamisia luukutuksen sijaan, niin ei tarvi noita taitoja enää käyttää:)

Ei siitä mitään hyvää seuraa, jos soluttaudut lukittujen ovien taakse. Ei ainakaan missään R&D-paikassa.
 
Tuo europass on kyllä aivan järkyttävän näköinen ainakin omaan silmään, vaikka tuon pitäisi olla universaali ja selkeä..
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom