Työnhaku! (vinkit, ohjeet ja mielipiteet)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja jp-84
  • Aloitettu Aloitettu
Liityimpä itsekin työttömien sankkaan joukkoon. Profiili on LinkedInissä, ja sieltä on ollut hyvä seurailla ex-duunikaverien ja tuttujen menemisiä. Samoin pystyy helposti tsekkaamaan, onko jossain toisessa firmassa tuttuja jo töissä. Aika usein on ainkin 2nd level connection. Pari työtarjousta on tullut tuon saitin kautta (tai siis työtarjous = avoin pyyntö lähettää työhakemus).

Kaikkein eniten tuli soittoja Monsterista. Itse asiassa niin paljon, että otin oman puhelinnumeroni kokonaan pois sieltä. Miksikö työtyön tekee näin? No koska kaikki puhelut tulivat headhuntereilta. Niillä kaikilla oli kymmeniä mielenkiintoisia työpaikkoja maailman suurimmilla firmoilla. Harmi vaan että paikka oli aina jossain ihan muualla. Omassa profiilissa lukee selkeästi, että etsin töitä (tai siis "haasteita" kuten pitää sanoa) Varsinais-Suomesta. Mutta silti tarjotaan paikkoja Saksasta, Intiasta, Kiinasta jne. jne.

Tsekkailin noita headhunttereiden omia taustoja ja aika moni tuntuu olevan 2008 valmistuneita jostain Englannin opettajataidehumanistikoulusta. Tittelinä aina "senior technical recruitment manager". Luulen noiden rekryheppojen käyttävän jotain Perl-skriptiä, joka etsii linkedinistä ja monsterista tiettyjä hakusanoja. He saavat skriptistä piiiitkän listan ihmisiä, jotka he sitten soittelevat läpi. Ja aina pyydetään LinkedIn "kaveriksi". Ehkäpä he rakentavat tällä tavalla itselleen portfoliota millä markkinoivat itseään firmoille. Eli näyttävät asiakkaille, kuinka monta sataa ammattilaista heillä on tallissaan.

Mutta vähän on duunia nykyään tarjolla. MOLlin sivuilta riittää, kun etsii kaikki mahdolliset työpaikat läänin alueelta. Hyvin mahtuu yhdelle sivulle. Aivan 100% omaan osaamiseen osuvaa työtä ei täällä ole enää ollenkaan - kiitos vaan Intian, Kiinan ja nokia-ekonomien. 80% osuvaa työtä voisi ehkä olla. Harmi vaan, kun jokaiseen paikkaan on 500 hakijaa :D Asiaa ei auta yhtään parituhatta kenkää saanutta jamppaa esim. Nokialta. Nyt on kuitenkin vuoden eropaketti alla ja sitten vielä ansiosidonnaiset. Tekisi mieli vaan olla kotona jonkin aikaa. Grillata ja bodata.

Prkl kun olisi vuosi 1999 taas. Nokia tulisi bussilla hakemaan kotoa, juottaisi viinaa ja siten kännissä allekirjoitellaan työsoppareita. Duunissa pelattaisiin pleikkaa, saunottaisiin ja lennettäisiin chartterkoneella kännäämään Saksaan messuille. Harjoittelijat turistiluokassa ja vakkarit bisneksessä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Grand battement, jos tarviitte duuniin jees-miehen joka ei osaa mitään kunnolla muttaa parantaa työyhteisöä ja on aina positiivinen niin tulen mielelläni teille töihin :D
 
Eikös nuo hymyilemiset jne. voi kuitata ihan yleistermillä käytöstavat. Minulle ne on opetettu jo kotona. Se on vähän kuin englannin osaaminen, ei se ole mikään etu vaan edellytys/itsestäänselvyys useimmissa työpaikoissa. Puhun omasta alasta (IT).

Kodari I feel the pain. Meinasin itse hypätä pois nykyisestä paikasta vuoden vaihteessa, mutta Nokian lopettaminen Salossa toi toisiin aatoksiin. Meinasin, että viheltelis ja matkustelis puolen vuotta ja sitten alkais kattomaan jotain muuta, mutta enpä uskaltanut hypätä junasta. Vituttaa se tässä istua mutta tiedän, että vituttaa olla työttömänä ja stressata uuden duunin löytämistä.
 
Ihan tämmöinen tyhmä kysymys, että kannattaako niitä siltoja poltella sen takia, että joku toinen pääsee töihin paikkaan X? Parhaimmillaan tämä voisi poikia sullekin töitä myöhemmässä vaiheessa.

En ole mielestäni poltellut siltoja, koska opiskelukaverit itse lakkasivat vastaamasta yhteydenottoihini kun meistä itse kukin koulusta valmistui. Ei tullut vastausta puheluihin, tekstareihin eikä sähköposteihin, joten ajattelin että pitäkööt tunkkinsa. Kahdelle entiselle opiskelukaverille jouduin lähettämään työhakemuksen, kummastakaan ei tullut kutsua edes haastatteluun. Apu, neuvonta ja opetus kelpasi kyllä opiskeluaikoina, mutta siihen se jäikin ja mitään ei ole juuri kenestäkään kuulunut valmistumisen jälkeen vaikka samassa pikkukaupungissakin on tullut asuttua entisten kämppisten kanssa.
Mietin vain että näinköhän se sitten on kun on jo yläasteella joutunut siihen kastiin, joka liikuntatunnilla huudetaan omaan joukkueeseen viimeisenä tai toiseksi viimeisenä, niin se luuserin leima seuraa sitten koko elämän läpi katkeraan loppuun saakka?
 
Kannattaa eriyttää nyt kaksi asiaa toisistaan; työpaikat joihin voi opettaa kenet tahansa normaalin kaverin ja työpaikat, joihin vaaditaan jotain spesifiä osaamista.

Ei spesifia osaamista vaativissakaan paikoissa varmaan hymysta ole haittaa.

Olin tossa taannoin sellaisen kaverin kuin Gwyn Dayn vetamassa workshopissa. Gwyn Day on "I am member of Mensa with an IQ in the top 0.5% nationally. A specialist in NLP (Neuro Linguistics) with 20 years business, educational, one to one coaching experience and the former Head Trader of an Investment bank. I am the specialist advisor to Cambridge University Finance and Investment Society and work with societies at Warwick, Bath, Durham, St Andrews amongst others. Top schools such as City of London School for Girls and Rugby School bring me in to assist with Oxbridge interview skills and management skills."

Toisin sanoen mm. oikisopiskelijat voivat palkata Gwynin auttamaan tyopaikan saannissa. En tieda muista, mutta minusta tassa koko bisnesideassa on jotain hassua. En ollut ikina edes ajatellut palkkaavani ulkopuolista henkiloa auttamaan hakemuksisa, haastatteluissa jne. Kaytan toki yliopiston tyonhakupalveluja, mutta se on ilmaista ja vahemman... noh, intensiivista :D Pidan myos vahan pelottavana ajatusta siita etta vastassani on kandidaatteja, jotka Gwyn on treenannut superhakijoiksi. Varsinkin nainkin elitistisella alalla kuin laki, en pida mahdottomana vaikka monet kayttaisivat moisia palveluja koska heilla on siihen varaa.

En tieda mika pointti tassa nyt oli, tuli vaan mieleen jakaa. Ennen kuin kukaan kysyy, en tieda viela paljonko Gwyn velottaa moisista palveluista. Laitoin sahkopostia ja kysyin, joten sita odotellessa. Ei mitaan hajua paljonko tosta voi velottaa.
 
Tommoset palvelut on rahotusalalla jenkeissä aika yleisiäkin, Suomessa lähinnä kaverit kattelee läpi...

Näistä saa jotain käsitystä mitä massoille tarjottivista palveluista veloitetaan. Ton edellämainitun kaverin hinnat ovatkin varmaan näistä 10x sitten...

http://www.wallstreetoasis.com/wso-finance-resume-review
http://www.mergersandinquisitions.com/services/

Nykyisillä työmarkkinoille noitten ROI saattaa olla jopa yllättävän hyväkin, kun saattaa päästä b-luokan duunin sijasta a-luokan duuniin ja sitä kautta huomattavasti parempaa liksaa.
 
Lusikka bicepkingin lämmittämään soppaan: hoidan kasvuyrityksen rekrytointia (kaiken muun ohella) ja olen haastatellut päälle tuhat hakijaa tässä vuosien saatossa, palkannut useita kymmeniä. Alamme on enempi tai vähempi vetävä, eli hakemuksia tulee yleensä riittävästi ja pääsee valitsemaan hyvistä. Tuolla positiivisuudella ON merkitystä, ainakin meille. Kun haetaan voimakasta kasvua, tehdään vaikeeta duunia (kilpailu kovaa), jengin osaamisen pitää olla mielellään ylivertaista, niin osaamisen lisäksi asenne ratkaisee kenet nappaan mukaan veneeseen.

Kerran, toistan KERRAN, olen palkannut negatiivisen ihmisen. Valitti ja vinkui haastattelussa (tosin vasta toisella kierroksella) ja toi ilmi tyytymättömyytensä ja väsymyksensä silloiseen nykyiseen paikkaan. Silti palkkasin, koska oli (ja on) rautainen ammattilainen. Mutta ei mene montaa viikkoa kuukaudessa, etteikö kyseisen ihmisen negatiivisuus työllistäisi minua hänen esimiestään. Olen jopa omalta esimieheltäni (hallituksen puheenjohtajalta) saanut huomautuksen kyseisen ihmisen asenteesta. Ja tässä tämä asenne on pointti. Kun kaikki me teemme pitkää päivää ja työskennellään paineen alla, niin yksi negatiivinen veneessä voi keikuttaa liikaa, vetää liikaa muiden fiilistä. Olen tullut siihen tulokseen, että organisaatio/tiimi kestää yhden negatiivisen kun muut repii häntä positiiviseksi, mutta heti jos on kaksi negatiivista, niin aletaan upota. Tyyppi on hyvä tekijä, mutta näkee aina kaikessa ongelmia ja uhkia, ei mahdollisuuksia ja ratkaisuja. Kyseisen ihmisen elämä on aina rankkaa. Välillä käy ihan sääliksi tuollainen paska-asenne. Toki esimiehenään tuen häntä ja koitan kääntää positiiviseksi, olen laittanut kursseille ja sitä rataa, mutta senkin ajan ja energian kun voisi käyttää hänen vahvuuksien kehittämiseen, niin avot.

Joten, näin työnantajan vinkkelistä positiivisuudesta EI OLE HAITTAA työnhaussa ja elämässä. Lasini on aina puoliksi täysi, silloinkin kun se on ihan, ihan tyhjä, Ja kyllä, asenteellani (ja kovalla työnteolla) olen noussut assarin paikalta tj:n paikalle. Ja 3-5 vuoden sisällä luette minusta ja firmastani Talouselämästä ja Kauppalehdestä, eikä pelkästään Monsterin mainoksessa ;)

Tästä on helppo olla samaa mieltä. Negatiivinen työntekijä saattaa aiheuttaa sitäkin, että huiput lähtevät muihin hommiin ja jäljelle jää ne jotka sietävät negatiivista ihmistä ja ne jotka eivät uskalla lähteä muualle. Jos tämä porukka sitten hyväksyy hiljaa tuon negatiivisuuden ja alkavat puhelemaan, että "tuollainen tuo nyt vaan on" (eli antavat epäsuoran hyväksynnän huonolle käytökselle), niin eipä sellaiseen porukkaan ole kovin helppo enää uutta työntekijää saada sitoutumaan.
 
Juuri niin! Jim Collins, Hyvästä Paras -kirjan kirjoittaja muistuttaa juuri tuosta, että huonot työntekijät voi saada aikaan se, että hyvät lähtee. Jolloin jäljelle jää vain ne huonot. Yritäppä tehdä huonoilla ihmisillä hyvää bisnestä. Jep, olen yrittäjä, vaikken siitä sanasta tykkääkään, mieluummin olen tekijä ;)

Sori jos kuulostan kusipäältä, monelta osin sitä olenkin, mutta jos jotain kovaan kallooni on mennyt niin se, että asenne ratkaisee. Se lähdenkö ottamaan turpaan vai lähdenkö voittamaan, ratkaisee pelin. Tietysti taidot jne, mutta jos on päättänyt voittaa, niin sitten hommaa ne taidot, joilla voittaa.

Hard Justice: älä suostu olemaan luuseri, se on muitten sulle antama leima, jota sä itse kannat. Jos et kanna luuserin leimaa, niin et ole.
 
Sellanen kysymys, että kuinka nopeasti työpaikoista yleensä ilmoitetaan, että saako töitä vai ei. Itse olin kahdessa haastattelussa ennen hakuajan päättymistä ja haku sulkeutui tällä viikolla. Ilmoitetaanko duuneista yleensä ennen hakuajan loppua vai vasta hakuajan päättymisen jälkeen?
 
Ei kai siitä mitään normia ole milloin ilmoitetaan. Viimeistään varmaan sitten kun valinta on tehty ja valitun kanssa päästy sopimukseen. Ainahan voi itse soittaa ja kysellä, siitä voi saada osviittaa ja oppia miksi ei tullut valituksi.
 
Lainaan tähän aiheeseen liittyen tekstiä, jonka kirjoitin toisaalle... hiljaisempaan ketjuun.

Pitää nostaa mielestäni kiinnostava aihe ylös. Itse sain aikanaan pari päivää ennen joulua ilmoituksen, että pyhien jälkeen ei ole sitten töitä enää. Olin tehnyt kaikkeni ja opetellut kaikki tehtaan laitteet, mutta jälkeen päin kuulin luottamuksella, että kesän 5 viikon saikku oli todellinen syy hankkiutua minusta eroon. Ja lisäksi pomon sukulaispoika tarvitsi töitä ja viimeisinä päivinä koulutin hänet tilalleni tekemään töitäni.

Nykyään olen myyntihommissa ja tuossa hiljattain juttelin pankissa töissä olevan kaverini kanssa. Hän on työskennellyt kahdessa eri pankissa viime vuodet ja 5 kertaa on ollut määräaikainen katkolla. Neljästi sopparia on jatkettu uudella määräaikaisella ja kerran tuli lähtöpassit, mutta hän siirtyi toisen pankin palvelukseen seuraavana päivänä. Jokaisella viidellä kerralla hänellä on ollut jo jotain varasuunnitelmia ja työtarjouksia pöydällä. Aikamoisen kokemuksen saanut ainakin rekryprosesseista ja uskon sen myyntialalla olevan melko tärkeä juttu nykypäivänä.

Kun määräaikainen on katkolla, kannattaa hakea muitakin hommia. Kommentoikaa, jos ette ole samaa mieltä, mutta mielestäni pahimpaan kannattaa varautua määräaikaisen kohdalla ja jos sitten homma jatkuisikin, mutta se "varasuunnitelma" onkin parempi duuni kuin nykyinen, niin kannattaa vaihtaa. Vaikka se parempi duuni loisikin lisää "värikkyyttä" CV:hen, niin parempi duuni ja miksei tittelikin auttavat sitten taas jatkossa, jos täytyy hakea muita duuneja.
 
Kun määräaikainen on katkolla, kannattaa hakea muitakin hommia.
Joskus mua on hämmästyttänyt se, miten moni olettaa että määräaikaisuus automaattisesti jatkuu, jos ei pahemmin pölhöile. Selkeää sijaisuutta tai harjoittelua tekevä ihminen saattaa meuhkata kuinka kukaan ei ole vieläkään tullut hänelle kertomaan jatkosta, vaikka tätä sopparia on jäljellä enää kuukausi. No ei tietenkään jatku, jos vakituinen on palaamassa siihen hommaan ihan kuten oli sovittu. Jos jatkuu, niin siitä keskustellaan sitten erikseen eikä ne hommatkaan välttämättä ole juuri ne samat, niihin on jo tekijä.

Eli samaa mieltä, kyllä kannattaa.
 
Noissa määräaikasissa lupaillaan vaan aivan helvetin usein että "erittäin todennäköistä päästä vakituiseen työsuhteeseen"... Mullekin joskus lupailtiin ja edellisestä lupailusta kehujen kera ei mennyt kun viikko kun tultiin sanomaan että viel pari päivää ni ei tarvii enää tulla. Sellanen lupailu vähän laskee intoa hakea muita töitä, se vois pomomiehet lopettaa, vaikka ymmärrän senkin että sillä saadaan joitakin laiskoja pätkätyöläisiä motivoitumaankin...
 
Mitä olen vierestä seuraillut, niin ihmeellisen monesti tuo määräaikaisuus uusitaan ehkä päiviä ennen sopparin katkeamista. Miksi näin? Ihmiset turhaan stressaavat tulevaisuudesta samaan aikaan kun pomo vain sanoo miettivänsä sitä jatkoa sitten myöhemmin. Luulisi olevan firmankin etu sopia jatkosta kunnolla etukäteen. Näissä tapauksissa on kuitenkin ollut kyse ihan inssihommista, jotka vaativat kokemusta - ei siis mitään äitiyssijaisuuksia varastolla. Sitten kun työntekijä sanookin saaneensa jo muualta paikan, ollaan naamat pitkänä.
 
Mitä olen vierestä seuraillut, niin ihmeellisen monesti tuo määräaikaisuus uusitaan ehkä päiviä ennen sopparin katkeamista. Miksi näin? Ihmiset turhaan stressaavat tulevaisuudesta samaan aikaan kun pomo vain sanoo miettivänsä sitä jatkoa sitten myöhemmin. Luulisi olevan firmankin etu sopia jatkosta kunnolla etukäteen. Näissä tapauksissa on kuitenkin ollut kyse ihan inssihommista, jotka vaativat kokemusta - ei siis mitään äitiyssijaisuuksia varastolla. Sitten kun työntekijä sanookin saaneensa jo muualta paikan, ollaan naamat pitkänä.

Työntekijän etuja on vain kaksi määräaikaisessa sopparissa:
1. Sua on vaikea laittaa pihalle ennen määräaikaisuuden loppumista
2. Voit itsekin ilmoittaa vaikka silloin viimeisenä päivänä, että vakkaripaikkaa on tarjottu toisaalta ja nauraa räkäisesti :)
 
Voisiko joku rekryaja laittaa privaa ja lukaista hakemukseni ja CV:n läpi kertoen mielipiteensä? Olen hakemassa "unelmatyöpaikkaan" (AMK-harjoittelu) enkä halua että ainakaan hakemusesta jäisi kiinni. Saan hakemuksen tämän viikon aikana valmiiksi, todennäköisesti aivan lähipäivinä. Olisin suuresti kiitollinen :)
 
Voisiko joku rekryaja laittaa privaa ja lukaista hakemukseni ja CV:n läpi kertoen mielipiteensä? Olen hakemassa "unelmatyöpaikkaan" (AMK-harjoittelu) enkä halua että ainakaan hakemusesta jäisi kiinni. Saan hakemuksen tämän viikon aikana valmiiksi, todennäköisesti aivan lähipäivinä. Olisin suuresti kiitollinen :)

Voin lukea, mutta ei ole privaviestimahdollisuutta. Jos keksit mitä kautta muuten saat hakemuksen hyppysiin, niin annan palautteen.

Tässä kaikille yleisesti, varmaan paljon samoja jo toistettu:

Erotu hakemuksella. Jos esim haet mainonta/markkinointi tms tehtäviin, niin perus word-hakemus ei ehkä anna parasta kuvaa. Mitä jos tekisit itsestäsi esittelylehtisin? Ei maksa maltaita jos sillä pääsee pinkan päällimmäiseksi ja haastatteluun. Eli mieti MITEN hakemuksessa tuot osaamisesi esille. Kaikki osaa kirjoittaa wordin.

Valokuva. Ihan sama oletko nätti vai peikko. Kuva CV:ssä saa huomion, jos hakemuksia älyttömästi.

Kerro vahvuudet. Ei mitään ahkera, nopeasti oppiva, rehellinen -noita on kaikki (hakemuksissa, true life on erikseen). Ja vahvuudet suhteessa haettavaan työhön. Ällistyttävän harva myyjä tajuaa mainita tuloshakuisuuden, mitä kuitenkin myyjiltä AINA odotetaan. Mieti kuka hakemuksesi lukee ja mitä hän hakee, hakemus antaa vinkkeliä.

Soita ja kysy lisätietoja. Ole kiinnostunut paikasta ja yhtiöstä mihin haet. Tee kotiläksyt: lue kotisivut, googlaa, katso tulostiedot jne. Esitä TARKKOJA kysymyksiä asiasisällöstä. Ekassa haastattelussa ei kysytä lomista eikä lounasseteleistä, vaan osoitetaan kysymyksillä oma osaaminen: miten teillä on ratkaistu prosessin x vaiheessa y ja mitä se tarkoittaa asiakkaan kannalta; ketkä ovat pääasialliset asiakkaanne; mikä on päätuotteenne/palvelunne ja mikä sen merkitys on asiakkaalle tms jotain millä osoitat tajuavasi ja olevasi kiinnostunut ja tuovasi merkittävän panoksen (=osaamisesi) taloon. Vasta kun haastattelija on kiinnostunut sinusta ja HALUAA sinut jengiin, vasta sitten jutellaan palkasta, lounareista jne.

Yksi parhaiten mieleen jäänyt hakemus: vastasi työpaikkahakemuksen olet sellainen ja sellainen kriteereihin hakemuksessaan Ja pari kriteeriä jotka eivät täyttyneet hänen kohdalla, hän esitti kysymyksenä ovatko ne edellä esitettyjä ja muita esiteltyjä vahvuuksia tärkeämpiä. Eli hakemuksessa oli saatu koppi ilmoituksen olennaisista kriteereistä vastattiin niihin ja ehdotettiin tapaamista, jossa sovitellaan "puutteet" työnkuvaan tai työnkuva hänelle. Kutsuin haastatteluun, ei saaanut hakemaansa paikkaa vaan luotiin hänelle ihan uusi paikka ja oli oikea valinta :D

Plus avoimet hakemukset vaikkei paikkoja olisi auki juuri silloin, ne tulee myös aina luettua mielenkiinnolla. Kerran eräs jantteri soitti ovikelloa ja tuli kysymään töitä. Sanoin suoraan, että noin rohkealle kysyjälle on aina aikaa, raivasin aikaa ja kuuntelin hakijan asian ja haastattelin. Valitettavasti ei osunut osaamiset kohdilleen, mutta asennetta arvostin ja hänen CV:n säilytin.
 
Pistin tämän tonne AMK ketjuun ja sainkin jo pari hyvää vinkkiä. Huomasin vasta myöhemmin tämän ketjun olemassaolon.

Olen ensimmäisen vuoden rakennustekniikan opiskelija (suuntautumisvaihtoehto päättämättä).
Nyt pitäisi etsiä harjoittelupaikka kesäksi. Kaipaisin nyt vinkkejä kokeneemmilta, eli miten itse saitte sen ensimmäisen harjoittelupaikkanne?
 
Itse joskus kiertelin firmasta firmaan kyselemässä töitä, mutta kukaan ei arvostanut ei kenelläkään ollut aikaa ottaa mua vastaan. Rupes vituttamaan aika rankasti. Sitten kaikki rekrytöijät kehuvat niin arvostavansa oma-alotteisuuttaan ja vastaukseksi siitä sain että "meillä on internetissä se nettihaku" tai "ei sua kukaan nyt kerkeä ottamaan vastaan"

Toki jossain Ranen korjaamolla vois vanhalla isännällä olla parempi asenne moista hakemista kohtaan, mutta hain silloni vähän erityylisiä töitä.. Saa nyt nähdä miten tämän kertainen työnhaku etenee, kun tänäänkin aamusella soittelin eräälle vuokrafirmalle millä näytti olevan parikin mielenkiintoista paikkaa tarjolla, niin ei vastattu edes puhelimeen vaikka koitin muutaman kerran soittaa. Kai se on sinnekkin nettihaku laitettava sit vaan. Vaikeaksi tehty tämä työnhakeminen.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom