Turvallisuusalalle, vartijaksi?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja rontti
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Eikö helpointa olisi tiedustella poliisilta? Siellä ne luvat kuitenkin myönnetään.

Poliisin tieto vartijan luvista ja asioista on aika heikko. Eine tiedä voimankäyttö oikeuksista paljo mittään, vaikka lupia myönteleekin.

Ja kyllä, olen kysynyt sieltä.

Kouluttaja pisti mikkelissä toimivaan tavuun viestiä,että miten hommat on, mutta ei ollu ainakaan vielä viime viikolla vastanneet.
 
Poliisin tieto vartijan luvista ja asioista on aika heikko. Eine tiedä voimankäyttö oikeuksista paljo mittään, vaikka lupia myönteleekin.

Ja kyllä, olen kysynyt sieltä.

Kouluttaja pisti mikkelissä toimivaan tavuun viestiä,että miten hommat on, mutta ei ollu ainakaan vielä viime viikolla vastanneet.
No ihan varmasti ne sielä poliisiasemalla joutuu tietämään, kun ne ne luvat sulle myöntää....
 
No ihan varmasti ne sielä poliisiasemalla joutuu tietämään, kun ne ne luvat sulle myöntää....

Mutta asia ei kuitenkaan niin ollut. Olivat talvella pistämässä mua pälli kokeisiin kun hain oc lupaa. Niin hyvin toimii palvelut.

tosin varmasti pääkaupunki seudulla homma on aivan erilaista.
 
Joo mulle tupsahti sitten 5 vuoden kortti postista eilen, vaikka missään vaiheessa ei poliisi multa kuuskymppisen todistusta kysynyt.
 
No nyt tilanne on 1-2 kertauksen puolelle :D

Ei tämä ole mikään äänestys. Et voi kantaa mitään voimankäyttövälinettä, ennenkuin kertaus on suoritettu. Kertaus on voimassa nykylainsäädännöllä 365 vuorokautta. Myös käsiraudat ovat voimankäyttövälineet.

Kuka kouluttaja ei osannut vastata tähän kysymykseen?
 
Ei tämä ole mikään äänestys. Et voi kantaa mitään voimankäyttövälinettä, ennenkuin kertaus on suoritettu. Kertaus on voimassa nykylainsäädännöllä 365 vuorokautta. Myös käsiraudat ovat voimankäyttövälineet.

Onko laki muuttunut viimeaikoina? Jokunen vuosi sitten sai kantaa (tarvittaessa käyttääkin) vielä käsirautoja ja tavallista vinyylipatukkaa, kun vain omasi vartijakortin ilman mitään erityisiä lisäkoulutuksia.
 
Onko laki muuttunut viimeaikoina? Jokunen vuosi sitten sai kantaa (tarvittaessa käyttääkin) vielä käsirautoja ja tavallista vinyylipatukkaa, kun vain omasi vartijakortin ilman mitään erityisiä lisäkoulutuksia.

Nelikymppisellä käydään voimankäyttökoulutus, jonka seurauksena vinyyliä ja rautoja saa kantaa/käyttää. Näihinkin kuitenkin muistaakseni kuuluu kertaukset. Correct me if I'm wrong.
 
Laki muuttui voimankäytön kertauksien osalta ensin joitain vuosia sitten(3-4?) ja uudestaan 1-2 vuotta sitten. Voimankäyttövälineiden kantoa koskevat säädökset eivät ole muuttuneet ja kertaus on edellytyksenä kantamiselle. Suosittelen kysyjiä kertaamaan vartijan voimankäyttövälineet lytpistä, jos tuntuu siltä, että kyllä tätä ja tota saa, koska mutu. Ei saa.
 
Aavistuksen offtopiccina tuo vinyylipatukka on kyllä härskin näköinen vempele. Harvemmin noita stevareilla nykyään näkee, mutta yks kerta kampin Lidlissä kassojen vieressä patsasteli finninaamainen vinkuheinä tuollainen perinteinen nokian nuoriso-ohjaaja vyöllään. Herätti ainakin itsessäni hilpeyttä, lähinnä varmaan sen takia, että patukka ja sen kantaja olivat leveydeltään samaa luokkaa.
 
Määritelmät

Tässä laissa tarkoitetaan:

14) voimankäyttövälineellä ampuma-aselain (1/1998) 2 §:ssä tarkoitettua ampuma-asetta, ampuma-aselain 11 §:ssä tarkoitettua kaasusumutinta, käsirautoja sekä enintään 70 senttimetriä pitkää patukkaa ja teleskooppipatukkaa;


29 § (20.8.2010/725)
Voimankäyttövälineiden kantaminen

Voimankäyttövälineitä saa kantaa ja käyttää ainoastaan vartija tai väliaikainen vartija, joka on suorittanut voimankäyttövälineiden kertauskoulutuksen.


LYTP kertoo noin. Eli onko tuo sitten 2010 tullut tuo muutos noihin kantamisiin... Itse kyllä kannoin aina rautoja ( siis ennen 2010 vuotta ) ilman voimankäyttökoulutuksia. Ei se tietenkään sitä tarkoita, että oikeus olisi ollut...
 
Voimankäyttövälineitä saa kantaa ja käyttää ainoastaan vartija tai väliaikainen vartija, joka on suorittanut voimankäyttövälineiden kertauskoulutuksen. [/I]

Tuon mukaan siis koulutuksen, muttei kertauskoulutusta, käynyt ei saisi kantaa voimankäyttövälineitä?
 
Tuohon ei ole tullut muutosta ja ko. tekstit on ollut voimassa 2002 lähtien :) Moni tekee asioita, mihin ei ole oikeutta.

No on tuossa tuo pvm 20.08.2010, eli jotain muutoksia on.

Tässä kourassa mulla on 2002 paperiversio, jossa tekstit on tosiaan erilaisia.

Siellä ei esim. ole mitään tuosta vaadittavasta kertauskoulutuksesta. Ainoastaan ampuma-aseesta sanotaan, että vuosittain pitää osoittaa riittävä käsittely- ja ampumistaito.

Edit: "Ei saa vartioimistehtävissä tarpeettomasti kantaa voimankäyttövälineitä."

"Ampuma-asetta, kaasusumutinta ja teleskooppipatukkaa saa kantaa ainoastaan vartija, joka on saanut sisäasiainministeriön vahvistamat vaatimukset täyttävän erityisen voimankäyttökoulutuksen..."

Raudoista ei juuta eikä jaata.



- - - Updated - - -

Tuon mukaan siis koulutuksen, muttei kertauskoulutusta, käynyt ei saisi kantaa voimankäyttövälineitä?


Voimankäyttövälineiden kantaminen

Vartija tai väliaikainen vartija ei saa vartioimistehtävissä tarpeettomasti kantaa voimankäyttövälineitä. Ampuma-asetta, kaasusumutinta ja teleskooppipatukkaa saa kantaa ja käyttää ainoastaan vartija, joka on saanut erityisen voimankäyttökoulutuksen. Ampuma-asetta saa kantaa vain henkivartija- tai arvokuljetustehtävissä sekä huomattavan yleisen edun kannalta merkittävän vartioimiskohteen vartioinnissa, jos tehtävän suorittaminen olosuhteiden johdosta sitä välttämättä edellyttää. Väliaikainen vartija ei saa kantaa ampuma-asetta. Ampuma-aseen ja kaasusumuttimen kantamisesta päättää vastaava hoitaja toimeksiannoittain. Jos vartija on vartioimistehtävässä käyttänyt ampuma-asetta, vartioimisliikkeen on viivytyksettä ilmoitettava siitä aseenkäyttöpaikan poliisilaitokselle.

Voimankäyttövälineitä saa kantaa ja käyttää ainoastaan vartija tai väliaikainen vartija, joka on suorittanut voimankäyttövälineiden kertauskoulutuksen. Kertauskoulutusta ei kuitenkaan edellytetä sinä vuonna, jolloin vartijan tai väliaikaisen vartijan koulutus on suoritettu.


Tuossa tarkemmin...
 
Tosiaan alkuperäisessä LYTP:ssä ei ole kertausvaatimusta, eikä myöskään alkuperäisen LYTP:n pohjalta tehdyissä säädöksissä. Vuosittainen kertauksen järjestämisvelvollisuus vartioimisliikkeillä on ollut, jos ko. puljussa välineitä kannetaan, mutta en nyt löydä kirveelläkään kertauksen puuttumisesta johtuvia sanktioita. Siis vuoden 2002 laista. Itse olen kymmenkunta vuotta rampannut vuosittain kertauskoulutuksissa ja vastaavaksi hoitajaksi itseni lukiessa tämä kertausvaatimus on ollut voimassa. Itse LYTP:iin vaatimus tuli 2010, mutta väittäisin silti vailla todisteita, että kertaus on pitänyt suorittaa myös aiemmin, tai välineitä ei ole saanut kantaa.

Raudat ja vinyylipatukka on aina sisältyneet tuohon voimankäytön yleiseen osaan, erityinen osa on sitten ollut 2002 lähtien telarissa, kaasussa ja ampuma-aseessa. Koirasta säädetään erikseen.
 
Niin tuo velvollisuus järjestää kertaus on ollut vartioimisliikkeillä. Ei yksittäisellä vartijalla ole ollut velvollisuutta osallistua niihin. No, totta kai esim. työsopimus hyvin todennäköisesti sanelee firman ja vartijan välille ehtoja, että koulutuksiin on osallistuttava, mutta siis lain mukaan tuollaista kertauskoulutusta ei vartijoiden ole tarvinnut käydä.

Eikä siis rautojen kantamiseen ole tarvinnut mitään erillistä koulutusta.

- - - Updated - - -

Suosittelen kysyjiä kertaamaan vartijan voimankäyttövälineet lytpistä, jos tuntuu siltä, että kyllä tätä ja tota saa, koska mutu. Ei saa.

....mutta väittäisin silti vailla todisteita....

:rock:
 
Otappa nyt kuitenkin huomioon se, että tässä tällä hetkellä väitellään vuoden 2002 lainsäädännöstä. Voimassaolevasta lainsäädännöstä olen ollut 100% oikeassa. Turhaan keulit toisistaan riippumattomista asioista.

No en kyllä keuli mistään asiasta. Ja minä ja sinä nimenomaan "väittelimme" tällä hetkellä noista vanhoista pykälistä, jotka sinä olit tietävinäsi. Eikä jormapetterikään ilman kertausta ollut menossa välineitä kantamaan, vaan kysyi, että riittääkö pelkkä kertaus, vai pitääkö voimankäyttökoulutukset käydä kokonaan uudestaan.
 
Olit oikeassa siitä, ettei vuonna 2002 vaadittu kertauskoulutusta. Tälläinen oli kuitenkin vartioimisliikkeen järjestettävä, jos voimankäyttövälineitä kannettiin. Annettiinko jormapetterille väärä vastaus?

e:

4 mom. Vartioimisliikkeen tulisi järjestää voimankäyttövälineitä kantaville
vartijoille vähintään kerran vuodessa koulutustilaisuus, jossa kerrattaisiin
voimakeinojen käyttöä koskevien säännösten sisältö ja harjoiteltaisiin
voimankäyttövälineiden käyttöä. Kertauskoulutuksen järjestämiseen
liittyvän velvollisuuden välityksellä pyrittäisiin erityisesti ylläpitämään ja
kehittämään vartijoiden voimankäyttövälineiden käsittelytaitoa. Nykyisin
vastaavankaltainen säännös on sisältynyt ampuma-aseiden ja
kaasusumuttimien osalta vartioimisliikkeen vartijan ampuma-
asekoulutukseen liittyvään ohjeeseen.
Kertauskoulutuksen pituutta ja sisältöä ei määriteltäisi yksityiskohtaisesti
mutta koulutuksen tulisi muodostua sekä voimankäyttösäännöksiin
liittyvästä teoriaosuudesta että voimankäyttövälinekohtaisesta harjoittelusta.
Harjoittelu tulisi järjestää voimankäyttövälinekohtaisesti siten, että vartija
harjoittelisi työtehtävissään kantamiensa voimankäyttövälineiden käyttöä.
Harjoittelu koskisi täten useimmiten kaasusumuttimen, patukan,
teleskooppipatukan sekä käsirautojen käytön harjoittelua.
Kertauskoulutuksen järjestämisvelvollisuus koskisi siten ampuma-aseiden
osalta vain niitä vartijoita, jotka kantavat vartioimistehtävissä ampuma-
aseita.

HE 69/2001

Kertausta ei vuonna 2002 siis tarvinnut suorittaa, mutta sellainen piti järjestää.

- - - Updated - - -

Ja itseasiassa onhan tuo HE selkeä tässä asiassa. Voimankäyttövälineitä kantaville vartijoille vähintään kerran vuodessa koulutustilaisuus -> vuosittainen voimankäytön kertaus. Tätä vaatimusta ei ollut, ellei välineitä kannettu. Käänteisesti, välineitä ei kannettu, ellei tätä vaatimusta täytetty.

Menee kyllä tulkintakysymykseksi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom