Tupakoinnin lopettaminen: hoitovaihtoehdot
Nikotiiniriippuvuus on sairaus, jonka vaikeutta on verrattu huumeriippuvuuteen. Sen vuoksi tupakoinnin lopettaminen vaatii kovaa työtä ja ponnisteluja. Päättäväisyys, neuvonta, tuki, lääkehoito ja retkahduksiin valmistautuminen auttavat matkalla pysyvään tupakoimattomuuteen. Erilaisista keinoista tupakoinnin lopettamisen tueksi kannattaa kysyä lääkäriltä. Yhdessä lääkärisi kanssa voit valita sinulle sopivimman hoitomuodon, joita ovat:
Varenikliini (Champix) on uusi, ensimmäinen varta vasten tupakoinnin lopettamiseen kehitetty reseptilääke, joka ei sisällä nikotiinia. Se on tarkoitettu aikuisille.
Varenikliini vähentää sekä tupakanhimoa että mahdollisia vieroitusoireita. Lisäksi lääkehoidon aikana poltettu tupakka ei tuo enää samaa tyydytyksen tunnetta kuin aikaisemmin. Varenikliini-hoidon aikana noin 44 % tupakoitsijoista pystyy lopettamaan tupakoinnin. Lopettamisen todennäköisyys varenikliinin avulla on nelinkertainen lumelääkkeeseen verrattuna.
Paras hoitotulos tupakasta vieroituksessa saadaan jos yhdistetään lääkehoito ja neuvonta. Tämän vuoksi lääkehoidon tueksi varenikliinin käyttäjille on tarjolla tukiohjelma LifeREWARDS. Tämän varenikliinin käyttäjille ilmaisen tukiohjelman käytöstä saat tarkemmat ohjeet lääkäriltä tai apteekista.
Varenikliinia ei tule käyttää, jos on allerginen varenikliinille tai lääkkeen apuaineille. Raskaana oleville tai imettäville ei suositella varenikliini-hoitoa. Ei ole tiedossa lääkeaineita, joiden samanaikainen käyttö varenikliinin kanssa olisi kiellettyä. Varenikliinin yleisimmät haittavaikutukset ovat pahoinvointi, päänsärky, unettomuus ja poikkeavat unet.
Bupropioni (Zyban) on reseptilääke, joka on avuksi tupakoinnin lopettamisessa yhdessä motivoivien tukitoimintojen kanssa nikotiiniriippuvaisilla potilailla. Ei tiedetä varmasti, millä vaikutusmekanismilla bupropioni auttaa lopettamaan tupakoinnin. Bupropioni vähentää halua tupakoida ja helpottaa vieroitusoireita. Bupropioni-hoidon aikana noin 30 % tupakoitsijoista onnistuu lopettamaan tupakoinnin. Lopettamisen todennäköisyys bupropionin avulla on kaksinkertainen lumelääkkeeseen nähden. Bupropioni ei sovi tai sitä ei suositella ilman painavia perusteita henkilöille, jotka ovat allergisia bupropionille tai lääkkeen apuaineille tai joilla
on diabetes, jonka hoitoon käytetään hypoglykemialääkkeitä tai insuliinia
on tai on joskus ollut jokin sairaus joka aiheuttaa kouristuksia on syömishäiriöitä (bulimia, anoreksia)
on kaksisuuntainen mielialahäiriö
on alkoholin väärinkäyttöä on vaikea maksakirroosi
on keskushermoston kasvain on aikaisempi pään vamma
Tiettyjen lääkkeiden yhteiskäyttö buprobionin kanssa on kiellettyä. Yleisin haittavaikutus on nukkumisvaikeudet.
Nikotiinikorvaushoidot (Nicorette, Nicotinell) ovat kohtalaisen tehokkaita ja niiden hankkimiseen ei tarvita reseptiä. Nikotiinikorvaushoitojen avulla noin 18 - 24 % onnistuu lopettamaan tupakoinnin. Nikotiinikorvaushoitoja on saatavilla purukumina, laastareina, imeskelytabletteina ja inhalaattorina. Yleisimmät haittavaikutukset ovat huimaus, päänsärky ja pahoinvointi.
Tupakoinnin lopetuksen tueksi järjestetään myös yksilö- ja ryhmäterapioita.
Pelkällä tahdonvoimalla vain noin viisi prosenttia onnistuu lopettamaan tupakoinnin.
Tupakoinnin lopettaminen onnistuu parhaiten, kun haet tehokasta apua lopetuksen tueksi. Et ole yksin tupakoinnin lopetuspäätöksesi kanssa. Lääkärisi voi kertoa tarkemmin eri hoitovaihtoehdoista, joiden avulla tupakoinnin lopettamisen onnistumisen todennäköisyys moninkertaistuu.