Toni Kokko ja viralliset ravitsemussuositukset foliohattu päässä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja lolwtf
  • Aloitettu Aloitettu
No ei se kylläisyyden tunne kyllä kenelläkään synny varsinaisesti mahassa. Vatsassa prosessoitu ruoka menee ohutsuoleen ja sieltä imeytyy glukoosia verenkiertoon, joka on siis aivojen käyttämä polttoaine, ei rasva. Hermoston kautta tämä tieto nousseesta verensokerista sitten menee aivoille (oiskohan ollu hypotalamukseen), joka luo kylläisyyden tunteen. Kuinka kauan kylläisyyden tunne kestää, johtuu nimenomaan siitä, miten nopeasti/hitaasti glukoosia vapautuu verenkiertoon. Verensokeri pysyy tasaisena, kun syödään hitaammin pilkkoutuvia ravintoaineita, joista vapautuu glukoosia vähän kerrallaan tuntien ajan ja olo pysyy kylläisenä.
Hei nyt loppuu nää järkevät kommentit samantien...
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
No ei se kylläisyyden tunne kyllä kenelläkään synny varsinaisesti mahassa. Vatsassa prosessoitu ruoka menee ohutsuoleen ja sieltä imeytyy glukoosia verenkiertoon, joka on siis aivojen käyttämä polttoaine, ei rasva. Hermoston kautta tämä tieto nousseesta verensokerista sitten menee aivoille (oiskohan ollu hypotalamukseen), joka luo kylläisyyden tunteen. Kuinka kauan kylläisyyden tunne kestää, johtuu nimenomaan siitä, miten nopeasti/hitaasti glukoosia vapautuu verenkiertoon. Verensokeri pysyy tasaisena, kun syödään hitaammin pilkkoutuvia ravintoaineita, joista vapautuu glukoosia vähän kerrallaan tuntien ajan ja olo pysyy kylläisenä.
Ööö miksi sitten n. 20h/vrk hiilareilla koin että aivoni toimivat varsin hyvin, niin että sain jopa 8h työpäivän jälkeen tehtyä kirjastossa gradua enkä missään kohtaa tuntenut nälkää? Siis tämän ketoosikokeilun tiukimmassa vaiheessa etenkin. Mutta en tuota suosittele kenellekään treenaavalle ihmiselle edes kokeiluna, itse en tuolloin treenannut lainkaan, ainoa liikunta oli kävelyä.
 
Viimeksi muokattu:
Ööö miksi sitten n. 20h/vrk hiilareilla koin että aivoni toimivat varsin hyvin, niin että sain jopa 8h työpäivän jälkeen tehtyä kirjastossa gradua enkä missään kohtaa tuntenut nälkää? Siis tämän ketoosikokeilun tiukimmassa vaiheessa etenkin. Mutta en tuota suosittele kenellekään treenaavalle ihmiselle edes kokeiluna, itse en tuolloin treenannut lainkaan, ainoa liikunta oli kävelyä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Glukoneogeneesi
 
Kiinnostas aika paljon semmonen tutkimus, missä tutkittaisiin täysjyväviljojen terveysvaikutuksia sellaisilla ihmisillä, jotka syövät riittävästi kasviksia. Tai siis lähinnä se, että tuleeko täysjyväviljan terveysvaikutukset kuidusta (mitä riittävästi kasviksia sisältävästä ruokavaliosta tulee jo muutenkin "tarpeeksi") vai onko niissä oikeesti jotain muutakin hyödyllistä. Olisiko siis järkevämpää suositella, että syökää nyt saatana oikeesti ne kasvikset sen sijaan että käskettäisiin syömään täysjyväviljoja? Laittakaas linkkiä, jos olette törmänneet tuon suuntaisiin tutkimuksiin!

Mua kiinnostais vastaava tutkimus punaista lihaa ja riittävästi kasviksia syövistä. Tää menee ehkä vähän ohi aiheen, mut eikö noissa tutkimuksissa usein mollata punaista lihaa vaan turhaan just siks, että paljon punaista lihaa kuluttavat syövät vähän kasviksia ja kuituja ja paljon prosessoituja lihatuotteita?
 
Katoin just ton ohjelman ja rupes iha ärsyttämään. Ite aikoinaan karppasin ja kun aloin syömää ihan normaalisti niin tottakai oli outoja oireita ja hiilarit väsytti ku kiitä ei ollu vuosiin saanu yms yms. En silti lytänny perusterveellistä ruokavaliota vaan ku jatkoin ni olohan normalisoitu aika äkkiä ja en kyl treenaavana vois ees kuvitella syöväni rasvavoittosesti. Ihmettelen lähinnä mitä tuo tomi treenaa ja millä intensiteetillä, jos ei tarvii just yhtää hiilareita palautuakseen? Mä en ite pysty kyl treenaa mitään, edes kävellä jos en saa treenien ympärillä tarpeeks hiilarita :O
 
Ihan uteliaisuudesta.Ootko sä kattonu mitä ravintoympyrässä suositellaan syötäväksi?Mitkäs siellä on ihan heti ekana ja suurimpana ryhmänä?

Olen ja siksi nimenomaan ihmettelenkin tuota vielä lisäksi täysjyväviljan syömistä. Kuitu ei mun käsityksen mukaan ole sellainen ravintoaine, että enempi on parempi, vaan sitä pitäisi saada sopivasti. Ja tuolla virallisten suositusten kasvismäärällähän tulee se kuidun tarve täyteen. Mutta ymmärrän kyllä, että hyvin harvat syövät tuota suositeltua kasvismäärää, niin silloin se täysjyvistäkin saatu kuitu luultavasti edistää terveyttä, mutta edistääkö se enää siinä vaiheessa, kun kuidun määrä on turvattu kasviksilla tai olisiko parempi painottaa oikeesti sitä kasvisten määrää sen sijaan, että otettaisiin kuitua viljasta? Tuo kasvisten syönti kun on ehkäpä ainut asia, mikä yhdistää kaikkia terveellisinä pidettyjä ruokavalioita.
 
Noiden tuoreiden vihannesten,marjojen ja hedelmien kuitumäärät on musta yllättävän pienet.Finelin taulukosta noita kattelin https://fineli.fi/fineli/fi/index

Mä oletan että siinä suosituksessa tarkoitetaan tuoreita aineksia eikä mitään "superfoodia" jota "asiantuntia" neuvoo käyttämään.
 
Katoin nyt vasta ton dokkarin ja olihan se aika perseestä. Ehkä eniten vitutti ne haastatellut Biohakkeri-tyypit, joita tituuleerattiin ravintoasiantuntijoiksi. Kyseessä ei tietty oo mikään suojattu ammattinimike, mut kyllä asiantuntijaksi nimitetyllä tyypillä pitäis olla vähintäänkin alan koulutus ja työkokemusta alaltaan. Toki näillä tyypeillä varmasti on paljon tietoa asioista ja yrittämisen kautta myös käytännön kokemusta, mut ei mistään asiantuntijuudesta voida puhua. Miksi siellä haastateltiin jotain vitun ex-missiä? "Miks nää tutkimukset koskis just mua?" Voi jeesus.

Kokon harjoittelutaustat mietitytti kans tota katsoessa. Lihasmassaa näyttäis olevan keskivertoa enemmän, rasvat matalalla ja voimaa (dokkarissa pieni pätkä, jossa lisäpainoleuat lähtee +50kg) näyttäis löytyvän. Kuitenkin hapenottokyky oli suoraan sanottuna ihan surkee siihen nähden, millasen kuvan tyyppi antaa itsestään. Onko mikään ihme, ettei koe hiilareita tarvitsevansa, kun näköjään kuntokaan ei sitä vaadi? Mulla oli itelläni vastaavat arvot sellasella kolme kertaa viikossa salilla, kaks iltaa baarissa -tyyppisellä elämäntyylillä.
Myös henkisissä ominaisuuksissa näytti dokumentin perusteella olevan kehitettävää. Vois kuvitella, et jos on tollanen elämäntapatreenaaja, ni ei pieni heikotus paina treeneissä, vaan sen läpi painetaan, eikä istuskella tippa linssissä salin nurkassa. Tuosta kohdasta tulikin oikeestaan vähän sellanen fiilis, et nyt liiotellaan ja väännetään teatteria siitä, kuinka perseestä uusi ruokavalio onkaan. Vanhana kamppailu-urheilijana tyypillä varmasti löytyy sisua.

No joo, tästä vois päristä sivukaupalla, mut oli siellä hyviäkin juttuja, ja jos nyt joku saa kipinän tosta alkaa ottaa selvää asioista, ni se on jo plussaa. Draamaa ja subjektiivisia näkökulmia, joiden taustalla on henkilöiden omat intressit, eli bisnekset tässä tapauksessa.
 
Noiden tuoreiden vihannesten,marjojen ja hedelmien kuitumäärät on musta yllättävän pienet.Finelin taulukosta noita kattelin https://fineli.fi/fineli/fi/index

Mä oletan että siinä suosituksessa tarkoitetaan tuoreita aineksia eikä mitään "superfoodia" jota "asiantuntia" neuvoo käyttämään.

400 g mustaherukkaa sisältää päivän suositellun kuidun määrän, eli n. 30 grammaa. Kaloreita siitä tulisi aika tarkasti 200 kcal.

Jos otetaan sama määrä kuitua ruisleivästä, se vaatisi noin 300 g ruisleipää - joka tarkoittaa kaloreita jossain 800 ja 1000 kcal välillä, vähän leivästä riippuen - eli noin 4-5 kertaa enemmän kaloreita kuin mustaherukoista.
 
Laskisin antioksidantti klinikan lääkärin jonkinlaiseksi asiantuntiaksi ravintoasioissa...

Miksi ihmeessä? Voiko erilaisilla mittauksilla bisnestä tekevän yrityksen edustajaa pitää puolueettomana asiantuntijana?

Jatkokysymyksenä vielä sekin että voiko joku määritellä käsitteen biohakkeri? Voiko terveellisiä elämäntapoja kutsua vakavalla naamalla jonkin sortin itsensä hakkeroimiseksi? Koko homma tuntuu yhden buzzwordin ympärille rakennetulta markkinointikeinolta. Nytkin tietoja etsiessä vastaan tulee lähinnä satojen eurojen geenitestejä ja lisäravinnepaketteja, joiden tarkkuudesta tai tehokkuudesta ei ole mitään näyttöä.
 
Kokko kertoi tuossa olleensa viimeisenä judokautenaan ties kuinka monta kertaa sairaana ja kuumeessa. Hän sanoi sen johtuneen ruokavaliosta. Olikohan kuitenkin kyseessä ylikunto tms.?
 
Laskisin antioksidantti klinikan lääkärin jonkinlaiseksi asiantuntiaksi ravintoasioissa...
Lääkärihän ei ole ravintotietieden asiantuntija. Vaikka se lääkäri nyt sattuu työskentelemään paikassa nimeltä Antioksidanttiklinikka niin ei se hänestä tee ravintoasioiden asiantuntijaa.
 
400 g mustaherukkaa sisältää päivän suositellun kuidun määrän, eli n. 30 grammaa. Kaloreita siitä tulisi aika tarkasti 200 kcal.

Jos otetaan sama määrä kuitua ruisleivästä, se vaatisi noin 300 g ruisleipää - joka tarkoittaa kaloreita jossain 800 ja 1000 kcal välillä, vähän leivästä riippuen - eli noin 4-5 kertaa enemmän kaloreita kuin mustaherukoista.

Finelin mukaan mustaherukan kokonaiskuitu on 5,8 % ja kcal on 74.Just ostin kaupasta ruisleivän tässä on kuitumäärä 15 %, kaloreita on 289 sadassa grammassa.Vähä ruista,marjoja,kurkkkua ,tomaattia ja hedelmä.Kivempi näin on musta syödä ku vetää pelkkiä marjoja puoli kiloa.
 
Tämä ketju sai mutkin katsomaan tuon "dokkarin". Ihan turhia asiantuntijoiden mielipiteet ja labrakokeiden tulokset sinänsä ovat, näkihän kaikki kuinka väsynyt ja heikossa kunnossa Tomi oli jo parin koepäivän jälkeen.

Jos tosissaan puhutaan, niin ei Kokko niin hyökkäävä ja fanaattinen ollut mitä pelkäsin, ihan hyvin tulivat juttuunkin Fogelholmin kanssa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom