Toni Kokko ja viralliset ravitsemussuositukset foliohattu päässä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja lolwtf
  • Aloitettu Aloitettu
http://journals.cambridge.org/actio...=online&aid=10121467&fileId=S1368980015001251

"
CONCLUSIONS:
'Healthy' dietary patterns containing vegetables, fruits and whole grains can lower diabetes risk by 14 %. Consuming higher amounts of red and processed meats, high-fat dairy and refined grains in the context of 'unhealthy' dietary patterns will increase diabetes risk by 30 %; while including foods with high phytochemical content in these patterns can modify this effect."

Että syökää toki punaista lihaa, kovaa rasvaa, valkoista riisiä ja jättäkää täysjyväviljat pois, niin todennäköisesti voitte onnitella itseänne diabeteksen saamisesta :D

Tässä sekoitetaan kaloreiden korvaaminen ja kokonaiskalorit. "Healthy dietary patterns" tarkoitti ravintosuosituksia, *jotka* sisälsi täysjyvää, *ja* olivat kalorisuositusten rajoissa. Päinvastoin epäterveelliset dieetit (vrt. bulkkaus vs. dieetti) olivat joko kalorisuositusten yli/alle, *ja/tai* sisälsivät paljon rasvaa ja lihaa. Kasviksista ei nyt ole tietoa että lisättiinkö ne olemassa olevien kaloreiden päälle, vai korvattiinko osa rasva/protsku kaloreista kasveilla.

Joka tapauksessa, tämäkin meta-tutkimus nyt ei hirveästi uutta tietoa anna. Ei sitä tarvi akateemikko olla, että tajuaa rasvalla bulkkaamisen olevan ei-niin-terveellistä.

Tutkimus, jolla olisi jotain merkitystä on ravintosuositukset vs. erikoisruokavalio jossa päivittäinen kalorisaanti on kontrolloitu useamman vuoden ajalta. Mutta, jos kyseinen tutkimus olisi edes teoriassa mahdollisuus toteuttaa, tätäkään ketjua ei olisi olemassa.

Syökää niinkuin itselle sopii parhaiten.

(ja lähdekritiikki on sallittua)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Katsoin mielenkiinnosta tuon dokkarin eilen. En voi mitään, mutta minua ärsytti, kun Kokko kiroillen valitti, että miten ihmiset voivat syödä tavallista ruokaa (lautasella taisi olla perunaa jne.). Ja oikeastaan Kokon esiintyminen herätti myös myötähäpeää, varsinkin nuo puheet siitä, että hän haluaa auttaa miljoonia ihmisiä, mutta tarvitsee siihen apua. Että sellainen ristiretkeläinen.
 
Katsoin mielenkiinnosta tuon dokkarin eilen. En voi mitään, mutta minua ärsytti, kun Kokko kiroillen valitti, että miten ihmiset voivat syödä tavallista ruokaa (lautasella taisi olla perunaa jne.). Ja oikeastaan Kokon esiintyminen herätti myös myötähäpeää, varsinkin nuo puheet siitä, että hän haluaa auttaa miljoonia ihmisiä, mutta tarvitsee siihen apua. Että sellainen ristiretkeläinen.
On jollain tavalla surullista seurata tuota viljojen ja rasvattomien maitotuotteiden demonisointia. Todellisuudessa aika helvetin harva ihminen on lihottanut itsensä rasvattomalla maidolla, perunalla tai viljatuotteilla. Kaupat on niin täynnä kaikenlaista muuta pitkälle prosessoitua paskaa, joka kertyy tehokkaasti vyötärölle. Siihen paskaan, kun yhdistetään liikkumattomuus, ollaan jo syvissä vesissä.

Yleiset ruokasuositukset ei huomioi vähentynyttä liikunnan määrää. Ennen pelattiin pihalla, nykyään sisällä jne. Coca colaa juotiin juhannuksena, nykyään joka päivä yms. Varmasti aika monet nauttivat liian paljon hiilareita ja rasvaa kulutukseensa nähden. Vuosia jatkuvana se alkaa näkymään.
 
Viimeksi muokattu:
Facebookissa lihavat ihmiset laittoivat ennen/jälkeen-kuviaan miten ovat muuttuneet oppien mukaan. Onpa sangen uskottavaa, että ovat lihoneet syömällä suositusten mukaisesti, aina ruokaympyrän suhteessa. Laihtuuhan sitä millä tahansa dieetillä.

Mutta suorastaan ällöttää koko sota. Maailmalla kuolee ihmisiä nälkään. Toiset pysyy hengissä sillä että syövät mitä saavat. Täällä voi syödä mitä tahansa. Lihakin kasvaa tehotuotantolaitoksessa, rasvaa voi kaataa mielin määrin ja pullaa saa mahansa täyteen. Kun ei kuitenkaan tarvitse liikkua, niin ihmiset lihovat. Länsimaiset neropatit syyttävät ruuan makroja siitä että ovat lihavia. Ei käy mielessä että syödään saatanasti liikaa eikä liikuta. Autolla ajetaan salille vemputamaan hauista ja hissillä mennään kakkoskerrokseen.

Sitten pitää vielä saada olla aina kylläinen ja herkutella. Verrataan mitä kaikkea herkkua voi syödä nii että ei liho?? Viljat ja juurekset ynnä muut on keksitty sitä varten että niistä saa energiaa, eikä sitä varten että niitä syömällä pysyy laihana!

Ennen vanhaan lihan metsästäminen tai kasvattaminen oli kallista puuhaa. Ei sitä joka päivä syöty. Marjoja, hedelmiä ja muita vihanneksia syötiin tietysti niin paljon kuin mahdollista. Säilöttiin talven varalle. Perunakin taisi pelastaa monet keripukilta. Maito toi kaikkia makroja lisää pöytään ja on halvempaa tuottaa kuin liha.

Ihminen tarvitsee tietyn rasvakerroksen. Lihava ei tarvitse olla, mutta ei nollarasvoissakaan. Turvotus on myös hyvä, kun lihakset on täynnä, jaksaa tehdä töitä. Samaan aikaan kun ollaan lihavaa kansaa, ihannoidaan kehoa joka on kuiva kuin oksennustaudin jälkeen. Kummasti tulee monta kiloa lisää hiilarin sitomaa nestettä sitten kun niitä kamalia hiilareita uskalletaan syödä. Olisko siksi että terve keho on täynnä eikö tyhjä?

Proteiinia ja rasvaa voi ravinnosta hyödyntää vain tiettyyn pisteeseen saakka. Aivot tarvitsevat hiilareita, lihakset tarvitsevat liikkumiseen hiilareita. Mitä enemmän liikkuu ja mitä korkeampi syke, sen enemmän on hyödynnettävä sokereita. Onneksi on keksitty viljellä viljaa, niin pystyy lisäämään sitä energiansaantia silloin kun ei ole mahdollista syödä salaattia ja kurkkua kymmeniä kiloja.

Pari vinkkiä:

- Jos leipä turvottaa, kokeile ilman ruista

- Jos puuro ei pidä kylläisenä, kurkkaapa energiaiheys. Ei ole ihmekään että ei pidä nälkää kauaa.


Mutta jatkakaa, kun teillä ja meillä on varaa. Toisilla ei ole edes vettä.
 
On jollain tavalla surullista seurata tuota viljojen ja rasvattomien maitotuotteiden demonisointia. Todellisuudessa aika helvetin harva ihminen on lihottanut itsensä rasvattomalla maidolla, perunalla tai viljatuotteilla. Kaupat on niin täynnä kaikenlaista muuta pitkälle prosessoitua paskaa, joka kertyy tehokkaasti vyötärölle. Siihen paskaan, kun yhdistetään liikkumattomuus, ollaan jo syvissä vesissä.

Yleiset ruokasuositukset ei huomioi vähentynyttä liikunnan määrää. Ennen pelattiin pihalla, nykyään sisällä jne. Coca colaa juotiin juhannuksena, nykyään joka päivä yms. Varmasti aika monet nauttivat liian paljon hiilareita ja rasvaa kulutukseensa nähden. Vuosia jatkuvana se alkaa näkymään.

Lueskelin tuon dokkarin jälkeen blogeja, joissa kommentoitiin virallisten suositusten kritiikkiä. Moni asiantuntija sanoi, että liian harva suomalainen syö suositusten mukaan. Eli ongelma on oikeasti jossain muualla kuin suosituksissa. Ja nämä ainaiset salaliittoteorioiden tasolle menevät jutut elintarviketeollisuuden ja päättäjien välisistä kytköksistä. Voi morjens.

Kisumisulta myös järkeviä kommentteja. Olen itsekin sitä mieltä, että liikkumattomuus ja kokonaisvaltaisesti paskat elämäntavat ovat suurin syy esim. kakkostyypin diabetekseen. Voisin myös kirjoittaa siitä, miten viljatuotteiden saatavuus on pidentänyt historian saatossa ihmisten elinikää, mutta ehkä en lähde sille tielle.
 
Minä muuten pystyn pudottamaan muutaman prosentin painoa muutamassa päivässä. Lämpimässä suihkussa lähtee monta sataa grammaa. Heti punnituksen jälkeen nestettä ja hiilaria, niin parissa tunnissa ollaa entisissä mitoissa. Eipä käy mielessäkään puhua painonvedoista tai dieetistä ruokavaliona jolla pysyy kunnossa ja käyttää todisteena sitä että vatsa on laiha ja posket kapeat.

Ruokavalio jolla laihtuu (tai pudotaa painoa hetkellisesti nestevajeella) on eri asia kuin terveellinen ruokavalio jolla jaksaa suorittaa.
 
Kisumisulta myös järkeviä kommentteja. Olen itsekin sitä mieltä, että liikkumattomuus ja kokonaisvaltaisesti paskat elämäntavat ovat suurin syy esim. kakkostyypin diabetekseen. Voisin myös kirjoittaa siitä, miten viljatuotteiden saatavuus on pidentänyt historian saatossa ihmisten elinikää, mutta ehkä en lähde sille tielle.

Tää onkin kaikista turhauttavinta kun se painonpudotus on suhteellisen helppoa NIILLÄ, joilla ne elintavat on karkeissa, pizzassa, hampurilaisissa, limuissa, kotona pelataa tietokonetta, pleikkaria ja liikutaan mahdollisimman vähän. Se puol tuntii liikuntaa ja karsii noita paskoja pois- niin tuokin riittäis. Ei ole mahdoton tehtävä.
 
Ihan asiaa munkin mielestä edellisissä viesteissä. Mutta virallisia suosituksia pitäisi muuttaa rasvamyönteisempään suuntaan siksi, että rasva auttaa nälänhallinnassa todella paljon ja kun syö runsaasti rasvaa, tulee syötyä nälän mukaan vähemmän kuin vähärsvaista ruokaa, josta ei saa samanlaista kylläisyydentunnetta ollenkaan. Monikohan ylipainoinenkin on koittanut ehkä vuosia laihduttaa vähärasvaisella ruualla ja säännölisesti sortunut hirveisiin hiilarimättöihin, kun nälkä ja kurimus ja levoton olo on käynyt ylivoimaiseksi? Juuri nämä ihmiset ovat saattaneet hurahtaa lopulta karppaukseen, jossa se levoton hirmunälkä katoaa runsaan rasvansyönnin ansiosta ja koko syömistä on mahdollista hallita kun koko olo on tasaisempi tasaisemman verensokerin myötä.

Esimerkki: jouduin kerran olemaan frantsilassa päivän kevyehköllä kasvisruualla niin iltapalalla oli pakko vetää puoli kiloa edamia, jotta olisin saanut päivän rasva- ja proteiinivajetta paikattua. Vaikka söin sitä kasvisruokaa todella isot annokset joka aterialla.
 
Viimeksi muokattu:
Kiinnostas aika paljon semmonen tutkimus, missä tutkittaisiin täysjyväviljojen terveysvaikutuksia sellaisilla ihmisillä, jotka syövät riittävästi kasviksia. Tai siis lähinnä se, että tuleeko täysjyväviljan terveysvaikutukset kuidusta (mitä riittävästi kasviksia sisältävästä ruokavaliosta tulee jo muutenkin "tarpeeksi") vai onko niissä oikeesti jotain muutakin hyödyllistä. Olisiko siis järkevämpää suositella, että syökää nyt saatana oikeesti ne kasvikset sen sijaan että käskettäisiin syömään täysjyväviljoja? Laittakaas linkkiä, jos olette törmänneet tuon suuntaisiin tutkimuksiin!

Ihan uteliaisuudesta.Ootko sä kattonu mitä ravintoympyrässä suositellaan syötäväksi?Mitkäs siellä on ihan heti ekana ja suurimpana ryhmänä?
 
Ihan asiaa munkin mielestä edellisissä viesteissä. Mutta virallisia suosituksia pitäisi muuttaa rasvamyönteisempään suuntaan siksi, että rasva auttaa nälänhallinnassa todella paljon ja kun syö runsaasti rasvaa, tulee syötyä nälän mukaan vähemmän kuin vähärsvaista ruokaa, josta ei saa samanlaista kylläisyydentunnetta ollenkaan. Monikohan ylipainoinenkin on koittanut ehkä vuosia laihduttaa vähärasvaisella ruualla ja säännölisesti sortunut hirveisiin hiilarimättöihin, kun nälkä ja kurimus ja levoton olo on käynyt ylivoimaiseksi? Juuri nämä ihmiset ovat saattaneet hurahtaa lopulta karppaukseen, jossa se levoton hirmunälkä katoaa runsaan rasvansyönnin ansiosta ja koko syömistä on mahdollista hallita kun koko olo on tasaisempi tasaisemman verensokerin myötä.

Esimerkki: jouduin kerran olemaan frantsilassa päivän kevyehköllä kasvisruualla niin iltapalalla oli pakko vetää puoli kiloa edamia, jotta olisin saanut päivän rasva- ja proteiinivajetta paikattua. Vaikka söin sitä kasvisruokaa todella isot annokset joka aterialla.

Ihminen joka vetää 500gr juustoa iltapalaks tarttee apua.
 
Ihminen joka vetää 500gr juustoa iltapalaks tarttee apua.
Niin, lihaa/kalaa/munaa ja voita. Järkyttävän tyydyttymätön olo nimittäin tuli siitä kasvisruuasta ja heti kun pääsin sieltä kasvisruuan mekasta kotiin, vedin siltä istumalta pussillisen lakuja.
 
Minulle on ihan ok jos joku voi hyvin omalla ruokavaliollaan. Mutta julkisesti suositellulla ruokavaliolla pitäisi pystyä elämään reippaana myös fyysistä työtä tekevän tai vaikkapa muuten vaan muutaman tunnin päivässä kävelevän koiranomistajan tai sulkapalloa pelaavan aktiiviharrastajan. Kun ympyrän tai pyramidin suhteessa syödään, tulee aina suhteessa eniten kasviperäisiä aineksia, ja kun annos kasvaa energiankulutuksen myötä, saavat lihakset tarvitsemaansa hiilaria. Lihaa ja rasvaa luultavasti tulee virallisterveelliselläkin liikaa siihen nähden että lihasmassaa ei välttämättä ole tuloillaan kulutuksen ja isompien annosten myötä sen enempää. Maratonille ei tankata lihalla tai rasvalla, vaan hiilareilla.

Jos lihava kummastelee painoaan, kannattaa ensin miettiä, tuleeko liikuntaa päivässä tunteja vai minuutteja. Turhan päiten liikkuminen on epäluonnollista ja ylimääräisen ruuan syöminen on luonnollista, joten en nyt mitään kovin suurta itseinhoa lähtisi potemaan. :)

Jos laihtuu väliaikaisella tempulla, niin hyvähän se vaan on. Mutta sitten kun on taas normaalipainoinen, kannattaa miettiä mistä jatkossa tulisi sitä energiavajetta, mitä varten syödään. Ei ihmisen himo ruokaan ja laiskuuteen ole väärin, mutta aiheuttaa länsimaissa lihavuutta kun eletään yltäkylläisyydessä lamasta huolimatta. Pakolaisleireillä lapset kuolevat nälkään ja ripuliin. Siellä ei tarvitse miettiä näitä asioita.
 
Ihan asiaa munkin mielestä edellisissä viesteissä. Mutta virallisia suosituksia pitäisi muuttaa rasvamyönteisempään suuntaan siksi, että rasva auttaa nälänhallinnassa todella paljon ja kun syö runsaasti rasvaa, tulee syötyä nälän mukaan vähemmän kuin vähärsvaista ruokaa, josta ei saa samanlaista kylläisyydentunnetta ollenkaan. Monikohan ylipainoinenkin on koittanut ehkä vuosia laihduttaa vähärasvaisella ruualla ja säännölisesti sortunut hirveisiin hiilarimättöihin, kun nälkä ja kurimus ja levoton olo on käynyt ylivoimaiseksi? Juuri nämä ihmiset ovat saattaneet hurahtaa lopulta karppaukseen, jossa se levoton hirmunälkä katoaa runsaan rasvansyönnin ansiosta ja koko syömistä on mahdollista hallita kun koko olo on tasaisempi tasaisemman verensokerin myötä.

Esimerkki: jouduin kerran olemaan frantsilassa päivän kevyehköllä kasvisruualla niin iltapalalla oli pakko vetää puoli kiloa edamia, jotta olisin saanut päivän rasva- ja proteiinivajetta paikattua. Vaikka söin sitä kasvisruokaa todella isot annokset joka aterialla.
Onko olemassa jotain tutkimusta, että VHH-ruokavalio pitää näläntunnetta paremmin kurissa kuin vähärasvainen ruokavalio, vai perustuuko tämä pelkästään mutuun? Puoli kiloa perunoita, joka on jo hyvänkokoinen annos, sisältää noin 400 kcal energiaa. Kookosrasvaa ei tarvitse syödä kuin 50g, niin sama energiamäärä on täynnä. Omien (ja monien muidenkin) kokemuksien pohjalta parhaiten nälkää poissa pitävät kuitu- ja proteiinipitoiset ruoat.

Jo säännöllisellä ruokailulla voi saada ihmeitä aikaan painonhallinnassa. Verensokerit pysyy tasaisina, ja nälkä paremmin kurissa. Töissä näkee, kuinka moni tekee työpäivän kahvin ja parin voileivän voimalla, ja kotiin päästyä syödään saavillinen ruokaa ja illalla puolikas sipsipussi sohvalla makoillen. Tai sitten lounalla käydään vetämässä se rullakebab, ja illalla on vetämätön olo, koska verensokerit on alhaalla.

En itsekään syö aivan suositusten mukaan, esimerkiksi punaista lihaa menee huomattavasti enemmän, mutta suurimmalle osalle ihmisistä suositukset toimivat, jos syödään oman kulutuksen mukaan.
 
Niin, lihaa/kalaa/munaa ja voita. Järkyttävän tyydyttymätön olo nimittäin tuli siitä kasvisruuasta ja heti kun pääsin sieltä kasvisruuan mekasta kotiin, vedin siltä istumalta pussillisen lakuja.

Kasvisruokapäivän puutteet ratkaistaan pussillisella lakuja ja puolella kilolla juustoa.Sä olet ilmeisesti tullu kaupan kautta kotiin tuolta ja tämmöiseen päädyit.
 
Onko olemassa jotain tutkimusta, että VHH-ruokavalio pitää näläntunnetta paremmin kurissa kuin vähärasvainen ruokavalio, vai perustuuko tämä pelkästään mutuun? Puoli kiloa perunoita, joka on jo hyvänkokoinen annos, sisältää noin 400 kcal energiaa. Kookosrasvaa ei tarvitse syödä kuin 50g, niin sama energiamäärä on täynnä. Omien (ja monien muidenkin) kokemuksien pohjalta parhaiten nälkää poissa pitävät kuitu- ja proteiinipitoiset ruoat.

Jo säännöllisellä ruokailulla voi saada ihmeitä aikaan painonhallinnassa. Verensokerit pysyy tasaisina, ja nälkä paremmin kurissa. Töissä näkee, kuinka moni tekee työpäivän kahvin ja parin voileivän voimalla, ja kotiin päästyä syödään saavillinen ruokaa ja illalla puolikas sipsipussi sohvalla makoillen. Tai sitten lounalla käydään vetämässä se rullakebab, ja illalla on vetämätön olo, koska verensokerit on alhaalla.

En itsekään syö aivan suositusten mukaan, esimerkiksi punaista lihaa menee huomattavasti enemmän, mutta suurimmalle osalle ihmisistä suositukset toimivat.
Nälänhallinnan kokemus lienee yksilöllinen joka tapauksessa, niin miten sitä edes voisi tutkia? Suurin osa ihmisistä syö joka tapauksessa fiiliksen (mielitekojen) ja tottumusten mukaan, eikä minkään valmiiksi suunniellun dieetin. Sitten jos on vielä turvotusherkkä vatsa, se ei vain vedä isoja määriä hiilaria turpoamatta potkupalloksi joten senkin takia järkevää on syödä energiatiheää ruokaa eli runsaasti rasvaa, jolloin olo on paljon kevyempi kun volyymiltaan pienempi annos riittää. Rasva auttaa myös suolen toimintaan jopa oleellisemmin kuin kuitu. Olen muutaman kerran kokeeksi vähentänyt rasvaa päiväksi ja heti tavara tyssää matkalla ilman kunnon voitelua. Enkä varmasti ole ainoa jonka kroppa toimii näin niin ei tätäkään tarvitse lukea vain minäminä-jauhamisena.
 
Kasvisruokapäivän puutteet ratkaistaan pussillisella lakuja ja puolella kilolla juustoa.Sä olet ilmeisesti tullu kaupan kautta kotiin tuolta ja tämmöiseen päädyit.
En, vaan juusto oli siellä iltapalapöydässä ja lakuja myytiin siellä kaupassa.
 
Omien (ja monien muidenkin) kokemuksien pohjalta parhaiten nälkää poissa pitävät kuitu- ja proteiinipitoiset ruoat.

Tuohon kun lisätään sopiva määrä rasvaa, niin ollaan aika liki nälänhallinnan kannalta optimia. Kuidut ja rasva hidastaa ravintoaineiden imeytymistä ja proteiinin sekä kuitupitoisten hiilareiden pilkkominen taas kestää muuten vain kauan, joten senkin ansiosta olo pysyy kylläisenä pidempään. Plus vesiliukoinen kuitu imee itseensä nestettä ja tekee mahaan sellaista kivaa vatsalaukun täyttävää geeliä, joka myös antaa kylläisyyden tunteen käytännössä nollakaloreilla (koska kuitu ei imeydy).
 
Olihan tuo ''dokumentti' ihan kamalaa paskaa. Oikeastaan kaikki mahdollinen oli tehty väärin joko tahallaan tai vahingossa. Kun lukee tuosta Kokon Australian reissusta, ja kuinka maito ja leipä ennen maistuivat, niin tuntuu siltä että joko Kokko on kokenut eräänlaisen uskonnollisen heräämisen ja vilpittömästi ajaa omia uskomuksiaan eteenpäin tai hän on löytänyt täydellisen markkinaraon nykyiseen tilanteeseen.

On samalla huvittavaa sekä tekopyhää että tieteellistä tutkimusta suorittavat professorit leimataan rahanahneiksi valehtelijoiksi, mutta samaan aikaan nämä oman elämän Google-professorit markkinoivat hoitoja, lisäravinteita ja superfoodeja joiden tehosta ei ole mitään näyttöä.
 
Tuohon kun lisätään sopiva määrä rasvaa, niin ollaan aika liki nälänhallinnan kannalta optimia. Kuidut ja rasva hidastaa ravintoaineiden imeytymistä ja proteiinin sekä kuitupitoisten hiilareiden pilkkominen taas kestää muuten vain kauan, joten senkin ansiosta olo pysyy kylläisenä pidempään. Plus vesiliukoinen kuitu imee itseensä nestettä ja tekee mahaan sellaista kivaa vatsalaukun täyttävää geeliä, joka myös antaa kylläisyyden tunteen käytännössä nollakaloreilla (koska kuitu ei imeydy).
Kylläisyydentunne ei kyllä ainakaan kaikilla synny mahassa, vaan aivoissa, kun sinne kulkeutuu ravinnosta rasvaa. Tästä syystä nälkä pysyy aamulla melko pitkään pelkällä kerma- tai kookosöljykahvilla, jos ei tee mieli tai ehdi heti aamusta turvottaa mahaa ruualla.
 
Päivän Karjalaisesta. Jätän tämän vaan tähän :p
20160624_132718.jpg
 
Kylläisyydentunne ei kyllä ainakaan kaikilla synny mahassa, vaan aivoissa, kun sinne kulkeutuu ravinnosta rasvaa. Tästä syystä nälkä pysyy aamulla melko pitkään pelkällä kerma- tai kookosöljykahvilla, jos ei tee mieli tai ehdi heti aamusta turvottaa mahaa ruualla.
No ei se kylläisyyden tunne kyllä kenelläkään synny varsinaisesti mahassa. Vatsassa prosessoitu ruoka menee ohutsuoleen ja sieltä imeytyy glukoosia verenkiertoon, joka on siis aivojen käyttämä polttoaine, ei rasva. Hermoston kautta tämä tieto nousseesta verensokerista sitten menee aivoille (oiskohan ollu hypotalamukseen), joka luo kylläisyyden tunteen. Kuinka kauan kylläisyyden tunne kestää, johtuu nimenomaan siitä, miten nopeasti/hitaasti glukoosia vapautuu verenkiertoon. Verensokeri pysyy tasaisena, kun syödään hitaammin pilkkoutuvia ravintoaineita, joista vapautuu glukoosia vähän kerrallaan tuntien ajan ja olo pysyy kylläisenä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom