Toni Kokko ja viralliset ravitsemussuositukset foliohattu päässä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja lolwtf
  • Aloitettu Aloitettu
Kyllähän se virrallisten suositusten mukaan syöminen tässä tapauksessa kuitenkin lihotti Kokkoa ihan rasvaprosentinkin osalta. Eihän se toki ole mikään yleistettävissä oleva fakta kaikkien kohdalla. Me toki tiedämme ettei asia noin yksinkertainen ole.

Mikäli rasvamassa nousi, syy on ylimäärästen kaloreiden. Kalorit lihottaa, ei hiilarit tai insuliini.

Junnut lienee ylipainoisia monestakin syystä. Silti vähän turha tuomita runsaasti rasvaa sisältävää ruokavaliota ihan täysin. Sellaisella kuitenkin voi pysyä hyvässä kuosissa tai päästä hyvään kuosiin. Ei se silti kaikille sovi välttämättä.[QUOTE/]
Siitä samaa mieltä, että rasvaa on hieman turhaa demonisoitu. Pointti minkätakia otin junnut oli se, että mielummin virallistensuositusten mukainen kuin +50% rasvaa kokonaiskaloreista kuten muutamat opettaa. Sen lisäksi mun mielestä on moraalitonta kertoa omia uskomuksia totuuksina kun fakta on, että täysjyväviljat on terveellisiä ja nykytiedon mukaan Viralliset suositukset perustuu niihin asioihin joista on eniten dataa jotka edistää terveyttä ja ennaltaehkäisee sairauksia.

Joillekkin ei sovi, mutta luku on varmasti vähemmän mitä yleisesti kuvitellaan. Kuten aiemmin mainitsin, tuntuu että joka toisella on viljasta johtuvia vatsa ja- tai suolisto-ongelmia.


Yleisesti minusta näissä ravitsemuskeskusteluissa on jännää se että viralliset tahot vetoavat siihen että sydän- ja verisuonisairauksia on saatu hienosti kuriin vähentämällä kovia rasvoja ja suosimalla viljaa ja maitotuotteita ja tästä kiitetään tietysti ravitsemussuosituksia. Samaan aikaan ylipaino ja aikuisiän diabetes on aika isoja ongelmia täällä ja ihan maailmanlaajuisesti. Näistä ongelmista puhuttaessa taas keskusteluissa vedotaan siihen että jengi ei noudata suosituksia ja lihoo sekä sairastaa siksi. Tässäkin on melkoinen ristiriita.

Ylimääräset kalorit lihottaa.

Ps. en osaa näköjää enää multiquottaa.:(
 
Viimeksi muokattu:
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Yleisesti minusta näissä ravitsemuskeskusteluissa on jännää se että viralliset tahot vetoavat siihen että sydän- ja verisuonisairauksia on saatu hienosti kuriin vähentämällä kovia rasvoja ja suosimalla viljaa ja maitotuotteita ja tästä kiitetään tietysti ravitsemussuosituksia. Samaan aikaan ylipaino ja aikuisiän diabetes on aika isoja ongelmia täällä ja ihan maailmanlaajuisesti. Näistä ongelmista puhuttaessa taas keskusteluissa vedotaan siihen että jengi ei noudata suosituksia ja lihoo sekä sairastaa siksi. Tässäkin on melkoinen ristiriita.
Mikäs tässä se ristiriita on? Ei sydän ja verisuonitaudit automaattisesti tarkoita sitä että on ylipainoinen ja että sulla on diabetes. Toki ylipaino ja diabetes on itsessään sellaisia asioita jotka nostavat riskiä sairastua erilaisiin sydän- ja verisuonitauteihin mutta ei se silti tarkoita että jokaisella diabeetikolla on kyseiset taudit tai että kaikilla jotka sairastaa sydän- ja verisuonitauteja on myös diabetes.
 
Mikäs tässä se ristiriita on? Ei sydän ja verisuonitaudit automaattisesti tarkoita sitä että on ylipainoinen ja että sulla on diabetes. Toki ylipaino ja diabetes on itsessään sellaisia asioita jotka nostavat riskiä sairastua erilaisiin sydän- ja verisuonitauteihin mutta ei se silti tarkoita että jokaisella diabeetikolla on kyseiset taudit tai että kaikilla jotka sairastaa sydän- ja verisuonitauteja on myös diabetes.
No meinaan sitä että samaan aikaan kun sydän- ja verisuonitauteja saadaan kuriin niin seurauksena tuleekin diabetesta ja ylipainoa. Johtunee ruokavaliosta pääosin. Siitä mistä osasta sitä vähän paha varmaksi mennä väittämään ilman tutkimuksia. Joku voisi tietysti väittää että viljojen, rasvattomien maitotuotteiden ja margariinien sekä muiden kevyttuotteiden käytöllä on yhteys diabetekseen ja lihavuuteen.
 
Kunnia sydän- ja verisuonitautien vähenemisestä menee kyllä aika isoilta osin tupakoinnin vähenemiselle, samaan aikaan toki tehtiin esim. väestöruokailuun muutoksia, jotka "pakotti" ihmisiä syömään vähemmän kovaa rasvaa. Diabeteksen lisääntymisestä taas voi syyttää ehkä ruokavaliotakin enemmän passiivista elämäntyyliä - lihasten käyttämättömyys kun heikentää ihan huomattavasti insuliinin toimintaa ja glukoosin ottoa lihaksiin. Ja samainen passiivisuus on toki myös svt-riskitekijä. Ja sitten on ne muut riskitekijät (jotka on muuten melko lailla samoja kummassakin). Ylipainosta taas saa syyttää ihan vain liiallista syömistä energiankulutuksen nähden - kaloritiheää ja ravinneköyhää ruokaa (jolla ei ole mitään tekemistä ravitsemussuositusten kanssa ja joka ei pidä nälkää) on liikaa, liian helposti ja liian halvalla saatavissa kaikkialla ja koska tahansa.
 
No meinaan sitä että samaan aikaan kun sydän- ja verisuonitauteja saadaan kuriin niin seurauksena tuleekin diabetesta ja ylipainoa. Johtunee ruokavaliosta pääosin. Siitä mistä osasta sitä vähän paha varmaksi mennä väittämään ilman tutkimuksia. Joku voisi tietysti väittää että viljojen, rasvattomien maitotuotteiden ja margariinien sekä muiden kevyttuotteiden käytöllä on yhteys diabetekseen ja lihavuuteen.

Ei tarvitse edes väittää, koska tähänkin on ihan reippaasti tutkimusnäyttöä. Voit vaikka aloittaa siitä aiemmin linkkaamastani tutkimuksesta., minkä jälkeen voit perehtyä tähän täysjyväviljojen ja diabeteksen yhteyteen keskittyneeseen katsaustutkimukseen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4476805/

(Tiivistetysti: jokainen 10g täysjyväviljatuotteita päivässä laski T2D riskiä 0,3% meta-analyysissa.)

Ja toinen:
http://journals.cambridge.org/actio...=online&aid=10121467&fileId=S1368980015001251

"
CONCLUSIONS:
'Healthy' dietary patterns containing vegetables, fruits and whole grains can lower diabetes risk by 14 %. Consuming higher amounts of red and processed meats, high-fat dairy and refined grains in the context of 'unhealthy' dietary patterns will increase diabetes risk by 30 %; while including foods with high phytochemical content in these patterns can modify this effect."

Että syökää toki punaista lihaa, kovaa rasvaa, valkoista riisiä ja jättäkää täysjyväviljat pois, niin todennäköisesti voitte onnitella itseänne diabeteksen saamisesta :D
 
Viimeksi muokattu:
No meinaan sitä että samaan aikaan kun sydän- ja verisuonitauteja saadaan kuriin niin seurauksena tuleekin diabetesta ja ylipainoa. Johtunee ruokavaliosta pääosin. Siitä mistä osasta sitä vähän paha varmaksi mennä väittämään ilman tutkimuksia. Joku voisi tietysti väittää että viljojen, rasvattomien maitotuotteiden ja margariinien sekä muiden kevyttuotteiden käytöllä on yhteys diabetekseen ja lihavuuteen.
Nyt ehkä vedetään vähän liian yksinkertaisia linjoja aika isojen asioiden osalta. Ei kukaan voi edes vitsillä väittää että diabetes ja ylipaino olisi suositusten vika. Toki jos joku syö suositusten mukaan mutta ei sitten tee terveyden eteen yhtään mitään muuta niin kyllä siinä varmaan alkaa tulla eteen mitä erinäisiä sairauksia, mutta nämä sairaudet tulisi todennäköisesti ihan millä ruokavaliolla tahansa.
 
Kunnia sydän- ja verisuonitautien vähenemisestä menee kyllä aika isoilta osin tupakoinnin vähenemiselle, samaan aikaan toki tehtiin esim. väestöruokailuun muutoksia, jotka "pakotti" ihmisiä syömään vähemmän kovaa rasvaa. Diabeteksen lisääntymisestä taas voi syyttää ehkä ruokavaliotakin enemmän passiivista elämäntyyliä - lihasten käyttämättömyys kun heikentää ihan huomattavasti insuliinin toimintaa ja glukoosin ottoa lihaksiin. Ja samainen passiivisuus on toki myös svt-riskitekijä. Ja sitten on ne muut riskitekijät (jotka on muuten melko lailla samoja kummassakin). Ylipainosta taas saa syyttää ihan vain liiallista syömistä energiankulutuksen nähden - kaloritiheää ja ravinneköyhää ruokaa (jolla ei ole mitään tekemistä ravitsemussuositusten kanssa ja joka ei pidä nälkää) on liikaa, liian helposti ja liian halvalla saatavissa kaikkialla ja koska tahansa.
Aika helppoja yleistyksiä nuokin. Tässä pari maito- ja rasvajuttua tuohon rasvasotaan liittyen. Tämän nyt pitäisi olla jo aika selvää muutenkin että varsinkin rasvoja on vältelty ihan turhaan.

https://www.theguardian.com/society...eat-low-fat-diet-is-wrong-says-health-charity

http://www.cbsnews.com/news/full-fat-dairy-foods-diabetes-obesity-risk/

http://time.com/4279538/low-fat-milk-vs-whole-milk/
 
Sori, uutislinkit ei nyt ihan kelpaa näytöksi. Sun olis ehkä jo tässä vaiheessa pitänyt huomata, että mä uskon enemmän tieteeseen kuin satunnaisiin googlen tuottamiin hakuihin ja mutuihin ;) Maitoasiaan liittyen uusintana linkki Reijo Laatikaisen hyvään koosteeseen: http://www.pronutritionist.net/2012/09/maito-ja-terveys-mika-on-naytto/

Rasvoista mä en lähde enempää kiistelemään, kun niistä mulla ei oo muuta sanottavaa kuin että pehmeät kasvi- ja kalarasvat on tutkitusti terveellisempiä kuin kovat eläinrasvat (en siis ota kantaa siihen, onko ne eläinrasvat pahasta vai ei).
 
Sori, uutislinkit ei nyt ihan kelpaa näytöksi. Sun olis ehkä jo tässä vaiheessa pitänyt huomata, että mä uskon enemmän tieteeseen kuin satunnaisiin googlen tuottamiin hakuihin ja mutuihin ;) Maitoasiaan liittyen uusintana linkki Reijo Laatikaisen hyvään koosteeseen: http://www.pronutritionist.net/2012/09/maito-ja-terveys-mika-on-naytto/

Rasvoista mä en lähde enempää kiistelemään, kun niistä mulla ei oo muuta sanottavaa kuin että pehmeät kasvi- ja kalarasvat on tutkitusti terveellisempiä kuin kovat eläinrasvat (en siis ota kantaa siihen, onko ne eläinrasvat pahasta vai ei).
Eiköhän noista lähitulevaisuudessa tule ihan riittävän painavaa tieteellistä faktaa sullekkin ;). Toisekseen sekä Fogeli että Laatikainen myöntävät ettei maitotuotteita välttämättä tarvita mihinkään ja tosiaan on tullut varmaan selväksi jo Fogelinkin toimesta että kovien rasvojen pelko on ollut turhaa. Siihen kyllä löytyisi ne tieteelliset faktatkin varmaan jos jaksaisi etsiä koska Fogeli moista puhuu.
 
Vieläkin jotkut jaksaa uskoa että Kokko lihoi vaikka söi suositusten mukaisesti. Edelleenkin siellä suosituksissa vissiin kehotetaan syömään oman kulutuksen mukaan? Ja mikäli näin tekee niin ihminen ei liho vai onko tässä joku onnistunut? nestekertymiset ja huonot olot sitten erikseen..
 
Ehkä kuitenkin syypäänä diabetekseen yms. etenkin lapsilla ovat ennemin holtiton limujen litkiminen, karkkien ja paistopisteen herkkujen popsiminen kuin virallisten suositusten mukainen syöminen. Ja onko sitä edes tutkittu, kuinka suuri osa suomalaisista syö ravintosuositusten mukaan?

Ja kertokaahan minulle, että miten kaltaiseni persaukinen korvaisi esim. maitorahkan, jos päättäisin ruveta syömään kuten Kokko? Hänen ruokakorinsa ei ole ihan halvimmasta päästä? Ja miten elämä paranee, jos jättää tarpeettomiksi tuomitut maitotuotteet kokonaan? En juo muutenkaan maitoa jatkuvalla syötöllä.
 
Eiköhän noista lähitulevaisuudessa tule ihan riittävän painavaa tieteellistä faktaa sullekkin ;). Toisekseen sekä Fogeli että Laatikainen myöntävät ettei maitotuotteita välttämättä tarvita mihinkään ja tosiaan on tullut varmaan selväksi jo Fogelinkin toimesta että kovien rasvojen pelko on ollut turhaa. Siihen kyllä löytyisi ne tieteelliset faktatkin varmaan jos jaksaisi etsiä koska Fogeli moista puhuu.

Jep, jään odottelemaan sitä vakuuttavaa näyttöä :) Ja tosiaan siis nuo kovat rasvat tuskin on mikään iso paha kaiken tappava mörkö, mutta pehmeitä kannattaa suosia, koska niillä on jo nykytiedon valossa paljon terveyshyötyjä (jos taas kovat ovat suht neutraaleja, eöi ei haitallisia muttei myöskään tarpeellisia).

(Ja mainittakoon vielä tähän loppuun, että itse pistän leivälle oivariinia ja täysrasvaista juustoa koska maku, paistan ruokani voissa kun siltä tuntuu (eli voin maku on oleellinen) ja grillattu kassleri uppoaa ihan mainiosti :D Kyse on siis siitä kokonaisuudesta - leipää päällisineen syön pari viipaletta päivässä ja rasvaista lihaa satunnaisesti, joten tuollaiset valinnat ei todellakaan ruokavalioa keikauta mihinkään suuntaan.)
 
Vieläkin jotkut jaksaa uskoa että Kokko lihoi vaikka söi suositusten mukaisesti. Edelleenkin siellä suosituksissa vissiin kehotetaan syömään oman kulutuksen mukaan? Ja mikäli näin tekee niin ihminen ei liho vai onko tässä joku onnistunut? nestekertymiset ja huonot olot sitten erikseen..
Jospa Kokko lihoi siksi, ettei saanut kylläisyyden tunnetta vähärasvaisesta virallisterveellisestä ruuasta ja joutui siksi syömään sitä enemmän kuin kulutti?
 
Mä jätin itse koko Kokon dokumentin katsomatta ihan tän takia "Dokumentissa ei myöskään näytetä Kokon uutta ruokavaliota kokonaisuudessaan, vain pari otosta valtavasta kaurapuuro leivällä -aamiaisesta."

Toi lainaus oli Hesarin arviosssa dokkarista ja kerto ainakin minusta riittävästi ohjelman tasosta.Asennehan tyypillä on ollu ihan paska.

http://www.hs.fi/radiotelevisio/a1466391260227
 
Jospa Kokko lihoi siksi, ettei saanut kylläisyyden tunnetta vähärasvaisesta virallisterveellisestä ruuasta ja joutui siksi syömään sitä enemmän kuin kulutti?

Olisi ollut syömättä, saatana. Entisenä painoluokkaurheilijana nälän ei pitäisi olla tuntematon tunne!
 
Miksi kituuttaa hermostuneena ja nälkäisenä, kun voi olla myös kylläisenä ja tyydyttyneenä timmi?

No se oli huono heitto minulta, myönnettäköön.

Mutta saanko kysyä sinulta, että pidätkö esim. Kokkoa jonkinlaisena sankarina ja Fogelholmia ja muita virallisten suositusten puolestapuhujia tämän jutun "konnina"? Kokko muuten tituleeraa kotisivullaan itsensä judon Suomen mestariksi, mutta kyseessä on nuorten mestaruus. Mitenkään häntä tuossa asiassa vähättelemättä, mutta Suomen mestarilla tarkoitetaan yleistä sarjaa.
 
Viimeksi muokattu:
No se oli huono heitto minulta, myönnettäköön.

Mutta saanko kysyä sinulta, että pidätkö esim. Kokkoa jonkinlaisena sankarina ja Fogelholmia ja muita virallisten suositusten puolestapuhujia tämän jutun "konnina"? Kokko muuten tituleeraa kotisivullaan itsensä judon Suomen mestariksi, mutta kyseessä on nuorten mestaruus. Mitenkään häntä tuossa asiassa vähättelemättä, mutta Suomen mestarilla tarkoitetaan yleistä sarjaa.
En mä pidä ketään alan henkilöä minään sankarina ja mua ärsyttää myös yleisesti esiintyvä fanaattisuus, ehdottomuus ja mustavalkoisuus paleo- ja vhh-leirissä. Enkä ole edes nähnyt dokkaria vielä :eek: mutta tiedän muuten Kokon agendasta ja sitä kannattaisi ehkä ajaa hieman toiseen sävyyn, mutta ehkä on laskelmoitu että sensaatiohakuisuus myy sittenkin kansan parissa parhaiten.

Mitä Fogelholmiin tulee, mulla on vahva epäilys että hänen mielestään mun pitäisi vähentä voin, kookosöljyn, rasvaisten juustojen ja lihan syömistä ja alkaa syödä taas ruisleipää tattari- ja kauraleivän sijasta tai ainakin mennä keliakiatutkimuksiin. Vaikka suolisto toimii nykysysteemillä moitteetta. Kamala turvotus joka mulla välillä on ei johdu vakiosyömisistä eikä -juomisistani.
 
Kiinnostas aika paljon semmonen tutkimus, missä tutkittaisiin täysjyväviljojen terveysvaikutuksia sellaisilla ihmisillä, jotka syövät riittävästi kasviksia. Tai siis lähinnä se, että tuleeko täysjyväviljan terveysvaikutukset kuidusta (mitä riittävästi kasviksia sisältävästä ruokavaliosta tulee jo muutenkin "tarpeeksi") vai onko niissä oikeesti jotain muutakin hyödyllistä. Olisiko siis järkevämpää suositella, että syökää nyt saatana oikeesti ne kasvikset sen sijaan että käskettäisiin syömään täysjyväviljoja? Laittakaas linkkiä, jos olette törmänneet tuon suuntaisiin tutkimuksiin!
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom