Toistojen määrä monissa sarjoissa

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Eli mielummin kova intensiteetti ja matala volume? Siis monijakosessa? Vai kohtuullinen intensiteetti ja kovempi volyymi?

Oranki ja Larzan vois tähän tehdä esim. 4 jakosen jalkatreenin, mikä ois teidän mielestä hyvä. :) Koska itekään en älyttömään intensiteettiin usko, juurikin sen loukkaantumisherkkyyden takia. Sellanen missä on voima ja massareenit yhdistetty järkevästi, sekä volyymi ja intensiteetti.
 
Lues nyt mitä sanoin. Korkea frekvenssi tarkoittaa, että jotain tiettyä juttua treenataan useammin. Nelijakoisessa tuo on aika mahdotonta, joten joudut nostamaan intensiteettiä reilusti, että se harjoittelu on tehokasta.
 
Joku Arska veti douppia niin tajuttomat määrät ettei sillä ole hirveesti tekemistä tän keskustelun kanssa. Noi mitä minä ja Larzan tossa sanottiin on natutreenaajille. Jos sulla on jo voluumi ja frekvenssi korkealla ja lähdet vetämään sarjoja loppuun niin saattaapi ylikunto yllättää aika äkkiä. Toistot kyllä, ainakin voimatreenissä, kannattaa tehdä 100% teholla mahdollisimman räjähtävästi.

Arska käytti roinaa vain dieetatessa. Ja 99,9 prossalla treenaajista tulee henkinen kantti vastaan ennen sitä kamalaa ylikuntopeikkoa.
 
Arska käytti roinaa vain dieetatessa. Ja 99,9 prossalla treenaajista tulee henkinen kantti vastaan ennen sitä kamalaa ylikuntopeikkoa.

Niin? Eiköhän riitä että on useasti sanonut "tekevänsä mitä tahansa voittaakseen" - no niin on varmasti tehnytkin. Ei sillon jäädä jemmailemaan "kortteja" hihaan dieetille.. Varsinkin jos alkuajoista nuo oli laillisia + myöhemminkin hankala jäädä kiinni.

Muutenkin tuntuu tuo ylikunto puhe menevän vähän äärilaidasta äärilaitaan :D nyt on taas kovaa muotia toitottaa, että "kaikki pitää sitä tekosyynä, ettei tarvii kovaa vetää!!!"
Eiköhän sitä rupea tukotusta tulemaan, kun hilataan treeniä viikkotasolla esim 5:teen "~kovaa" kokokropan treeniin kunnon volyymilla.

Onkohan sitten "ylikunnon" epäilijät oikeasti treenannut ja testannut tosissaan koviakin määriä viikossa?
 
En ymmärtänyt tuota sun ensimmäistä kappaletta.

Tämä keskustelu on muutenkin turha kun ei ole määritelty että mitä se kova treeni on - mulle se on esim. Tokolan Milkon ja Miika Antti-Roikon harjoitukset, jotka vievät viikossa aikaa yli 20 tuntia. Ja kun aletaan menemään tämmöisiin treenimääriin niin fiilispohjalta tapahtuva intuitioon perustuva treenaus tulee tärkeäksi. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä että huonona päivänä ei pusketa väkisten lujaa ja hyvänä päivänä taas annetaan kaikki. Lähtökohtaisesti uskon että punttiharjoittelulla vaarallisen ylirasitustilan aikaansaaminen on todella vaikeaa.

Eiköhän sitä rupea tukotusta tulemaan, kun hilataan treeniä viikkotasolla esim 5:teen "~kovaa" kokokropan treeniin kunnon volyymilla.

Tässä hyvä esimerkki lauseesta, joka voi tarkoittaa mitä tahansa horisontaalisessa kontekstissa. Mitä on "tukotus" ja mikä on "kova" koko kropan treeni. Ja lauseen aloittaa vielä hyvin varman kuvan kirjoittajasta antava "eiköhän".

Tämän enempää ei kiinnosta aiheesta kirjoittaa, minulle riittää että tiedän itse pystyväni treenaamaan kovempaa kuin luulin esim. vuosi sitten. :)
 
Kertoo kyllä kaiken tämän ketjun ja foorumille kirjoittelun tasosta: "Arska käytti lääkkeitä vain dieetillä" "Pitää treenata 5x kroppa läpi viikossa, ennenkuin voidaan puhua treenaamisesta". Avatkaa nyt ne silmänne, kohta täällä jo väitetään että Colemankin on natu. Huhhuh.

Oikeasti ei se korkea frekvenssi voi toimia ainakaan lihaksen kasvatus mielessä, koska proteiinisynteesi on nykytietämuksen valossa sen 36-48h koholla treenin jälkeen. Käytännössä tarkoittaa sitä, että 2(max 3) kertaa voisi treenata kovaa lihaksen, että touhussa olisi mitään järkeä. Natuna. Voimahommissa sitten voi joillain toimiakin, itselleni kyllä maksimi on esim. 2 intensiivistä punnerrustreeniä viikossa, kuitenkin niin että ei esim. 2 kertaa normipenkkiä hinkata viikkoon. Se riittää ja sillä saan itse parhaan kehityksen, kerta viikkoon punnerruksia ei riitä allekirjoittaneella. Mutta 5 penkkiä tai kyykkyä viikkoon, niin se ei kyllä sovellu ainakaan sellaselle jolla vähänkään meinaa täysillä tai ei ollenkaan mentaliteettia olemaan salilla. Ja muutenkin pitäisi vetää niin kevyesti, että voimatasoja tuskin voidaan nostella niillä treeneillä puhumattakaan lihasmassan kasvusta, mutta joidenkin mielestä nämäkin ilmeisesti toimii.

Olen myös eri mieltä, että moni vetää liian kovalla intensiteetillä treenit, liian harvalla frekvenssillä ja liian matalalla volyymilla. Kyllä korkean intensiteetin treeni on todella tehokas tapa kasvattaa monissa tapauksissa lihasmassaa ja voimaa, ennemmin näkisin ongelmana että kaikilla ei ole kykyä saada kaikkia paukkuja jätettyä muutamaan sarjaan. Hermostollinen rasitus on kovempaa, mutta keventelyt järkevin väliajoin niin ei ole ongelmana. Tuollainen HIT-tyylin treenaus on pääkopalle paljon kovempaa mielestäni kuin korkean volyymin ja matalan intensiteetin treeni. Joka sarjasta pitää saada kaikki irti, mitä tehdään. Määrä ei korvaa laatua :) Lisäksi en tiedä, mutta tuntuisi korkean volyymin ja tiheän frekvenssin treenit melko tylsiäkin olevan, kun samoja liikkeitä hinkataan todella usein ja toistoja tulee helvetisti vaikkapa viikkotasolla.

Hapottelu kyllä toimii myös voimailussa, oma penkkitreenini on kauheaa hapotusta mutta silti suhteellinen intensiteetti pitää pysyä yli 90% joka sarjassa, jotta homma menee läpi. Ja kyllä nelosen, vitosen, kutosen sarjat kovalla teholla hapottavat jos toistoja ei jää kovinkaan montaa varastoon. Esimerkkinä joku treeni: 6x155+5x165+4x170+3x175+2x180+1x185. Max. 1 on 10kg-12,5kg suurempi, mihin tässä puolipyramidissa mun sarjakestävyydellä voi nousta. Yksinkertaista ja toimii, ei voiman lisääminen tarvitse kovin kummoista viikkovolyymia, jos tehdään kovaa. Tosin ennen vedin kaikki sarjat 5kg korotuksilla alusta alkaen, nyt eka sarjan otan 10kg korotuksella ettei siihen tarvitse vielä kaikkea ladata. Joskus pohjia tein tuolla systeemillä koko pyramidina, eli myös laskevana loppua kohti. En kuitenkaan nää järkeä enää näilläkään raudoilla, kun ei palautuisi mitenkään ja failure tulisi joka treenissä viimeistään alaspäin mentäessä.
 
...okei. Arskalla on ollut aineet tarjolla - lääkäristä lähtien. On sanonut että teki aina KAIKEN voittaakseen. (Jossain oli sanonut että söisi vaikka paskaa, jos lihas kasvaisi paremmin.) Ei tuossa nyt kukaan voi tosissaan sanoa, että arska olisi vain dietilla roinannut.


Eihän nuo ylikuntojutut ole selviä - kun ei ole tutkijoillekaan. Mutta ei ihminen mikään kone ole, joka loputtomasti hyrrää - ja VIELÄ kovemmin, mitä enemmän rääkätään.

Samaan aikaan toitotetaan, ettei ylikuntoon voi treenata, mutta sitten useat on sitä mieltä että hulkki treenaa liikaa :hyvä:

_MrSiima, tuo "Pitää treenata 5x kroppa läpi viikossa, ennenkuin treenit on kovia" oli vaan aika karski vertaus ääripäähän vedetystä treenimäärästä.
 
Hep. täällä kanssa 1 kuka ei usko että ylikuntoon kovinkaan helposti pääsee.. Esim:Kamppailulaji puolella on ihan normaalia että jengi vetää viikossa +20h treeniä, ja tossa tosiaan korostuu se että osataan lukea sitä omaa oloa ja tuntemuksia.. JA pyhitetään aikaa myös lihashuollolle.. Tosi pienelläkin treeenimäärällä saa kyllä tukotettua itsensä, jos ravinto ja lihashuolto kusee..


edit: puntista ei tipin hajuakaan.
 
Vensku kiteytti asian hyvin.

Tosiaan lajinkin määrittäminen ennen tämmöistä keskustelua olisi hyvin tärkeää. Minulla ei käynyt mielessäkään että tässä puhutaan kehonrakennuksesta jolla ei ole mitään tekemistä urheilun tai jonkun taidon kehittämisen kanssa.
 
Hah. Mitä läpsyttelyä se teidän treeni on jos ei ylikuntoon pääse? Nojoo ihan treenityylistähän se on kiinni, kohtaako sitä koskaan vai ei. Mulla se on 4-6 viikkoa kovan intensiteetin treeniä niin hermostollinen ylirasitus on valmis. Sitten kun itse treenaatte riittävän intensiivisesti, niin kyllä huomaatte että siihen pääsee. Ylikuntoon ei kyllä niin herkästi pääse määrällisesti paljon(liikaa) tekemällä, vaan kovalla intensiteetillä siihen mennään väistämättä.

Salitreenissä on todellakin helppo saada itsensä hermostolliseen ylirasitukseen, ja oireet on aivan helvetistä sillon. Toki tämä edellyttää sitä että viikottain pusketaan täydellä teholla ja sarjat tehdään loppuun asti tai yli erikoistekniikoilla. Heavy duty (HIT) tyyppisen treenin miinuspuolia, mutta kevennysjaksot kuuluvatkin sen tyyppiseen treeniin. Mä teen nykyään lähes kaiken HIT-tyylisesti, paitsi viikon toisen punnerrustreenin(normipenkki), jossa on tarkoitus voimatasoja hilata ylös. Se on ainut, missä yritetään välttää failure, lähellä sitä pyöritään kuitenkin eli intensiteetti on siinäkin melko korkea. Toistuvat ylikunto-oireet kyllä alkaa rassata pääkoppaa, että ajoittain joutuu jotain volyymipumppailujaksoja ottamaan että saa kroppa ja pääkoppa lepoa. Mutta itse ainakin olen ihan natuna tehnyt korkean intensiteetin ja maltillisen volyymin treenillä paljon nopeammin tuloksia kuin volyymitreeneillä, niin voimissa kuin lihasmassassa.

Ravinnolla ja lihashuollolla on valitettavan vähän vaikutusta hermostollisen ylirasituksen syntymiseen, sitä ei voi niillä estää. Edelleenkin puhutaan eriasiasta kuin lihasten palautuminen.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Mites mr siima tunnistatko sä helposti oireet kun olet ajautumassa hermostolliseen ylirasitukseen?
ja ei voi ravinnolla ja lihashuollolla estää, mua vaan huvittaa niin perkeleesti kun jengin on pakko pitää 2viikon välein taukoa/ kevyitä jaksoja kun jalat esim on tukossa joka automaattisesti diagnisoidaan ylikunnoksi.. sitten kun kysyt onko mahdollisesti tullut venyteltyä tai hierotettua.. vastaus on ööööööööö ei.
 
Mites mr siima tunnistatko sä helposti oireet kun olet ajautumassa hermostolliseen ylirasitukseen?
ja ei voi ravinnolla ja lihashuollolla estää, mua vaan huvittaa niin perkeleesti kun jengin on pakko pitää 2viikon välein taukoa/ kevyitä jaksoja kun jalat esim on tukossa joka automaattisesti diagnisoidaan ylikunnoksi.. sitten kun kysyt onko mahdollisesti tullut venyteltyä tai hierotettua.. vastaus on ööööööööö ei.



Ei niitä voi olla tunnistamatta, sillonkun aletaan olemaan ylirasituksen puolella. Kohonnut syke, tärinät raajoissa, elohiiret lihaksissa, kadonnut ruokahalu + yleinen väsymys(silti voi olla uniongelmia) jne. Ja jos ollaan jo ylirasituksessa kunnolla, jolloin oireet ovat jo vähän aikaa jatkuneet, niin voimatasot romahtavat dramaattisesti. Toki siinä vaiheessa ei pitäisi enää olla rautaa repimässä, vaan pitämässä totaalitaukoa treenistä.
 
Oikeasti ei se korkea frekvenssi voi toimia ainakaan lihaksen kasvatus mielessä, koska proteiinisynteesi on nykytietämuksen valossa sen 36-48h koholla treenin jälkeen. Käytännössä tarkoittaa sitä, että 2(max 3) kertaa voisi treenata kovaa lihaksen, että touhussa olisi mitään järkeä. Natuna.

Olisikin se noin yksinkertaista.
 
Kylläpä se vaan tuppaa olemaan, koska tuo mekanismi kuitenkin käytännössä määrää ja säätelee lihaskasvun. Jos harjoituksen jälkeinen kiihtynyt proteiinisynteesi kohdelihaksessa on vielä käynnissä(lihas ei ole täysin korjautuneessa/palautuneessa) tilassa, on efekti maalaisjärjellä ajateltuna katabolinen jos p-synteesi katkaistaan uudella harjoituksella. Se on taas sitten toki puoliteholla treenatessa varmaankin mahdollista, että palautumisprosessi lihaksessa on huomattavasti lyhempi ja sitä voidaan kuormittaa uudelleen aikaisemmin, kuin kovan harjoituksen jälkeen. Mutta eipä sellainen puolitehoilla treenaaminen todennäköisesti anna lihakselle riittävää ärsykettä kasvaa ja tuota riittävästi vaurioita lihakseen, jotta superkompensaatio voisi toimia.

Toisaalta näiden tietojen valossa periaatteessa kerran viikkoon lihaksen treenaaminen kovasti on liian vähän maksimaalista lihaskasvua haettaessa naturellina, joillekin lihasryhmillle toki epäsuoraa rasitusta tulee kovastikin, jolloin kerta viikkoonkin suoraa treeniä lihakselle voi riittää (4-/5-jakoiset ohjelmat)
 
Eikös nämä asiat tule merkitykselliseksi oikeastaan vasta kun on vuosia treenannut ja haluaa edelleen kehittyä?

Entä 2-jakoisella treenaava perusjamppa, eikö sen todellakaan kannata vetää ihan tappiin saakka sitä treeniä 2x2 kertaa viikossa, ihan sama tekeekö 3 vai 20 toiston sarjaa? Vai pitääkö siinä jotenkin säästellä? Kai siinä 2 tai 3 päivässä palautuu?
 
Täysillä vaan 2-jakoisella. Toki sun tulee valita se oma treenityyli ja kokeilla, toimiiko paremmin failuresarjat, vaiko jättääkö toiston pari varastoon. Eristävissä liikkeissä sitten kyllä kannattaa vetää ihan failureen asti tai jopa erikoistekniikoilla yli siitä, koska hermostollinen kuormitus on murto-osa vrt. raskaisiin perusliikkeisiin. Kyykyissä ja maastavedoissa se failureen vetäminen ei välttämättä johda toivottuun lopputulokseen, vaan ylirasitukseen ja loukkaantumisriski on liian suuri. Toistomääriä tulee vaihdella vaikka jaksoittain, isoissa liikkeissä järkevä alue on suunnilleen se 3-12 toistoa ja eristävissä voi ajoittain pumppailla pidempääkin sarjaa. Sarjapainojen progressiota on paljon helpompi pitää yllä 5-10 toiston sarjoilla, kuin 20 toiston sarjoilla jotka menevät jo pitkälti voimakestävyyden puolelle. Kyllähän 2 suoraa treeniä lihasryhmälle/viikko on ihan normisettiä, ja alussa onkin järkevämpää kuin esim. 4-5jakoisilla ohjelmilla kerta viikkoon. Palautumisessa ei pitäisi olla ongelmia. Kyllä kropan voi 2 kertaa viikossa treenata läpi.

Joku 1-jakoinen kovaa 3-kertaa viikossa, siinä taasen ei yleensä ole mitään järkeä. Rajansa kaikella.
 
Täysillä vaan 2-jakoisella. Toki sun tulee valita se oma treenityyli ja kokeilla, toimiiko paremmin failuresarjat, vaiko jättääkö toiston pari varastoon. Eristävissä liikkeissä sitten kyllä kannattaa vetää ihan failureen asti tai jopa erikoistekniikoilla yli siitä, koska hermostollinen kuormitus on murto-osa vrt. raskaisiin perusliikkeisiin. Kyykyissä ja maastavedoissa se failureen vetäminen ei välttämättä johda toivottuun lopputulokseen, vaan ylirasitukseen ja loukkaantumisriski on liian suuri. Toistomääriä tulee vaihdella vaikka jaksoittain, isoissa liikkeissä järkevä alue on suunnilleen se 3-12 toistoa ja eristävissä voi ajoittain pumppailla pidempääkin sarjaa. Sarjapainojen progressiota on paljon helpompi pitää yllä 5-10 toiston sarjoilla, kuin 20 toiston sarjoilla jotka menevät jo pitkälti voimakestävyyden puolelle. Kyllähän 2 suoraa treeniä lihasryhmälle/viikko on ihan normisettiä, ja alussa onkin järkevämpää kuin esim. 4-5jakoisilla ohjelmilla kerta viikkoon. Palautumisessa ei pitäisi olla ongelmia. Kyllä kropan voi 2 kertaa viikossa treenata läpi.

Joku 1-jakoinen kovaa 3-kertaa viikossa, siinä taasen ei yleensä ole mitään järkeä. Rajansa kaikella.


Aikalailla juuri tällaiseen lopputuloksen olen itsekkin päätynyt. Kyykky ja mave on niin kokonaisvaltaisia, että olen jättänyt tietoisesti varoja aina vähintään yhteen toistoon kyykyssä ja useampaan mavessa. Hauiskääntöä taas voi pumpata failureen x kertaa treenissä.
Penkki on välimallin liike, aika finaaliin olen senkin kanssa mennyt, sama leukojen kanssa. Painonnostoliikkeet on niin tekniikkapainotteisia mielestäni, että niistä pitäisi puhua erikseen.

Näistä jutuistahan on sivutolkulla tekstiä tullut jo vuosia ja aina vaan uutta puskee...
 
Menee vähän offtopic, mutta aika turhauttava ketju tästäkin taas muodostui kun tämä on täynnä "absoluuttisia" totuuksia, jotka eivät kuitenkaan käytännön kokemuksella pidä paikkaansa eikä edes teoreettiset perustelut ole kunnossa.

Sinänsä on hyvä, että porukalla on vahvoja mielipiteitä, mutta itse ainakin kaipaisin näihin vähemmän mustavalkoisuutta ja enemmän kunnollisia perusteluja. Kun mitään absoluuttisia totuuksia näihin ei löydy joka tapauksessa. Toinen mikä näissä keskusteluissa hiukan häiritsee on eri harjoitusohjelmien vaativuuden tai vaikeuden vertailu. Itsellä on sellainen tuntuma, että moni joka treenaa "korkean" intensiteetin ja matalan frekvenssin ohjelmilla ja kuvittelee, että treenit ovat todellisuudessa paljon vaikeampia ja kovempia niin kuin korkean frekvenssin ohjelmilla, eivät ole ikinä kokeilleen millaista on oikeasti treenata määrällisesti paljon. Oma tuntuma on, että volyymitreenillä rakennettu pohjakunto ja treenikapasiteetti tekee sen, että aika viheltelyltä kuormitusmielessä tuntuu ne Heavy/Mega Duty -treenit korkeasta intensiteetistä huolimatta.

Ja taustaksi sen verran, että olen itse treenannut aikanaan vuosia noilla korkean intensiteetin ohjelmilla ja jos nyt ei vanhalla miehellä ole muisti totaalisesti pettänyt, niin sanoisin, että en sillä kunnolla olisi ikinä selvinnyt kunnialla nykyisistä korkean volyymin ja frekvenssin treeneistä. Toisin päin homma kyllä onnistuisi helpollakin, mutta voisi tuntua melko turhauttavalta treenata niin vähän. ;)
 
Mutta iha niinkun siimakin jo totesi, niin korkean intensiteetin treeneissä se oikeasti loppuun vetäminen on vaikeaa. Henkisesti ja fyysisesti.. Harva siihen pystyy kunnolla jotka kuitenkin korkean intensiteetin ohjelmilla sanovat treenaavansa, ja vielä vaikeampaa se todennäköisesti on niillä jotka volyymipumppailua harrastaa. Se on kuitenkin paljon muutakin kuin vain "yksi sarja failureen".

Oman treenin kautta opittuna tuntuu paljon helpommalta tehdä 4x10 sarjat kyykyssä, kuin yksi loppuun asti viety alle 10 toiston sarja, ja sitä seuraava 20 toiston sarja DC.tyyliin. Johtuen lähinnä siitä että jo henkisellä puolella se sarjakohtainen intesiteetti helposti katoaa kun volyymi on tarpeeksi korkealla.

Mutta aika pohjaton suohan tämä on samasta vanhasta aiheesta väitellä. :) kaikki toimii kun antaa kaikkensa.
 
No nyt tulee taas melkoisia ympäripyöreyksiä ja mutuilua. Se "kaiken antaminen" antaminen ei mitenkään muuta sitä tosiasiaa, että ja fiksuja ja vähemmän fiksuja tapoja treenata. Ja tuo yks tai kaks sarjaa tappiin asti ei todellakaan ole mitenkään ihmeellisen vaikeaa, päinvastoin. Tuosta treenityylistä on paljonkin kokemusta, kun sitä tuli nuorena harrastettua. Nykyiset treenit missä saattaa tulla vaikkapa 17 sarjaa kyykkyä on pikkusen eri maailmasta. Sama kun vertais satasen juoksua cooperiin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom