Tapatko itsesi ja lapsesi ruokaan?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Huppe
  • Aloitettu Aloitettu
Pro Nutrition Fire Kick, 20 x 25 ml -20%
> Mitä jos on lapsi on päivähoidossa?
Ei pitäisi olla ongelma. Tarjotaanko päiväkodissa mässyjä? Missä näin?

> Lapsella on tämä kouluikäinen sisarus?
Tossa on iso vaara menettää namuneitsyys jos isompikin saa, totta.

> Isoveli saa syödä kun on ekall luokalla mutta 5v ei saa?
Ihan miten itse vanhempana homman hoidat. Up yours niinku sanotaan.

> Lapsi käy kavereillaan kylässä jossa voi olla namia?
Parempi olla päästämättä moisille lastenmyrkyttäjille kylään.

> Ei kaikki lapset ole 7vuotiaaseen asti omassa huoneessa leikkimässä turtleseilla.
Jostain ne ostaripissiksetkin tulee, kai se on luonnonlaki.
 
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Onko sun mielestä 1-vuotiaan välttämätöntä syödä karkkeja? Jos on niin mielelläni kuulisin perustelut. Eihän tuolla ole jumalauta vielä edes tarpeeksi hampaita millä niitä karkkeja pureskella.

Järkeä päähän sinnekin. Puhun tietysti sen ikäisistä lapsista, jotka voivat jo syödä karkkia. Sehän on itsestäänselvyys, paitsi netin pikku saivartelijoille.
 
Tästä tulikin mieleen, meillä on 1v 3kk ikäinen tyttölapsi ja ollaan havaittu kuinka tärkeää tämän ikäisen on muiden mielestä syödä karkkia. Varmaan lasketaan jo kymmenissä ne kerrat kun joku on päivitellyt että "eikö teidän lapsi saa syödä karkkia!!??" No ei vittu saa. Ei se vielä edes tajua mitä karkki on niin minkä vitun takia pitäisi tunkea sille karkkeja suuhun? Viimeisimmät vittuilut kuultiin synttäreillä joissa oli tarjolla porkkana- ja kurkkulohkoja, tilalla olisi pitänyt kuulemma olla karkkia ja sipsiä. Hyvinpä upposi kurkut ja porkkanat vieraidenkin kakaroiden naamariin, karkkeja tulee ehkä sitten synttäreille kun tyttö on vanhempi.
Lisäksi mun muija kuuli jatkuvaa kuittailua aiemmin kun valmisti itse lapsen ruoat. Teki monipuolista ja terveellistä sapuskaa, kana, kalaa, vihanneksia yms, me ei syötetty juuri ollenkaan kaupan purkkiruokia (lukuunottamatta niitä marjamössöjä puuron seassa) noin 1v:n ikään asti ja tämä tuntui olevan joillekin ihan vitun kova paikka. Nyt kakara syö jo samaa sapuskaa mitä mekin mutta perusterveellinen linja on pidetty ja pyritään siihen jatkossakin. Ei me sokerinkaan kanssa mitään natseja olla, mutta ei nähdä mitään järkeä syöttää sitä turhaan lapselle. Se kuitenkin ehtii syömään sitä vanhempana ihan tarpeeksi.

Hieno homma ja harvoja posteja tässä ketjussa joissa ei keskitytä kinaamiseen. Jos olisi omia kakaroita niin tätä linjaa vetäisin. Paitsi tiukempana, en järjestäis karkinsyöntimahdolisuuksia myöhemminkään. (Kirjoitat edempänä että todennäköisesti karkkipäivät tulee kuvioihin myöhemmin).

Itsellä oli pentuna kerran viikossa karkkipäivä, hiljalleen useammin kun vanhemmat kai jossain määrin gonahti. Nyt riippuvainen karkista ja suklaasta. Lähes joka päivä menee vähintään sata grammaa jompaakumpaa tai kumpaakin. Painoindeksi onneksi kuitenkin kaukana ylipainoisesta. Kolesterolikin testattiin vasta, oli korkea mutta viitearvojen sisällä. Pikaruokaa syön ehkä kerran 3-4 kuukaudessa jos silloinkaan. Eineksiä aika usein, jotain Saarioisen maksalaatikkoa vetää jopa mielellään. Perinteistä. ;) Ois kyllä mielenkiintoista tarkemmat verikokeet otattaa. Myrkkyjä tietenkin löytyy mutta olisko arvot keskiarvojen tuntumassa vai niiden ala- tai yläpuolella?
 
Ei osaa kaivata? Mitä jos on lapsi on päivähoidossa? Lapsella on tämä kouluikäinen sisarus? Isoveli saa syödä kun on ekall luokalla mutta 5v ei saa? Lapsi käy kavereillaan kylässä jossa voi olla namia? Ei kaikki lapset ole 7vuotiaaseen asti omassa huoneessa leikkimässä turtleseilla.

Lapselle on säännöt ja niiden puitteissa mennään. Kyllä se lapsi ymmärtää, että isommalla sisaruksella on isommat oikeudet.

Esimerkki mahtavasta toiminnasta. Muksun päiväködissa on liukumäki, josta saa laskea vain 3 vuotiaat tai sitä vanhemmat. Nuoremmille todetaan, että sinun täytyy odoottaa kunnes tätytät 3 vuotta. Oma muksu odotti kuin kuuta nousevaa sitä päivää, että pääsi korkkaamaan isojen liukumäen. Oli kuulemma vetänyt siinä koko päivän kyllästymättä.

Se minkä huomasin, niin tuntuin monille vanhemmille olevan vaikeaa sanoa lapsilleen, että et saa laskea siitä, kun alle 3 vuotias ruinasi. Itsestä ainakin tuntuu, että monesti ne lapsen pettymykset ovat kovempia minulle kuin lapselle. Jos muksu ei opi nuorena käsittelemään pettymyksiä ja maailman epäoikeudenmukaisuutta, niin tulee vähän helvetin vaikea nuoruus/aikuisuus.
 
Jos makean nälkä lähtee oikeasti joltain porkkanalla niin ei hyvää päivää. Hedelmät ja marjat on selkee juttu mut porkkanalla. Ei saatana. Joo ei mulla muuta.

Porkkana on makea jos se on säilytetty oikein. Kyllä mäkin vedin tossa salaattikuurin aikaan porkkanaa aina kun himotti joku muu.
 
meilläpäin päiväkodissa jossa kummatki muksut on, tarjotaan karkkia.

Jep. Joskus tarhantädit kertoi kuinka meiän silloin 2v tytär oli syönyt ainakin 200g karkkia ja keksejä jonkun tuodessa synttäripäivänä namia päiväkotiin. Ihmetteli vaan, että "miten ihmeessä jakso syödä noin paljon". Se oli tilanne, jossa teki mieli lyödä naista. En kuitenkaan lyönyt.

E. En oo mikään sokerinatsi, mutta sairauden takia aineenvaihdunta oli tuolloin tod. heikko ja ruokavalion oli oltava aika jämpti jotta pakki toimisi.
 
Karkit ja suklaa eivät aiheutta fyysistä riippuvuutta. Niiden käytön voi lopettaa helposti, joten voit lakata syyttämästä ketään muuta siitä, että syöt karkkeja.

The evidence supports the hypothesis that under certain circumstances rats can become sugar dependent. This may translate to some human conditions as suggested by the literature on eating disorders and obesity.

Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake

Jos linkki ei toimi, DOI ja DOI-koodi doi:10.1016/j.neubiorev.2007.04.019 (tämä siis laitetaan siihen boksiin)

Support for the food addiction hypothesis comes from alterations in neurochemistry (dopamine, endogenous opioids), neuroanatomy (limbic system), and self-medication behaviors. Foods identified as having potential addictive properties include sweets, carbohydrates, fats, sweet/fat combinations, and possibly processed and/or high salt foods. Eating topography has been identified as a necessary factor in neural pathway changes that promote addiction-like properties in response to some foods.

Food addiction: true or false?

Edes Wikipedia ei tyrmää: Sugar Addiction

Ei se ole ihan niin yksinkertaista. Henkilökohtaisesti uskon sokeririippuvuuteen jossain määrin.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Henkilökohtaisesti uskon sokeririippuvuuteen jossain määrin.

Tuon perusteella kaikki ruoka-aineet aiheuttavat "riippuvuutta", varsinkin jos henkilö pitää kyseisestä ruoka-aineesta. Jos nyt ei kuitenkaan pääse eroon karkeista niin etsisin syytä ennemmin psyykkeen ongelmista kuin sokerista.
 
Älä puhu paskaa. Alkoholi aiheuttaa riippuvuutta ja vaikkapa tässä linkissä hommaa on selitetty hyvinkin pitkälti. http://www.duodecimlehti.fi/web/gue...lehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth=

Puhe oli fyysisestä riippuvuudesta. Ei sulla kramppaa jalka jos et pääse tanssimaan sedulaan viikonloppuna. Vai mitä lie Krice tarkoittaa fyysisellä riippuvuudella? Onko hermostollinen riippuvuus fyysistä? Pavlovin koiratkin ehdollistu oottamaan mättöä ku gongi kilahti. Mä oon ehdollistunu ottamaan suklaata ruuan jälkeen. Termejä voi pyöritellä mielinmäärin mutta lopputulos on sama. Toki tavasta voi ehdollistua poiskin mutta onko se helppoa kuten Krice sanoi? Ei ole.

Krice sanoi:
Niiden käytön voi lopettaa helposti, joten voit lakata syyttämästä ketään muuta siitä, että syöt karkkeja.

En ole syyttänyt ketään. Kyseenalaistan vain karkkien tarjoamisen järkevyyden lapsille.
 
Tuon perusteella kaikki ruoka-aineet aiheuttavat "riippuvuutta", varsinkin jos henkilö pitää kyseisestä ruoka-aineesta. Jos nyt ei kuitenkaan pääse eroon karkeista niin etsisin syytä ennemmin psyykkeen ongelmista kuin sokerista.
Suklaa aiheuttaa oikeasti riippuvuutta, sillä lukuisissa oppikirjoissani on nimittäin ollut joitakin "riippuvuus taulukoita", joissa suklaakin on saanut arvon, samalla tavalla kuin esimerkiksi alkoholi ja tupakkakin.
 
Puhe oli fyysisestä riippuvuudesta. Ei sulla kramppaa jalka jos et pääse tanssimaan sedulaan viikonloppuna. Vai mitä lie Krice tarkoittaa fyysisellä riippuvuudella? Onko hermostollinen riippuvuus fyysistä? Pavlovin koiratkin ehdollistu oottamaan mättöä ku gongi kilahti. Mä oon ehdollistunu ottamaan suklaata ruuan jälkeen. Termejä voi pyöritellä mielinmäärin mutta lopputulos on sama. Toki tavasta voi ehdollistua poiskin mutta onko se helppoa kuten Krice sanoi? Ei ole.

Solutasolla tapahtuvat ja aineenvaihduntaan selkeästi vaikuttavat muutokset ovat fyysistä riippuvuutta. Alkoholi muuttaa solukalvon toimintaa kaiken muun kivan ohella. Siitä ei paljoa fyysisemmäksi enää pääse.
 
Zone-sarja -42%
Termejä voi pyöritellä mielinmäärin mutta lopputulos on sama. Toki tavasta voi ehdollistua poiskin mutta onko se helppoa kuten Krice sanoi? Ei ole.

Minusta se olisi helpompaa jos ymmärtää, että on itse vastuussa suklaan syömisestä eikä yritä selittää sitä pelkästään riippuvuudella, jolle ei muka voi mitään. Sama koskee tietysti kovempiakin aineita. Jos ihminen jatkaa selittelyä niin aineesta eroon pääseminen on hankalaa ellei mahdotonta.
 
Multivita sanoi:
Näyttää olevan suurimmalla osalla ihmisistä käsitykset ihan hukassa siitä mikä on terveellistä ruokaa ja mikä ei. Jonkun ruotsalaisen kirjoittama Aitoa ruokaa -opus on myynyt ihan homona ja sitä pidetään ilmeisesti jotenkin mullistavana, joten päätin ostaa sen. Mutta ei mitään uutta. Sellaista perusjuttua, jonka oletin olevan selvää lähes kaikille, mutta ilmeisesti ei. No eipä tuo ihme kun katsoo lihavuustilastoja tai oikeastaan mitä tahansa katukuvasta alkaen.. Täälläkin jengi väittää vakavana, että proteiinijauhot on ruokaa siinä missä muukin jne jne..

Eihän ne lisäaineet heti tapa, jos koskaan, mutta onhan ravinnolla valtava vaikutus yleiseen hyvinvointiin. Oli läski tai ei.


Airi Rekilä-Aaltonen sanoi:
Terveyttä kotimaassa kasvaneesta ruoasta!

Lähiruoan ympäristöedut tunnetaan hyvin. Ravintokouluttaja Airi Rekilä kertoo yli 30 vuoden kokemuksella siitä, miksi meidän kannattaa syödä geeniperimämme mukaista ruokaa myös terveydellisistä syistä. Elimistö pystyy paremmin hyödyntämään ravinnon, jonka se tunnistaa:
Airi Rekilän sanoma on yksinkertainen: ravintomme tulisi koostua ennen kaikkea omassa maaperässämme kasvaneista kasviksista, tuoreeltaan jauhetusta täysjyväviljasta, maitohappobakteereja sisältävistä tuotteista ja muista ruoka-aineista, jotka löytyvät mahdollisimman läheltä luontoa.
Ihmisen on itse huolehdittava entsyymitoiminnastaan, laskimoistaan ja suolistonsa bakteerikannasta. Elimistölle parhaiten soveltuvan ravinnon hyödyntäminen edellyttää kuitenkin myös elimistön puhdistamista. Airi Rekilän puhdistusviikoilla elimistö saa mahdollisuuden toipua. Kirjassa saavatkin puheenvuoron myös perinteisestä suomalaisesta ruokavaliosta sairauksiinsa apua saaneet ihmiset.

”Perimämme on peräisin monien sukupolvien ajalta; se on esi-isien ja -äitien kuisketta vuosikymmenten ja -satojen takaa. Ihmiselimistö tarvitsee yhä samoja aineita kuin esivanhempammekin tarvitsivat. Suomalainen perimä on geeneissämme oleva totuus, jota emme voi ohittaa.”


Lainaus:

http://www.perinnepirtti.fi/uutiset.html?24

Terveellinen kotiruoka => tätä mantraa on hoettu ties kuinka & kauan.. esim. margariinit, rasvattomat tuotteet, keittosuolat yms. ovat pikku hiljaa vienneet immeisten ruokavaliota väärään suuntaan.. puhumattakaan siitä, että alkoholia kuluu rajusti. Kirja pistää miettimään: Mitä Suomalaisuus aidosti on. Perimätietous alkaa palautumaan. Maatalous oli pitkään Suomalaisten elämäntapa, jossa vuoden aikojen mukana muuttuva ruokavalio omaksuttiin.

e: Voisi mainita, että tätä nykyä: kotona valmistettu ruoka ei ole automaationa = terveellistä ruokaa..
 
Minusta se olisi helpompaa jos ymmärtää, että on itse vastuussa suklaan syömisestä eikä yritä selittää sitä pelkästään riippuvuudella, jolle ei muka voi mitään. Sama koskee tietysti kovempiakin aineita. Jos ihminen jatkaa selittelyä niin aineesta eroon pääseminen on hankalaa ellei mahdotonta.

Minusta tässä on ajatusta. Tätä kuulee liian paljon, lopettaisin MUTTA olen riippuvainen. Samaa tulee itsellä harrastettua tupakoinnin kans :curs:.

Ja kyllä arvelen tuon Kricen tyylin olevan helpompaa, kuin se että soutaa ja huopaa asian kans. Loppujen lopuksi asiat on niin vaikeita kuin niistä itselleen tekee... ja näitähän löytyy :D
 
Minusta se olisi helpompaa jos ymmärtää, että on itse vastuussa suklaan syömisestä eikä yritä selittää sitä pelkästään riippuvuudella, jolle ei muka voi mitään. Sama koskee tietysti kovempiakin aineita. Jos ihminen jatkaa selittelyä niin aineesta eroon pääseminen on hankalaa ellei mahdotonta.

Hienoa että oot päässy addiktioista eroon. Kerro välillä jotain uutta?
 
Back
Ylös Bottom