Valmisruoka on mainettaan parempaa
Pirjo Savinainen
Maanantai 25.10.2010
Kun tarjontaa on joka kaupassa metrikaupalla, on valinta usein vaikeaa. Siksi ravitsemusterapeutti Terhi Markkulan mukaan kannattaa opetella lukemaan pakkaustekstejä. Niistä selviää kalorien lisäksi esimerkiksi rasvan laatu ja tuotteen suolaisuus.Kuvat: Henri Koskinen
Lisäkuvat
Einekset ovat helppoa ja nopeaa ruokaa, ja maistuvat suomalaisille. Valmisruokia ostetaan yli 400 miljoonalla eurolla vuodessa.
Ensimmäinen suomalainen eines oli Saarioisten maksalaatikko. Se tuli markkinoille vuonna 1957 ja pitää yhä pintansa, vaikka valmisruokien valikoimat tänään ovat valtavat. Monessa marketissa erilaisia tuotteita riittää kymmeniä hyllymetrejä ja uusia kehitellään koko ajan.
Kaupan maksalaatikkoon tarttuu silloin tällöin myös Vaasan kaupungin ravitsemusterapeutti Terhi Markkula.
Valmisruuat helpottavat ruuanlaittoa ja säästävät aikaa. Niitä on vaivatonta käyttää ja ne tuovat kotiruokaan vaihtelua.
- Ei einesten käytöstä tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa. Valmisruuat ovat nykyään ihan hyvää syötävää, jos ei elä pelkästään niillä, Markkula huomauttaa. - Ei haittaa, jos syö lounaaksi vain valmiskeiton, jos päivän muu ruokailu noudattaa ravintosuosituksia.
Hän kehottaa tuunaamaan kaupan eineksiä, käyttämään niitä vain osana ateriaa. Silloin lautaselle löytyy helposti ravitsemussuositusten mukainen kokonaisuus.
- Esimerkiksi maksa- tai makaronilaatikon seuraksi kannattaa pyöräyttää kasvisraastetta tai salaatti. Mikrokeiton lisukkeeksi voi ottaa pari kourallista kasviksia, palan ruisleipää ja lasillisen maitoa tai piimää, sanoo Markkula ja muistuttaa, että lautasmalliin kannattaa pyrkiä joka aterialla.
Ennen eineksiä moitittiin epäterveellisiksi ja teollisen makuisiksi. Nyt osa niistä on Markkulasta ihan kotiruuan veroisia ja makuisia.
- Jos silmäni sidotaan ja eteeni pannaan valmis eineksistä koottu ja lämmitetty ruoka, en välttämättä huomaa syöväni eineksiä, nauraa Markkula.
Vain silloin, jos valinnassa päädytään usein mikropitsaan tai lihapiirakkaan, on valmisruoka huono vaihtoehto. Niitäkin voi syödä joskus, mutta ei joka päivä.
- Makkaransyöjiä, myös naispuolisia, on tässä maassa vielä valitettavan paljon.
Monet ruokatalot ovat alkaneet kiinnittää entistä enemmän huomiota valmisruokien ravintosisältöön. Monen einespakkauksen kylkeä koristaa jo sydänmerkki, joka tarkoittaa, että sisältö vastaa kaikkineen ravitsemussuosituksia.
- Kalorit kannattaa katsoa ja rasvan määrä ja laatu sekä tietysti suolaisuus, neuvoo Markkula. - Vaikka moni valmistaja onkin jo vähentänyt ruokien suolaisuutta, saattaa yhdestä valmisruoka-ateriasta helposti saada yli puolet koko päivän suolamäärästä. Suosia kannattaa erityisesti ruokia, joissa on hyvänlaatuista kasvisrasvaa.
Vähän huolissaan Markkula on siitä, että monesta einesruuasta saa turhan pieniä määriä proteiinia. Osa on myös todella kevyitä.
- Jos syö lounaaksi pelkän mikrokeiton, jossa kaloreita on suunnilleen 200, ei sillä pitkälle pärjää, ei ainakaan päivälliseen asti.
Markkula toivoisi, että ruuanlaittoa arvostetaan, vaikka on nähnyt työssään, että keittotaito on osittain katoavaa kansanperinnettä. Jopa perunoiden keittäminen on joillekin ylivoimainen tehtävä. Siksi Markkulasta on hyvä, että tarjolla on jopa valmiiksi keitettyjä tai keittämistä vaille valmiiksi kuorittuja perunoita tai paistovalmista lihamureketta.