Miten tällaisessa tilanteessa voidaan sitten peräänkuuluttaa sääntelemätöntä markkinataloutta, jossa markkinatoimijat harjoittavat "itsesääntelyä"? Tarkoitan sääntelyllä siis nimenomaan julkista sääntelyä lakien kautta ja sen korvautumista yritysten itsesääntelyllä, kuten Codes of Conducteilla ynnä muulla läpäläpälääpällä.
Valtio on nimenomaan menettämässä kontrollia omaan alueeseensa, kun poliittinen maantiede ja taloudellinen maantiede erkanevat toisistaan. Tällä tarkoitan sitä, että taloudelliset toimijat (ensisijaisesti monikansalliset yritykset) voivat päättää mihin ne sijoittautuvat (yleensä alhaisen verotason maihin) ja tätä kautta päättää mihin veronsa maksavat sekä samanaikaisesti voivat harjoittaa liiketoimintaa globaalisti vapaakaupan esteiden purkamisen kautta.
Ei tällaisessa tilanteessa tietenkään ole tasa-arvoiset mahdollisuudet suuryrityksillä ja pk-yrityksillä. Suuryritys maksaa nollaveroa tai hyvin alhaista veroa jonnekin veroparatiisiin ja paikalliset pienyritykset esimerkiksi Suomessa lähemmäksi 30 % veroa.
Tässä tilanteessa kyse on NIMENOMAAN ideologisista valinnoista, eikä välttämättä niinkään siitä ovatko yksilöt rikollisia vai eivät.
Kyse ei ole yksittäisissä lakiteknisissä seikoissa vaan siinä, että yritysten on mahdollista sijoittautua fiktiivisesti toiselle lainkäyttöalueelle kuin missä todellinen liiketoiminta tapahtuu. Tällainen toiminta on kriminalisoitu väliyhteisölainsäädännön kautta Suomessa ja muualla "Lännessä". Arvaat varmaan kuinka vaikeaa tällaisia caseja on näyttää toteen. KRP:llä ja veroviranomaisilla on varmasti aikaa suhata ympäri maailmaa ja metsästää tietoja vahvat pankkisalaisuuslait omaavista maista, jotka eivät suostu luovuttamaan tietoja helpolla.
No paljon ainakin kyselet, joten luulisi kiinnostusta löytyvän. Aiheen pitäisi nimenomaan saada lisää julkisuutta sillä se vääristää kilpailullista markkinataloutta, koska kaikilla toimijoilla ei ole samanarvoiset ehdot harjoittaa liiketoimintaa.
Annetaan (fiktiivinen) esimerkki veroparatiisikytkennöistä: "Suomalainen" lentokoneyhtiö F haluaa uusia lentokoneita. F perustaa sijoittajaryppään kanssa leasing-yhtiön Caymansaarille. F ja tämä sijoittajarypäs ostavat lentokoneen tuon leasing-yhtiön nimissä. Lentokone on nyt rekisteröity caymansaarelaiselle yritykselle, mutta ei ole koskaan siellä käynyt. Leasing-firma on pöytälaatikkofirma, joka ei siis todellisuudessa ole muuta kuin messinkilaatta seinässä ja joku paikallinen helmenkalastaja on firman tj.
Näiden järjestelyiden kautta F saa välteltyä konevuokrien ja lainakorkojen arvonlisäverojen maksua. "Hauskaksi" asian tekee se, että F:stä 55,8 % omistaa Suomen valtio, joka siis menettää suoraan arvonlisäveroja toiminnan kautta. Sijoittajana valtio ja muut toki hyötyvät siitä, ettei F joudu maksamaan arvonlisäveroa.
Tätä toimintaa kuvaa parhaiten mielestäni seuraava sanapari: valtiosuvereniteetin prostituutio.
Kyseessä ei todellakaan ole pelkästään eksoottisista ja kaukaisista saarista, vaan veroparatiiseja löytyy paljon ihan EU:n sisältäkin.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_offshore_financial_centres
Yleensä tähän toimintaa liittyy myös rajavastuuyhtiöiden käyttö tytäryhtiönä, eli tytäryhtiön mahdollisista laittomuuksista ei voida syyttää emoyhtiötä.
Tunnettuja tapauksia, joissa veroparatiisit ovat olleet avainasemassa:
Enron "Enron paid no income taxes in four of the last five years, using almost 900 subsidiaries in tax-haven countries and other techniques, an analysis of its..." Enronin verojenvälttely(-kierto)tekniikoissa avustivat mm. Arthur Andersen ja KPMG. Arthur Andersen itse asiassa meni konkkaan tämän seurauksena.
TYCO "The criminal indictment of L. Dennis Kozlowski paints a stunning portrait of complex schemes the former chief of Tyco International Ltd. (TYC ) allegedly used to evade New York State and City sales taxes on $13.2 million worth of personal artwork. To beat the 8.25% tax, the June 4 indictment charges, Kozlowski and his co-conspirators used such tactics as preparing false invoices and shipping empty boxes to the conglomerate's executive offices in New Hampshire. That scheme was child's play compared with the apparently legal methods Tyco has used to avoid corporate income taxes. Under Kozlowski, tax avoidance became a way of life and a key corporate strategy. It's not just that Tyco five years ago moved to the now-famous tax haven of Bermuda. Since then, it has gone to extraordinary lengths to amass subsidiaries in such tax-friendly locales as Barbados, the Cayman Islands, and Jersey. From 2000 to 2001 alone, the number doubled to more than 150."
Mutta kaippa Raejuusto ja Crusader jotenkin onnistuvat perustelemaan miten me kaikki lopulta hyödymme tästä kilpailuvaltiokehityksestä.