- Liittynyt
- 15.1.2007
- Viestejä
- 3 599
moves towards protectionism during the Great Depression helped to deepen economic problems
http://www.ft.com/cms/s/0/33d242ee-8a5f-11dd-a76a-0000779fd18c.html
Miksi? Ihan vain senkö takia, että kaupan sulkemisen myötä elintarvikkeet ym. kotona kallistuivat, mikä taas johti sosiaalisiin ja sitä kautta taloudellisiin ongelmiin?
Toinen kysymys, sama artikkeli:
He insisted that the correct way to deal with the current financial crisis was to continue work on lowering tariffs and other barriers to trade.
Onko tässä vain kyse 'collective effort'-tyylisestä järkeilystä vain miten konkreettisesti trade barriersien alentaminen auttaisi valuuttakriisiin (oikea termi?)? Että kun kauppa toimii, maat pystyvät ikäänkuin tukemaan toisiaan ja systeemi pysyy kasassa?
Raejuusto sanoi asian pääosin oikein, eli todellinen vapaakauppa edistää hyvinvointia. Ongelmana on nimenomaan se, että usein näin ei ole. Sen sijaan että useat pienet yritykset kävisivät kauppaa keskenään kunnon kilpailutilanteessa, mittakaavaetujen vuoksi järjestelmä ajautuu kohti monopolistista tai oligopolistista asetelmaa.
Tähän kun lisätään vielä se, että hinnat eivät pääse määräytymään markkinoilla "vapaasti" muun muassa suuryritysten sisäisen siirtohinnoittelun takia, ei vapaakauppa ole täysin autuas kuin teorian tasolla. Useimmiten vapaakauppa tosin lisää kaikkien hyvinvointia. Kiina on tästä esimerkki.
Käytännössä kaikki tullit, verot yms. pitäisi poistaa, jotta vapaakauppa toimisi. Lisäksi on ongelmia informaatioepäsymmetrioiden osalta, ihmiset eivät ole rationaalisia toimijoita yms.
Niin, ja näissä ei ole takana mitään hämäriä "systeemejä" joita pitää pitää pystyssä, kaikki tällaiset vaihdantatilanteet voidaan mallintaa vaikka kahden ihmisen välisenä vaihdantana. WTO:n tehtävä on yksinkertaisesti edistää näitä vaihtokauppoja.
Itse asiassa ei voida, koska kuluttajat preferoivat hyödykkeitä eri tavoin.
Globalisaatio on kaikkina aikoina edistynyt ja köyhyys vähentynyt maailmasta sillä että kaupan esteitä on purettu. Jopa silloin kun kansainvälisiä rahoitusmarkkinoita ei ollut oli globalisaatiosta hyötyä kaikille.
Mistä sitten johtuu että alle dollarilla päivässä toimeentulevien määrä on räjähtänyt kasvuun, ja toisaalta, köyhien ja rikkaiden välinen kuilu suurentunut entisestään?
Yksinkertainen selitys: ei ole todellista vapaakauppaa, vaan globalisaatiota edistetään tiettyjen erityisintressiryhmien toimesta. Tässä hyvä teos aiheesta: Global business regulation Suosittelen kaikille lämpimästi. Usein teokset nojaavat joko "oikealle" tai "vasemmalle", mutta tämän teoksen osalta mitään selkää painotusta suuntaan tai toiseen en oikeastaan havainnut.
EDIT: Ja jotta tulisi jotain aiheeseenkin kommentoitua: Olisi todella paha asia kaikkien kannalta, jos tässä vaiheessa alettaisiin nostaa kaupan esteitä takaisin.