Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Millaisella viiveellä pankkien prime korot on seurannut euriboria?
1. Mitä ovat obligaatiot ja joukkovelkakirjalainat? Ovatko sama asia? Wikipediasta olen yrittänyt lukea mutta en ymmärrä Onko siis niin että jos yritys tai valtio haluaa lisää pääomaa, niin laitetaan tällaisia liikkeelle? Minkälainen korko tällaisiin on yleensä odotettavissa?
2. Miten voi sijoittaa muihin yrityksiin kuin niihin jotka ovat pörssiyhtiössä?
Random kysymyksiä itseäni viisaammille:
3. Miksi valtio ostaa pankkien osakkeita kriisitilanteessa? Millätavalla tämä auttaa? Jos valtio tällä tavalla takaa pankkien velat, eikö se samalla tarkoita sitä että veronmaksajat maksaa epäsuorasti nämä velat, ja eikö tämä ole sama asia kuin roskapankki?
Millainen talousjärjestelmä tuolla jenkeissä on? Luulin, että siellä kapitalismi jyrää mutta tarpeeksi suuret firmat, kuten pankit ja nyt näemmä autofirmatkin sosialisoidaan liittovaltiolle jos niillä menee huonosti.
Millainen talousjärjestelmä tuolla jenkeissä on? Luulin, että siellä kapitalismi jyrää mutta tarpeeksi suuret firmat, kuten pankit ja nyt näemmä autofirmatkin sosialisoidaan liittovaltiolle jos niillä menee huonosti.
Ai mitenniin? Ei se että valtio hankkii omistusosuuksia yrityksistä ole mitään sosialismia. Laissa määritellään niin siellä kuin täälläkin että valtio on yksi oikeushenkilö muiden joukossa jolla on oikeus omistaa. Sosialismin pointti on keskusjohtoinen suunnittelu, ei se että valtio omistaa markkinoiden toimijoita.
Suorien yritykseen sijoittamisen lisäksi on olemassa esim First North, joka on tarkoitettu pienempien yritysten osakkeiden kauppapaikaksi. Muitakin välityspalveluja voi olla...2. Miten voi sijoittaa muihin yrityksiin kuin niihin jotka ovat pörssiyhtiössä?
Kuten on moneen kertaan sanottu: voittoihin ei saa koskea esim. verotuksen keinoin, kun taas tappiot sosialisoidaan. Ei tämä ole mitään vapaata markkinataloutta vaan enemmänkin uusfeudalismia.
Äläpäs yritä kikkailla. Demokraattisen sentralismin periaate on tuon keskusjohtoisen suunnittelun taustalla eikä sillä ole suoranaisesti mitään tekemistä sosialismin kanssa, vaan keskeistä tuossa keskusjohtoisessa hallinnassa on ollut nimenomaan Leninin puolueteoria, josta Stalin kehitti NL:n virallisen ideologian.
Tämä nykytoiminta Yhdysvaltain liittovaltion toimesta on nimenomaan sosialisointia, eli siirtämistä yhteisomistukseen.
Tarkoitusperä tässä "sosialisoimisessa", joka on väliaikaista ja poikkeuksellista kriisiin ajautuneiden firmojen pelastamista konkurssilta ja suurilta yhteiskunnallisilta menetyksiltä jotta firma voi toimia taas myöhemmin valtio-omistuksesta vapaana markkinatoimijana, on aivan päinvastainen kuin NL:n sosialismissa tai kommunismissa tai miksikäs sitä paskaa nyt haluaa nimittääkkään. On aivan naurettavaa verrata toimintaa oikeaan sosialismiin ja sosialisoimiseen vaikka sitä mitenpäin katsoisi.
Ai miksi? No siksi että NL:ssä tuon yhteisomistuksen tarkoitusperä ei ollut se että firma voidaan myöhemmin saattaa taas markkinaehtoiseksi toimijaksi joka maksimoi voittoa itsenäisesti ja valtiopäättäjistä vapaasti päätöksiä tekevien yksilöiden toimesta, vaan se että tuotantoyksiköt pidettiin sen valtion omistuksessa ja niiden strategiat määrättiin saman omistajan päätöksin. Ihan sama oliko tämä päätöksentekomekanismi Leninin vai Stalinin kynästä, vissi ero on siinä että länsimaisissa markkinatalouksissa tunnustetaan se että vapaasti toimivien yksilöiden valinnat johtavat yhteiskunnan parhaaseen hyötyyn, idässä taas se että yhteiskunnan parhaan hyödyn voi päättää joku muiden yläpuolella oleva taho. Kyllä sinä tämän tiedät.
Totta munassa pitää vastustaa sitä että tätä toimintaa haukutaan sosialisoinniksi, koska de facto siitä ei ole kyse.
Jepjep... vapaasti toimivat yksilöt tässä ovatkin johtaneet talouden tosi hienoon kuntoon... Boldattu pitää paikkansa VAIN jos yksilöt joutuvat myös vastuuseen valinnoistaan. Muuten mekanisimi vain ruokkii jatkuvaa väärinkäytösten ketjua, joka johtaa yhteiskunnan tappioon. Nykytapahtumien perusteella boldattu pätkä on siis paskapuhetta. Kyllä sinäkin tämän tiedät.
vapaasti toimivien yksilöiden valinnat johtavat yhteiskunnan parhaaseen hyötyyn
Socialize losses, privatize gains -kuvio ei voi mitenkään päätyä yhteiskunnan hyödyksi. Prove me wrong, please!
Nykytapahtumiin johtaneissa tärkeimmissä syissä ei ole ollut taustalla täysin vapaasti toimivia yksilöitä ja toimijoita vaan muunmuassa liittovaltion tuella "rahoitettuja" eli puoliksi valtiollisia asuntoluottoyhtiöitä. Huolestuttavaa tässä asetelmassa ei todellakaan ole ollut se että joku saa toimia liian vapaasti, vaan se että joitakin markkinatoimijoita rajoitetaan liikaa tai joillekin annetaan epäreilu asema muihin nähden valtiovallan toimesta.
Boldaamasi kohta on loogisesti tosi siinä missä lause "1+1=2".
:DPuhu suomea, please. Kyllä toi ainakin täällä toimi 1990-luvun alussa.
Eli minkä perusteella voi sanoa, että "länsimaisissa markkinatalouksissa tunnustetaan se että vapaasti toimivien yksilöiden valinnat johtavat yhteiskunnan parhaaseen hyötyyn" jos tämän mukaisesti ei käytännön tasolla toimita?
Anyway, tärkein syy nykytilanteeseen ei ollut se, että lainoja myönnettiin osin valtion tuella. Se oli enemmänkin vain lähtölaukaus, joka itsessään ei olisi aiheuttanut ainakaan näin älytöntä ketjureaktiota. Tärkeämpi syy oli esim. vapaasti toimivien reittausfirmojen sub-prime MBS-paketeille antamat priimaluokitukset, joiden perusteella sijoittajat näitä arvottomia lainapapereita kahmivat. Toinen keskeinen syy on ollut rajoittamaton toiminta johdannaismarkkinoilla, jonka seurauksena esim. AIG:lle on nyt syydetty veronmaksajien rahoja miljarditolkulla. Eli kyllä se toiminta on riittävän vapaata ollut.
Ei ihan. Tai ehkä, joo. Siinä missä "1+1=2" tekee oletuksia matematiikan perussäännöistä, tekee tuo boldattu pätkä oletuksia mm. markkinatoimijoiden tasa-arvoisuudesta ja mahdollisuuksista manipuloida markkinoita. Kumpikaan ei ole "loogisesti tosi" vaan "tosi, jos tietyt oletukset ovat voimassa". Ja ennemmin uskon matematiikan sääntöjen pitävän paikkansa, kuin markkinatoimijoiden tasavertaisuuden.
No se ei nyt ihan 1:1 verrattavissa ole. Ei edes lähellekään IMO. Mut antaa sen olla.
Toimitaanhan niin käytännön tasolla, tai niin on ainakin yritetty toimia jo satoja vuosia. Kaupan esteitä on purettu ja regulaatiota löyhennetty, laadittu yhä kekseliäämpiä keinoja edistää ja tehostaa markkinataloutta. Se on kuitenkin dynaaminen systeemi joka elää ajassa eikä ole koskaan täydellinen. Mutta olennaista onkin että tunnustetaan se mikä on se "täydellinen" johon pitää pyrkiä, ja sitten pyritään sinne mahdollisimman hyvin.
"Privatisoitiin voitot ja sosialisoitiin tappiot", eikö Suomen pankkikriisissä tehty juuri niin? Seuraus:
Hyvä Suomi! Vapautetaan rahoitusmarkkinat niin kaikki rikastuu!