Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
No tossa vähän aikaisemmin jo tästä kirjoittelin. Eli se mikä mut sai valitsemaan kivirungon oli se että olen niitä aiemmin tehnyt ja oli siten luonnollinen valinta kun muurari oli omasta takaa. Se mikä kivirungossa ominaisuuksissa on ikäänkuin puurunkoa paremmin.. (puulla omat hyvät puolensa)
a) Rungon massan lämmönvarauskyky, mikä sitten vaikuttaa siten että tasoittaa lämpötilan vaihteluita, viileämpi kesällä ja tasalämpöisempi talvella. Energiataloudellisempi em. syistä.
b) Höyrysuluton "hengittävä" seinärakenne. Tää ei kyl itelle ollut mikään syy, koska uskon/tiedän että höyrysulullinen on ihan hyvä kun se on vaan tehty huolellsesti. Kivirunko on yleensä ilmatiiviimpi kuin puurunko.
c) Kivirunko ei pala eikä mätäne ja eristää ääntä.
Se jäi askarruttamaan että mikä siinä rappauksessa siis on se hyöty? Eihän rappaus ole se "kivirakenne", voihan talon tehdä puusta ja rapata sen "kivitalon näköiseksi". Hinta huoltovapaudesta on ainakin niin kova ettei sillä sitä pysty perustelemaan. Ulkonäkö on taas subjektiivinen asia ja siihen vaikuttaa niin moni muukin asia, ei voida sanoa että toinen olis aina hienompi..
Mutta puutalo on hiljaisempi sisällä ;)
Sen verran pitää kyllä eristerappausta kehua, että 5 sentin yhtenäinen kerros villaa talon ympärillä, ilman kylmä / äänisiltoja, pitää äänen todella hyvin sisällä. Veikkaan myös että ruiskurappauksen kohtuu epätasainen pintaa tappaa ääntä melko hyvin.
Varmasti vaimentaa selvästi kylmään betoniin tai harkkoon verrratuna, mutta puurakenne vie silti voiton akustiikan ja kaikujen osalta. Kenelle sitten asia merkitsee jotain. Itselleni se merkitsee paljonkin.
Mutta puutalo on hiljaisempi sisällä ;)
Energiankulutuksen osalta en kyllä oikein usko että suurtakaan eroa tai jos eroa on niin se on yhtä marginaalinen kuin esim. julkisivurapatun talon maalaussäästöt.
Hengittävyyttäkään en oikein osaa pitää hyvänä perusteena. Muovilla ja ilmanvaihdolla hoituu sama homma puutalossa.
Kyllä nykyiset tiiviit puutalotkin pitää ääntä ihan hyvin, mutta lentomelualuilla tai isojen teiden läheisyydessä ei välttämättä riitä. Normaalitilanteissa riittää. Ikkunat on tosiaan avainasemassa kun tarkastellaan ulkoa sisälle kantautuvaa meteliä..
No asun minäkin periaatteessa lentomelualueella kun tuo Tikkakosken kenttä no muutaman kilsan päässä. Mutta sieltä lähtee niin vähän koneita että se on vaan positiivista kun kuuluu ääntä. Isolle tielle on reilusti matkaa ja se n. 45 metriä alemapana mitä meidän piha, joten illan hämärtyessä ei kuulu kyllä hiiskahdustakaan minkäännäköisestä liikennemelusta ellei joku naapuri aja autollaan ohi.
- - - Updated - - -
Mitä se akustiikka on? Jotain syötävää? ;)
Meillä on noin 150m matka tielle, jossa 80 rajoitus ja tie on kohtuu vilkas. Meillä tuli ihan rakennusluvan ehtona että tietyt db-määrät on täytyttävä. Lentomelu on eriokoinen melu laji. Se koneiden reitti täytyy kulkea aikalailla talon yli että se vaikuttaa, mutta sit kun se vaikuttaa niin se todellakin pitää huomioida rakenteissa. (katossa) Jos rakentaa kaavotetulle tontille ja tontti lentomelualueella niin luvan ehtona pitäs olla valmiiksi määritelty että täytyy huomioida.
Akustiikka on sellanen asia mitä tuli monesti pähkäiltyä jo rakentamisen aikanakin. Jotenkin siihen panostaminen sit kuitenkin jäi muiden kiireiden jälkoihin ja nyt siiitä sit kärsitään. Ei tarvi kun lasten hurauttaa olohuoneen halki potkuautolla niin lähtee ihan kauhee meteli. Jos vedenkeitin kohisee tai keittiön hanasta laskee vettä niin televisiosta on ihan turha yrittää kuunnella mitä siellä sanotaan.. Muutenkin televisiota täytyy huudattaa että saa sanoista selvää. Huono akustiikka on todella epämukavuustekijä.
Osittain tohon vaikuttaa että meillä on huonekaluhankinnat vähän vaiheessa ja esim sohva ja verhot puuttuu kokonaan. Jokatapuksessa tohon on aivan pakko panostaa muutenkin. Pari pakettia ecophonia onneks löytyy valmiiks varastosta kun vaan keksi mihin ne ripustelee. Lapsista teetetään sellanen kuvakollaasi niin otetaan se painettuna akustiikkalevyn päälle..
Onhan edes katossa akustiikkakipsilevyä? Meillä on ja auttaa vähän, sitten kalusteet ja matto jotain. Mutta ei kivitalosta, jossa on vielä paljon lasia saa oikein millää akustisesti täydellistä pl. levyttämällä kaikki seinät jne.. (kuten meidän teatterihuoneessa)...
Onhan edes katossa akustiikkakipsilevyä? Meillä on ja auttaa vähän, sitten kalusteet ja matto jotain. Mutta ei kivitalosta, jossa on vielä paljon lasia saa oikein millää akustisesti täydellistä pl. levyttämällä kaikki seinät jne.. (kuten meidän teatterihuoneessa)...
Tuli tuosta oddiksesta mieleen että syy (ja mielestäni ainut syy) rakentaa kivitalo näkyy oddiksin talon kuvissa. Ilman mitään hengittelyjä tmv.
Meinaakko ettei oddiksen talon kaltasta pytinkiä pystyis tekeen puusta?
Katto on kipsilevytetty ja roiskapinnalla. Se on parempi kuin maalattu, mutta ei missääntapauksessa hyvä. Osa väliseinistä on kevytrakenteisia ja ei siten pahimpia mahdollisia. Katto on koko alataan vino ja tää varmasti osasyy siihen että tärykaikua on ylättävän vähän.
Täydellistä tosta ei varmaan saa mutta kyllä akustiikan hyvälle tasolle saa, se vaan vaatii toimenpiteitä. Onneks on paljasta seinäpintaa kohtuu paljon mihin saa Ecophonia liimattua kohtuu huomaamattomasti, katton ei viittis laitaa ellei pakko.
Pystys varmaan, ei siinä mitään. Tarkoitin vaan että en näe syytä tehdä taloa kivestä jos se ei näytä tolta.
... edelleen oma, kerettiläinen näkemykseni
Tarkoitin reikälevyä. Tohon tyyliin kuin meillä on tossa korkeassa olkkarissa. Nappasin just kuvan tästä työpisteeltä.
Tossa kun on takana ilmarako ja sitten puhallusvilla, niin jotain auttaa.
edit: huomaa myös pieni hiussaumakipsiluukku tossa edessä. Noita käytettiin, kun en halunnut muovisia jakorasioita minnekään kattoihin. Eli noita on muutama siellä täälllä ja luukun takana sitten jakorasia.
Me oltiin tekemässä puutaloa mutta pyysin tarjouksia myös kivitaloista, hintaeroa kun ei kauheena tullut itsetehtynä niin päädyttiin kiveen.
EPS harkot ja passiivikivitalojen harkot oli meillä ensisijainen vaihtoehto mutta kun kävin muutamalla työmaalla niitä katsomassa niin päädyttiin sitten "oikeaan" kiveen.
Tohon Oddiksen kuvasta pisti silmään toi ikkuna. Hienosti toteutettu se että sisäkattoa ilmeisesti laskettu koko alataan että saatu ikkunan ylityspalkki piiloon ja ikkuna jatkumaan kattoon saakka.