lej sanoi:
Ja on aika suppea näkökulma väittää, että kaikki monopolit olisivat kaamea asia. Microsoftinkin osalta löytyy paljon hyvääkin, jos vain suostuu sen myöntämään. Ja puhtaiti luonnollisia monopoleja ei kuitenkaan juuri mistään löydy. Edes saatanasta seuraava Microsoft ei sellainen ole.
Täysin eri asia on sitten vaikka jonkun kehitysmaan tapaus, jossa valtiolla on vaikka öljyntuotannon monopoli. Sellaisissa tapauksissa ollaan tilanteessa, jossa kehitystä ei tapahdu ja voitot valuvat harvoille vallanpitäjille, suoraan tai lahjuksina.
Pidät siis Microsoftin tuotteista? No se ei ole minun ongelmani. Sen sijaan Microsoftin tuotteiden keskeneräisyys ja tietoturvattomuus ovat kyllä ongelmina ihan laajemminkin. Mistä johtuu Linuxin suosio tärkeissä tietojärjestelmissä ja laitteissa? (Retorinen kysymys, älkää takertuko tähän.)
Mutta nostin Microsoftin esiin vain esimerkkinä tapauksesta, jossa monopoliasema johtaa negatiivisiin vaikutuksiin. Se käy myös erinomaisena esimerkkinä siitä, kuinka valtio pyrkii rajoittamaan kansainvälisen yrityksen toimintaa tervehdyttääkseen kilpailua (EU vs. Microsoft). En välttämättä pidä Microsoftia suurena saatanana. Sen monopoliasema on haitaksi sille itselleenkin pitkällä tähtäimellä.
lej sanoi:
Raha ei tule mitenkään rahan luo. (Edit: ainakaan minkään vetovoiman vuoksi) Toki rikkaammalla on enemmän painoarvoa, jos tehdään esim. tuontatopäätöksiä. Ja miksi kaikki ottavat esimerkiski aina USA:n Kiinnan, Venäjän jne. Suuremman tuloeron maita löytyy läheltä paljonkin eikä niissä todellakaan ole asiat Suomea ainakaan huonommin, vrt esim. Saksa, Hollanti ja Ranska.
Ymmärrät varmaan itsekin, etten tarkoittanut vetovoimaa kirjaimellisesti, eli että varallisuudella olisi mitään painovoimaan verrattavaa fysikaalista ominaisuutta, joka kiskoisi itsestään muuta varallisuutta puoleensa.
Pikemminkin tarkoitin sellaista "vetovoimaa", joka esiintyy esim. pokeripöydässä, jossa suurten stackien hallitsijat pystyvät dominoimaan ja tiristämään chippejä pienemmistä stackeista. Ja pieni stacki joutuu tuplaamaan itsensä pahimmillaan monta kertaa, ennenkuin tilanne tasaantuu. Raha on siis pelimerkki, ja varallisuus reaalimaailman stacki. Tarpeeksi suuri varallisuus pystyy keikuttamaan ja vääristämään markkinoita, ansaiten rahaa keinottelevalle hallitsijalleen.
Mainitsit esimerkkejä maista, joissa tuloerot ovat suurempia kuin Suomessa, mutta jätit USA:n mainitsematta. Tietääkseni Keski-Euroopan maissa harjoitetaan suhteellisen samanlaista politiikkaa, kuin Suomessa. Sen sijaan USA on aivan eri raiteilla, ja se näkyy tilastoissa: Vaikka keskim. bruttokansantuote onkin maailman suurinta, kerääntyy varallisuus hyvin epätasaisesti, jättäen paljon suuremman (suhteellisestikin) joukon köyhiksi ja osattomiksi, kuin Suomessa tai Keski-Euroopan maissa.
Voisi jopa väittää että verrattuna Suomeen Yhdysvalloissa eletään jonkinmoista kansallista kriisiä kovan rikollisuuden, korkean vankiasteen, suuren köyhyyden ja suuryritysten sikailun vuoksi. Mutta kaikki on suhteellista, ja yhtä hyvin voi väittää että USA:n kansalaisilla menee hyvin. Ainakin verrattuna Venäjään ja Kiinaan. Mutta siinä on taas kaksi esimerkkiä siitä, kuinka täysin holtiton ja äärikapitalistinen järjestelmä kohtelee kansalaisiaan: Valtio ja firmat eivät perustele olemassaoloaan ihmisten olosuhteiden parantamisella, vaan pikemminkin toisinpäin. Ihminen on siellä välttämätön paha.
Timba79 sanoi:
Eiköhän se homma ole niin, että ne jotka oikeasti tienaavat vitusti, tekevät niitä tilejää aika isolta osin myös pääomatuloilla, jota verotetaan 29% mukaan. Eipä Suomessa ole montaa palkansaajaa joka tienaa niin "vitusti" että pääsisi ihan vahingossa oikeasti rikastumaan. Aika hiton pienestä marginaalista puhutaan jos palkka on tyyliin Jorma Ollila, millään 50.000 euron palkalla ei vielä rikastuta vaikka tosta vietäisiinkin "vain" 29% verot. Eli Tomppa85:n perustelut ei menneet läpi ainakaan täällä.
Minä en puhunut pelkästään palkkatuloista, vaan yleisemmin tulonjaon merkityksestä. Olet oikeassa, tuskin Suomen valtio kaatuisi tasaveroon. Yleinen kärsimys tosin lisääntyisi, kun joutuisimme ajamaan vuosikymmeniä rakentamamme hyvinvointijärjestelmämme alas. Eivät ne veronkevennykset satele taivaasta, vaan ne saadaan typistämällä sieltä menopuolelta.
Virossa tasavero toimii ehkä sen vuoksi, että sieltä siirryttiin markkinatalouteen suoraan kommunismista, ja voitiin aloittaa rakentaminen tavallaan tyhjän päältä. Kansa ei juuri valita, koska on tottunut vain huonompaan. Vaan kuinka kävisi Suomessa, kun opiskelijoilta vietäisiin opintotuki ja vanhuksilta vanhainkodit?