Sdp:stä kovaa arvostelua vihreille
Sdp:ssä pohditaan, kuinka pitkä vihreiden poliittinen muisti on.
Elisa Airasvirta
13:58
SDP:N kansanedustajat
Eveliina Heinäluoma ja
Joona Räsänen kritisoivat vihreiden toimintaa suhteessa käännytyslakiin. Vihreissä suhtaudutaan lakiin kielteisesti.
Vihreiden Sofia Virta. KUVA: MIKKO STIG / LEHTIKUVA
Heinäluoma kirjoittaa
Demokraattiin julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että vihreät oli puheenjohtaja
Sofia Virran johdolla hyväksymässä kesällä 2022 rajavartiolakia.
– Sofia Virta hyökkää nyt erityisesti sosiaalidemokraatteja vastaan ja pitää käsittelyssä olevaa rajaturvallisuuslakiesitystä täysin vääränä ratkaisuna.
– Samainen Sofia Virta oli kuitenkin hyväksymässä rajavartiolain muutoksen vuonna 2022 hyvin tietoisena siitä, että päätös estää turvapaikanhaun koko itärajalla ja tietoisena siitä, että lain voi katsoa heikentävän kansainvälisiin sopimuksiin sisältyvää turvapaikanhakuoikeutta ja altistaa Suomen palautuskieltoa koskevalle kritiikille.
HEINÄLUOMA pohtii, onko poliittinen muisti ”nykyään alle kahden vuoden mittainen”, vai vaikuttiko vihreiden kantaan tällöin sisäministeripuolueena vastuu Suomen sisäisestä turvallisuudesta.
Samaa kyseenalaistaa Sdp:n kansanedustaja
Joona Räsänen tiedotteessaan.
Vihreiden Krista Mikkonen. KUVA: RIO GANDARA / HS
– Johtuikohan tämä siitä, että rajavartijalain esitteli (
Sanna) Marinin (sd) hallituksen vihreä sisäministeri
Krista Mikkonen? Kun muistelee vihreiden kansanedustajien puheita vuodelta 2022, niin nyt ääni kellossa on täysin toinen, ja mieleen hiipiikin epäilys vaikean tilanteen hyväksikäytöstä omiin poliittisiin tarkoitusperiin – vai mistä tämä äkillinen lähimuistin menettäminen johtuu, Räsänen kysyy.
Räsäsen mukaan oikeusoppineiden argumentit rajavartiolakia vastaan olivat samankaltaisia kuin käännytyslakia vastaan. Hän toteaa oikeustieteilijöiden katsovan asiaa ”varsin kapeasta näkökulmasta”, minkä hän ymmärtää.
– Päättäjien täytyy katsoa asiaa kuitenkin laajemmasta, kansallisen turvallisuuden näkökulmasta. Tätä vastuuta oikeusoppineilla ei ole.
Heinäluoma kyseenalaistaa myös vihreiden presidenttiehdokasta, kansanedustaja Pekka Haavistoa ja vasemmistoliiton presidenttiehdokasta ja tulevaa meppiä Li Anderssonia. KUVA: PAULA KASKIMAA / IS, MIKKO STIG / LEHTIKUVA
HEINÄLUOMA kyseenalaistaa myös vihreiden presidenttiehdokasta, kansanedustaja
Pekka Haavistoa ja vasemmistoliiton presidenttiehdokasta ja tulevaa meppiä
Li Anderssonia.
Haavisto kannatti Heinäluoman mukaan
Petteri Orpon (kok) hallitusta kovempia ja nopeampia otteita talvella, kun Venäjä oli ryhtynyt siirtämään siirtolaisia rajalle.
Haavisto esimerkiksi totesi
Iltalehdelle marraskuussa 2023, että raja olisi pitänyt panna kiinni jo aikaisemmin.
Helsingin Sanomien vaalitentissä Haavisto sanoi, että väkivalloin Suomeen tunkeutuvia kohtaan puolustauduttaisiin.
Haavisto totesi, että turvapaikanhakijoiden kohdalla hakemukset käsiteltäisiin mahdollisimman nopeasti, mutta poliisi ja Puolustusvoimat vastaisivat asiasta muussa tapauksessa.
Heinäluoman mukaan presidentinvaalien aikana kummallista oli, että Li Andersson ei edes pitänyt koko itärajan sulkua mahdollisena.
– Vaikka vasemmistoliitto itse kaksi vuotta aikaisemmin oli hyväksymässä rajavartiolain muutoksen, jossa nimenomaan mahdollistettaisiin koko itärajan sulku ja turvapaikanhaun keskittäminen esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentälle.
MYÖS Sdp:n sisällä on käännytyslakiin kielteisesti suhtautuvia kansanedustajia. IS:n viime viikon tilanteeseen pohjautuneiden tietojen mukaan puolueen niin sanottuun ”kovaan ytimeen” kuuluu jopa yhdeksän nimeä.
Sdp:n eduskuntaryhmä kokoontuu tiistaiaamuna puimaan lopullista kantaansa käännytyslakiin.
Sdp:n on nähty olevan keskeisessä asemassa siinä, saadaanko lain kiireelliseksi julistamista vaativa viiden kuudesosan enemmistö muodostettua