Tuo selviää parhaiten kokeilemalla. Jos alkaa kyrsiä, niin projektin voi vetää nippuun, olettaen että lopetetaan kyrsimiseen, eikä uupumukseen.
Nuorena duunarina pystyin tuplaamaan liksani ylitöillä. Tuntihommissa helpompaa kuin urakoissa, sillä väistämättä tahdin on oltava maltillisempi 12-14 tunnin työpäivässä. Akkujen lataamiselle pitää myös olla aikaa. Mulla oli 3-4 kuukautta lomaa talvella. ATK-puolella ylityöt olivat "helpompia", kun ne olivat vain "aikaa". Taisin maksaa ylitöillä huomattavan osan asunnosta, mutta saman verran piti myöhemmin maksaa uudestaan, kun lady of the house lähti lätkimään.
Rahan haaliminen ja toimeentulon turvaaminen on sitten toinen juttu. Satatonnia ei välttämättä riitä, koska sillä ei nykyään taida kummallista luukkua saada mistään. Lainaton autokaan ei ole ilmainen, saati nykyiset elektroniset laitteet käyttöiältään kovin pitkiä.
mua kyrsii kyllä ylityöt heti, mua kyrsii päivätyötkin. :D kyllä se kipeää tekee ylityöt, justiinsa siks, kun päivällä pitää normiaikana tapahtua maksimaalisen paljon. ja no, ylitöissä on ihan sama. pomo kun odottaa rahalle vastinetta kaiken aikaa kun työtä on.
aina se on melkoinen puristus ollut tosiaan, suorastaan fyysisiä kipuja aiheuttavaa puuhaa. ja kyllä työpäivän lopussa tuntuu kylmältä, kun jatkaa ylitöinä.
puhumattakaan siitä, että tulee ylimääräsiä pieniä hiertäviä asioita, verokorttia saa laskea uusiks kokoajan, ja häiritä pomoa uudella verokortilla joka kuussa. kun ei ihan pysty arvioimaan paljonko sitä ylityötä tekee. sitten jos on joka päivä töissä, niin siinä vaiheessa alkaa hiertää jotkut muut pikkujutut, kun on kiinni kokoajan, ei pysty mitään ylimääräistä hoitamaan. jos pitäisi käydä joku juokseva asia hoitamassa jonka tekisi viikonloppuna, tähän ei pysty.
kokeilin tosiaan ylitöitä jo jonkun aikaa jonkun verran, ja mm tein enemmän tai vähemmän töitä jotain 28päivää muistaakseni putkeen.
aluksi tein viikonloppuina, ekana viikonloppuina 2 täyttä päivää, ja seuraavina lyhyempiä. ens alkuun ajattelin että mikäs siinä, tekee vaan,. mutta kyllä se haastavaa on, kun tosiaan työt vaatii aina tiettyä forcettamista, että saa aikaan, kun ammatti ei ole mitään napin painamista tehtaassa.
sitten jatkoin pientä ylityön tekemistä arki iltaisin. ei toistaiseksi ole tullut tehtyä isoja tuntimääriä, yleensä jos täyden työnpäivän jälkeen vielä tekee, niin tulee pidettyä kahvi ja eväs tauko työajan jälkeen, ja siitä sitten extraa painamaan. mutta on se vaikeaa, sitä jaksaa ehkä 30min hyvin, mutta sitten se on sellasita kamppailua voimavarojensa kanssa. jatkuva epämukavuus, ja pienet asiat hiertää. alkaa ikäänkuin tarvitsemaan sitä, että pääsis jo kotiin nostamaan jalat pöydälle ja omaan vessaan paskalle :D
satatonnia ei välttämättä riitä totaaliseen toimeentuloon, mutta antaa hyvän pesämunan, tai 50 tonnia.
asuntopuolella se ei vielä paljoa auta, mutta antais hyvän pohjan kuitenkin. asuntolainassahan on se, että mitä enempi on lyhentänyt sitä, sen vähemmän tarvitsee maksaa korkoa = sen vähemmän tarvitsee tienata TAI on enemmän ostovoimaa johonkin muuhun. + jos on riittävästi maksanut asuntolainaa saa halvempikorkoista lainaa kun on asunnossa vakuusarvoa.
autopuolella sitten taas rahoituksissa on hirvittävät rahoituksen perustamiskustannukset, kulut ja korot. näissä sama homma, kun auton pääomasta ei tarvitse maksaa, säästää taas euroja, ja kuten todettu, säästetty euro on nettoa, tienattu bruttoa.
ja jos ostaa hybridin, sanotaanko nyt vaikka bmw 225xe (vai mikä nyt olikaan) niin on halvat käyttövoimaverot koska mukamas luontoystävällinen, ja tolpasta saa sähköä lyhyille ajomatkoille, ja pidemmilläkin saa sähkömoottorin taloudellista työntöapua hieman.
no elekroniset laitteet ei ole pitkäikäisiä, mutta ne muodostavatklin vain pienen osan kaikista kuluista, ja jotkut laitteet voi olla yllättävän pitkä'ikäisiä. ,mun peli pc on varmaan 5 vuotta vanha, ja vieläkin pyörii melko mukavasti uusimmat ilmestykset (silloin kun nyt edes on aikaa ja energiaa pelata..)
mutta sitä pitkäikäisempiä on sitten kodin kalusteet ja sisustukset, tekniset asennukset ja akustiikka yms.
ja harrastusvälineet mahdollisesti. joku täysjousitettu sähkömaastopyörä todnäk on pitkäikäinen laite (joskus varmaan akku pitää uusia + korjautella), ja mitä nyt voisi olla, kalavehkeet yms...prätkän jos ostais niin halpa vanha laite jolla tulis vaan vähän kilsoja.
näistä harrastus ja sisustusvälineistä ei tarttis myöskään maksaa lainojen perustamiskustannuksia eikä korkoja, joka jälleen vähentäis menoja ja niitä nettosäästöeuroja jäisi enemmän.
Osa tosta hypoteettisesta pesämunasta menis myös sijoituksiin, bittirahaan ja rahastoihin. näin ollen kaikki munat ei olisi samassa korissa, vaan osa rahasta tuottais (jonkinlaisella riskillä toki, mut hajauttaminen auttaa, ja sijoitusmäärän pitäminen tolkullisena)
myös omalla painollaan lisää euroja.