Venäjän perustuslain mukaan Medvedev saa presidenttinä lähes monarkiaan verrattavat valtaoikeudet. Hän johtaa niin kutsuttuja voimaministeriöitä, nimittää armeijan johdon ja toimii ylipäällikkönä. Pääministeriyttä havitteleva Putin on kuitenkin taitavalla taktikoinnilla jo varmistanut itselleen merkittävän otteen Medvedevin Kremlistä.
Yhtenäisen Venäjän johtajana Putin voi torjua minkä tahansa presidentin lakiehdotuksen duumassa. Puolueen käsissä ovat pitkälti myös Venäjän alueelliset lait, joten Putin voi evätä helposti kuvernöörin paikan niiltä, joista hän ei pidä.
Duuma voi hyväksyä minkä tahansa Putinin hallituksen esittämän lakipaketin. Yhtenäisen Venäjän enemmistö on riittävän suuri kumoamaan presidentin veto-oikeuden. Medvedevillä näyttää olevan paljon vähemmän vaikutuskanavia kuin pääministeri Putinilla hallituksineen.
Medvedev ja Putin näkevät paljon vaivaa osoittaakseen luottavansa täysin toisiinsa. Silti Putin ei halua riskeerata mitään. Näennäisparlamentaarinen järjestelmä on hänen käsissään, eikä hän epäröi Yhtenäisen Venäjän voimin savustaa Medvedeviä virastaan, jos nuori presidentti uskaltaa poiketa oletetusta vallanjaosta omille teilleen.
Venäjän perustuslaissa on pykälä virkasyytteestä. Sitä Putin todennäköisesti käyttäisi ja delegoisi asian hoidon duumaa hallitsevalle puolueelleen. Presidentti voi toki erottaa pääministerin, mutta duuma on pullollaan Putinille uskollisia edustajia, jotka torjuvat tarpeen tullen seuraajaehdokkaat.
Jos Medvedev siis kieltäytyy yhteistyöstä suoje
lijansa ja valtaannousunsa takuumiehen kanssa, tämä voi viime kädessä viedä häneltä oikeutuksen presidentin tehtävään.