Willie
Groundskeeper
- Liittynyt
- 31.3.2003
- Viestejä
- 2 168
Edgar sanoi:Miten tuota voi tutkia?
Eri maiden lainsäädäntöä muutetaan ja ajanmukaistetaan ajoittain. Rangaistusten ja oikeuskäytäntöjen muuttuessa muutosten vaikutusta rikollisuuteen voidaan tutkia. Tätä on tehtykin runsaasti ainakin 1960-luvulta asti yhteiskuntatieteiden parissa. Tutkimusta on tehty niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Seuraava lainaus on suoraan oikeusministeriön alaisuudessa toimivan rikostorjuntaneuvoston sivuilta:
"Tuntuvien rangaistusten korotusten on havaittu vaikuttavan rikollisuuteen vain lyhytaikaisesti. Rangaistusten ankaruutta merkittävämmin käyttäytymiseen vaikuttaa tutkimusten mukaan se todennäköisyys, jolla rikoksentekijä tulee saamaan teostaan rangaistuksen. Rikosoikeudellisen järjestelmän hyvä toimivuus on kuitenkin onnistuneen kriminaalipolitiikan edellytys. Rikosoikeudellista järjestelmää ja rikollisuuden ehkäisyä pitää kehittää rinta rinnan."
Olet tietyssä mielessä oikeassa. On nimittäin selvää, että mikäli henkirikoksesta seuraisi vain päivä vankeutta, ei tuo sanktio toimisi yhtä tehokkaana pelotteena kuin vaikkapa taposta mahdollisesti seuraava 8 vuoden tuomio. Rangaistuksen koventaminen ei kuitenkaan enää vähennä tappojen määrä, mikäli rangaistusasteikkoa lähdetäänkin tuplaamaan 8 vuodesta vaikkapa 16 vuoteen. Tietyssä vaiheessa rangaistuksen koventaminen saattaa jopa lisätä rikollisuutta tai raaistaa sitä; rikolliset pyrkivät kaikin keinoin välttämään kiinnijäämisen. Itselläni ei ole sinänsä mitään kovia rangaistuksia vastaan, ei ainakaan mikäli ne tuottaisivat parhaan mahdollisen lopputuloksen. Paras lopputulos taidetaan kuitenkin saavuttaa rangaistuksella joka asettuu pyövelin kirveenheilautuksen ja kukkahattutädin poskennipistyksen välimaastoon.