Räjähtävää ponnistusvoimaa?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja gasvi
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
hitaat ei nopeiksi muutu, se on totta. moposta ei tuu motskaria, hyvin sanottu.

hitaat solut (Ia) ovat kyllä mukana nopeissakin suorituksissa, mutta tehon kasvaessa isommat nopeet solut (IIa ja) IIb tekevät suurimman työn ja kehitys tulee sitä kautta. senpäs takia nopeusvoimaharjoittelussa aikalailla ratkasevin tekijä on psyyke.

aiheesta hieman lisää esim. täältä:
http://www.emedicine.com/neuro/topic332.htm

number one:
yleensä intensiteetti ei riitä pomppua kehittämään, paitsi jos sitä ennen ei juuri olla treenailtu. pelissä harvoin tulee riittävästi kovia ponnistuksia riittävillä levoilla. koris pelinä on intervalliluonteensa vuoksi kyllä hyvää vauhtikestävyystreeniä.
 
Kokeilin eilen tuota treeniä jossa tehtiin eri liikkeitä eri periaatteella. Tein prässiä 3-4x~80%(380-410kg), rinn.vetoa 5x60kg ja pudotus kyykkyhyppyjä x5. Tein kolme kierrosta tätä ja päälle rinnallevetoa 3x3x90-100kg polvista. Treeni tuntui hyvältä ja nyt tuntuu jaloissa pahalta ;)
Itse olen kokenut etten saa jaloista irti tehoja jos en tee vähän raskaammilla painoilla "herättäviä" sarjoja alkuun. Pitää kokeilla tuota nyt pari kertaa viikkoon ja pari viikkoa. Sen jälkeen tuntee kyllä juoksussa jos homma toimii. Sarjoja lisään neljään, joka taitaa olla ok määrä.
Tein prässiä sen vuoksi että selkä ei kestä kovilla painoilla kyykkäämistä. Pientä rappeumaa 4/5 -välissä :(
 
yleensä tuntuma hyvän nopeusvoimatreenin jälkeen pitäis olla sellanen aika reipas, eli minkäänlaista nääntymisen tunnetta ei juuri kaivata. seuraavana päivänä toki varsinkin tottumaton kyllä jotain tunteekin, muttei sekään ole tarpeellista.
 
Ei tuo pahalta tuntuminen mitään erikoista ole. Pientä treenikipua mutta tietää kyllä jotain reippaampaa tehneensä. Tuosta treenistä sain kyllä paljon irti eilen kun salilla oli hiljaista. Keskittymisellä on 100% suorituksissa todella iso merkitys.
Voiko tuohon rinnallevedon paikalle ajatella esim. työntöä? Sen kuitenkin pystyy tekemään hyvällä temmolla..
 
ideana noissa kontrastivoimajutuissa on aika usein kuormittaa samoja lihasryhmiä, mutta vaihtelevalla kuormalla ja ehkä hieman eri liikkeellä vrt. ½kyykky ja rinnalleveto, jotka kummatkin kuormittaa aikalailla samoja lihoja. samaakin liikettä eri kuormalla voi toki käyttää.

työntö ei oo kauheen hyvä liike noissa kontrastihommissa. sillä vois olla käyttöö ehkä siten, että eka tekis esim 2*80% ja sitten 4*pudotuspunnerrus omalla painolla. hyppelyt kyllä sopii aina.

noita liikkeitä ei kannata kauheen montaa laittaa peräkkäin, koska suoritukseen käytetty aika alkaa jo väsyttää. mieluiten kaks liikettä ja vaikka sitten pari eri patteria esim.
- ½kyykky ja rinnalleveto
- työntö/etukyykky ja pohjehyppely
- muu treeni
 
Ok. Palautukset jäi aiemmin mainitsematta eli pidin liikkeiden välissä ~1min ja sarjojen välissä ~4 min. Meinikö oikein?
Hain tuolla sitä että se 100% on helpompi antaa kun ei hengästytä...
 
periaatteesa kontrastivaikutusta hakiessa kantsii tehdä liikkeet heti perään ilman pausseja, mutta kyllä tollanenkin tauotus toimii. siinä pääsee joka liikkeeseen tykittämään kunnolla ja vaikutus on hieman erilainen, mutta tehokas kyllä.

btw: jos sun prässi 80% on ~400kg, lieneekö ne kovinkin korkeita polvikulmaltaan tyyliin markus pöyhönen jne? tuli vaan mieleen tuosta suhteessa hyvin alhasesta rrv:stä.

prässi on ihan ok apu, jos ei pysty kyykkyä tekeen, vaikkei siinä lantion työ niin hyvä olekaan kuin kyykyissä. yhden jalan versiot kykkyistä on myös tosi hyviä, ku ei tarvi käyttää niin paljo romua. lisäksi palvelee koordinaatiota ja tasapainoa pirun hyvin.
 
Polvikulma prässissä on noin 100 astetta. Laitteen ylimmät stopparit on juuri sopivasti mulle sillä kohdalla ja siten pystyy/uskaltaa tekemään kovia sarjoja ilman kaveria.
Olen kyykännyt reisivaakatasoon tyylillä ~200kg, mutta alaselkä on aina ollut mulla heikoin se lenkki. Pituutta 196cm joka varmasti on osasyy siihen. Rinnalle nousee polvilta sama kuin lattiasta eli noin 120kg ja sekin kertoo tuosta alaselästä jotain.
Olen tehnyt syksyn magneettikuvausten jälkeen kovimmat jalkasarjat juuri yhdellä jalalla, mutta nekin prässissä. Voiko tuota yhdenjalan kyykkyä tehdä muuten kuin askelkyykkynä?
Mitä mieltä olet muuten tuosta "lyhyestä" RV:stä? Selälle+yläkropalle hyvä räjähtävä liike, mutta miten lie muuten..
 
polvilta- tai reisiltäveto mittaa enemmän räjähtävyyttä ja allemenon nopeutta. hyvä liike sekin. voihan sitä tehä vaikka kolmosen sillai, että tekee ekan maasta, toisen polvilta ja kolmannen reisiltä.

yhden jalan kyykky sillai, että takajalka on pikku korokkeella on huikea voimaliike. alussa ei rautaa paljoa nouse, mutta kun alkaa nousemaan, on se mies eikä haalarit, joka nostaa yli 150kg. reittä ei vaakasuoraan oikein saa, mutta veikkaisin, että sun päälaji ei oo puntti??

askelkyykyt vois tehdä kävelyinä ilman sitä peruuttelua siis. käytävälle tms. vaan ja viiskymppinen syliin ja lantio eteen. lyhyet sarjat, esim. 6 askelta onnistuu varmaan salissakin tanko niskassa.

kolmas tosi hyvä on penkillenousu eri korkusille bokseille. joko vapaan jalan apuponnistuksella tai ilman. pirun hyvä liike.

kaikissa yhden jalan liikkeissä pitää pitää huolta lantion asennosta, ettei se pääse kiertymään. sillä tulee sinnekin hyvin voimaa.

pituus vaikuttaa voimanostokyykyn tekniikkaan ja yleensä pidemmän kannattas kyykkäillä leveemmältä, että saa parannettua vipuja.
 
Kiitos paljon vinkeistä Jto! :kippis1:
Osaa liikkeistä olen tehnyt mutta oli siinä uusiakin. Pitää alkaa käytännössä toteuttamaan noita samantien.
Itse pelaan pesäpalloa ja rooli on lyödä (kovaa ja tarkasti). Juostakin pitää joten jalkojen pitää olla kunnossa. En ole siten voimailija sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta voimailu on lähellä sydäntä ollut aina. Muutenkin kiinnostaa nää nopeusvoima tms. asiat paljon koska nopeuden kehittäminen on jopa voimaakin haastavampaa hommaa ;)
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Mäkin voisin kommentoida tuota hulkin systeemiä. Väitän että tuo hurja ponnarin nousu johtuu pelkästään siitä että hulkki toi voimaharjoittelun mukaan kuvioihin. Ehkä rivien välistä voi hulkin kommenteista niin lukeakin. Väitän myös että hulk olisi ihan hyvin voinut alkaa tekemään pelkkää puolikyykkyä, vähän useamman sarjan ja pienemmällä agrella ja tulos olisi ollut ihan sama...ehkä jopa parempi. Myös normikyykky kympin sarjoja kerran viikossa olisi toiminut yhtä kaikki. Pomppu suoritettiin kuitenkin kahdella jalalla joten maastanosto ei kuviossa niin olellinen ole. Toki maastanostossa jalkojen liikerata on aika lähellä puolikyykkyä eli mun mielestä "liikaa selkää rasittava pomppua kasvattava voimaharjoitusliike" joten sitä kautta tuo pomppuun ruutia. Ei kuitenkaan niin paljon kuin puolikyykky. Ja kahden jalan pompusta puhun kokoajan. Täytyy muistaa että hulkilla ei ole mitään vertailukohtaa. Vain kerran voi ottaa voimaharjoittelun mukaan kuvioihin tehtyään sitä ennen vuosia harjoitteita omalla painolla.

Ite aikanaan kyykkyloverina tein box-kyykkyä sellaisesta puolikyykyn ja voimanostokyykyn välista olevalta syvyydeltä. Tampereen Atleticon perus treenipenkiltä. Siitä ns. vittumaisesta "kuolleesta polvikulmasta" or whatever. Muuta en tehnyt jaloille paitsi lajiharjoittelu (lentopallo). Sillon jo jäähdyttelin eli parikolme kertaa viikossa parketilla. Kaksinkertaistin kyykkytulokseni kolmessa vuodessa ja parhaimmillaan ulottuvuus hyppäämällä oli 328cm. Tätä ennen pomppu oli jumittunut jo ajat sitten. Olen 183 pitkä. Ei nyt oikeastaan mikään älytön tulos mutta pelkällä puolikyykyllä tehty. Jotain parinsadan maksimi bodytyylillä tanko ylhäällä niskassa ja painoa oli tuolloin 85kg. Ei tietenkään ole itsekehua koska tehty jostain hämärältä penkiltä eikä tulos ole edes kummoinen.

Elikkäs, oman kokemuksen perusteella, väittäisin että riittää kun käy salilla kerran viikossa vetämässä kyykkyä, vaikka kaseja 5-8 sarjaa. Lajoharjoittelu kyllä muuttaa voiman pompuksi...edellyttäen että lajissa hypitään kymmeniä kertoja per treeni. Kaikki muu on hifistelyä ja lisää tehoja ehkä 5-10% pomppuun...siis kahdenjalan...korkeus ja pituushyppääjät erikseen.
 
Pitää kokeilla tuota nyt pari kertaa viikkoon ja pari viikkoa. Sen jälkeen tuntee kyllä juoksussa jos homma toimii.

Itse tekisin vain kerran viikkoon jaloille noin hermottavan treenin, koska juoksette varmaan myös suht paljon treeneissä. Tee toinen normaaliin tyyliin perus- tai maksimivoimapainotteisena.

Jos tarvis, niin toisen kontrastivoiman vaikkapa yläkropalle voit tehdä eri liikkeillä. Esim. tyyliin "kapea penkki - päänyliveto - kuntopallon heitto" .
 
jto sanoi:
ääriesimerkkinä voimasta karl malonen (205/120) 160 kilon niskantakaapunnerrus istuen ja 5*100kg hauiskäännössä

Satutko JTO tietämään muita NBA-pelaajien voimatuloksia? Itse olen lukenut (enemmän tai vähemmän luotettavista lähteistä) penkkituloksia: Earl Boykins n.150 kg, Michael Dickerson n.180-195, Charles Oakley n.180 ja Alton Ford n.160-190 kg. En jaksanut etsiä noita lähteitä, joten luvuissa voi olla pientä heittoa. Lisäksi Ben Wallacen hauiskääntö käsipainoilla 90 kg per käsi (epäilen vahvasti). Olisi hauska tietää, tekeekö Shaq O'Neal punttia lainkaan. Aika paljonhan tuolla NBA:ssa vaikuttaa pelkkä massa (läski), ei niinkään voima (esim. Robert "Tractor" Traylor ja Oliver "Pig" Miller ovat aika tuhteja poikia).

Mistä muuten olet kuullut nuo Malonen tulokset?
 
en nyt muita muista. malonen tulokset pisti silmään kauan sitten, ku mulle tuli noita jenkkien lehtiä. se oli jo sillon ilosella 80-luvulla kovan luokan puntti-intoilija.

90kg:n käsipainokääntö ei ole kyllä kovin mahdollinen. tottakai jos jätetään suoritus täysin kriteerivapaaksi, se on ok esim. jos sen hanttelin saa vaikka hieman liikkeelle jne :)

kyllä shaq ja muutkin pumppaa aikalailla nykyään. ja kyllä voimaa tarvitaan siinä missä massaakin. lihas painaa enemmän kuin läski, joten senkin takia. lisäksi nba-pelaajien kokoa kasvattaa se, ettei siellä testata muuta ku huumeet...
 
Valtavia eroja NBA-pelaajien voimissa on. Viime kesän Draft Combinessa esim. Livingston (Clippers) ei saanut penkissä 83.9 kilolla yhtään toistoa, kun taas Okafor (Bobcats) ja Humphries (Jazz) tekivät 22 toistoa. Varatuista pelaajista parhaiten pomppasi Smith (Hawks), tasan metrin. Varaamatta jääneet Robinson ja Bowers yltivät 110 senttiin.

Silmiini osui erittäin mielenkiintoinen räjähtävän voiman harjoittelua käsittelevä artikkeli:

http://faccioni.com/Reviews/Powercleans.htm


Jos ei jaksa lukea, niin tiivistelmä on tässä:

Painonnostoliikkeillä voi saada lihasta, mutta ei urheilukentille siirtyvää hermostollista räjähtävää voimaa.
 
Ihan mielenkiintoinen myös tuo Powermagin artikkeli. Kuten siinäkin todetaan, kaikessa urheilussa tarvitaan voimaa (strengthiä) ja räjähtävyyttä (poweria). Painon- ja voimanostossa on yksiselitteistä: strengthiä ja poweria saa levytangolla lajinomaisilla suorituksilla punttisalilla. Nostetaan raskaita romuja ja nostetaan räjähtävästi.

Valitettavasti tuossa artikkelissa Stone ei ota kantaa siihen, miten räjähtävyyttä (poweria) urheilukentille luodaan. Saako sitä luotua punttiennostelulla, miten toimii hermostollisten ominaisuuksien siirtomekanismi, siirtyykö levytangon räjähtävyys urheilukentille? Tuo edellisen viestini artikkelilinkki vahvistaa käsitystäni siitä, että punttisalilla tulee hankkia lajissa tarvittava määrä lihaksia ja urheilukentällä harjoitetaan lihasten hermotus lajinomaisilla harjoituksilla räjähtäväksi. Juoksemaan nopeasti oppii parhaiten juoksemalla nopeasti, taklaamaan ihmisiä räjähtävästi urheilukentällä oppii parhaiten taklaamalla ihmisiä räjähtävästi urheilukentällä ja hyppäämään korkealle oppii parhaiten hyppäämällä korkealle - ei noita taitoja ja kykyjä rinnallevetämällä opita.
 
jto sanoi:
kyllä shaq ja muutkin pumppaa aikalailla nykyään. ja kyllä voimaa tarvitaan siinä missä massaakin. lihas painaa enemmän kuin läski, joten senkin takia. lisäksi nba-pelaajien kokoa kasvattaa se, ettei siellä testata muuta ku huumeet...


Shaqin otin esille, koska se äijä on sellainen geeni-ihme, ettei olis kumma vaikkei pumppailiskaan. Tarkoitin tolla massajutulla tietenkin sisäpelaajia. Joku Boykins saattaa ottaa penkistä saman mitä isommat kaverit, mutta ei se jotain tuplasti painavampaa kaveria pysty paljon tönimään. Noilla mainitsemillani kavereilla on sitä massaa muutenkin kuin lihaksen muodossa, ja kyllä sitäkin voi hyödyntää. Tosin yleensähän koripalloilijoilla ei ylimääräistä paljon ole, ja ylipainosta on haittaa.

Shaun Livingston on kyllä sellainen kuikelo, että ihmettelisin jos se olis tuon 83,9 kg nostanu. Toi metrin pompannut Smith osaa kyllä oikeasti lentää, voitti tämän vuoden donkkikisan.
 
kyllä mä edelleen uskon, että punteilla sitä räjähtävyyttä saa hankittua ja siirtovaikutus lajiin tuleen nimenomaan koordinaation kautta eli just siellä kentällä tms. temmeltämällä niissä lajinomasissa suorituksissa.

usein vaan on niin, että ne varsinaiset lajisuoritukset peleissä jne on liian monimutkasia ja hankalia, että niissä vois varsinaisesti kehittää yleistä räjähtävyyttä. eli niissäkin se nopeus tulee aikaa myöten koordinaation kautta kun opitaan tekemään joku liike tai liikesarja.

esim. pituus- ja korkeushyppääjät tekee hyvin runsaasti räjähtävää ja pikavoimaa rautojen kanssa (ja tietenkin vielä nopeempaa ärsykettä antaen ilman rautaa). kummassakaan lajissa ei tarvita varsinaisesti lihasta, eli liikkeiden tekeminen ei tähtää patin kasvattamiseen.

edelleen pitää kerrata, että lihas ei tiedä, mitkä ne ulkoiset olosuhteet on, vaan se työskentelee vastusta vastaan.

painotettaessa nopeiden solujen treenaamista on tehon pakko olla erittäin korkea, että niiden työ saadaan pääosaan. tähän tarvitaan ylikuormittamista ja kyllä se punteilla on määrättyyn pisteeseen asti oikein mahdollista. lisäksi tietenkin esim. pudotushypyt tms. joissa vastuksen tuo painovoima.

no...

enpäs kiistele edelleenkään... kukin tekee taloonsa niin leveet räystäät ku tykkää, mutta yleisurheilussa, jossa räjähtävä voima on erittäin tiukasti läsnä, punttien käyttö räjähtävän voiman hankinnassa on selviö. enpäs menisi ehdottamaan arsi harjullekaan, että hankkis sitä räjähtävyyttä vain kuulaa työntelemällä :D
 
Totta on, että yleisurheilun perinteisiin kuuluu räjähtävien punttiliikkeiden tekeminen siinä uskossa, että siirtovaikutusta kentälle olisi (vaikka ei motoriikan tutkijoiden mukaan siis olekaan). Kaikki, kuten legendaarinen Al Oerter, eivät kuitenkaan ole painonnostoon ja nopeusvoimaharjoitteluun punteilla uskoneet. Joku tunnettu heittäjien valmentaja voimavalmennusseminaarissa totesi, ettei hänellä ole harmainta aavistusta siirtyykö räjähtävyys kentälle, mutta kun aina ennenkin on niin tehty ja kun miehet eivät enää massaa tarvinneet ja nostotekniikat olivat hallussa, niin tehdään nytkin sitten kun mitään ei ainakaan hävitä.

Lihaskudos ei ulkoisia olosuhteita tunne, mutta hermojärjestelmä tuntee ja ohjaa lihaskudosta sitä tehokkaammin mitä enemmän sillä on takanaan kokemusta täsmälleen samanlaisista olosuhteista. Hermojärjestelmä on varsin spesifi: eihän maksimipenkkiinkään hermoteta vitosen sarjoilla vinopenkkiä tai ykkösillä pystypunnerruksessa. Jees, tehojen, tavalla tai toisella, on oltava voimaharjoittelussa kovat.

Painonnosto on suosikkilajejani, mutta sen kaikkivoipaisuuden hehkutuksessa on tullut usein mieleeni, että bulgaarien painonnostomaajoukkuehan olisi niin viitsiessään kerännyt maailmanmestaruudet mäkihypystä korkeushyppyyn, tyrmännyt tatamista kehäneliöön ja otteluohjelmien niin salliessa elmoillut suvereenisti sekä kori-, käsi-, lento- ja tiesmissäpallossa.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom