Kerroppa sinä mikä funktio kalsiumilla on ateroskleroosissa ? ja kun kerran olet niin hyvin näistä perillä, niin kerro toki vielä miten erottelet valtimotaudissa valtimoplakin siitä kalkista ? Ja samaan syssyyn voisit sanoa, että miksi meidän elimistössä on tuollainen tylsä kalkkeutuminen ylipäätään olemassa ja miksi sitä tapahtuu ?
Kiitos, kerron mielelläni. Aloitan tämäkin sanoilla olipa kerran, eli maassa on mineraali nimeltä kalsiumkarbonaatti. Ihmisessä oleva kalsium taas on muodossa kalsiumbikarbonaatti. Karkeasti ottaen maaperästä saadaan kalsium ihmiselle hyväksikäytettävässä muodossa ravinnon mukana. Mutta ei syömällä kiveä.
Kasvit imee itseensä mm. maaperän mineraaleja. Kasvinsyöjäeläimet syö kasveja, koska heidän elimistö on suunniteltu siihen. Vertauksena voidaan käyttää nautaa tai lammasta. Koska heidän ruoansulatuselimistö ja metabolia on suunniteltu sietämään ja hyödyntämään kasvien entsyymit, hapot, mineraalit, vitamiinit, proteiinit jne. sitoutuvat eläimen soluihin eli meidän näkökulmasta käytännössä lihaksiin, sisäelimiin sekä rasvaan.
Ihminen on lihansyöjä (sekasyöjä) ja se syö hyvällä hyötysuhteella mm. lammasta. Siitä se saa kaikki vitamiinit, mineraalit, rasvat ja entsyymit toimivassa muodossa. Kalsiumin kohdalla tämä tarkoittaa kalsiumlaktaattia. Tähän ei ole oikotietä. Paitsi että kalsiumlaktaattia voi valmistaa itse fermentoimalla kalsiumfosfaattia (+etikka), mutta se vastaa hieman märehtijän ruoansulatusprosessia.
Jos ihminen altistaa itsensä matala-asteiselle tulehdukselle, suolistosairauksille tai yliherkkyyksille, korkealle verensokerille, korkealle insuliinipitoisuudelle, korkealle kortisolipitoisuudelle, matalille androgeenipitoisuuksille, liian vähäisille EPA-rasvahapoille, liian vähäisille D-, K2-, A-vitamiineille, liian vähäiselle magnesiumille jne. alkaa keho purkamaan kalsiumia kehosta. Miksi? Kalsium on valkosolujen rakennusaine. Valkosolut hillitsee ja hallitsee tulehdusta. Tästä tulee kierre, joka tunnetaan nimellä hyperkalsemia.
Tästä seuraa tunnetusti mm. osteoporoosia. Tähän päälle kalsiumtabletti, niin veren kalsiumpitoisuus nousee entisestään, mutta keho ei pysty kalsiumia viemään solun sisälle koska se on väärässä muodossa, ajan kanssa (n. 24h) kalsium hapettuu. Hapettunut kalsium on juuri sitä valtimoplakkia eli kalkkeumaa eli ateroskleroosin yksi osa.
Tämä kalkkeutunut osa kudoksesta, oli se sitten jänteessä, luussa, verisuonessa yms. ei kestä rasitusta, koska se on vain "hapettunutta ja tulehtunutta kuonaa" eikä elastista ja toimivaa kudosta tai luuta. Tämä nostaa mm. verenpaineta ja ahtauttaa valtimoita, aiheuttaa tukoksia hiussuoniin kuten silmät, aivot, munuaiset ja maksa. Virtsakivet, jänteiden ja nivelien "karstoittuminen" on yksi yleinen oire.
Monesti ihmiset syö paljon D-vitamiinia. Se on ok, kunhan ymmärtää kokonaisuuden. Yhdessä tuon kaiken aiemman kanssa liika D-vitamiini pahentaa tilannetta. D-vitamiini saa aikaa kalsiumiin kiertoa, joka on lähtökohtaisesti hyvä. Sitä puretaan ja siirretään paikasta toiseen, tarpeen mukaan. Mutta ilman riittäviä magnesium, K2- ja A-vitamiinitasoja kalsium ei koskaa pääse kohteeseensa, vaan jää verenkiertoon. Tämä on juuri hyperkalsmiaa tai sen alkua.
Kalkkeutuminen on vanhuutta. Sananmukaisesti. Kehon vitaaliset toiminnot hiipuu, ja keho joutuu käyttämään enemmän resursseja selviytymiseen kuin kehittymiseen. Toisin kuin nuorena. Käytämme niitä ravinnevarantoja mitä kehossamme on, ja koska ne eivät riitä ikuisesti, syntyy epäsopusuhta. Myös kollageeni vähenee, mikä on merkittävä tekijä suoliston, ihon ja hermoston toiminnalle.
Ruoansulatuselimistö alkaa olla heikko, vatsahappoja ei muodostu kuten nuorena. Närästys ei siis ole liikahappoisuutta, vaan pääsääntöisesti ruokatorven läpän velttoutta. Kun vatsan ph nousee, alkaa siellä kasvamaan väärät bakteerit. Myös ruoka ei sula kuten on suunniteltu, ja silloin suolistokaan ei saa siitä kaikkea irti. Tämän takia emme pysty optimaalisesti täydentämään kehoamme kaikella tarvitsemallamme. Kaiken lisäksi, ihmisillä tuppaa olemaan melko surkeitakin ruokavalioita, mikä lisää oleellisesti tätä prosessia.
Syntyy kierre minkä seuraukset on ihan todellisia ja vakavia. Ei viikossa, tai kuukaudessa, mutta vuosissa. Varmuudella.
Vähintä mitä jokainen voisi tehdä on käyttää esimerkiksi omenaviinietikkaa ruoan yhteydessä. Se autaa helpolla ja halvalla ruoansulatusta. Etenkin kalsiumkarbonaattia nauttivan kannattaa tämä vinkki ottaa vakavasti harkintaan. Samalla varmistaa että saa ravinnosta riittävästi kaikkia hivenaineita ja rasvahappoja, toimivassa muodossa, ei siis välttämättä pillerina. Osa hivenaineista ja rasvahapoista toimii jollalkin tapaa hyödyllisesti lisäravinteena, mutta ikinä ne eivät korvaa biologista kollegaansa.
Pahoittelen kirjoitusvirheitä, tuli painettua tämä hieman kiireessä.