Proteiinien rasitus elimistölle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja biker
  • Aloitettu Aloitettu
Kieltämättä hieman uskonlahkomenoa. Totuutta varmasti mukana, mutta överiksi menee kun yksi/yksittäiset asiat ovat autuaaksi tekeviä lähes kaikkeen ja lähteenä usein joku YouTube-saarnamies.

Yleisenä huomiona. Kun nämä yleisen käsityksen ulkopuolisen valaistuksen saaneet tuppaavat parjaamaan esim virallisia ravintosuosituksia, niin kuinka moni ylipainoinen oikeasti noudattaa näitä suosituksia 😃 veikkaan, että oikeasti virallisten suositusten mukaan elävä olisi vallan hyvävointinen ja terve yksilö, jos ei muut kuin ravitsemuksesta johtuvat vaivat paina.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Biologisessa mielessä ihminen on sian tapaan omnivori eli kaikkiruokainen eliö. Ihmisen hampaisto ja ruuansulatuselimistö sopivat sekä kasvi- että eläinperäisen ravinnon käsittelemiseen.
Kyllä. Mutta biologisessa mielessä ihmisen hampaisto ja ruoansulatuselimistö eivät ole kehittyneet käsittelemään jauhettuja viljoja, valkaistua riisiä, muitakaan käsiteltyjä hiilareita, saati kasveista tuotettuja öljyjä tai varsinkaan niistä teollisesti valmistettuja margariineja jne...

Marjat, sienet, hedelmät, prosessoimattomana syömäkelpoiset vihreät, jne. Miksipä ei, sen tuoreen villin luomuna pyydetyn lihan ja kalan lisukkeena, silloin kun paikallinen satokausi suo.
kasvinsyöjien ruuansulatuskanava on monimutkaisempi kuin lihansyöjien.
Näin on.
Kasvinsyöjillä on yleensä moniosainen maha ja pitkä suoli, koska kuitupitoinen ravinto on vaikeasti sulavaa. Sen sijaan lihansyöjien maha on yksinkertainen ja suoli lyhyt, koska eläinperäinen ravinto pilkkoutuu nopeammin kuin kasviravinto.
Eli antaa siihen soveltuvien eläinten prosessoida se kasvimassa luonnollisesti, hyödynnetään me sitten se lopputuote.
Ihmisen ruuansulatuskanava koostuu yksinkertaisesta lihansyöjän mahasta ja pitkästä kasvinsyöjän suolesta eli sopii hyvin sekaravinnon muokkaamiseen.
Nimenomaan sekaravinnon, joka sekin on luonnonmukaista, ei prosessoitua.
Ei täällä ehkä kukaan ole ajatellut että ihmisen on syytä syödä ainoastaan lihaa. Itse kannatan koko eläimen ruhon käyttöä, sekä tiettyjen kasvien, marjojen ja hedelmien käyttöä.
Samaa mieltä.
Varsinaisia hiilihydraatteja en suosi Itselläni, enkä niillä kenellä on metabolisia ongelmia tai ihan sairauksia. Ihmisen keho on suunniteltu sietämään tietyn määrän sokeria, ja sitä varten on mm. haima, koska olemme sekasyöjiä, mutta viljan suurkulutukseen kehomme ei mahdollisesti ole suunnattu. Tästä kielii sekin että ketoaineet ovat oleellisesti parempi energiamuoto ja se sopii myös paastotilaan paljon paremmin kuin sokerin harvakseltaan käyttö. Paastotila on ollut ihmiselle elintärkeä toiminto.

Sokeri on puheissani siis sama asia kuin hiilihydraatti, koska sitä se on. Vain selluloosa poikkeaa tästä, mutta sitäkään ei mielestäni kuulu syödä.
Tämäpä juuri.
Silti kaikki saavat syödä haluamallaan tavalla, mutta toivon että prosessoitu ruoka jäisi suurimmalla osalla minimiin, eikä suotta rasiteta kehoa tietämättään.
Tässäpä se pääasia. Ja kun näin toimii, voi minimoida myös ne lääkkeet, joilla muutenkin yleisesti "hoidetaan" oireita, ei syitä.

Muoks. Tähän oli taannoin jossain hyvä ohje. Älä syö/käytä ruoanlaitossa sellaisia tuotteita, joita et voi kotikeittiössä perusvälineillä valmistaa.
 
Mun nähdäkseni evoluutio on yksinkertaisimpia asioita joita monet ihmiset eivät ymmärrä, varsinkin ravintoasioissa kun sekoitetaan selviytyminen ja optimaalisuus.
En tiedä mitä tarkkaan ottaen tarkoitat, mutta olen samaa mieltä. Nuo ovat tosiaan eri asiat.

Luonto ei luo sellaista olentoa jolle ei ole tarjolla sille suotuisat elinolot. Elinolojen mukaan lajit ylipäätään syntyy. Kukkanen ei kasva jäätikölle tai kalat ei tarvitse syödäkseen viljaa. Kukkasen saa kyllä kasvamaan jäätiköllä, ja kalankin syömään viljaa, olettaisin, mutta se ei ole niille luontaista. Ja tuskin siis optimaalistakaan?

Olisi aika rajua jos ihminen olisi 2,6 miljoonaa vuotta kituuttanut epäkelvollisella ruokavaliolla, kunnes se oli yht äkkiä olikin riittävän älykäs kehittämään synteettisiä lääkkeita ja prosessoitua ravintoa? Tästä kiitoksena sen kunto romahti ja sairaudet vain lisääntyivät.

Karmea kohtalo ihan oikeasti jos näin kävi :sick:
 
Ehkä. Mut loppupeleissä ihan hyvä fiilis ja kroppa kiristyy, kun prodea tulee perkeleesti.

Pakko vetää blenderiin välillä whey-kaurahiutale-banaani vellit, muuten kanariisit kirjaimellisesti tulee ylös. Varsinkin reenin jälkeen, nii ei taho kiinteä upota aina.
 
Luulen jotain tietäväni kun sydänpotilaita työkseni hoidan. Kyse ei ole mielipideasiasta vaan tutkitusta tiedosta, josta muodostetaan paras käsitys asiasta. Näyttö kalsiumlisän sydänhaitoista on varsin ristiriitaista.

Mutta sanotaan nyt vaikka niin, että päivittäin näen näitä potilaita hoitaessani ihmisiä, jotka ovat tuhonneet suonensa kalkkitableteilla. Toisaalta lihaa kovasti syövillä LDL 6 yksilöillä ei ole juuri koskaan sepelvaltimotautia. Eikä roinaajilla ole sydänongelmia, ja jos on, ne johtuvat geeniperimästä. Lähinnä nämä taudit ovat niillä, jotka syövät virallisten ravitsemussuositusten mukaisesti, juovat hanavettä ja kaatavat munanvalkuaisia pullosta pannulle paistumaan. Statiinit on myös ihan turhia, yleensä suosittelen infarktien jälkeen punariisiä ja sisäfilettä.
Kalsiumlisien tutkimuksien laajuudesta en tiedä, mutta kalkin (hapettunut kalsium) osuus ateroskleroosiin on todistettu hyvin monessa lähteessä. Sen sinäkin tiedät varmasti.

Uskon että olet myös tietoinen että pelkästään lihan lisääminen, suurinakaan määrinä, jo huonoon ruokavalioon ei ole laadun tae. Tässä tapauksessa avainsanoja ovat mm. ketoosi ja ravinnon laatu, ei vain se että syö lihaa ylipäätään. Jos matala-asteinen tulehdus ja korkea verensokeri jyllää kehossa, niin oksidatiiviseen stressiin altistuu kaikki solut. Tästä ei seuraa mitään hyvää, tämänkin tiedät varmasti.

Steroidit liikaa käytettynä haittaa varmuudella kehoa, ja statiinit eivät saa aikaan muuta kuin sen että LDL haalitaan maksaan takaisin, mutta pienet hapettuneet LDL partikkelit jatkaa oloaan kehossa, ja aiheuttavat vahinkoa. Ne aiheuttavat myös insuliiniresistenssiä. Kumpikaan ei ole missään nimessä hyvä asia edes terveelle ihmiselle, saatikka sydänsairaalle. Tämäkin on hyvin yleisesti tiedossa.

Ymmärrän ja tiedän myös että lääkärien keskuudessa on vähintäänkin kahta eri kuppikuntaa näihin, ja moneen muuhun, asiaan liittyen. Ei ole helppo työmaa sekään.

Loppuosa viestistäsi oli sarkastista kuittailua mihin en ota kantaa.
 
Kalsiumlisien tutkimuksien laajuudesta en tiedä, mutta kalkin (hapettunut kalsium) osuus ateroskleroosiin on todistettu hyvin monessa lähteessä. Sen sinäkin tiedät varmasti.

Uskon että olet myös tietoinen että pelkästään lihan lisääminen, suurinakaan määrinä, jo huonoon ruokavalioon ei ole laadun tae. Tässä tapauksessa avainsanoja ovat mm. ketoosi ja ravinnon laatu, ei vain se että syö lihaa ylipäätään. Jos matala-asteinen tulehdus ja korkea verensokeri jyllää kehossa, niin oksidatiiviseen stressiin altistuu kaikki solut. Tästä ei seuraa mitään hyvää, tämänkin tiedät varmasti.

Steroidit liikaa käytettynä haittaa varmuudella kehoa, ja statiinit eivät saa aikaan muuta kuin sen että LDL haalitaan maksaan takaisin, mutta pienet hapettuneet LDL partikkelit jatkaa oloaan kehossa, ja aiheuttavat vahinkoa. Ne aiheuttavat myös insuliiniresistenssiä. Kumpikaan ei ole missään nimessä hyvä asia edes terveelle ihmiselle, saatikka sydänsairaalle. Tämäkin on hyvin yleisesti tiedossa.

Ymmärrän ja tiedän myös että lääkärien keskuudessa on vähintäänkin kahta eri kuppikuntaa näihin, ja moneen muuhun, asiaan liittyen. Ei ole helppo työmaa sekään.

Loppuosa viestistäsi oli sarkastista kuittailua mihin en ota kantaa.
Käytännössä sepelvaltimotaudin tärkeimmäksi hoidoksi kaikissa kansainvälisissä suosituksissa on nostettu statiinit. Näitä vahvoilla näytönasteilla annettavia suosituksia on tehty erittäin laajan, laadukkaan, tarkan seulan läpi käyneen tutkimusnäytön pohjalta, tämän maapallon kokeneimmasta ja koulutetuimmasta päästä olevien erikoislääkärien kokoamana ja arvioimana. Jotenkin aina naurattaa/itkettää/en tiedä mitä kun joku yksittäinen (yleensä vielä asiaan kouluttamaton) kansalainen kertoo että esimerkiksi statiinit ovat turhia ja jopa vaarallisia. Ei esimerkiksi sepelvaltimotautipotilaiden statiinien käyttö ole mikään kuppikunta-asia, vaan on luotettavasti todistettu, että sepelvalrimotautipotilaat hyötyvät näistä merkittävästi. Voivat tosiaan esim heikentää sokerin sietoa osalla, mutta hyödyt ylittävät selvästi nämä haitat esim sepelvaltimotautipotilailla (tai varsinkin näillä oikeastaan). Jos ajattelunsa perustaa omaan tuntumaan tai jonkun toisen tuntuman perusteella tehtyyn youtubevideoon tms, voi toki olla mitä mieltä tahansa. Lääkärikunta ei voi kansalaisille annettavaa hoitoa arvoida kuitenkaan vastaavin perustein, vaan sen pitää perustua tutkittuun näyttöön siltä osin kun tietoa on olemassa.
 
Viimeksi muokattu:
Vesan verenpaineet?Oletan että ihan paskat kun ei noudata yleisiä ohjeita.
115/65 hyvin tyypillinen lukema. Kauan aikaa sitten kun uniapneaani ei oltu vielä todettu ja olin aina ihan kuoleman väsynyt, paineet huiteli siellä 170/110.

Sitten alkoi elämäntavanmuutos. sillä tiellä ollaan edelleen. Nykyisin en tarvitse enää CPAP laitetta, vaikka se talosta vielä löytyykin. Pitäisi varmaan palauttaa se Varhaan.
 
115/65 hyvin tyypillinen lukema. Kauan aikaa sitten kun uniapneaani ei oltu vielä todettu ja olin aina ihan kuoleman väsynyt, paineet huiteli siellä 170/110.

Sitten alkoi elämäntavanmuutos. sillä tiellä ollaan edelleen. Nykyisin en tarvitse enää CPAP laitetta, vaikka se talosta vielä löytyykin. Pitäisi varmaan palauttaa se Varhaan.
Noilla paineilla luulis olevan suonet auki.
 
Kalsiumlisien tutkimuksien laajuudesta en tiedä, mutta kalkin (hapettunut kalsium) osuus ateroskleroosiin on todistettu hyvin monessa lähteessä. Sen sinäkin tiedät varmasti.
Se on kylläkin mineralisoitunut kalsium, ei hapettunut.

Aluksi kalsium on liukoisina ioneina pakattuna solukalvosta jäljelle jääneisiin rasvakupliin (solukalvo koostuu pääosin rasvamolekyyleistä). Pikkuhiljaa ne kuitenkin yhdistyvät toisiinsa ja kalsiumin määrä saavuttaa sellaisen pitoisuuden, jossa se alkaa muodostaa kiinteän rakenteen, eli se mineralisoituu.

Uskon että olet myös tietoinen että pelkästään lihan lisääminen, suurinakaan määrinä, jo huonoon ruokavalioon ei ole laadun tae. Tässä tapauksessa avainsanoja ovat mm. ketoosi ja ravinnon laatu, ei vain se että syö lihaa ylipäätään. Jos matala-asteinen tulehdus ja korkea verensokeri jyllää kehossa, niin oksidatiiviseen stressiin altistuu kaikki solut. Tästä ei seuraa mitään hyvää, tämänkin tiedät varmasti.
Myös korkea LDL on omiaan aiheuttamaan matala-asteista tulehdusta.
Steroidit liikaa käytettynä haittaa varmuudella kehoa, ja statiinit eivät saa aikaan muuta kuin sen että LDL haalitaan maksaan takaisin, mutta pienet hapettuneet LDL partikkelit jatkaa oloaan kehossa, ja aiheuttavat vahinkoa.
Kaikki alle 70nm partikkelikoot ovat aterogeenisiä, eli aiheuttavat vahinkoa.

Ensinnäkin valtimotaudin kehittymisessä olennaista on hiukkasten takertuminen valtimoiden seinämään. Tämä on välttämätön ja yksistään riittävä tapahtuma aloittamaan koko prosessi. Kiinnittymisestä vastaa LDL-hiukkasen rakenneproteiini, apoB. Se ei muutu, olipa partikkeli minkä kokoinen hyvänsä. Proteiinin rakenteesta johtuen voidaankin sanoa, että kaikki apoB:tä sisältävät hiukkaset voivat aiheuttaa valtimotautia. Tutkimusjargonilla sanottuna ne ovat siis aterogeenisia. Tähän ryhmään kuuluvat maksan tuottamat lipoproteiinit, jotka syntyvät VLDL-hiukkasina, muuttuvat ensin IDL- ja lopulta LDL-hiukkasiksi.
 
Viimeksi muokattu:
Noilla paineilla luulis olevan suonet auki.
Onhan se aina arvoitus, mutta en ole huolissani. Ainakin olen oireeton.

Noin 5 vuotta sitten, muistaakseni, kävin sydämen ja keuhkojen ultraäänitutkimuksessa, otettiin verikokeita sekä EKG. Niissä kaikki oli moitteettomasti. Tämä kaikki siksi että työterveyslääkäri oli huolissani minun terveydestäni. Olin perusterveydentarkastuksessa työni puolesta, mutta siellä mainitsin että välillä vihloo leukaperiä kun hengittää syvään. Itseäni se ei askarrutanut, mutta kerroin vain koska minulta kysyttiin kaikki vaivat.

Silloin painoin vielä joku 115 kiloa ja 189 senttiselle se oli aivan liikaa. Tämän jälkeen kiinnitettiin huomiota ruokailutottumuksiini sekä siihen että äidilläni oli sepelvaltimotauti. Kuin tämä ei olisi vielä riittänyt, oli kokonaiskolesterolini noin 6, mutta kieltäydyin statiineista. Sukurasitteen, ylipainon ja kolesterolin yhdistelmä oli kuulemma huolestuttava.

Hän lähetti minut testeihin, eikä siinä mitään, tulipahan testattua. Kiitos kuuluu silloiselle työnantajalleni ja heidän hyvälle terveydenhuoltosopimukselle.

Puolen vuoden päästä hammaslääkärissä alahampaasta löytyi ienrajasta alkava reikä, ja tämä kun hoidettiin, loppui leukojen vihlominen siihen.

Aiemmin 2006 olen käynyt rasitus-EKG testissä. Siellä todettiin että sydän on terve, mutta 5% isompi kuin tilastollisesti. Myös keuhkojen tilavuus oli jotain 7 litaa, joka myös siellä ylärajalla. Ilmeisesti sisäelimeni ovat vain kookkaat. Tämä ei ole vaikuttanut käsittääkseni mihinkään.
 
Se on kylläkin mineralisoitunut kalsium, ei hapettunut.

Aluksi kalsium on liukoisina ioneina pakattuna solukalvosta jäljelle jääneisiin rasvakupliin (solukalvo koostuu pääosin rasvamolekyyleistä). Pikkuhiljaa ne kuitenkin yhdistyvät toisiinsa ja kalsiumin määrä saavuttaa sellaisen pitoisuuden, jossa se alkaa muodostaa kiinteän rakenteen, eli se mineralisoituu.
Voidaan tosiaan kutsua mineralisoitumisena, se on se lopputuote. Tuo ionisoitunut kalsium on se mikä kiertää veressä vapaana, tai sitoutuneena johonkin muuhun, esimerkiksi proteiiniin. Se joku muu voi hapettua.

Myös korkea LDL on omiaan aiheuttamaan matala-asteista tulehdusta.
Itse asiassa LDL korjaa soluja ja siten pyrkii laskemaan tulehdusta, mutta itse LDL voi myös tulehtua jos olosuhteet on surkeat. Kehossa on jo tulehdusta tai vauriota, mikäli LDL nousee korkealle. Ei mene näin yksi yhteen, mutta karkeasti.

Kaikki alle 70nm partikkelikoot ovat aterogeenisiä, eli ApoA ja ApoB.
Hapettunut LDL jota ei enää huolita uudelleen sijoitettavaksi normaalin kierron mukaisesti, on todella pieni, ja se pääsee mm. verisuonen seinämän läpi aiheuttaen pahimmillaan suonten tukkeutumista. Tätä ei voida estää laskemalla LDL kolesterolia verenkierrossa. Se ainoastaan pahentaa tilannetta entisestään. Mutta periaatteessa mikä tahansa partikkeli ja solu voi altistua stressille ja pilaantua. Mutta kyllä, tuo määritelmä pelkän koon puolesta on kuten sanoit.
 
En tiedä mitä tarkkaan ottaen tarkoitat, mutta olen samaa mieltä. Nuo ovat tosiaan eri asiat.

Luonto ei luo sellaista olentoa jolle ei ole tarjolla sille suotuisat elinolot. Elinolojen mukaan lajit ylipäätään syntyy. Kukkanen ei kasva jäätikölle tai kalat ei tarvitse syödäkseen viljaa. Kukkasen saa kyllä kasvamaan jäätiköllä, ja kalankin syömään viljaa, olettaisin, mutta se ei ole niille luontaista. Ja tuskin siis optimaalistakaan?

Olisi aika rajua jos ihminen olisi 2,6 miljoonaa vuotta kituuttanut epäkelvollisella ruokavaliolla, kunnes se oli yht äkkiä olikin riittävän älykäs kehittämään synteettisiä lääkkeita ja prosessoitua ravintoa? Tästä kiitoksena sen kunto romahti ja sairaudet vain lisääntyivät.

Karmea kohtalo ihan oikeasti jos näin kävi :sick:
Tarkoitan sitä, että terveysasioissa ihmislaji(e)n ruokavaliohistoria voi toimia hypoteesina tutkimukselle ja pohjana kokeiluille, mutta sitä pidemmälle ei itsessään. Evoluutiohan ei ole kiinnostunut siitä, miten terveellisesti organismi elää sen jälkeen, kun lisääntymiskykyisten jälkeläisten määrä on maksimoitu. Ja tarkoitus ei ole väittää mitään terveellisestä ravinnosta suuntaan tai toiseen, ainoastaan että ihmiset ei ihan kunnolla ymmärrä luonnonvalintaa, vaikka sillä yrittävätkin erinäisiä asioita perustella.
 
Tarkoitan sitä, että terveysasioissa ihmislaji(e)n ruokavaliohistoria voi toimia hypoteesina tutkimukselle ja pohjana kokeiluille, mutta sitä pidemmälle ei itsessään. Evoluutiohan ei ole kiinnostunut siitä, miten terveellisesti organismi elää sen jälkeen, kun lisääntymiskykyisten jälkeläisten määrä on maksimoitu. Ja tarkoitus ei ole väittää mitään terveellisestä ravinnosta suuntaan tai toiseen, ainoastaan että ihmiset ei ihan kunnolla ymmärrä luonnonvalintaa, vaikka sillä yrittävätkin erinäisiä asioita perustella.
Juu. Luonnonvalinta on eri asia kuin oma henkilökohtainen valinta. Päättäähän luonto että me sairastutaan ja kuollaan, mutta se noudattaa tiettyä kaavaa ja syy-seuraus on olemassa.
 
Juu. Luonnonvalinta on eri asia kuin oma henkilökohtainen valinta. Päättäähän luonto että me sairastutaan ja kuollaan, mutta se noudattaa tiettyä kaavaa ja syy-seuraus on olemassa.
Tai eletään sairastumatta mutta silti jossain vaiheessa kuollaan.

Vielä tänäkin päivänä jotkut yksilöt perinteisesti "vanhuuteen" sinänsä perusterveinä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom